| Pricope_Marius_1997 a întrebat:

Salutare dragi utilizatori de pe TPU, am cateva intrebari legate de decalog sau mai bine zi de cele 10 porunci.

1. Sa nu ucizi.
Aici, sa zicem ca nu eu comit crima, ci il platesc pe altul ca sa imi ucid dusmanul (sotia) sau rivalul asta se pune ca pacat pentru mine, pentru ca am platit asasinul sau se pune ca pacat pentru cel care a ucis aici ma refer la asasin?
2. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau.
Sa zicem ca imi doresc masina misto pe care o are un prieten de-al meu (si nu femeia lui) si sunt un pic invidios pe el pentru masina pe care o are. Asta se pune ca pacat, ca am vrut ce are el?
3. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau.
Aici se refera la inscenare de exemplu: in cazul unui divort am pus marturie mincinoasa impotriva sotiei ca sa ramana copilul la mine si am musamalizat lucrurile ca sa o termin pe ea definitiv. Asta se pune ca pacat? Chiar daca am luptat pentru drepturile mele si am mintit ca sa imi ramana copilul mie.
4. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant.
Daca m-am certat urat de tot cu ei si sa zicem ca i-am injurat sau lovit se pune ca pacat desi am avut motivele mele pentru care am facut asta nemaiputand sa suport comportamentul lor fata de mine. Se pune ca am comis un pacat?
5. Să nu fii desfrânat.
Sa zicem ca la varsta de 15 ani m-am masturbat ca na toti tinerii au facut-o. Asta se pune ca pacat?
6. Sa nu-ti faci chip cioplit.
Aici, nici macar nu stiu daca am facut asta, probabil am uitat cand a fost.
Ce inseamna sa iti faci chip cioplit?

Deci pana la urma cam cat de grav este? O sa ma afecteze asa de tare mai incolo? E posibil sa patesc ceva? O sa imi afecteze viitorul?
Si cum fac sa sterg toate pacatele astea? Chiar daca am mers mult prea departe.

Răspuns Câştigător
| Celcestietot a răspuns:

1. Se pune ca păcat pentru tine.

2. Se pune

3. Se pune

4. Se pune

5. Posibil

6. Asta înseamă, să nu te închini la orice altceva înafara de Dumnezeu (icoane, statui budiste etc)

Dumnezeu hotărăște ce se va întâmpla cu tine. Posibil sa îți afecteze viitorul spiritual.

Păcatele s-ar șterge doar dacă regreți sincer, nu le mai faci și îl urmezi pe Iisus!

| Pricope_Marius_1997 explică (pentru Celcestietot):

Ia stai asa un pic, numai un pic sa clarific situatia. Cum adica "1. Se pune ca păcat pentru tine." dar nu eu am comis crima ci asasinul pe care l-am platit sa o faca practic e pacatul lui nu al meu, eu doar am platit si atat.
Iar la "6. Asta înseamă, să nu te închini la orice altceva înafara de Dumnezeu (icoane, statui budiste etc)" eu in camera am o icoana cu Maica Domnului care tine in brate pruncul. Deci nu e idol s-au vreo statuie ci o icoana. In Biblie scrie sa nu te inchini la icoane dar eu seara inainte de culcare spun rugaciunea, imi fac cruce si asta in fata icoanei asezate pe perete.

| Celcestietot a răspuns (pentru Pricope_Marius_1997):

1. Îl ispitești + în loc să îi salvezi sufletul, tu îl trimiți direct in Iad!

6. Din Biblie reiese că doar lui Dumnezeu Tatăl trebuie sa ne închinăm.

Bun si eu atunci cand ma inchin la Dumnezeu Tatal, cum trebuie sa o fac daca nu am voie icoane si cruci de lemn asezate pe perete? cum trebuie sa ma inchin? s-au cum sa procedez? cu mainile impreunate si cu ochii inchisi.

Opa! stai asa un pic "1. Îl ispitești + în loc să îi salvezi sufletul, tu îl trimiți direct in Iad!" sa il ispitesc? dar el singur stia in ce se baga si totusi a acceptat, ca na a facut-o pentru bani nu din placere. Asta inseamna sa fi asasin platit nu un prost influentat de gustul banului.

Da, ai putea închide ochii, nu zici rău sau ai mai putea pur și simplu să te rogi cu ochii deschiși, doar că să nu te uiți la vreo icoană.

Mai esti pe fir? nu ai mai dat nici un raspuns.

Ce zici de un perete gol? adica nu e nimic agatat pe el pentru ca e un perete gol.

Și Satana a ispitit și încă o mai face. Putem spune că Satana nu a fost de vină în Grădină Edenului?

Asa e frate ai dreptate, acum am inteles.

Încă mai sunt, dar primesc mai greu răspunsurile.

Este foarte bine!

Mă bucur happy!

Iti multumesc foarte mult pentru raspunsuri, deci in concluzie sunt un idiot.

Cu plăcere! Niciun om nu este perfect.

Asa e frate, asa e.

| GicaGigekGica a răspuns (pentru Pricope_Marius_1997):

Tu care ii dai bani ii vrei moartea acelei persoane iar eu cred ca pacatuiesti si tu care dai bani si asasinul. Idol e si telefonul sau Tv-ul, in fiecare zi ne inchinam la ele ore in sir. "Sa nu iti faci chip cioplit" deci cineva a "cioplit" chipul lui Isus intr-o icoana, de unde stii ca el arata asa. Sau cine a zis ca Maica Domnului, Petru sau alti Apostoli trebuie sa ne inchinam lor. Doar lui Dumnezeu trebuie!
Toate astea sunt invataturi gresitee

27 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Cum faci sa stergi pacatele astea? Gindesti ca un om matur si lasi timpeniile! Nu exista asa ceva!

| Pricope_Marius_1997 explică (pentru GabiDumitrescu):

Tu ai citit macar ce am scris eu acolo.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Pricope_Marius_1997):

Da breh, ai citat primele cinci asa-zise pacate din biblia aia obosita si te-ai raportat la ele. Atita vreme cit nu dai cap in cap cu codul penal, totul e permis. Ca s-ar putea sa ai tu mustrari de constiinta, asta depinde doar de tine. Eu in general merg pe principiul trateaza-i pe cei din jur cum vrei sa fii tratat si poarta-te cum vrei sa se poarte altii ca sa zici "Jos palaria, fain om" si in rest chiar nu imi pasa. Sa nu ucizi? Sa fii mielusel idiot? Sa te bazezi pe stat (cezarului ce-i al cezarului si lui dumnezo' ce-i al lui dumnezo') si sa stai cu ciocul mic. Bai, nu. Deci nu. Nu pot sa concep asa ceva. E pacat sa ma uit dupa alta ca e buna? Multa mu1e alora care se uita in pamint ca niste frustrati. Sintem barbati, sintem VINATORI, asa ne-a facut cine mama draq ne-a facut! Daca vad una buna ma gindesc in cate sute de moduri as regula-o, nu cit de frumos i-ar sta cu basmaua in cap la biserica! Si nu, nu ma simt vinovat de asta. Daca vad ca vecinul are ceva misto, nu ma sfiesc sa imi doresc acel ceva. Nu prin moartea vecinului, ci prin o performanta profesionala proprie mai buna care sa ma ajute la asta. Si desigur ca imi doresc ca vecinul sa moara in chinuri prelungite daca nu a muncit pentru ce are si e un hot nenorocit. Mizeria aia cu chipul cioplit, inca una si ma duc. Interpretarea ei poate fi generalizata la orice. Iti plac figurinele sau colectionezi postere/aeromodele? Inseamna ca iti faci chip cioplit si slavesti alti dumnezei. Biserica nu suporta concurenta. Ei vor tot timpul, tot spiritul, toti banii tai. Esti oaie sau soim? Asta e intrebarea la care trebuie sa iti raspunzi!

| Digikey a răspuns:

Ori intrebi la misto ori esti retardat mintal.

| Irinel15123532 a răspuns:

1 Ioan 1:9 '' Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire'' Spune-i Domnului ce s-a intamplat, Hristos te iubeste si stie trecutul tau, nu i-l poti ascunde, vino cu trecutul tau oricare ar fi el, vino inaintea Lui Hristos si lasa-l in mana Lui. Si mergi mai departe prin credinta, Hristos te iubeste, este prietenul tau, doreste o relatie calda si apropiata cu tine, este mereu langa tine, poate ca tu nu esti constient de asta, dar chiar pe patul de spital, inainte sa vina medicii si asistentii dimineata, El sta la capul patului tau si te vegheaza, biblia spune ca El nu a venit sa ne judece si sa ne apese cu pedepse, a venit pentru a ne sterge vina prin sangele Lui varsat, a venit pentru a-L cunoaste si a incepe o relatie calda cu El, Hristos spune ca nu-l va izgoni afara pe cel ce va veni la El, mergi la El cu problemele tale, spune-i Lui ce se intampla, te asigur, poate ca oamenii te vor dezamagi, dar Iisus nu dezamageste pe nimeni, poate nu raspunde mereu in clipa in care neasteptam noi sa raspunda, dar El are ceasul Lui, ceasul care este programat la milisecunda, este precis, noi avem ceasul programat dupa cum credem noi ca este bine.

| Pricope_Marius_1997 explică (pentru Irinel15123532):

La intrebarea numarul 6. "Sã nu-ti faci chip cioplit" cam cat de grava este sitatia, adica ce o sa patesc?

| Irinel15123532 a răspuns (pentru Pricope_Marius_1997):

Nu exista pacat mic si pacat mare, toate sunt pacate. Rezolvarea este aceeasi, ''Si sangele Lui Iisus Hristos ne curateste de orice pacat''
Doar spune-i Domnului ''Doamne, am gresit, am pacatuit impotriva ta, nu am ascultat de tine, stiam ca nu trebuie sa fac acest lucru si totusi l-am facut, te rog sa ma ierti, sunt de acord cu tot ce spui tot ce spui tu despre aceasta, ce am facut nu se mai potriveste cu cine sunt eu acum in Hristos, o persoana noua, fiul tau, iti multumesc pentru iertarea ta, ma pocaiesc de acest pacat, in numele Lui Iisus ma rog, amin! '' Dumneze te va ierta, Hristos te iubeste, citeste noul testament.

| Pricope_Marius_1997 explică (pentru Irinel15123532):

Ok, asa o sa fac iti multumesc foarte mult. Dar totusi nu poti sa faci un compromis si sa imi spui direct urmariile, adica ce se intampla daca imi fac chip cioplit si alea alea, te rog frumos.

| Alexandrionelu a răspuns:

Apropo de nr. 6 : Iadul trebuie sa fie plin de sculptori laughing

| GicaGigekGica a răspuns:

1- e pacat si pentru tine si pentru asasin
2- Nu stiu exact, poti sa fii invidios dar invidia asta sa te ambitioneze sa iti cumperi si tu o masina ca a lui. Dar daca invidia te faci sa ii faci rau prietenului tau atunci e pacat.
3- e pacat
4- da, pacatuiesti
5- E un pacat foarte mare masturbarea
6- Adica sa nu iti faci icoane la care sa te inchini. De unde stim noi cum arata Isus, de ce este reprezentat asa in icoane? Asta inseama sa Nu iti faci chip cioplit.