Adică tu ești deist.
Oricum problema mea este cu religia, de mai multe ori ma zis că sunt sigură de inexistența zelului creștin (sau al orcărei alte religii) dar nu pot fi sigură de inexistența unei forțe atotputernice, deși și de asta mă îndoiesc.
Oricum și dacă ar exista o astfel de divinitate n-aș avea nimic cu ea, eu am doar ecva cu exagerații și fanaticii. Creștinii nu promovează iubirea ( nu doar oamenii ci și biserica) ci ura, violența și prostia.
Crestinii n-au voie sa urasca si sa fie violenti, nu stiai? "Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi (Romani 13)"; " Dacă zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăşte, mincinos este! Pentru că cel ce nu iubeşte pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu, pe Care nu L-a văzut, nu poate să-L iubească (1 Ioan 4)" " Prin intruparea Sa, Hristos a largit sfera aproapelui. Aproapele devine tot omul din lume, pentru ca orice om este zidit dupa chipul lui Dumnezeu. " http://www.razboiulnevazut.org/articol/42/Aproapele
Și atunci îmi explici și mei de ce DUMNEZEU în vechiul testament îndemna clar ca anumite persoane să fie ucise?
Poi bine domne, poate nu înțeleg eu care e scopul pentru care Dumnezeu s-a transformat brusc dintr-o dihnie ucigașă într-un zeu iubitor, dar totuși să nu pretindp că-i iubea pe cei care tot el i-a ucis, că deja e penibil.
Citeste aici despre iubirea de aproapele. http://orice.info/......-uciderea/
Domnul îi poruncise lui Moise : «Să nu fii răzbunător şi să nu pizmuieşti pe fiii poporului tău, ci să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi» (Lev. 19, 18)
Cat despre legea Talionului, "Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte" era necesara si chiar un pas inainte fata de vremurile acelea, in care oamenii ucideau chiar fara motiv si faradelegile se inmultisera peste masura. Citeste aici:
http://www.crestinortodox.ro/......25032.html
Dar, ce legatura au crestinii cu Legile Vechiului Testament? Legea Veche era pentru evrei, crestinii au Legea cea Noua, a Iubirii, Legea Noului Testament.
Vechiul Testament este parte din biblie care creștinii o numesc sfțntă. Dcaă vechiul testament era doar pentru evrei de ce n-a fost scos din biblie?
Și de ce dacă Dumnezeu îi iubește e toți îndemna anumite personaje biblice să ucidă? Dacă el ar fi atotștiutor nu ar fi creat acele persoae ca să fie envoie să el ucidă după. Sau lui îi place să le creeze(chiar acă știe că o să fie împotriva creștinismului) ca după tot el să le ucidă în chinuri?
Pai asa poti sa intrebi si de ce i-a creat si pe Adam si pe Eva si tot neamul omenesc n-ar fi existat. Trebuia sa renunte de la bun inceput?
Legea Vechiului Testament nu se mai aplica pentru crestini, a fost inlocuita de Legea cea Noua. Asta nu inseamna ca Vechiul Testament nu e carte sfanta sau ca nu trebuie sa mai existe in Biblie. El cuprinde, pe langa istoria poporului evreu, istoria creatiei lumii si profetiile despre Iisus Hristos. Intre cele 2 este o stransa legatura, Vechiul Testament prefigurand Noul Testament.
Poate nu promoveaza ura, violenta si prostia...dar cu siguranta le tolereaza. ai funda
Nu, Dumnezeu nu e un tiran malefic, asa este. Insa Dumnezeu este Pur, Sfant, nimic necurat nu va putea sa stea langa El. Dumnezeu si pacatul sunt total incompatibili. De aceea, cei care fac pacate si nu se caiesc, nu se curata prin taina spovedaniei, nu vor putea sa ajunga langa Dumnezeu, ei insisi se exclud, se rup de prezenta sa. Sf Apostol Pavel :"Nu va amagiti, fratilor, nimic necurat nu va intra in Imparatia cerurilor".
Tocmai, pentru ca Dumnezeu e prea mare, nu poti sa vii langa el oricum, cu haina sufletului patata de nenumarate pacate.
Citeste cartea asta, de la pag 142 parca scrie despre Botezul copiilor http://www.scribd.com/doc/12835330/Insetand-dupa-Dumnezeu-Matthew-Gallatin.
Eu ca ateu(fara "") am ceva cu toate.
Si cu Dumnezeu si cu slugile lui si cu toti care nu vor sa gandeasca.
Eu nu cred in niciun fel de divinitate, urasc biserica si urasc preotii.
O sa incerc sa-ti explic eu cum pot! vizioneaza asta: http://www.youtube.com/watch?v=2ei1bpbwSZE&feature=mfu_in_order&list=UL si partea a doua: http://www.youtube.com/watch?v=W3hnMlwsRuI&feature=related
Dumnezeu ne iubeste total si neconditionat si, pentru noi oamenii, si-a daruit pe fiul sau. El iubeste cel mai mult pe cel pacatos, oaia ratacita, ca si tatal ce tanjeste dupa fiul risipitor, o doreste sa se intoarca spre el.El asteapta sa ne arate bunatatea Sa, mila si iertarea, dar pentru asta sa ne apropiem de invataturile Sale, iar rasplata va fi nu dupa meritele noastre, ci dupa bunatatea Lui fara limite si dragostea fara sfarsit.Si,cand nu intelegem acest lucru, ne trimite mustrarea Sa, ca orice parinte care doreste indreptarea fiilor sai.
Cu alte cuvinte, tu esti unul dintre multi liber-cugetatori. Adaptezi religia in functie de convingerile tale, la care chiar ma intreb cat de mult te-ai gandit. Nu, nu sunt ironica sau rautacioasa, dar daca toata lumea ar modifica putin aici, putin dincolo religia, nu ar mai exista 2 oameni care sa creada acelasi lucru. Apoi... vor veni unii si vor spune ca fiecare are dreptul sa creada in ce vrea. Corect! Ce rost are totusi sa crezi in ceva inventat de tine? Logic vorbind, nu are sens.
Iluministii au venit cu ideea asta cum ca esti inapoiat daca te bazezi pe existenta lui Dumnezeu sau a Bisericii. Ce? Doar daca esti rational poti chiar sa stapanesti lumea. Mi se pare ridicol. Adica... ei ne pun plumb in paine ca suntem prea multi si ne spun asta in fata prin mass-media. Ti se pare moral?
Mai mult, Dumnezeu nu este "un tiran malefic" daca tu nu ajungi in rai.El doar te lasa sa mergi acolo unde existenta este mai asemanatoare cu viata ta de pe pamant. Daca tie iti place tigara (ipotetic vorbind), de ce sa te duci in rai, unde nu exista asa ceva? Daca nu iti place rugaciunea, de ce sa te duci in rai, unde te rogi tot timpul?
Daca nu crezi cu adevarat in Dumnezeu si ajuta cu ceva. pot sa iti spun ca exista dovezi ale existentei Lui. Nu ma refer la lucrarea nevazuta. Eu cred in ea, dar multi o considera poveste, asa ca o sa ma rezum la ceea ce se vede.
1)Inca exista ramasite ale corabiei lui Noe.
2)Exista dovezi ale trecerii evreilor prin Marea Rosie, cand au fost eliberati de catre Moise din robia faraonilor egipteni. Pe fundul marii inca se gasesc ramasite ale carelor lui Faraon, oase de cai, scuturi si multe alte lucruri care sunt confirmate si probate stiintific.
3) Exista urme ale Sodomei si Gomorei, inca exista trupul sotiei lui Lot, transformat in sare.
Cat despre faptul ca ai fost botezat la 3 luni fara sa fii intrebat daca iti doresti asta, consider ca atat timp cat nu crezi (poate crezi, dar daca nu crezi) in puterea lui, ar trebui sa o consideri una dintre baile din vremea cand erai copil. Chiar nu pot sa ii inteleg pe cei care nu cred in Dumnezeu si in puterea Lui, dar sunt pur si simplu revoltati ca au fost botezati. Daca apa aceea ti se pare o simpla apa, de ce sa fii marcat?
Vezi tu, liber-cugetatori au existat chiar si in biserica. Biserica Orotodoxa,adica Ortos-drept,doxa-credinta,adica CREDINTA DREAPTA, este tot rezultatul unora care au gandit altfel si s-au desprins din marea familie cresinta in secolul 4, AD. Exista atat de multe versiuni de Crestinism (si daca adaugi religia Iudaica si pe cea Musulmana-versiuni arhaice dar cu aceeasi geneza) gasesti zeci de religii oficiale si mii de secte. Deci? cine gandeste cum trebuie? A cui biserica e mai buna? A cui credinta mai dreapta?
Daca bisericile s-au impartit in zeci de ramuri,si au doctrine diferite,eu de ce sa nu-mi creez propria versiune? Am mai multa scoala ca Imparatul Constantin si acces la wikipedia ."Ea",e interesant post-ul tau,dar doar partial convingator.
Apropo. Eu nu sunt revoltat de faptul ca am fost botezat. Poate mi-ar fi placut sa ma botez singur,sau sa ma boteze un prieten in apa Prahovei (asa cum s-a botezat Iisus). Religia Ortodoxa isi racoleaza adepti din frageda pruncie, si nu mi se pare corect. Sunt multe versiuni de cresinism, unele mult mai habotnice ca cea Ortodoxa care dau voie tinerilor sa isi exprime singuri dorinta de a face parte din aceea biserica.
Can`t say if you`re mean or just blind.
Esti si tu unul care se crede superior. Ce pot sa spun? Sper sa nu te lovesti prea rau cand o sa cazi.
"isi racoleaza adepti din frageda pruncie, si nu mi se pare corect". Si ce ii impiedica pe cei botezati sa isi schimbe religia? Observ ca oricum o fac. Motivul pentru care botezul este savarsit "din frageda pruncie" este ca multi copii mor inainte sa implineasca o varsta la care sa poata hotari pentru ei si BO incearca sa spele pacatul stramosesc prin botez pentru a evuta ca cei mici sa moara inainte de asta.
http://dexonline.ro/definitie/liber-cuget%C4%83tor/paradigma
Deci... ce spuneai? Biserica era impotriva ei insasi? Sunt si "uscaturi" printre preoti, dar Biserica nu a fost niciodata impotriva ei insasi.
Cat despre faptul ca noi, ortodocsii, ne-am despartit de catolici, e chiar dezbatuta tema. Eu am fost invatata ca ei s-au despartit de noi.
Stiam ce inseamna termenul "ortodoxie", daca ti-am dat impresia ca vorbesc in necunostinta de cauza imi pare rau.
Neah, just mean.
Nu mă cred superioară (la feminin, doar ca idee) ci sunt.
Eu nu cred în poveștile cu Iluminați văzute în clipulețe pe youtube și nici nu cred că bucata de lemn găsită de așa ziși specialiști și care datează (aproximativ) din acceași perioadă cu perioada în care a trăit Noe este napărat obucat din arcă. (Și da e arcă, nu corabie, vapor sau șalupă). Pff și e normal că există urmele a două orașe care au pierit, ca multe altele, Există și urmele orașelor din egiptul antic, tare, nu? Și mamă, s-au găsit oase pe fundul mării? Incredibil, un cal nu putea să moară pe maul mării ( mai ales cai sălbatici) și oasele să-i fie luate de mare? Și dă-mi voie să mă mir, niște oase n-ar putea rezista atâta timp pe sub apă, deci probabil calul a murit recent. Și totuși aș vrea să îmi dai sursele de unde ai scos tu informațiile 3, 4, sau sunt din căpșorul tău?
Oricum ești un copil ușro de păcălit de media și de biserică, de ce m-aș obosii să-ți dau și alte exemple de bălări spuse...
Nu sunt din "capsorul meu" informatiile respective. Le-am vazut intr-un film (nu unul de pe youtube). Cat despre superioritatea ta, e probata? Si cand o sa ramana doar trupul tau fara viata si ceilalti o sa il priveasca asa cum privesc un geniu. tu o sa fii acolo sa te bucuri? De asta nu imi doresc eu sa fiu superioara. Eu sunt constienta ca nu o sa fiu acolo.
Par usor de manipulat? Well, you don`t really know me.
PS:Si eu ma obosesc. Mai bine ne oprim din a tasta degeaba.
Si spuneai ca el crestinismul promoveaza ura. Eu te-am jignit prima sau tu?
Bine măi, scoți informațiile dintr-un film, vrei să vin și eu cu argumnete din Alice in Wonderland?
Eu nu pot să mă bucur de felul în care mă privesc oamenii când mor...pentru că sunt moartă. Oricum, nu-mi pasă cum mă privește lumea după ce mor, de fapt nu-mi pasă nici cât sunt în vaiță, din partea mea pot să de bairam de bucurie, că mortul e mort.
Și nu pariu ușor mainipulată ci mai mult.
Eu chiar cred ca in felul ei...crestin,fata chiar are ceva in cap. A ales sa creada, in fond poate e mai bine asa. Intotdeauna am crezut ca nu conteaza in ce fel iti traiesti viata, conteaza sa fii fericit!
Să crezi nu-ți trebuie să ai ceva în cap, trebuie doar să fi scalv fără gândire. Sunt sigură că n-ar deveni nimeni creștin dacă nu i s-ar băga în cap de mic.
Și contează cum îți trăiești viața, dacă pe unu să omoare oameni îl face fercit și vine să te omoare pe tine, mai zici asta?
Exemplul nu se aplica. Ortodocsii,in afara de capete patrate sunt niste indivizi ok in societate. M-am referit la ei cand am zis ca nu conteaza in ce fel iti traiesti viata. Eu sunt medic,in societatea in care ma invart eu, Biserica practic nu are loc,noi ne ocupam cu salvatul vietilor prin munca nu prin rugaciune. Sunt in banca lor,nu ii simt, nu ma deranjeaza. Nici aici macar! Ba in plus, majoritatea sunt amuzanti
Da, așa e, dar ca medic, sincer nu te dereanjează când auzi pe cineva că spune „S-a vindecat datorită lui Dumnezeu"? Pe mine una asta m-ar scoate din sărite.
Religia nu isi poate racola adeptii din pruncie deoarece nimeni si nimic nu te leaga de un cult, tu esti liberul arbitru. Eu sunt ortodoxa, frecventez mult si alte biserici si totusi consider ca biserica in care il regasesc si pot comunica mereu cu Dumnezeu e cea ortodoxa.
Imi cer scuze pentru "multi" si "mari". Este de fapt "multi" si "marii". Am editat raspunsul, dar nu apare schimbarea.
Eu sunt ortodocsa...sincer nici eu nu as crede ce scrie in anumite carti bisericesti dar asta e...cine a scris a scris nu avem ce schimba daca asta e regula n'avem ce face! sa speram ca in viitor asa ceva nu v'a mai exista app: uh ce estiateu sau ortodocs?
Deist probabli , daca asa ii zice. O sa cercetez termenul...Cu siguranta sunt monoteist, nu cred in multi zei mari si mici.Cred intr-un singur zeu, DumneZeu daca vrei, Allah daca vrei, Jehova...chiar nu conteaza. Cred ca cineva ne-a pus aici,si acel cineva are grija de noi. Cred ca este un cineva bun care ne invata ce e bine, cred ca sta la linia dintre bine si rau si ne arata calea spre "bine". Cred ca "binele" in sine este o "inventie" divina. Nu cred insa in biblie, si alte manuale de instructie despre "how to", in ceea ce priveste divinitatea.
Sunt de acord cu tine si in plus faza cu religia, eu sunt ortodox merg la biserica din cand in cand, cred in Dumnezeu cu toata fiinta mea insa nu ma rog in fiecare seara si nu imi fac cruce la fiecare biserica insa de ce fiecare religie trebuie sa aiba defecte? si de ce a ajuns biserica sa fie cot la cot cu politica si armata? si se strang bani pentru eu stiu ce biserica cand de fapt este de ajuns sa crezi sa iti doresti sa regreti si Dumnezeu stie fara ca tu sa stai in post sau sa faci matani sau sa intri neaparat in biserica si inca un punct de vedere al meu de ce nu ai voie sa te inmultesti frate cu sora religios varbind cand noi suntem copii lui Adam si Eva deci ei au avut copi si copii lor sau inmultit adica frate cu frate nu? deci ce pacat este atunci in fine este complicat
Rizztheseballs6969 întreabă: