Păcatul este o forță... mda.
Văd că mi-ai dat o carte, nu am să o citesc din același motiv pentru care nu mă duc la un preot să-mi mărturisesc păcatele spre iertarea lor.
Daca te ajuta cu ceva: e scrisa de un ateu.
Cu siguranta este mult mai complex de-atat si are mai multe intelesuri inrudite intre ele. Pacatul este in primul rand pervertirea, stricarea a ceea ce este bun, o departare de la voia perfecta a lui Dumnezeu. Cand spunem ca neascultarea lui Adam si al Evei au adus pacatul in lume vorbim de un pacat general, de o stare generala de stricaciune care afecteaza intregul Cosmos. Pacatul sau patima poate fi o stare generala in care se afla un om. Aici nu ne referim neaparat la un pacat particular sau la un altul ci la starea sufleteasca a individului care poate fi pacatoasa sau sfanta. Si desigur mai avem actiunile pe care le numim noi pacate cum ar fi furtul, uciderea, etc.
Apariția păcatului în Univers este un mister, a-l explica înseamnă a-l scuza.
Păcatul în principiu este despărțirea de Dumnezeu, și toate relele pe care le facem sunt o consecință a acestei despărțiri.
Conform etimologiei ebraice, păcatul este o ratare a țintei pentru care a fost creați, aceea de a trăi în neprihănire.
Da, este mai complex. În planul mai mare, cel complex, separă oamenii de Dumnezeu, și oamenii între ei, aceștia vor face atrocități împotriva altora, vor trăi în iluzii. De aici, devine și mai rău, și mai complex.
Este sinonim mai complex.
De pilda, eu zic: „Ce pacat ca nu am terminat la timp tema!"
E rau ca nu am terminat tema, doar nu o fi un lucru bun, dar pentru ca sunt limitat de timp si IQ, nu e rau, adica nu e pacat.
Sau e rau ca sunt lenes, dar pentru ca trupul meu e neputincios, nu e pacat.
Si crede-ma, pentru multi lenea e un pacat.
Exemplele pot continua.
Nu orice rau este considerat pacat, dar cand poti sa faci un bine, si nu il faci, din punct de vedere biblic e un pacat.
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Iacov%204%3A17&version=NTLR
Lui Dumnezeu ii pasa de rebeliunea voastra cum imi pasa mie de rebeliunea unor furnici din Tanzania.
Uită-te la ceruri şi vezi;
priveşte cât sunt de sus norii faţă de tine!
Dacă ai păcătuit, ce rău Îi faci Lui?
Dacă ai greşit de multe ori, ce-I faci Lui?
Dacă eşti drept, ce-I dai Lui?
Ce primeşte El din mâna Ta?
Iov 35
Pai lui ii pasa de neascultarea noastra pentru ca stie ca ne aduce noua nenorocire. Si El vrea binele nostru. Versetul asta nu e un argument
Păcatul este un lucru care te poate condamna la moarte. Păcatul este o acțiune e care incalaca poruncile si regulile lui II sus