| BobTheCat a întrebat:

Salutare!
Am mai multe intrebari legate de Crestinism si Biblie (va avertizez, va fi o postare mai lunga):

1) De ce exista atatea contradictii in Biblie?

2) Cum pot fi unii asa de siguri ca Biblia este exact in forma ei originala si ca nu a fost modificata in timp? (banuiesc ca asta tine de credinta totusi).

3) Deci, in ultima vreme, m-am intrebat cum de difera Vechiul si Noul Testament asa de mult (in sensul ca Noul Testament se axeaza pe "dragostea fata de aproape", iar Vechiul Testament...ei bine, este mult mai violent). Ca sa ma lamuresc, am apelat la preotul local (de cult ortodox).
Se pare ca Vechiul Testament reprezinta "legea veche", iar Noul Testament "legea noua". Dupa logica asta, cum de mai este luat Vechiul Testament in considerare daca reprezinta "vechea lege"?

4) Cand am mai discutat cu preotul local, i-am spus si de dubiile pe care le am in legatura cu Biblia. Dupa ce mi-a oferit clarificarea de mai sus, a inceput sa "arunce cu noroi" in alte denominatii, spunand ca restul vor cadea/vor deveni irelevante, iar Ortodoxia "se va ridica". De ce considera unii ortodocși ca doar ortodoxia este adevarata? La o adica, nu toate denominatiile crestine venereaza acelasi Dumnezeu?

Imi cer scuze pentru postarea lunga.
Multumesc anticipat!

18 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

"iar Vechiul Testament...ei bine, este mult mai violent"--inseamna ca n-ai citit Apocalipsa.

| doctorandus a răspuns:

Modificarile asupra textului Bibliei nu sunt o ipoteza, ci o certitudine. Bibliografie: Nestle-Aland 28.

| mODIN a răspuns:

1. Atâtea? Sunt câteva mii de pagini scrise de câțiva zeci de autori, era evident că vor apărea câteva ocazional. Dar per total e foarte consistent mesajul.

2. Doar cei mai ignoranți și needucați creștini ortodocși ar crede așa ceva laughing Nu, orice om cunoaște câtuși de puțin istorie știe cât de mult a fost modificată. Adică, pe bune, am acasă o versiune care e publicată de BOR și până și aia care capitole despre textele apocrife. Sa nu mai zic de faptul că Biblia face referințe la cărți care nu mai exista. Daca faci afirmația că Biblia e in forma originala, ești teribil de dezinformat.

3. Întrebare sinceră: ai ajuns la concluzia asta citind tu personal textul, sau ai tot auzit asta la alții? Nu știu de unde insistența asta că vechiul testament e mai nu știu ce și nu știu cum. Hai sa zicem că, cel mult, noul testament insistă mai mult pe faptele bune care te feresc de pedepsele care sunt pomenite in cel vechi, dar îmi e greu sa vad vreo diferență fundamentală între cele două.

4. Ortodoxia e o corcitura de idei păgâne și erezii motivate politic. Cercetează și celelalte denominații și convinge-te singur de asta.

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru mODIN):

Poți s-aduci exemple unde textul a fost modificat?

Cel mai des citat exemplu este cel cu paricopæ adulteræ, dar nici acela nu stă în picioare prea bine - avem scrieri din primele secole ale creștinismului ce menționează această pericopă, iar absența ei din Codex Sinaiticus și Vaticanus dovedește, mai degrabă, proasta calitate a acestor manuscrise. Am înțeles că în C. Sinaiticus nici rugăciunea Tatăl nostru nu e scrisă cum trebuie.

| mODIN a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Ma refeream la versiunile diferite ale Bibliei, unele continand si textele apocrife.

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru mODIN):

Textele apocrife au fost scoase fie fiindcă promovau erezii (precum Evanghelia gnostică după Toma), fie din cauza neautenticității lor (Epistola lui Barnaba era considerată Scriptură de unii Sfinți Părinți, dar a fost exclusă după ce au realizat că Barnaba n-ar fi avut cum s-o scrie, deci e un fals).

| Holiday a răspuns:

"Dupa ce mi-a oferit clarificarea de mai sus, a inceput sa "arunce cu noroi" in alte denominatii, spunand ca restul vor cadea/vor deveni irelevante, iar Ortodoxia "se va ridica". De ce considera unii ortodocși ca doar ortodoxia este adevarata?"

Sunt doua aspecte:
1. Orice mistic crede ca doar gruparea lui a descoperit miezul din caisa. Nu doar ortodoxul ii considera pe toti ceilalti imbecili, ci orice grupare mistica le considera asa pe celelalte.
2. Probabilitatea e de 99% ca popa ala care ti-a povestit lucrurile, de fapt sa nu creada nicio iota din poveste, ci doar sa-si protejeze locul de munca. Cu cat sunt mai multi imbecili care pun botu', cu atat mai bine o duce gruparea lui mistica, si implicit el. Nu imi dau seama de ce cred multi ca preotii sunt atat de imbecili incat sa creada povestile mistice. Totusi, nimeni nu e ferit de a fi lovit de misticism, nici macar popii. Exista si printre ei cativa care au cazut in patima asta.

"Noua lege" si "vechea lege" se aplica in functie de interese si de felul in care interpreteaza gruparea mistica crestina povestea. Oricum, pana in momentul cand influenta misticismului in conducerea statului a scazut, s-a aplicat doar "vechea lege", care evident era mai convenabila liderilor mistici. De ce crezi ca au fost ucisi asa multi "eretici", fie ei de alte religii, atei, sau, de multe ori, tot crestini, dar cu interpretari diferite ale povestii fata de cea impusa de gruparea mistica dominanta din zona respectiva? Doar secularizarea statului a oprit, sau macar diminuat crimele pe motive mistice crestine. Crestinismul, sute de ani, a fost similar cu, sau chiar mult mai rau decat, ceea ce vezi acum prin tarile islamiste ultrareligioase.

| Robert2526 a răspuns:

1. Biblia a fost scrisa in decurs de sute de ani si modificata permanent ca sa serveasca intereselor celor puternici. Evident, in timp, a ajuns sa fie o prostie laughing)


2.Nu stiu cine crede asa ceva, dar sigur e un om cu probleme grave laughing)

3. oamenii au evoluat, daca acum 2000 de ani mergea sa ii tii in frau cu pedepse, acum trebuie sa le oferi recompense laughing Biblia/religia trebuie sa se adapteze constant vremurilor.Religiile care nu au facut asta, au disparut odata cu schimbarile de la nivelul societatii. Aceleasi lucruri le gasesti si la musulmani, cu 2 "legi"?

4.nicio religie nu e buna de nimic, la final, toti suntem in pamant si ne mananca viermii, nu exista Dumnezeu, asa ca nu mi-as face griji in locul tau cu acest aspect

| mODIN a răspuns (pentru Robert2526):

Ce-mi place când aud ideea că oamenii ai evoluat și nu mai au nevoie de religie laughing

Îmi poți da, oare, un singur exemplu de societate atee care a rezistat mai mult de 100 de ani? Toate civilizațiile mari ale istoriei s-au bazat pe dogme religioase care le-au purtat in culmile evoluției culturale, științifice și etice, pe când ateii au rămas la meșterit sulițe mâncat carne crudă?

| Robert2526 a răspuns (pentru mODIN):

Mergi prin nordul europei, spre exemplu Finlanda si o sa vezi o societate atee in plina dezvoltare happy

Oricum, eu nu am zis ca oamenii au evoluat si nu mai au nevoie de religie. Mai zic odata daca e nevoie. Oamenii au evoluat si NU mai au nevoie de PEDEPSE ci de recompense, de aici trecerea de la vechiul testament la noul testament

| mastadont a răspuns (pentru mODIN):

Să vedem: Majoritatea statelor democratice au constituții bazate pe principii ateiste nu religioase. Principii de egalitate în drepturi indiferent de religie sau asociere politică, un stat religios nu ar putea nici o dată să asigure egalitatea în drepturi ale tuturor locuitorilor săi pentru că va încuraja doar o singură religie, „cea adevărată". Deci, de mai bine de 300 de ani societatea noastră funcționează destul de bine bazându-se pe principii ateiste, dacă vrei exemple de state religioase atunci privește la țările islamice. Ți se pare cumva că statul religios funcționează cum trebuie la ei?
Revoluțiile din secolul XVIII nu au fost doar revoluții politice ci au fost și religioase, democrația reușind să separe biserica de stat creând o societate bazată pe ateism nu pe religie căci dacă nu crezi în nimic ți se pare un lucru firesc și normal să le permiți celorlalți să creadă sau nu și în ce să creadă, după alegere. Cum poți asigura egalitate ca stat religios dacă doar religia ta este „adevărată"?

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru Robert2526):

Deci evoluția asta de care zici tu a avut loc acum 2.000 de ani?
Și să înțeleg și că în Vechiul Testament nu se vorbește de recompense, iar în cel Nou nu se menționează niciun fel de pedeapsă?

| Robert2526 a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Evolutia nu are loc intr-un anume moment, principiile religioase au evoluat in timp. Ce gasesti scris in biblie are o origine vasta. In functie de framantarile sociale din anumite perioade au evoluat si scrierile de acolo. Daca ma intrebi pe mine, mai e nevoie de un nou testament din asta si acum pentru ca religia incepe sa piarda teren laughing

| MeisterSchnitzel a răspuns:

1) Trebuie să te întreb și eu la ce contradicții te referi. Dacă nu ne dai exemple concrete, nu te putem lămuri.
2) Pentru că avem manuscrise antice cu care putem compara edițiile de astăzi.
Sigur, manuscrisele nu sunt întotdeauna perfecte - erau copiate de niște scribi, până la urmă, mai mult sau mai puțini pricepuți, care făceau și eu greșeli.
3) Pas. Mă mai gândesc și-ți răspund.
4) Dacă ar sluji aceluiași dumnezeu, ar fi o singură denominațiune.
Iar dacă ar sluji aceluiași dumnezeu, n-ar exista dispute privind chestii într-atât de fundamentale precum divinitatea lui Iisus, numărul Sacramentelor, importanța tradiției în interpretarea scripturii, venerarea sfinților etc etc.
Roagă un iehovist să ți-l descrie pe dumnezeu, apoi roagă un ortodox același lucru, și vei obține două descrieri foarte, foarte diferite.

| EestiSodalane a răspuns:

1) Nu există "atâtea contradictii" în Biblie. 99.99% dintre asa zisele contradictii pot fi foarte usor explicate dacă înțelegi si citesti întreaga Biblie, pui lucrurile în context, s-a.m.d.

2) depinde la ce te referi. Biblia este o colecție de cărți scrise la sute de ani distanță. Nu există "forma originală a Bibliei". Exista doar manuscrise copiate și traduse de-a lungul timpului. Desigur că în procesul de copiere și traducere s-au modificat unele lucruri, dar avem suficiente dovezi care ne arată că nu au existat modificări majore care să schimbe teologia biblică.

3) întreaga premisă e greșită aici. Noul Testament nu "se axeaza pe iubire" mai mult decât Vechiul. Știi unde s-a zis prima dată în Biblie sa-L iubesti pe Dumnezeu din toată inima si pe aproapele ca pe tine insuti? În cartea Leviticului, în Vechiul Testament. Si cum poti sa zici ca nu exista violenta in Noul Testament? Ai citit de cate ori vorbeste Iisus despre iad? Ai citit Apocalipsa? Oare nu i-a alungat Iisus pe schimbatorii de bani din templu cu forta si violenta? Ideea asta ca ar exista o diferenta intre Noul si Vechiul e total greșită.

4) Ortodoxia este adevarata pentru ca are plinătatea adevarului și harului lui Dumnezeu și e în continuare directă cu apostolii. Celelalte denominatiuni au erezii care te departeaza de intelegerea corecta a lui Dumnezeu și a pocăinței.

| T0Teu a răspuns:

1. Care contradicții?

2. Daca crezi in Dumnezeu crezi ca Biblia in forma ei actuala e fix asa cum a vrut Dumnezeu sa ramana. Cum a fost cu cartea prorocului Ieremia care a fost arsa dar a fost rescrisa exact la fel plus alte chestii pe langa. Dumnezeu e atotputernic si are grija ca Cuvântul Lui sa ramana intact, sfant, curat etc.

3. Scrie in Galateni 3:19 ca Legea a fost data din pricina călcărilor de lege. Trebuia sa existe o Lege pe care oamenii s o implineasca pentru a nu mai păcătui. Noul Testament este despre Noul Legamant facut in sangele lui Hristos, datorita caruia am si primit mântuirea. Caci mantuirea e prin har, prun credință, nu prin implinirea Legii. Sunt foarte multe de spus despre asta dar cred ca te ar ajuta mai mult dacă ai citi singur Galateni si Romani, 2 cărți din Noul Testament.
4. Nu ii inteleg nici eu. Atata timp cat implinim Biblia de ce sa nu ajungem in rai doar ptc "nu suntem ortodocsi"? Dar Dumnezeu a dat vreo porunca referitoare la religii? A spus El sa fim toti aceeasi religie/ religia majoritara din tara in care traim pentru a putea ajunge in rai?

| StimabiluI a răspuns:

În primul rând vreau să spun că apreciez modul manierat în care sunt adresate întrebările, spre deosebire de o altă postare nefericită a unui user pe care am avut neplăcerea de a-mi apărea înaintea ochilor:
https://www.tpu.ro/......al-sa-fii/

Sper ca această trăsătură de caracter să nu o pierzi în timp.

Revenind la întrebări, cum văd eu lucrurile:
1. În Biblie găsim adesea o temă recurentă, așa numitele "pricini de poticnire".
E greu de găsit un termen modern, dar eu le-aș numi "pretexte pentru necredință".
Pot fi găsit anumite neconcordanțe, nu contest, dar cine caută "contradicții în Biblie" poate căuta la fel de bine și "contradicții explicate".
Cine vrea cu adevărat să creadă nu se va împotmoli în astfel de nimicuri.

2. Dacă cineva și-ar propune să modifice Biblia, ar trebui să modifice toate manuscrisele de-a lungul timpului, ceea ce este imposibil.

3. Biblia este o colecție de cărți scrise de lungului a sute de ani și sunt variate ca stil: există cărți profetice, cărți poetice (Psalmii), epistole, evanghelii, etc. Cărțile etichetate drept "violente" sunt de obicei cele istorice și cronicile, care după nume ne dăm seama că au relatat lucrurile așa cum s-au întâmplat, cu bune și cu rele.
Cărțile Noului Testament îl au pe Iisus Hristos în prim plan și lucrarea Lui, de aceea nu regăsim atât de multă violență, deși se petreceau și în acea vreme destule atrocitățile (masacrul pruncilor de către Irod, răstignirea lui Iisus).

4. Rămâne de văzut ce va fi, important este să nu ne pierdem credința în aceste vremuri.

| Pocait01 a răspuns:

1. Sunt sigur că un preot este mai mult decât suficient pentru a-ți răspunde la întrebările bazate pe aparentele contradicții. Dacă nu, caută în altă biserică pentru că până la urmă creștinii adevărați sunt "ispravnici ai tainelor lui Dumnezeu." 1Cor. 4:1.

2. Nu știu la ce te referi prin exact forma ei originală având în vedere că iudeii nu scriau românește și că biblioteca de Cărți numită Biblie nu a fost scrisă toată odată. Deci din punctele astea de vedere sigur nu este exact în forma ei originală pentru că nu există o formă originală ci o formă actuală cum de altfel Cuvântul lui Dumnezeu a fost așa tot timpul. Noi acum doar avem o bucată mai mare din plăcintă și ne este mai mult decât suficientă.

3. Ai făcut un amalgam din toate aici. Nu există lege veche și lege nouă. Nimic din ce face Dumnezeu nu este limitat ci veșnic datorită însăși naturii Sale de Suveran veșnic. Acum dacă asculți de Hristos nu înseamnă că ai voie să furi, de exemplu.
Există legământ nou și legământ vechi, dar nu înseamnă că cel nou îl anulează pe cel vechi ci îl completează. Dacă în legământul vechi Dumnezeu îi proteja pe oameni când ascultau orbește de El, în legământul nou Hristos îi protejează pe toți care ascultă de El schimbându-și mentalitatea(pocăindu-se). Adică nu mai merge cu jertfa oii și gata, suntem iertați.

4. Pentru că alte denominațiuni nu au cartea păgână numită ironic "Sfânta Tradiție".
Nu de alta, dar când vedem erezii din astea precum "Sfanta Traditie, Mama Sfintei Scripturi"... Nici nu zici că-i de la om, zici că-i direct de la... în fine.