| DirviziuQ a întrebat:

Vreau sa vad parerea voastra. Voi credeti in lucrurile de genul daca lucrezi Duminica este pacat? Am dat un exemplu ca sa intelegi la ce ma refer, nu neaparat la cea cu Duminica, ci la alte zile "sfinte". Spun asta pentru ca, sunt alte religii in care in aceste zile poti face orice, ele au alte sarbatori, nu tin cont de sarbatorile noastre, pentru ele nu este tot un pacat?

21 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

In Biblie nu scrie asa ceva. Ghidul pentru un crestin e Biblia.

| neutrino a răspuns:

Acesta este un mare pacat pentru tineretea si sanatatea noastra. In aceste conditii, cand ne mai iubim aproapele nostru?

| milan9 a răspuns:

Bine e sa tratezi corespunzator aberatii de genul "interdictei transfuziilor de sange" (ale "martorilor lui iehova"), si tot la fel, bine e sa nu accepti manipularea de care ascunde adevaruri biblice. Aceasta grupare (iehovista) face abstractie atat de zecile de sarbatori din Vechiul Testament cat si de faptul ca in Noul Testament crestinii au pastrat Duminica drept zi de cinstire a CELUI MAI IMPORTANT EVENIMENT din istoria umanitatii: INVIEREA DOMNULUI.

Spre exemplu, iata, in Vechiul Testament cateva din multele sarbatori pe care evreii le aveau:

Cele mai importante sunt:
• sărbătoarea Anului Nou (Roş Haşana) - la începutul lunii septembrie; adunaţi la sinagogă de sunetele şofarului (instrument muzical din corn de berbec), iudeii celebrau ritul specific începutului de an;
• sărbătoarea curăţeniei (Yom Kipur) - zi de post şi de iertare a păcatelor; în vremurile vechi, păcatele erau „transferate" într-un ţap ispăşitor care era apoi alungat în deşert;
• sărbătoarea purificării templului (Hanuka) - comemorare a revoltei Maccabeilor din 164 î. Hr. ce au purificat Templul din Ierusalim; de aceea, s-a instituit noua consacrare a locaşului sfânt prin cele 8 zile de sărbătoare (Hanuka);
• sărbătoarea corturilor (Sukkot) - comemorarea „ieşirii" din robia egipteană şi a „eliberării" prin ridicarea corturilor în deşert; are şi conotaţii agricole, evreii mulţumind lui Dumnezeu pentru belşugul noii recolte;
• sărbătoarea triumfului (Purim) - comemorare ce aminteşte de salvarea evreilor de către eroina biblică Estera de la un masacru ordonat de Aman;
• -Cincizecimea (Savuot) - sărbătoarea secerişului şi a primirii Legilor de către Moise;
-Paştele (Pesah) - această sărbătoare aniverseaza ieşirea din Egipt, ţara robiei: este sărbătoarea eliberării „poporului ales".

| milan9 a răspuns:

Referitor la dovezile privind existenţa SĂRBĂTORILOR încă de la începutul creştinismului, iată că scrierile "Părinţilor apostolici" menţionează cinstirea unor sfinţi mucenici intr-o perioada contemporana cu apostolii:

„Noi am strâns osemintele lui ca un odor mai scump decât aurul şi decât pietrele scumpe şi le-am aşezat unde se cuvine; aici ne vom aduna cu bucurie şi Domnul ne va da nouă să sărbătorim ziua naşterii sale celei martirice, spre amintirea biruinţelor sale şi spre întărirea altor luptători." (Martiriul Sf. Policarp al Smirnei +155 d.Hr) thinking


Iar dacă în cinstea unui mucenic obişnuit exista o ZI SPECIALĂ, cum oare n-ar fi existat o zi specială în cinstea Mântuitorului Hristos?

La rândul său, Noul Testament menţionează cinstea pe care apostolii o purtau evenimentului Învierii şi comemorării lui. Rezultă că "sfinţenia unor zile speciale" NU ERA O IDEE STRĂINĂ gândirii primilor creştini!

Deci, cu atât mai mult exista în vremea respectivă şi un eveniment în cinstea ÎNVIERII MÂNTUITORULUI HRISTOS!

| PreaDulcePreaFin a răspuns:

Daca ar avea vreo relevanta religia, crezi ca ar mai munci cineva duminica?

| PorumbRodica1965 a răspuns:

Daca vrei sa tii cont de ceea ce ne invata in realitate Biblia, atunci o sa poti face diferenta intre adevar si fals. Daca ne gandim la ceea ce a creat Dumnezeu, totul a fost facut foarte bine, fiecare zi pe care o traim este un dar de la Dumnezeu, nu este o zi mai deosebita ca alta zi, insa formele de sarbatoare adoptate de unele religii sunt doar din propria lor initiativa, modalitati ale clerului de-a face bani, nicidecum ca asa vrea Dumnezeu. Daca doresti citeste in Biblia in Isaia 1:4-18; Noi nu putem deosebi o zi de alta, in fiecare zi avem nevoie de Dumnezeu, de hrana, haine si adapost, in fiecare zi trebuie sa-i multumim pentru ceea ce ne da Dumnezeu.O singura sarbatoare este poruncit sa tinem : Comemorarea mortii lui Isus, la data biblica 14Nissann, avand corespondent fixat dupa prima luna plina de dupa echinotiu de primavara.Deci am specificat la inceput, daca doresti sa tii cont de Biblie, daca nu, te duci dupa traditii si obiceiuri, de la orce neam si confesiune, care nu fac ceea ce vrea Dumnezeul Atotputernic Creatorul si Suveranul de drept al Universului. Singurul Dumnezeu care ne invata adevarul despre sine si scopul Sau cu privire la om si pamant (Isaia 48:17-20; Ioan 17: 3. )Dupa Legea Mozaica se tinea Sabatul, si trei sarbatori pe an ce aveau o anumita semnificatie de viitor, deci au fost date de Dumnezeu israelului si s-au tinut pana ce Isus a instituit un,, Nou Legamant dar de data aceea pentru oameni din toate natiunile care vor face,, vointa lui Dumnezeu si vor purta Numele Sau. Daca doresti mai multe accesezi www .jw.org.

| Aiwendil a răspuns:

Cum ai spus si tu ele au alte sarbatori.Nu sunt obligate sa tina cont de sarbatorile religiei noastre cum nici tu nu tin cont de sarbatorile altor religii.

| Delmoniko a răspuns:

La musulmani - vineri, la evrei - sambata, la crestini - duminica. De ce sa nu tinem Vinalia, Walpurgia sau alte sarbatori vechi? De ce sa nu fim pagani? Ar fi sarbatoare tot timpul.

| pet555 a răspuns:

Este pacat sa nu cinstesti ziua de odihna, duminica. Sarbatorile sfintilor, nu e bine sa lucrezi atunci daca stii ca te vad ortodocsii sau cineva care le tine, sa nu fii pricina de potivnire. dar daca esti de alte religii, nu trebuie sa le tii. Nu e pacat. Cat despre Paste si Craciun, e frumos sa le sarbatoresti, la fel si Rusaliile, si alte mari sarbatori.

| Alexandr a răspuns:

Eu cred ca e pacat...

| Muntgvb a răspuns:

Daca le-am sarbatori cu masura si am cinsti pe cine trebuie in aceste ocazii(adica pe Dumnezeu), ar fi foarte bine.Numai ca Pastele, Craciunul si Revelionul au ajuns prilejuri pentru imbuibare,"bautura, bautura si manele", cum spune melodia un pic prea cunoscuta, distractii prin cluburi si multe altele.In aceste situatii, deja e grav.De asemenea, sensul acestor sarbatori s-a denaturalizat si paganizat aproape complet, ceea ce era si de asteptat intr-o societate seculara.Adica nu mai e Invierea Domnului,nu-L mai slavim pe Iisus,ci e Pastele,il asteptam pe iepuras cu ouale colorate(macar de-ar fi fost toate in rosu,dar nici macar atat nu se mai face).La Nasterea Domnului,la fel,e prilej de a ne cumpara noua plasma sau sa mai aducem un bradut artificial un pic prea darnic cand vine vorba de cancer.Iar Anul Nou este poate cea mai denaturalizata dintre toate,mai ales atunci cand apar concepte de genul "Regheton".
Traditiile se uita,echilibrul este zero,si asa ne distrugem intr-un mod subtil, dar eficient, atat trupul, cat si sufletul.
Iar legat de Duminica, aceleasi vremuri seculare aduc pentru multi imposibilitatea de a mai ajunge macar cateva minute la Liturghie.Solutia pe care o vad aici este macar sa te rogi pe drum sau acasa.Din pacate,"Rugati-va neincetat" devine ceva aproape imposibil de respectat.Cine mai reuseste acestea,e demn de lauda.
Ma rog, am cam deviat de la subiect, dar ideea este ca daca poti sa mergi la Biserica duminica, si esti credincios, du-te.Valabil si pentru sarbatori.In rest, echilibru.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Muntgvb):

Aici e problema voastra. Sunteti obisnuiti cu jumatatile de masura. Duminica e o zi mai speciala, zilele in care se sarbatoresc "sfintii" sunt la fel, zile speciale.
Nu este Dumnezeu oare spirit pur? La doctrina lui nu se poate adera cu jumatati de masura, de ce nu intelegeti asta?
Slava bisericii ca ne indruma asa cum trebuie.

| Muntgvb a răspuns (pentru anonim_4396):

Dar nu-mi amintesc sa fi spus undeva ca merge cu jumătăți de măsură. Asta se spune foarte des la biserica si e si normal, date fiind condițiile de viață ale celor mai multi creștini.Eu am vrut tocmai sa subliniez mentalitatea unor așa-ziși creștini care gândesc cam așa:"Lasa mai usor,mai merge o imbuibare,mai pui acolo niste mici si bere, si dansuri așa de distracție, lasa biserica, ajungi si pe acolo, ai timp si pentru Dumnezeu".Eu am vrut tocmai sa subliniez acest tip de comportament. Unde am greșit?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Muntgvb):

"Daca le-am sarbatori cu masura si am cinsti pe cine trebuie in aceste ocazii(adica pe Dumnezeu), ar fi foarte bine".
Tu aici despre ce vorbesti, atunci?
Nu cumva despre aceste zile speciale in care ar trebui slavit Dumnezeu?
Acest principiu este total gresit. Ori mergi spre El cu toata inima ori nu mergi. Nu exista o alta cale.

| Muntgvb a răspuns (pentru anonim_4396):

Trebuia sa zic adică in loc de primul si.Asta voiam sa spun eu prin sarbatoare, slăvirea lui Dumnezeu.A fost o greșeală de exprimare, intr-adevar.Scuze pentru neplăcerile provocate.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Muntgvb):

Si totusi nu cred ca mi-ai inteles punctul de vedere. Aceste sarbatori(fie paste/craciun sau duminica) sunt privite in ochii Lui Dumneze la fel ca si celelalte zile. Asta iti spun eu, intelegi?

| Muntgvb a răspuns (pentru anonim_4396):

Aaa,asta voiai tu sa spui.Pai sunt perfect de acord.Problema care se pune este:Cați oameni chiar mai fac asta(sau macar încearcă)?
Iar aceasta este intr-adevar grav.Din diverse motive, prea multe ca sa le enumăr, pentru multi creștini orarul e clar:mergem la biserica duminica si e suficient.Fiind foarte multi, se aplica efectul de turma si alții mai slabi duhovnicești se iau după ei.Tocmai din acest motiv trebuie sa ne comparam cu sfinții, nu cu oamenii din jurul nostru.Dar, din păcate, foarte putini mai fac asta.

| Muntgvb a răspuns:

Iar alte religii sunt, ei bine, alte religii, nu ma simt in stare sa vorbesc despre aceste cazuri, daca ma apuc in secunda 1 voi fi considerat fanatic si extremist in secunda 2. Ce am scris in raspunsul anterior a fost mai mult despre crestini, dar ai inteles tu.

| DirviziuQ explică:

Ce vreau sa lamuresc, ma refeream, noi zicem ca este pacat sa nu tinem alte sarbatori, ca il suparam pe Dumnezeu. Dar cei care nici nu cred in el, nu il supara? De ce doar noi il suparam daca nu tinem anumite sarbatori?

| Nectunt a răspuns:

Creștinismul, precum și celelalte religii, sunt doar niște căi pentru a ajunge la Dumnezeu. Obiceiuri, ca ținerea postului, sau odihna în zile de sărbătoare, sunt doar niște metode de curățire, atât interioară, cât și exterioară. Nu sunt în măsură (nimeni în afară de tine nu e) să spun dacă e păcat pentru tine dacă ai muncit în zi de sărbătoare. Tu trebuie să te cunoști pentru a vedea care este legătura ta cu Dumnezeu.

Dacă ți s-a părut interesant ce am scris mai sus, poți să mai citești din gândurile mele și pe: http://nectunt.ro/

| steluaa1356 a răspuns:

Asa cum pe o autobanda sunt diferite masini, la fel si oameni. idee este ca inainte se sarbatoreau sabate care trebuiau tinute regular si scrie in Biblie clar cine trebuia sa le sarbatoreasca, dar erau si sarbatori pagane adica nepotrivite. ceea ce cred eu ca este important e, aceepta Dumnezeu toate sarbatorile?