Nu,nu e o religie. Pocainta e o porunca data de Dumnezeu tuturor oamenilor :"Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta si porunceste acum tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca "(Fapte17:30) "pentru ca a randuit o zi in care va judeca lumea dupa dreptate"(Fapte 17:30) Vedeti, fiecare om trebuie sa se pocaiasca adica sa fie schimbat, sa il urmeze pe Hristos si sa aiba ca prim scop pe acest pamant oglindirea lui Hristos in viata lui.Cat despre botez, bazat pe Scriptura pot spune ca trebuie sa fie luat pe baza propriei decizii, prin propria ta marturisire "Cine crede si se boteaza va fi mantuit" Ori, un bebelus mic "crede?" Ma indoiesc. Scriptura este cartea in care veti putea gasi raspuns la toate intrebarile voastre.De ce sa nu o cititi? Acolo veti gasi adevarul despre viata aceasta dar si despre viata de dincolo de moarte. Vesnicia depinde doar de voi, de pe acest pamant va puteti alege locul pentru ca stim ca dupa moarte urmeaza si o judecata :"Caci toti trebuie sa ne infatisam inaintea scaunului de judecata al lui Hristos pentru ca fiecare sa-si primeasca rasplata dupa binele sau raul pe care -l va fi facut cand traia in trup"(2Corinteni 5:10) Cititi si Apocalipsa 20:11-15
Iti multumesc pentru raspuns!
Pocainta este o necesitate pentru credincios, nu o religie. Pocainta este o manifestare a constiintei fata de raul facut si dorinta de a nu-l mai face. Este forma prin care iti este readusa pacea in suflet si hotararea de a nu mai repeta un pacat. Este sansa iertari si a drumului spre vesnicie.
În general se face mare confuzie în privinţa termenului de "pocaintă". În nici un caz ea nu presupune renunţarea la har, la Biserică. "Pocăinţa" reprezintă hotărârea de a nu mai greşi, urmată de primirea concretă a harului...
"Pocăinţa" înseamnă doar conştientizarea, mărturisirea (taina spovedaniei, sau a "pocăinţei"), părerea de rău pentru săvârşirea păcatelor.
Ca regret pentru păcatele făcute, ca primire a a harului iertării prin spovedanie, însoţeşte întreaga viaţa a omului.
Dar asta nu e tot. Este necesar ca păcatele respective să nu mai fie repetate, altfel pocăinţa (regretarea păcatului, spovedania şi îndreptarea vieţii) nu este dusă până la capăt!
Pocăinţa nu are cum să fie o altă "religie", doar Mântuitorul Hristos a vorbit despre O SINGURĂ BISERICĂ!
Nu nu este religie! Este doar un instrument de dezumanizare prin care poti transforma un om nascut normal, intr-unul care se crede o oaie.
Ioan, 3:3 - Drept răspuns, Isus i-a zis: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu."
N-ai inteles nimic!
Aici nu e vorba de porcainta ci e vorba de dobandirea CONSTIINTEI,
...parerea de rau pentru pacatele savarsite si grija de a nu le mai repeta. Iar daca le repeti din slabiciune sau neglijenta, sa te ridici din nou sa faci cele mai de devreme mentionate
Hristos nu a introdus exceptii de varsta pentru botez. Unde in NT scrie ca trebuie botezati numai adultii?
Ap. Petru spune clar ca fagaduinta Duhului Sfant este data "voua si copiilor vostri":
Faptele Apostolilor, 2:
38 Iar Petru a zis catre ei: Pocaiti-va si sa se boteze FIECARE dintre voi in numele lui Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre, si veti primi darul Duhului Sfant.
39 Caci voua este data fagaduinta si COPIILOR vostri si tuturor celor de departe, pe oricati ii va chema Domnul Dumnezeul nostru.
38 Iar Petru a zis catre ei: Pocaiti-va si sa se boteze FIECARE dintre voi in numele lui Iisus Hristos... Spune sa se boteze fiecare dintre voi! Nu sa ne boteze! Cred ca e o mare diferență! Deci acest lucru trebuie făcut de fiecare în parte în momentul în care ajunge sa gândească pentru el. Eu cred ca trebuie sa fim mai atenti la ce ne spune scriptura. Eu zic ca e logic. Dumnezeu a lăsat libera alegere pentru fiecare. Odată cu discuțiile purtate cu voi, încep sa înțeleg mai bine scriptura. Și va mulțumesc pentru asta!
Nimeni nu se boteaza singur! Cel ce boteaza este preotul sau episcopul ca succesori harici si hirotoniti al Apostolilor, carora le-a spus Hristos sa boteze "toate neamurile in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh" - Matei 28:19
Cateheza nu se face pe TPU! Sunt multe carti de cateheze, va recomand "Calauza in credinta ortodoxa", a parintelui Ilie Cleopa.
Cred ca mai bine ai fi atent la ce a raspuns eternitate15 Eu iti recomand o singura carte: BIblia!
Daca stiam ca esti sectant, nici nu-ti raspundeam!
Dar exista un botez pe care trebuie sa îl faci. Unde sa îl faci dacă nu la "pocaiti"? Ortodocșii nu vor sa audă de așa ceva. Deși asta spune scriptura.
Ce nu vor sa auda ortodocsii? Botezul se face o singura data si atat. Hristos nu s-a botezat de 10 ori in Iordan. "Nasterea din nou" se refera la lepadarea de pacat si lupta in incercarea de a nu il mai savarsi, dar si spovada pacatelor. Insa botezul efectiv, cel in care trebuie sa te scufunzi in apa si in care se pogoara Duhul Sfant se face o singura data in viata...atat.
Și tu ti-ai ales singur religia când te-au botezat? Ăsta e întrebarea.
Initial ai mei m-au botezat in religia stramoseasca cand aveam 6 luni, dar mai apoi, in cautarile si razvratirile mele nu am gasit religie mai credibila decat aceasta, drept urmare am ramas in biserica ortodoxa prin proprie alegere
Parintii isi boteaza copii de mici pentru ca isi asuma raspunderea pentru sufletul celor mici: nu stii niciodata cand intervine moartea si indicat este ca un copil sa fie botezat in numele Sfintei Treimi. Daca mai apoi copilul devenit major decide din proprie initiativa sa se lepede de ortodoxie si botez, nu mai este responsabilitatea parintilor, ci a sa pentru sufletul sau
Unde scrie în scriptura ca trebuie sa te botezi de mic?
Am explicat de ce se boteaza copii. Si in biserica veche, cand un cap al unei familii se boteza, se boteza toata casa, inclusiv copii mici: vezi Faptele Apostolilor. De altfel si Hristos a spus Insusi: "Lasati copii sa vina la Mine". Tu faci ce vrei, faci cum vrei. Cred ca esti major si poti sa alegi ce vrei, dar ai grija ce alegi. Toate iti sunt ingaduite, dar nu toate de folos. Alegerea mea de a ramane in ortodoxie a fost in urma mai multor incercari sufletesti. Nu regret si nici nu vreau sa ma lepad de aceasta invatatura. Cu riscul de a ma repeta, tu alegi ce crezi de cuviinta, dar daca ai fost botezat cand erai copil, botezul nu se mai repeta sub nicio forma. Cei care sustin ca trebuie sa te botezi de 10 ori nu stiu ce fundament au, dar noi avem fundamentul ca Botezul este o Taina irepetabila tocmai din exemplul lui Hristos. Spor in cele bune.
Și de ce nu l-au botezat pe Isus de mic? Nici un apostol nu a făcut botezul de mic. Crezi ca Dumnezeu nu ne-ar fi aratat ca trebuie sa ne botezam de mici? Nu ne-ar fi dat exemplu pe Isus? Cu el incepe Noul Tstament. El este exemplul de urmat. Toți s-au botezat la maturitate. La fraza "lăsați copiii sa vina la mine", se referă la faptul ca noi toți suntem copiii lui Dumnezeu. Aici cred ca inerpretezi greșit. Și mai ceva: ce religie crezi ca a avut Isus? Eu din câte îmi dau seama, biblia se bazează pe creștinism nu pe o religie anume(ortodox, catolic, penticostal, baptist, etc.).
Si daca ai deja formata o parere care tie ti se pare de neclintit... (scuze). Eu nu am spus decat ce stiu si ce cred. Daca doresti pareri detaliate poti intra in orice biserica ortodoxa sa ceri o discutie cu un preot sau cineva care a studiat teologia, nu mie, o amarata. Toate bune
Sa stii ca majoritatea preotilor nu vor sa auda de pocainta! Deci, nu am ce sa aud de la ei. Ei sunt impotriva pocaintei.
Pe aceasta pe cuvant ca nu stiu de unde ai scos-o. Pai pocainta este tocmai parerea de rau a pacatelor urmata de Sf. Spovedanie si lupta de anul mai pacatui; cum sa nu vrea preotul sa auda de asa ceva cand si asta se propovaduieste la biserica? Ca nu vrea sa auda de al doilea botez, adevarat, pentru ca stii prea bine ca Botezul este unic si irepetabil, dar de pocainta...asta-i buna. Anyway, orice religie fara Sf. Liturghie si interpretarea Bibliei dupa ureche devine periculoasa pentru suflet. Spor in cele bune.
Spovedania o faci de mai multe ori, sa te pocăiești nu poți de 100 de ori.
Https://www.youtube.com/watch?v=JVPTKhDg19E te invit sa asculți mărturia acestui preot. Sa iti dai seama ce învață ei facultatea de teologie!
Si unde în biblie ne îndruma spre ortodoxie?
Doamne Maica Domnului, te poti pocai de 1.000.000 pentru 1.000.000 de pacate diferite. conform DEX: POCĂÍNȚĂ, pocăințe, s. f. (în practicile creștine) Căință pentru păcatele săvârșite; p. gener. regret pentru o faptă rea, o greșeală etc.; pocăială. – Pocăi + suf. -ință. Daca azi savarsesti un pacat si la sfarsitul zilei iti pare rau inseamna ca te pocaiesti pentru el, maine faci alte pacate si iar iti dai seama de ele si iti pare rau, inseamna ca te pocaiesti din nou etc.
Preotul de care imi spui saracul este ratacit rau de tot, daca era mai atent la ceea ce invata si la esenta ortodoxiei nu ajungea sa dea o astfel de marturie. Traditiile ortodoxiei nu se bazeaza pe obiceiurile unui sat, ci pe traditiile lasate de Sfintii parinti si niciuna nu contravine Sf. Scripturi, iar ca preot ortodox ce era ar fi trebuit ca el sa-i indrume pe cei din parohie si sa incerce sa combata traditiile si obiceiurile satului daunatoare unei vieti ortodoxe autentce. Personal cunosc preoti care fac acest lucru.
Veridicitatea credintei Ortodoxe s-a facut cunoscuta in timp, in vreo 2000 de ani, deoarece este credinta care a ramas cel mai aproape de credinta apostolica. Poate acum o sa veniti cu argumente sa ne judecati preotii, ca ia uite ce face unul, ce face altul etc...insa aici nu este vorba de X si de y, ci de invatatura autentica.
In fine. dumneata alegi ce vrei si ce crezi. Spor in cele bune.
Credinta nu se ia dupa dex! Din panate nu sunt atat de pregatit biblic sa iti dau replicile necesare. Insa, Dumnezeu mi-a scos in cale acest link http://ghidulcrestinului.go.ro/3515-botezapa.htm citeste-l cu atenție! Nu-ți mai tine inima împietrit! Asculta ce spune Dumnezeu, nu ce spun alții din "burta"! Dumnezeu sa aibă grija de noi!
Mister.ti-am dat definitia pocaintei, nu a credintei, in sensul ca logic ti-am aratat ca te poti pocai de 1000 de ori pentru pacate diferite sau pentru acelasi pacat in care ai picat de o mie de ori. Daca dumitale crezi ca pocainta este o credinta sau o religie nu ai decat. Chiar si necredinciosii se pot pocai pentru un pacat, chiar daca raman tot necredinciosi.
Spun lucrurile dupa cum le am priceput si eu, nu dupa ce incearca altii sa imi bage in cap. Nu am nevoie sa mi se demonstreze ca alta decat Ortodoxia este credinta cea adevarata, pentru ca Ortodoxia, desi eu am ales sa raman in aceasta credinta, nu mi-am insusit-o singura, ci Hristos m-a purtat spre ea cand mi-a fost mai greu. Deci pe cine sa ascult? Pe Hristos si pe sfintii apostoli sau pe cineva care a scris un asa zis ghid sau care vin sa imi spuna ca ii corecteaza pe acestia. Da'pai scuze, insa prefer sa ii cred pe sfintii apostoli. Si daca il cauti pe Hristos in adevar, nu te multumi pana nu gasesti adevarul. Nu cei care-ti spun ce vor urechile tale sa auda iti vor si binele, ci din contra. Eu ma retrag in acest moment din discutie. Spor in toate. Maica Domnului cu dumneata de il cauti cu sinceritate pe Dumnezeu.
anonim_4396 întreabă:
DeProfundis99 întreabă: