| whatevernvm a întrebat:

Ieri am mers la Curtea de Arges sa vizitez manastirea si biserica si whatever. Nici nu am intrat bine in curte si o "maicuta" ne-a cerut un leu pentru intrare in biserica, in conditiile in care nici nu voiam sa intram in biserica, zicand ca daca nu dam "taxa" acum, o vom da la intrare. In fine, nu am dat nimic, mi s-a parut aiurea pentru ca venisem cu un an inainte si nu exista asa ceva, dar intre timp ne-am razgandit si am vrut sa vedem mormintele regilor, care dupa cum stiti sunt in biserica. Am ajuns inauntru si ne-a "intampinat" o femeie la costum, care sedea pe un scaun ca o contabila si a zis: taxa 2 lei. Mi s-a parut din nou aiurea, am zis ca nu merg mai mult ca nu are sens. Am observat insa cum altii dadeau taxa ca sa intre sa vada locul de veci al regilor, care inainte de toate este o biserica normala, ceva de genul daca vreau sa ma rog platesc, fara insa sa primeasca o chitanta sau un bilet sau ceva.
Nu este evaziune fiscala sau bataie de joc? Inteleg ca intretinerea acelor morminte costa si ea bani, dar nu se aloca suficiente fonduri pentru asta? De unde discrepanta intre pretul de la intrare intrare si ce a cerut in biserica? Nu este inainte de toate un lacas de cult oamenii merg sa se roage? Ma gandeam ca a fost facuta chestia asta pentru ca acum vin multi cu Scoala Altfel dat fiind faptul ca anul trecut nu era asa ceva. Mi s-a parut putin penibil cum intrau copiii inauntru si nici nu apucau sa se inchine si li se cerea taxa, stateau efectiv la coada in biserica sa plateasca.
Vi se pare normal?

47 răspunsuri:
| KodrutZ a răspuns:

E lacas de facut bani, nu de cult.

| NOname a răspuns (pentru KodrutZ):

Nu erau sinonime?

| danut a răspuns:

Nu sunt ortodox si nici nu sunt de acord cu tot felul de hotomanii DAR sa platesti bilet la un monument istoric nu este o chestie pe care sa o faci ca-ti cere cineva ci sa o faci fara sa-ti ceara cineva ceva. Rusinos, dai 2 lei la usa unui targ ocazional si sa nu o faci la usa unui monument national? Nu acolo sunt banii dumneavoastra ci si acolo trebuie sa ajunga o particica din ei, pentru ca cei de acum si daca v or mai veni sa cunoasca si ei ceva istorie, nu numai de pe net unde numai tampenii se spun. Da, este normal.

NOname
| NOname a răspuns:

Aberant. Dar din partea lui BOR şi a religioşilor în general nu pot să zic că mă mai miră ceva.

| danay72 a răspuns:

Nu e normal. Ai zis bine, nu trebuie sa plătim o taxa ca sa ne rugam.Din nefericire, totul e ceva comercial. Oricum, Isus a spus ca,, fără plata ați primit, fără plată să dați. Matei 10:8.

| ania a răspuns:

Nu, cred că ar da dovadă de o atitudine mai creștinească dacă ar da libertate să doneze cineva dacă vrea.Mi-a plăcut bancul care spunea că niște turiști au vrut să meargă pe Marea Galileii și barcagiul le-a cerut 200$ de persoană. Unul a remarcat -Acum înțeleg de ce și Iisus a preferat să meargă pe ape!

suntserios
| suntserios a răspuns:

E ditamai monumentul istoric, chiar faci gaura in buzunar pentru 2 lei? Oricum ti se da bilet daca dai banii. Intotdeauna a fost taxa de intrare

| whatevernvm explică (pentru suntserios):

Nu a fost intotdeauna. Am mers anul trecut si nu a existat asa ceva. Nu e vorba de bani, nu este inainte de toate o biserica? Daca vreau sa merg sa ma rog imi cer bani? Si am urmarit clar cum celor care plateau NU li se dadea absolut nimic.

| anonim_4396 a răspuns (pentru suntserios):

Nu,nu este un monument istoric.Sunt niste morminte si un cosciug cu moaste. Grev este, cum bine spune domnisoara, ca este un lacas al Domnului.Si nu, nu a fost asa dintotdeauna.Eu am fost si nu am platit nicio taxa.O fi dat foamea-n maicute!

| suntserios a răspuns (pentru anonim_4396):

Locul in care este inmormantat unul dintre cei mai mari conducatori ai Romaniei si unele dintre cele mai importante persoane din perioada de inflorire e Romaniei nu ti se pare un monument istoric?

suntserios
| suntserios a răspuns:

Sunt 50000 alte biserici in Romania in care te poti ruga, nu asta e problema. Manastirea Argesului este unul din cele mai importante monumeste istorice din tara, e absolut normal sa existe o taxa de intrare, mai ales ca este nevoie de intretinere serioasa acolo

| VelaJohnny a răspuns (pentru suntserios):

De unde stii ca banii aia merg la administrarea bisericii daca nu primesti chitanta sau altceva care sa confirme treaba asta? whatevernvm zicea ca nu a primea nimeni nimic pentru banii dati ca „taxa". Nu fi asa de sigur ca banii se duc unde spun maicutele ca se duc. Apoi, e o biserica, iar statul sustine bisericile ortodoxe cu multe fonduri. Eu cred ca e alta modalitate de a face profit membrii clerului.

| suntserios a răspuns (pentru VelaJohnny):

Uite eu am primit bilet de intrare

| whatevernvm explică (pentru VelaJohnny):

NU au primit nimic. Plus ca e diferenta intre ce taxa ziceau la poarta si ce au cerut in biserica. Am urmarit oameni care plateau si pana sa intru, dar si cand am iesit. Nu li se dadea absolut nimic

| whatevernvm explică (pentru VelaJohnny):

Si pe langa asta sunt din zona, am mers de multe ori acolo si niciodata nu mi s-a cerut pana acum.

| VelaJohnny a răspuns (pentru suntserios):

Un bilet oferit la cate taxe luate?

| suntserios a răspuns (pentru VelaJohnny):

O taxa de vizitare, un bilet primit. Simplu

| Drimmero a răspuns:

Le trebuie si lor cascaval pentru intretinere. Dar pentru 1 leu nu putem face mare zarva, altii fura milioane si noi nu scoatem un cuvant. Tin minte ca si eu am dat tot asa, o taxa cand am intrat anul trecut, tot asa, prin vizita, dar nimic mai mult. Pana si toaleta costa, asta chiar mi se pare aiurea, doar nu ma duceam sa-mi fac nevoile pe iarba!rolling on the floor

| Doub a răspuns:

Da, bravo lor, oameni deştepţi, ştiu să profite de ocazie.

| whatevernvm explică (pentru Doub):

"A dat proful pentru noi, hai sa platim, hai sa ii dam banii" srsly?

| Doub a răspuns (pentru whatevernvm):

Păi mi se pare şi normal, salariile profesorilor sunt foarte mici.

| whatevernvm explică (pentru Doub):

Un motiv in plus sa nu plateasca pentru noilaughing)

| Idkidk a răspuns:

Măicuţă materialistă, ce pot spune! laughing

| VelaJohnny a răspuns:

Banii aia nu erau „taxa" pentru ca primeai un bilet, bon, chitanta ceva pentru banii dati. Gandeste-te cati oameni vin acolo zilnic, cati lei se strang pe an, si nimeni nu stie de ei decat „maicutele" antreprenoare. Poate sa fie monument istoric, cum zice #suntserios, insa cate taxe de intrare se cer? La anul si taxa de iesire e posibil sa fie. Asta e trist si pe multi ii indeparteaza de religie si biserica cand vad ipocrizie in randul slujitorilor Domnului, lacomie, cand vad ca profita de pe urma credinciosilor. Nici mie nu mi-ar fi picat bine sa imi cerseasca bani pentru a intra acolo. Nu e vorba de suma, e mica, dar motivul si felul pentru care o fac. Statul investeste o avere in lacasurile de cult ortodoxe, iar cei de acolo nu sunt multumiti si cauta noi pretexte si modalitati ca sa ceara. In concluzie, mi se pare anormala treaba asta, mai ales din partea unor oameni care pretind ca ii slujesc lui Dumnezeu. De la astfel de oameni avem toti asteptari mari, dar...vezi si tu realitatea

| Aberdeen a răspuns:

Nu e normal! Fir-ar, urăsc chestiile astea!

| milan9 a răspuns (pentru Aberdeen):

E singurul loc din tara in care se intampla asta. Face parte din patrimoniul european si este abordat ca MUZEU. Zi-mi si mie un muzeu la care taxa sa fie mai mica de 2 lei...
Ai vazut mai sus marturii ca doar din cand in cand se cont de aceasta taxa. Am fost vara trecuta si nu ne-a intrebat nimeni de sanatate...
E posibil ca cei care administreaza biserica respectva sa fie obligati sa justifice statului taierea unor bilete pentru a putea beneficia de fondurile ce revin intretinerii si repatiilor necesitate de un astfel de monument istoric... thinking thinking

| TrăieşteClipa a răspuns (pentru milan9):

"E singurul loc din tara in care se intampla asta."

Ar mai fi manastirea Sinaia,Sucevita,Voronet,Moldovita, Agapia, Barsana, Snagov, Peri, etc.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TrăieşteClipa):

Te contrazic si sper sa nu te superi!
Eu am fost recent la Barsana si nu a fost nicio taxa happy

| TrăieşteClipa a răspuns (pentru anonim_4396):

Asa este, se plateste doar intrarea la muzeu.Am incurcat-o cu Biserica de lemn Budesti Josan unde se plateste.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TrăieşteClipa):

Inteleg happy
Se mai intampla!
Multumesc pentru ca nu te-ai apucat sa "zbieri" pe aici si sa te bati cu pumnul in piept.
Inseamna ca ai un caracter frumos daca iti recunosti greselile(vorbesc in general).
O seara placuta! happy

| Aberdeen a răspuns (pentru milan9):

Okay, dar din ce am înțeles, respectivul loc nu avea nicio taxă anul trecut.

| milan9 a răspuns (pentru Aberdeen):

Nici in vara tecuta cand a fost eu nu era taxa...

| Aberdeen a răspuns (pentru milan9):

Deci, despre ce vorbim?! big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Chiar mă gândeam acum ceva timp c-o să ceară bani pentru intrarea în biserică, probabil cum zici și tu, profită de faptul că vin mulți în perioada asta, și nu știu pe ce să mai pună ''taxă'' ca să scoată bani, cine știe ce va urma *1 leu -aer de biserică *. Lăcomia pentru bani este credința pe care o venerează mulți dintre reprezentanții religiei majoritare din țară asta minunată.
Evident este bătaie de joc, iar deștepții se supun cerințelor lor.
Și hai să zicem că a cerut taxă pentru presupusa întreținere a mormintelor etc, dar nu explică faptul că erau două cerșetoare de taxe.

| MistretulPufos a răspuns:

Stiu ca era o biserica veche in Brasov si trebuia sa platesti taxa ca sa intri in ea deoarece nu apartinea statului si era intretinuta numai din banii de la vizitatori

| Ensiferum a răspuns:

Decat sa finanțez cultele religioase care în ziua de azi oricum nu mai sunt ce au fost, mai bine cumpar 2 saci de dulciuri, hăinuțe și rechizite si merg intr-un orfelinat, nu ca nu aș mai fi facut-o. Crede-ma decat să dau 2 lei într-o situație ca a ta, mai bine dau 500 si merg acasa cu inima împacata ca am facut un lucru bun.

| DarySiNimicMaiMult a răspuns:

NU! Sigur multi o sa zica ca sunt doar 2 lei, dar e vorba de respect! Ce tara am ajuns, dupa ce ca suntem saraci trebuie sa platim la biserica, la intrare.Sunt 2 lei dar respectul unde este?

| Melenguesa a răspuns:

Cea mai buna soluție este să le dai câte un picior în cap, purtând cizme, fiecărei măicuțe sau cum vrei tu să le zici, si apoi sa le intrebi dacă există Dumnezeu. Dacă cumva spune da, mai le dai un picior în gura... Tine o tot așa până spune nu, apoi dă le banii de taxă si vezi-ti de drum, multă sănătate și Dumnezeu să fie cu tine

| GeorgeIulian20 a răspuns:

Pentru 2 lei? Cică "este o biserică normală", e un monument istoric măi, este normal să fie cu taxă... in fine, poate ai dreptate că nu ar trebui să fie cu taxă, dar aşa e în România...

| whatevernvm explică (pentru GeorgeIulian20):

Am zis ca mai intai de toate este o biserica normala. Nu e vorba de bani, unii oameni chiar merg sa se roage acolo. E vorba ca inainte nu se cerea asa ceva si nu se da chitanta sau bilet. Pe langa asta, la intrare au zis un pret, iar in biserica altceva.

| suntserios a răspuns (pentru GeorgeIulian20):

Si ai impresia ca in alte tari intri la obiective turistice asa fluerand?
Mai cauta tu in Europa un obiectiv turistic unde intrarea sa fie 50eurocenti

| Krises a răspuns:

Dupa cum ai vazut si in raspunsuri anterioare, sunt multi oameni care platesc cu scuza " a, nu e mult " de fapt, e o prostie, nu ar trebui sa se ceara bani, e doar " jaf la drumul mare " dar stii cum se spune " nu e prost ala care cere, e prost ala care da ", biserica nu tine cont de reguli, face evaziune fiscala, pana la urma a ajuns sa fie stat in stat happy isi face proprile reguli, nu plateste taxe si impozite.

peste tot, cand cumperi ceva trebuie sa ti se ofere bon, biserica nu-ti ofera bon daca cumperi ceva.
cum ti se pare? e evaziune fiscala sau nu?

| KodrutZ a răspuns (pentru Krises):

Biserica nu face evaziune, e scutita. tongue

Răspuns utilizator avertizat
| awsaasasaa a răspuns:

Da,draga! E normal
Roman infect... vrei totul pe degeaba.

Cum altfel ai vrea sa se intretina?! E un monument istoric important al Romaniei( se invata la scoala astawinking )Daca si pentru 1 leu te plangi... atunci emigreaza. Oamenii ca tine, cu o gandire atat de stralucita duc tara de rapara.

Mult "succes"! laughing

| awsaasasaa a răspuns:

De fapt, eu sunt tipa care ti-a raspuns strict la intrebarewinking
Dar din cate obeserv capacitatea ta nu iti permite sa realizezi asta si nici sa ramai axata pe un subiect pe care tocmai tu l-ai propus de discutat laughing)
Felicitari! :* oh go on

| alexandrabc2007 a răspuns:

Vina a fost a ta.Trebuia sa te duci sa dai bani si in momentul in care nu dadeau chitanta le cereai. Daca se fastaceau, intrai pe internet(imi e greu sa cred ca stateai fara facebook... whatever...)cautai nr de tel unde sa reclami, reclamai si gata.Toti se plang dar nimeni nu face nimic.In privinta banilor in sine, oriunde te duci in lume platesti.te duci la muzeu platesti(si muzeul e tot al statului), oriunde te duci sa vizitezi trebuie sa platesti

Întrebări similare