| Nadishome a întrebat:

Salut! Vreau să știu, mai pe scurt, care este diferența dintre creștini și creștini ortodocși?
Care sunt asemănările și deosebirile?

Răspuns Câştigător
| oykoj98 a răspuns:

Creștinismul este o religie. Ortodoxismul este o confesiune* (subgrup al unei religii). Fiecare confesiune se distinge de celelalte prin practică, tradiție și doctrină. Când zici "creștini" te referi la toate confesiunile creștinismului. Când spui "creștini ortodocși" te referi la acei creștini care fac parte din confesiunea ortodoxă. Există lucruri comune care stau la baza religie creștine pe care le cred toți creștinii. În particular, există lucruri pe care le cred doar creștinii ortodocși, iar celelalte confesiuni le consideră neimportante sau le neagă complet.

*(În engleză cuvântul e "Denomination". Cuvintele din limba română care se folosesc cel mai des pentru a se referii la subgrupurile unei religii sunt: confesiune, cult, denominație/denominațiune)

6 răspunsuri:
| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Creștinismul cuprinde, în teorie, toate confesiunile creștine: ortodoxism, romano-catolicism, greco-catolicism, luteranism, calvinism etc.
Ortodoxismul este o confesiune creștină, iar adepții ei sunt creștini-ortodocși, sau pe scurt ortodocși.

| Rihanna20B a răspuns:

Asemănări : au la mijloc binele
Deosebiri : tradițiile lor și slujbele. Fiecare religie diferă dar ajung la același punc comun

Răspuns utilizator avertizat
| chuckmanson a răspuns:

Creștin înseamnă creștin de orice confesiune, creștin ortodox înseamnă numai confesiunea ortodoxa

| pacatosulBogdan a răspuns:

E ca si cum ai intreba: care este diferenta dintre un copac si un stejar? Intrebarea ta este tautologica. Crestinismul este ortodox, adica este dreapta credinta, dreapta slavire si dreapta faptuire in Dumnezeu. Devierea de la Adevarul si Harul, pe care Mantuitorul Iisus Hristos le-a adus in Biserica Sa, nu poate fi considerata crestinism decat printr-o generalizare pripita.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

Așa cum s-a specificat deja, cultul ortodox este unul din cultele creștine. Teoretic și statistic, creștini sunt mulți și de multe feluri: cei făcuți creștini fără consimțământul lor, cei ce se convertesc/botează conștient. Cei ce cred în Divinitatea lui Cristos și urmează învățăturile Lui (și teoretic și practic), corespund Creștinismului autentic, conform Evangheliei (Noul Testament).
Cei ce au studiat și analizat istoria Creștinismului au constatat că acolo unde s-a adăugat ceva la denumirea de creștin, în istoria/doctrina/practica acelui Cult/denominațiune, există diferențe și chiar aspecte contrare, față de Creștinismul autentic(adică învățăturile lui Cristos). Deci și ortodoxia face parte din aceste culte și denominațiuni.
Ca să înțelegi diferența, referitor la întrebarea ta, trebuie să studiezi întâi Noul Testament, iar apoi sfânta tradiție ortodoxă. Diferențele te vor bulversa!

Întrebări similare