| FlorinMarius123 a întrebat:

big grin Vreau sa va citesc opinea voastra si sa o compar cu a mea despre religie : Mie unu mi se pare ca este un mod de a manipula pe alti prin cele 10 porunci care primele 4 sunt egoiste ex sa nu ai alt dumnezeu in afara de mine, sa nu iti faci chip cioplit atunci de ce in biserica sunt pictate icoane!?

Răspuns Câştigător
| Dorugar a răspuns:

Da ai dreptate, absolut toate religiile sunt inventate de oameni si nu vin de la Dumnezei, oameni care vor sa manipuleze masele de prosti in interesul unor excroci si sarlatani care se cred destepti, de ex Inaltul Daniel sta in Palatul Patriarhiei inconjurat de aur si lucruri scumpe, masini de lux, in timp ce baba Veta ortodoxa se multumeste sa linga niste ciolane sfinte care si lui Grivei i-ar fi scarba sa le linga.
Scopul religiei crestine pe langa manipulare (de ex sa nu astepti comori pe lumea asta desi Inaltul Daniel le asteapta) mai are si rolul de indoctrinare adica prostire a maselor astfel incat credinciosu sa linga icoane scuipate de altii, dar si culegerea de informatii pentru dosarul personal (prin Spovada) si bineinteles rolul de a beli financiar prostimea ...si nu pe Dumnezeu care este atotputernic si ar trebui sa-i plateasca pe preotii care-L slujesc, dar nu o face pentru ca stie El de ce!

13 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

Pentru ca dintre toate bisericile crestine si necrestine numai una singura are adevarul: www.adventist.ro :|

| milan9 a răspuns:

TOATE CULTELE FOLOSESC IMAGINEA!
Fiecare cult creştin foloseşte excesiv funcţia de reprezentare, de "asemanare" pe care o are imaginea.

Dumnezeu NU INTERZICE ASEMĂNAREA (dovadă sunt statuile heruvimilor CERUTI DE DUMNEZEU). El interzice doar imaginea falselor zeităţi (CONCURENTE), prin care evreii părăseau amintirea lui Dumnezeu cel adevărat.

Astfel, „imagini" ale lui Hristos şi ale sfinţilor, apar în cărţi, reviste, biblii cu imagini, pliante, filme, postere, etc., iar aceste "imagini" sunt însoţite cel puţin de un "gând" de respect! Ei când le reprezintă peste tot, reprezintă idoli? Nu. Şi tot la fel, în Biserică, icoanele sunt însoţite doar de un "gând" de cinstire, respect, şi legătură cu persoana reală!

Icoana nu primeşte "personalitate proprie", ea are doar „funcţia" de a „reprezenta" o persoană reală (care există în realitate, în afara icoanei), are funcţia de a aminti persoana reprezentată, aşa cum cărţile, bibliile şi revistele şi filmele oricărui cult amintesc de persoanele biblice! Gândul de respect sau cinstire care însoţeşte privirea icoanei se îndreaptă spre personele respective, cu existenţă reală!

| milan9 a răspuns:

UNICUL SCOP pentru care a fost data aceasta porunca a fost doar ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), nicidecum de eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii aveau SUTE de obiecte de cult…

Ca dovada, thinking
La porunca lui Dumnezeu (!) chiar deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI se aflau STATUILE (sau "chipurile cioplite") ale HERUVIMILOR.

Asta ce înseamnă? Că trebuie să renunţăm la confuzie şi să vedem că porunca a II-a a fost dată doar într-un anumit context, un context care a ţinut de O ANUMITĂ RELIGIE (poruncă dată doar evreilor!), contexte care au ţinut de UN ANUMIT timp istoric (dată acum 3800 de ani!).

| Holiday a răspuns:

Sunt pictate icoane din mai multe motive. Unul din ele este acela ca e mai usor sa crezi in ceva daca ii dai o infatisare, ceva care sa-ti fie cat de cat familiar. Alt motiv e acela ca avand acele reprezentari ale diferitelor personaje prin biserici, exista justificarea vanzarii de diverse astfel de obiecte si "pentru acasa", vanzare ce evident rotunjeste veniturile bisericii. Ia gandeste-te cati bani fac astia din vanzarea de icoane, cruciulite, lumanari, tamaie, statuete si alte simboluri religioase.

| AirănMeidăn a răspuns:

La faza cu "sa nu iti faci chip cioplit", sa stii ca si eu am fost curioasa de chestia asta si am intrebat-o pe profa de religie. Tu cand te rogi in fata unei icoane, nu te rogi efectiv la icoana, sau la materialul din care e facuta, ci la ceea ce vrea ea sa semnifice, intelegi? Icoanele sunt doar un mijloc de a "comunica" sa zic asa, cu Dumnezeu.

| Exilee a răspuns:

"mie unu mi se pare" Nu este opinia ta, ci este a unor razvratiti lipsiti de viata a caror viata virtuala e mai importanta si nu -i ajuta decat sa-si gaseasca refugiul, nefacand fata problemelor vietii. Fara Dumnezeu, ar fi practic impoosibil sa fi in stare sa-ti mobilizezi fiece aptitudini, mai ales intr-o era la care informatia si progresul urmeaza o crestere ascendenta.

| Dorugar a răspuns:

In biserica sunt pictate icoane si Dumnezei pe pereti tocmai din cauza ca ele nu au niciun Dumnezeu si daca ele nu ar avea niciun Dumnezeu nici pictat pe pereti, inseamna ca nu ai ce cauta acolo pentru ca chiar Biblia si chiar Isus spune clar ca "Dumnezeu nu locuieste in temple de piatra, pentru ca biserica lui Dumnezeu este chiar corpul omului!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Adică sa nu ai un idol la cre sa te rogi.

Sunt icoane, ca sa te rogi la ele, nu te rogi la rama, te rogi la personalitatea din imagine.

Daca nu îți convine, roagă te la Dumnezeu uitandu te in sus, in jos, pe pereți.



". Această poruncă este împotriva creării unui idol, o reprezentare vizibilă a lui Dumnezeu. Noi nu putem crea nici o imagine care să-L descrie perfect pe Dumnezeu. Să-ţi faci un idol care să-L reprezinte pe Dumnezeu înseamnă să te închini unui dumnezeu fals."





118. Ce invata porunca aceasta?

Porunca a doua invata ca crestinul nu trebuie sa se inchine la idoli, adica la lucruri facute de maini omenesti sau la alte fapturi ale lui Dumnezeu, pe care sa le socoteasca inzestrate cu puteri dumnezeiesti. Se opreste adica idololatria, atat de raspandita pe vremea cand Dumnezeu a dat poporului evreu cele 10 porunci.

119. Dar ce inteles poate sa aiba aceasta porunca la crestini?

Este drept ca crestinii nu se mai gandesc astazi la zei mincinosi, adica la idoli, asa cum credeau unele popoare din vechime. Dar cuvantul "idol" a primit in crestinism si un alt inteles. De pilda, iubirea de argint, este numita de Sfantul Apostol Pavel "inchinare la idoli" (Col. 3, 5); tot asemenea lacomia la mancari si bauturi, caci dumnezeul lacomului este pantecele (Filip. 3, 19). Deci, banii, mancarea, hainele si alte lucruri care 1-ar face pe credincios rob al lor, pot fi considerate pe buna dreptate ca idolii lui.

De aceea, ca sa nu fie invinovatit de idololatrie, crestinul trebuie sa iubeasca pe Dumnezeu mai presus de orice.

120. Nu cumva prin cinstirea icoanelor crestinii calca in vreun chip porunca aceasta?

Nu, caci - precum s-a aratat - crestinii nu se inchina materialului din care sunt facute icoanele, nici zugravelilor de pe lemn, ci persoanelor al caror chip este zugravit pe icoane.

Porunca aceasta nu opreste cinstirea sfintelor icoane, care sunt reprezentari ale unor fiinte reale (Dumnezeu, sfintii) si despre care cel de al VII-lea Sinod Ecumenic a hotarat: "Este permis si chiar bineplacut inaintea lui Dumnezeu a face icoane. Acestor icoane sfinte nu li se da insa adorarea (inchinarea) care se cuvine numai lui Dumnezeu, ci venerarea sau cinstirea care se aduce persoanei infatisate pe icoana, iar nu materiei icoanei sau chipului de pe ea".

| Lucică1998 a răspuns (pentru anonim_4396):

"Sunt icoane, ca sa te rogi la ele, nu te rogi la rama, te rogi la personalitatea din imagine." Dar ce crezi ca oamenii pe vremuri când își făceau un idol se rugau lemnului sau pietrei din care era făcut sau zeului pe care i-l reprezenta idolul respectiv.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu am timp sa citesc ce ti-au spus altii,asa ca nu am fost influientati de parerile lor.
Eu cred ca insusindu-ti parea altuia,fara a treci-o prin propria gandire,acceptand-o partial,in totalitate,sau respingand-o, inseamna ca esti manipulat de cel care a emis-o. Deci, daca Biblia nu o accepti ca pe preceptul religiei tale, atunci ea este, aproape in totalita, o manipulare. Nu confunda credinta cu judecata.

| OmulDeStiinta1986 a răspuns:

Omenirea a evoluat mult de atuni. stiinta a inventat legile. si stiinta primeaza in fata religiei. de asta oamenii sunt judecati si fac inchisoare pe baza a ce e scris in legislatie.