| Albus1831 a întrebat:

Salut TPU! Am și eu o întrebare, este păcat să faci repetiții pentru călușar dacă nu ești în postul Crăciunului?

Răspuns Câştigător
| Ganderoaica a răspuns:

Nu are, este un dans complex care necesită repetiții tot timpul anului nu numai in perioada x sau y. Chestia cu păcatul este doar că dansul este originar din paleolitic și i se atribuie un anumit misticism fiind intrerzis de Biserica Ortodoxă anumit timp (a fost băgat la sărbători, chiar dacă în vechime se făcea altcândva, ca să fie găsită o cale de mijloc așa cum și elemente ale Paștiilor, Crăciunul au origini de la popoare păgâne și Crăciunul este pus când tot timpul cînd erau sărbători romane); in paleolitic era un ritual magic ca și paparudele. Succes și mă bucur că ai talent pentru așa ceva!

12 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Calusul nu are nicio legatura cu crestinismul. E ca si cum ai intreba daca e pacat sa repeti dansul de samba sau tangoul.

| Albus1831 explică (pentru doctorandus):

Nu știu în ce categorie să l pun dar călușul din câte știu eu se mergea de rusalii mai demult dar acum se merge și de Crăciun, are puțin sens ca e un dans cu strigături și dacă e păcat să faci repetiții înainte postul Crăciunului

| Albus1831 explică (pentru doctorandus):

Eu cred ca are legătură anul trecut când am fost cu călușarul am mers la biserică

| doctorandus a răspuns (pentru Albus1831):

Calusarii exista doar in Romania si nordul Bulgariei. Nu exista la rusi, la polonezi, la germani, la cehi, la croati, la sarbi, etc. Deci nu vad nicio legatura cu crestinismul.

Bisericile ortodoxe nu au dogme doar pentru o singura tara. Dogmele ortodoxe sunt valabile pentru bisericile ortodoxe din toate tarile. Deci nu cred ca exista vreo dogma ca ar fi pacat sa repeti calusul.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

Pe scurt: ce spui tu e o superstitie, nu o invatatura a Bisericii.

| EestiSodalane a răspuns:

Pui întrebarea asta la troll sau e chiar o forma naturală de prostie?

| Albus1831 explică (pentru EestiSodalane):

Dacă nu știi ce este călușarul nu te băga în seamă.

| EestiSodalane a răspuns (pentru Albus1831):

Știu ce este călușarul. Faptul că asociezi repetetii de călușar cu postul Craciunului sau cu pacatul ma face să mă întreb dacă e vorba de troll sau de prostie.

| Ganderoaica a răspuns:

Eu am văzut documentar că se joacă și de Rusalii, deci nu se joacă numai de Crăciun. Păcat e în accepțiunea dansatorilor ca înainte de joc să participe băiatul la petreceri sau sa vb cu fete.

| Albus1831 explică (pentru Ganderoaica):

Nu cred ca are nimic la repetiții nu?

| Albus1831 explică (pentru Ganderoaica):

Mulțumesc, apreciez ca mi ai răspuns la întrebare

| Ganderoaica a răspuns (pentru Albus1831):

Cu plăcere, l-am avut la Istoria muzicii de învățat și mi l-am reamintit și după ce am vizualizat acel documentar.

| Ganderoaica a răspuns (pentru Albus1831):

Nu are, este un dans complex care necesită repetiții tot timpul anului nu numai in perioada x sau y. Chestia cu păcatul este doar că dansul este originar din paleolitic și i se atribuie un anumit misticism fiind intrerzis de Biserica Ortodoxă anumit timp (a fost băgat la sărbători, chiar dacă în vechime se făcea altcândva, ca să fie găsită o cale de mijloc așa cum și elemente ale Paștiilor, Crăciunul au origini de la popoare păgâne și Crăciunul este pus când tot timpul cînd erau sărbători romane); in paleolitic era un ritual magic ca și paparudele. Succes și mă bucur că ai talent pentru așa ceva!