Raspunsul e simplu. Religia ortodoxa este bazata pe traditii si obiceiuri, iar cea penticostala se bazeaza pe BIBLIE si credinta.
" Diferenţele dintre penticostali şi ortodocşi sunt foarte mari. Dacă am plasa pe o axă cu ortodoxismul stabilit ca origine a axei, am avea luteranismul deja la o distanţă considerabilă. Relativ apropiat de luteranism, dar încă mai depărtat de origine s-ar afla calvinismul. După aceea ar urma baptiştii, la care elemente de luteranism mai pot fi încă uşor recunoscute. Mai departe se află penticostalismul. Dincolo de penticostalism se află adventismul, care începe să-şi piardă caracterul de creştinism, iar dincolo de el începe teritoriul unde nici nu se mai poate vorbi de creştinism: iehovismul şi "Biserica" sfinţilor de pe urmă (mormonii).
Care sunt câteva dintre aceste diferenţe? Dacă ar trebui sintetizate toate într-un singur termen, acesta nu ar putea fi decât "anti-tradiţionalismul". Astfel, penticostalii resping Sfânta Tradiţie, Conciliile, doctrina Sfinţilor Părinţi (mai precis: resping caracterul ei divin revelat, nu realitatea ei istorică). Tot de la luteranism au moştenit doctrina "sola Scriptura", adică Biblia ca singură sursă a adevărului divin revelat. Spre deosebire de luteranism, dar în continuitatea calvinismului, resping cultul marian şi sunt (deşi mai puţin explicit faţă de calvini) adepţii predestinării. În comparaţie cu calvinismul, ei se consideră deja mântuiţi din viaţa aceasta. Dar elementele heterodoxe nu ajung, totuşi, la gradul întâlnit în adventism. Astfel, penticostalii încă mai cred în nemurirea sufletului.
Asta, la nivel dogmatic. La nivel liturgic, cultul penticostal, incomparabil mai zgomotos decât cel ortodox, este axat pe ceea ce ei cred că este impregnarea lor cu Duhul Sfânt. Manifestări mistice (ca să nu spun: magice) sunt frecvente: bolboroseli, căderi în transă, tremor şi nu rareori pretinse vindecări miraculoase, uneori colective.
Ar mai fi multe de spus, dar, pentru o primă orientare, cred că ajunge. "
Ortodoxii isi fac semnul Crucii, si cred ca Iisus a fost rastignit pe o cruce ( http://communio.stblogs.org/Cross%20GL%20Bernini.jpg ) iar penticostalii nu isi fac semnul Crucii si ei cred ca Iisus a fost rastignit pe un stalp. Cel putin asa stiu.
Pana pe la 1900 gasesti putine "fapte" ale penticostalilor. N-as vrea sa fiu rautacios, dar cred ca au avut vacanta.
Diferenta este ca ortodoxi sint sectanti iar penticostali sint credinciosi normali.Cam asta este diferenta. Ortodoxia este o secta foarte mare in cadrul crestinilor, a doua dupa catolocism.Secta este o grupare care face ce vrea in scopuri personale, sa isi umple cei care conduc buzunarele.Si ortodoxia asta este o secta foarte mare care din pacate mai este si legala.Bine acum daca nu dai in cap poti sa fii legal.Dar moral asta este secta.Ei nusi dau seama de asta dar fiecare cu cit poate duce.Penticostali sint credinciosi normali folosesc in acest scop singura chestie care sta la baza credintei lor si anume biblia.Pe cind ortodocsii mai au bagat ceva carti pe linga, vreo citeva mii de sfinti, sarbatori si asa mai departe, ba mai mult au si darul dea face sfinti sia ierta pacate.Acum fiecare unde se simte mai bine. Ortoxia este mai puternica ca aparu si mai devreme si normal ca siau insusit puterea atunci cindva.Acum deja pierde teren si cauta cu disperare orice mijloc sa supravietuiasca.Insa zilele ei sint deja numarate.Pt mine ortodocsii aia sint niste sectanti, si fanatici pe linga asta.
A si sa nu uit nu poti baga la un loc penticostali cu ortodcsii pentru ca mai toti penticostali sint oamni mai buni, mai blinzi, pe cind ortodocsii tiar trage si una in cap si uneori o si fac.Caracterele sint f diferite si eu desi nu sint religios imi plac mai mult penticostali pentru ca sint mai deschisi si au un caracter mai blind, adica sint mai normali decit ortodocsii.Nu am nimic cu nimeni sint neutru dar vad lucrurile mult mai bine din exterior si am spus parerea mea aici.
Potrivit revelației creștine, reprezentată prin venirea Fiului lui Dumnezeu în lume, Biserica (credință care are o serie de învățături specifice, inconfundabile) este Una singură.
Pentru că ai întrebat de Biserica Ortodoxă, ea este cea care are privilegiul de A NU FI RENUNŢAT şi de a nu fi pierdut nici una din învățăturile Mântuitorului Hristos: transmiterea și lucrarea harului Duhului Sfânt în Biserică, rolul preotului ca transmițător de har în Biserica, respectarea Sf. Predanii (Sf. Tradiţie) ca a doua sursă în care s-au păstrat învăţăturile Mântuitorului şi modul de viaţă al Bisericii apostolice, lucrările Sfintelor Taine cu originea lor apostolică, unicitatea şi universalitatea Bisericii, etc…
Pe lângă Biserica pe care Noul Testament o prezintă a fi unică şi infailibilă, mai există astăzi încă vreo 40000 de versiuni surogat. Când în această Biserică, un singur cuvânt s-a schimbat din Predania Bisericii (Sf. Tradiţie), adăugat fiind de către cei din apus, în Apus a apărut Catolicismul, a apărut imediat prima nouă versiune. Aveau să vină mult mai târziu și celelalte, până la 40000.
Incontrolabilă a fost îndepărtarea de învăţăturile Bisericii apostolice, de modul ei de viaţă, de tezaurul ei de învăţături neschimbate, de transmiterea harului în ierarhia Bisericii. Consecinţa a fost fracturarea în zeci de mii de culte a celor care au părăsit Biserica…
Daca mergi la un preot orotodox si il rogi sa se roage pentru tine it-i cere bani spre deosebire ce cel penticostal care nu iti cere bani.Penticostali sunt mai uniti se ajuta intre ei si petrec mai mult timp impreuna.
anonim_4396 întreabă:
alinutzaap întreabă: