anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Un preot ortodox are vreo putere harica de a lega?

In Biblia tradusa in romana exista o fraza "Oricate veti lega pe pamant vor fii legate si in ceruri, oricate veti dezlega pe pamant vor fii dezlegate si in ceruri".

In engleza e "what you will bind on earth will be bound in heaven, what you will loose on earth will be loosen in heaven"...in alte traduceri e scris "shall have been bound ...shall have been loosen".

Documentandu-ma pe net, am gasit ca sensul de bind si loose ar fi de permit / forbid.

Ma intereseaza daca exista vreo putere Harica a preotului in a lega ( de a restrictiona accesul credinciosului la Har, de a seta standarde - gen Canon...) - daca are vreo putere in virtutatea hirotoiei, nu ca zice din vorbe ca o chestie de povata/administrative.

15 răspunsuri:
| milan9 a răspuns:

Da, aşa este!

IMEDIAT DUPĂ ÎNVIEREA SA (fapt ce confirmă importanţa vitală a ceea ce avea să spună), Mântuitorul Hristos transmis apostolilor HARUL SĂU şi a confirmat puterea acestui HAR de a ierta sau "dezlega" păcatele:

Ioan 20, 21 :"Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi (pe apostoli, ulterior – episcopi şi preoţi). "
Ioan 20, 22 :"Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; "
Ioan 20, 23 :"Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute (taina pocăinţei şi iertării- taina Spovedaniei)."

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Relatia cu Dumnezeu este personala, DAR BISERICA lăsată de Dumnezeu şi preoţia creştină are ROLUL ei esenţial în mântuirea sufletului, prin importanţa transmiterii harului:

- NOUL TESTAMENT despre preoţi:
1). - I Timotei 4, 14:,, Nu fi nepăsător faţă de harul care este întru tine, care ţi s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoţilor."
2). -Iacov 5, 14 :,, Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn in numele Domnului."
3). -Ioan 20, 21-23:,,Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; Cărora veţi ierta păcatele se vor ierta şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute."
4). -Tit l, 5:"Pentru aceasta te-am lăsat în Creta, ca să îndreptezi cele ce mai lipsesc şi să aşezi preoţi prin cetăţi, precum ţi-am rânduit."
5). -I Petru 5, 1-2:,,Pe preoţii cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună preot şi martor al patimilor lui Hristos si partas al slavei celei ce va să se descopere. Pastoriţi turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câstig urât, ci din dragoste."
6). - Timotei 5, 17:,, Preoţii, care îşi ţin bine dregătoria, să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei care se ostenesc cu cuvântul şi cu învăţătura."
7). -I Tim.1, 14:,, Comoara cea buna ce ti s-a incredintat, pazeste-o cu ajutorul Sfântului Duh, care sălăşluieşte întru noi."
8). Şi cuvântul lui Dumnezeu creştea, şi se înmulţea foarte numărul ucenicilor în Ierusalim, încă şi mulţime de preoţi erau supuşi credinţei.
9). -Faptele Apostolilor l4.23:,,Şi hirotonindu-le preoţi in fiecare biserică, rugâdu-se cu postiri, i-au încredinţat pe ei Domnului în care crezuseră."
10). -II loan 1.1:,,Preotul, către aleasa Doamnă (Biserica) şi către fiii ei, pe care eu îi iubesc întru adevăr şi nu numai eu, ci şi toţi care au cunoscut adevărul."
11). -I Timotei 6, 20:,, O, Timotei, păzeşte comoara ce ţi s-a încredinţat, depărtându-te de vorbirile desarte şi lumeşti şi de împotrivirile ştiinţei mincinoase."
12). -Fapte 11, 30 :..."Ceea ce au şi făcut, trimiţând preoţilor prin mâna lui Barnaba şi a lui Saul."
13). -I Timotei 5, 19;,, Pâră împotriva preotului să nu primeşti, fără numai de la doi sau de la trei martori."
14). - Timotei 5, 22:,, Nu-ţi pune mâinile degrabă pe nimeni, nici nu te face părtaş la păcatele altora. Păstrează-te curat."
15). -Fapte 20.17:,,Şi trimiţând din Milet la Efes, a chemat la sine pe preoţii Bisericii."
16).-Evrei 7,24:,,Aici însă, Iisus, prin aceea că rămâne în veac, are o preoţie netrecătoare (veşnică)".
17). – Evrei 6, 2:..."A învăţăturii despre botezuri, despre punerea mâinilor, despre învierea morţilor şi despre judecata veşnică."

- NOUL TESTAMENT despre episcopi (mitropolitul este episcop, având în rândul clerului distincţia harică de episcop, diferenţa de titulatură ţinând doar de organizare):
1). -Fapte 20, 28:,, Drept aceea, luaţi aminte de voi şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstraţi Biserica lui Dumnezeu, pe care a câstigat-o cu însuşi sângele Său."
2). -I Timotei 3, 2:,, Se cuvine, dar, ca episcopul să fie fără de prihană, bărbat al unei singure femei, veghetor, înţelept, cuviincios, iubitor de străini, destoinic să înveţe pe alţii."
3). -I Timotei 3, 6: "Episcopul să nu fie de curând botezat, ca nu cumva, trufindu-se, să cadă în osânda diavolului."

NOUL TESTAMENT despre diaconi:
1). -I Timotei 3, 10:,, Dar şi aceştia să fie mai întâi puşi la încercare, apoi, dacă se dovedesc fără prihană, să fie diaconiţi."
2). -I Timotei 3, 8-9 :,, Diaconii, de asemenea, trebuie să fie cucernici, nu vorbind în două feluri, nu dedaţi la vin mult, neagonisitori de câştig urât, păstrând taina credinţei în cuget curat."
3). -I Timotei 3, 12:,, Diaconii să fie bărbaţi ai unei singure femei, să-şi chivernisească bine casele si pe copiii lor."
4). -Faptele Apostolilor 6, 6: "Pe care i-au pus înaintea apostolilor, şi ei, rugându-se şi-au pus mâinile peste ei ( i-au hirotonit diaconi)."

| Zenit313 a răspuns:

Relatia cu Dumnezeu este personala, privata, spirituala.
Nu are nevoie de intermediari!

| imale a răspuns (pentru Zenit313):

Corect. Felicitari pentru raspunsul tau!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pogorarea sfantului duh se face prin punerea mainii pe capul celui legat ori dezlegat.hirotonia se face la la fel, orice egare ori dezlegare se face cu puterea duhului sfant.fiecare preot are puterea de care s-a invrednicit prin faptele lui in viata.fiindca am vazut ca citirea sfantului maslu, de pilda se face de catre trei preoti cu mare indrazneala in fata lui Dumnezeu, adica, credinciosi, curati si imbunatatiti spiritual.nu poate un popa foarte pacatos de pilda sa citeasca aceasta rugaciune, fiindca este o rugaciune cu putere mmare si hotaratoare pentru bolnavul ce solicita aceasta.de aia nu toti pot exorciza, ori vindeca, ori avea alte daruri duhovnicesti.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

@Baubaulica:
Chiar daca e offtopic: Efectul Tainelor nu tine de vrednicia preotului, ci de munca facuta de acesta in administrarea tainelor. E "Ex opere operato"

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Alexandre omule? multamesc pentru completare.sau precizare.

| Buresbista123 a răspuns:

Probabil ca ar trebui sa te maturizezi si sa lasi prietenii imaginari deoparte, popa e un om ca arocare altul, nimeni pe acest pamant nu are nici o putere magica

| anonim_4396 explică (pentru Buresbista123):

Vreau sa te intreb esti anti-teist sau ai ceva personal cu crestinismul?

| Buresbista123 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu am nimic personal cu crestinismul, eu nu cred in nici o religie, toate pentru mine sunt un basm izvorat din superstitiile umane bazate absolut pe nimic fondat, concret, plecand de la zeii din antichitate pana cei din zilele noastra

| Mikhtarian a răspuns:

Puterea preotului vine de la Sfantul Duh, el este mesagerul Domnului, iar Dumnezeu i-a dat puterea sa poate dezlega pe pamant.
Da, poate.

Răspuns utilizator avertizat
| ΟρθόδοξηΠίστη a răspuns:

Tu cauti intr-o biblie in engleza, care e tradusa dupa alte traduceri englezesti (revizuite) sau dupa Biblia Ortodoxa care este tradusa in limba noastra tocmai de la sursa!

| Ninussu a răspuns:

Preotul, in momentul in care alege Biserica, se supune unor reguli si unui stil de viata diferit fata de al mirenilor. Prin Harul lui Dumnezeu, asa cum ai zis si tu ca scrie in Biblie, are puterea de a lega si dezlega pe Pamant. Fiecare om este inzestrat de Dumnezeu cu Harul Sfantului Duh, in functie de capacitatile sale spirituale de a-L percepe pe El. Dar, si preotii sunt oameni, si ei gresesc, prin urmare, daca ti se pare ca nu esti de acord cu un preot, esti liber sa il cauti pe cel care simti ca te poate ajuta cu adevarat. Preotul iti da Canon doar pentru a te ajuta sa revii pe drumul cel bun, nu-ti impune nimic, chestia asta cu "a lega ( de a restrictiona accesul credinciosului la Har, de a seta standarde" nu are sens, nimeni nu te obliga, preotul e acolo sa te sfatuiasca si atat, restul depinde de tine. Harul lui Dumnezeu e cu tine atat timp cat nu permiti pacatelor si diavolului sa il inlocuiasca. Preotul e cel care te indruma, iar acel "a lega" din Biblie inseamna cu totul altceva: tot ceea ce vor cladi oamenii pe pamant, prin Dumnezeu, va fi cladit si in Cer. Si cand spun "a cladi" nu ma refer la lucrurile materiale, ci la faptele omului, la relatia lui cu aproapele sau. Preotul are menirea de a indruma si de a salva sufletul omului de la pieire. Sper ca te-am ajutat cumva, daca mai ai intrebari, imi poti trimite un mesaj. Si un ultim sfat: nu-i asculta pe atei, nu-i lasa sa-ti sadeasca indoaiala in suflet, documenteaza-te si nu renunta la Dumnezeu!

| anonim_4396 explică (pentru Ninussu):

Salut Ninussu!

Multumesc pentru timp si raspuns.
Dar tot nu sunt lamurit:
la inceputul raspunsului ai scris "Prin Harul lui Dumnezeu, asa cum ai zis si tu ca scrie in Biblie, are puterea de a lega si dezlega pe Pamant",
iar apoi "acel a lega din Biblie inseamna cu totul altceva: tot ceea ce vor cladi oamenii pe pamant[...]".

Te rog mai citeste cu atentie ce am scris/dilemma mea.

Ma gandesc ca textul din limba romana "oricate veti lega pe pamant vor fii legate si in cer[...]" nu reproduce intentia autorului original al textului - al Evanghelistului Matei/cine o fii fost si nici nu am deslusit ce vrea sa transmita autorul textului prin fraza.