| Cupă_Daniel_1992 a întrebat:

Salutare, grup!
Pe 21 octombrie am avut cunună religioasă și, după slujbă, cum e obiceiul, a trebuit să ne alegem "praznicul de cununie". Ne-am ales Nașterea Domnului (Crăciunul). Nu ne-au dat preoții această sărbătoare această sărbătoare, ci noi am ales!
Acum, după câteva luni, în prag de sărbători, am tot primit feedbackuri precum că nu e bine că am ales Crăciunul pe motiv că e praznic împărătesc și trebuia să alegem altceva ce vine după data nunții noastre: Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfânta Parascheva, etc.
E greșit că am ales Crăciunul sau nu?

10 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu e greșit.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Https://historia.ro/......84110.html
De aici puteți vedea că ați ales o sărbătoare, pe care o sărbătoreau și strămoșii voștri înainte de a deveni creștini. Astfel de Crăciun îi sărbătoriți și pe ei, pe acei strămoși. Ați ales bine.

| carevaescu a răspuns:

Te ar fi anunțat preoții dacă era ceva greșit din punct de vedere religios.

| carevaescu a răspuns:

Sunt multe superstiții în popor față de perioada nunților. Dacă nu ești înclinat să satisfaci superstițiile familiei și a invitaților, eu zic să nu ți bați prea mult capul cu acest subiect

| KovacsB a răspuns:

„Câte bordeie, atâtea obiceie".
Mai bine va concentrati sa ramaneti impreuna macar pana la praznicul ala, oricand ar fi el.

| Parakeets a răspuns:

Asta cu "praznicul de cununie" nu știu la ce se referă, dar dacă te referi la cununia religioasă și ai ales, astfel, să o faci în ziua de Crăciun, ei bine, atât știu că, nunțile nu se fac de zilele Mântuitorului precum Nașterea/Crăciunul și Răstignirea Lui, Paștele. Nu se fac nunți ortodoxe nici miercurea și vinerea și nu se fac, din câte mai știu, nici în zile de post.

| Cup?_Daniel_1992 explică (pentru Parakeets):

Păi hai să definesc praznicul de cununie: la finalul cununiei religioase, preotul/preoții care au oficiat-o te pun să alegi o sărbătoare pe care tu să o prăznuiești din momentul ăla încolo, iar sărbătoarea să fie ca dată calendaristică după data nunții tale (în cazul nostru, Sf. Parascheva, Sf. Ioan. Botezatorul, etc.). Ce înseamnă praznic de cununie? Atunci când vine sărbătoarea ta pe care ai ales-o, anual (sau când vrei, depinde de posibilități, depinde de mai multe, important e să-l faci în primul an de la cununie), duci la biserică cele bisericești (vin, pâine/prescure, colivă de "vii", etc.), urmând ca mai apoi, acasă, să faci o masă cu de toate și să-ți inviti nașii, rude, prieteni, colegi. Ăsta e praznicul de cununie.

| KovacsB a răspuns (pentru Cup?_Daniel_1992):

Adica iti aduci aminte in fiecare an cand te-ai nenorocit si ii dai si la popa ceva ca si gura lui trebuie sa manance.

| Cup?_Daniel_1992 explică (pentru KovacsB):

S-o lăsăm așa, că mare lucru n-ai înțeles.

| KovacsB a răspuns (pentru Cup?_Daniel_1992):

Nu eu sunt ala batut in cap care cauta explicatii religioase pe un site de copii.