Din pacate pentru ei, ei sunt lipsiti de logica si enciclopedii de cunostinte. Astia sunt analfabeti functionali pe scurt. O sa iti arat care e legatura dintre un analfabet si un religios, iar asta duce la o viata mizera. Nici nu mai pomenesc de medicina.
Scriu, citesc, semneaza, dar nu inteleg ceea ce citesc, nu coreleaza informatii si pica teste simple de logica. Li se spun analfabeti functionali si estimarile sunt alarmante, vorbim despre jumatate dintre romani aflati in aceasta situatie iar numarul acestora este in crestere. Au absolvit diverse forme de invatamant, dar cand ajung la interviu in fata unui angajator, constata ca nu au cunostintele si deprinderile necesare pentru viata reala.
Stau in banci ore in sir si invata pe de rost definitii, formule si alte lucruri pe care nu vor sti apoi sa le foloseasca niciodata. Mai copiază la un test, pentru ca stiu sa citeasca, mai beneficiaza de indulgenta profesorilor si trec clasa, an dupa an. Sunt analfabetii functionali, al caror numar tot creste.
In momentul de fata sunt peste jumatate din populatie care tin de analfabetism functional, adica sunt persoane care nu sunt capabili sa faca rationamente elementare, nu stiu sa foloseasca operatiile matematice elementare cand se confrunta cu o situatie din viata de zi cu zi.
Europa are un plan de reducere a ratei analfabetismului functional la 15%. Romania nu are nicio initiativa concreta pentru ca se doreste indobitocirea si protirea populatiei pentru a le fi mai usor celor de la conducere sa fure si sa se inbogateasca. Acest lucru este usor de facut iar religia ofera o mana ne ajutor prostirii omului privandul de cunostinte adevarate, complexe si demonstrate.
Din pacate, sunt mai multe topuri facute cu analfabetisme pe diferite segmente, iar noi ca de obicei, suntem fruntasi la fiecare sau cel putin in top.
Un alt clasament unde suntem in top, datorita religiei care ne domina, arata ca jumatate din populatia Romaniei este anafabeta in domeniu stiitific, bazandu.se doar pe scripturile bibliei primitive:
• pentru 42% dintre romani Soarele se invarte in jurul Pamantului
• 37% considera FALSA afirmatia: „Fiintele umane, asa cum le stim noi azi, au evoluat din specii stravechi de animale"
• 21% considera ca antibioticele distrug virusii si bacteriile (fata de o medie europeană de 3%)
• 22% considera horoscopul ca fiind foarte „stiintific" si adevarat
• Aprox. 50% considera ca e bine sa tinem cont de credintele populare „culoarea rosie ne ferește de deochi", „daca te mananca palma stanga vei primi bani", "daca spargi o oglinda vei avea 7 ani ghinion" etc.
• 44% cosidera ca primele fiinte umane au trait in aceeasi perioada cu dinozaurii
• 44% considera ca laptele radioactiv devine sigur pentru consum prin fierberea sa
• 34% cred ca laserele functionează prin concentrarea undelor sonore
• 43% cred ca exista niste forte divine care gestioneaza vietile noastre
• 10% isi acorda viata doar religiei si o pun pe primul loc urmat de cariera, viata de familie, viata amoroasa, fizicul. Deci sunt oameni foarte credinciosi care totusi prioretizeaza viata de familie si cea sociala, cariera si dupa religia dar sunt si 1 din 10 romani care religia e mai presus de toate, pentru ei religia e totul. Mai bine si.ar ocupa timpul citind o biblie decat stand cu familia intr-o vacanta sau lucrand intr-o corporatie pentru a avea ce pune pe mansa.
Lista poate continua insa n.am stat sa verific si sa citesc mai multe studii pentru ca deja simt ca o iau razna si nu.mi pot explica cum gunoaiele astea biologice au drept de vot. Si totusi, acest clasament este facut pe toate mediile de varsta, unde cei cu varsta de o treime a vietii a reusit sa se tehnologizeze si sa mai aiba habar de stiinta si in ce univers traim, dar cu cat studiile sunt facute pe o varsta cat mai inaintata, cu atat aceste procente cresc alarmant pentru ca acesti oameni au crescut fara stiinta, exclusiv cu religia. Este trist si totusi ma bucura ca societatea tanara are acces la cat mai multa informatie iar asta se vede foarte clar in studii, unde arata ca religia pierde teren din ce in ce mai mult lasand loc stiintei empirice sa ne lumineze creierele si viata. Inca mai avem dobitoci, agramati si frustrati care spun ca religia e totul, ca suntem aici datorita exclusiv religiei.
Serios,tu stii sa explici evolutia in mod stiintific? eu vad ca aia care au habar de evolutie sunt mai deshisi la minte, ce stii tu stiintific?
PRINCIPAL pentru mine este ce faceti/cum va comportati fata de mine si de altii, si nu ce credeti. Sunt oameni ce cred chestii foarte frumoase, chiar utopice si s-au exteriorizat in fapte prin comunism, sau oameni ce cred tot felul de tampenii si conduita lor este decenta si legala.
După tine, Dumitru Staniloae, Mircea Eliade, Petre Tutea, și mulți alții ca ei, romani de -ai noștri, sunt analfabeți funcționali. Interesant. Sa ajungi tu numai la nivelul intelectual a lui Staniloae, și ar fi bine.
Religia are adepți și între analfabeți funcționali, dar și între intelectualii de marca. Am cunoscut un doctor ortoped, Alexandru Prundeanu, e un om profund religios, și asta nu exclude faptul ca e unul din cei mai buni ortopezi din România. Un renumit neurochirurg, nu numai la noi, Leon Danaila, e un alt intelectual care crede cu convingere în Dumnezeu. Și lista poate continua. Eu zic sa te mai informezi dacă vrei sa știi adevărata realitate.
Și, hai, nu zi ca ateii nu își au analfabeții lor funcționali.
Stăniloae, Eliade și Țuțea au fost rinocerizați de legionarism și pronazism.
A, da, Stăniloae a fost reeducat, de ajunsese să scrie pentru Glasul Patriei.
Corect. Suntem oameni, "din fericire, suntem diferiți", după cum spune o reclama , dar, dincolo ce credem, comportamentul trebuie sa fie ireproșabil, căci el ne definește, el apare ca urmare a credinței noastre. Teologic vorbind, putini știu adevărul exact asa cum este el, dar chiar și în cazul în care e vorba de oameni simpli și neștiutori, conduita e esențiala, căci moralitatea e baza religiei, nu cunostiinta, credinta
Trebuie sa recunosc ca îmi place punctul tău de vedere. E cit se poate de echilibrat.
Și energia atomica, extrem de buna, a fost deturnata în bomba atomica. Asta nu exclude faptul ca energia atomica e una din cele mai valoroase energii. Orice ar fi făcut ei, nu exclude ceea ce erau, nivelul la care se aflau. Ori, e sigur ca nu erau analfabeți functionali. Ca despre asta vorbeam aici.
Energia atomica este o unealta careia nu-i pasa de cum e folosita, omul nu e sau n-ar trebui sa fie la fel ca ea.
Omul nu e ca e, dar și el are un potențial mai mare sau mai mic, fie de la natura, fie cum si-l construiește. Dar, desigur, el poate sa aleagă ce sa facă cu acel potențial. Noi aici discutam despre acel potențial, nu despre ce ai făcut cei ce l-au avut.