Sunt si preoți ortodocși care nu se casatoresc, si rămân așa toată viață. Ei sunt obligați sa aleagă înainte de a fi hirotoniti ca preot daca se căsătoresc sau nu. Dar au o varianta cei care doresc sa se căsătorească după ce au fost hirotoniti. Sa renunțe la preoție, cum a renunțat Luther la călugărie.
Dupa o groaza de raspunsuri legate de reilie, intrebi ce e aia hirotonie? Cum vine asta?
Pai eu ma axez pe Biblie si pe ce scrie in ea. Nu cunosc tradițiile, plus ca sunt botezat catolic.
Dacă întrebi astfel, bătându-ți joc de lucruri care alții le cred sfinte sunt nu meriți un răspuns.
Bine, sa fie sfinte atunci, pentru cei ce le cred astfel.
Hirotonia, la fel ca si Botezul, se fac o singura data in viata. In momentul hirotonirii, trebuie sa fii casatorit, mai incolo nu ai voie, decat daca te recasatoresti. Daca nu te-ai casatorit pana la hirotonie, ramai preot celib sau preot calugar, adica ieromonah.
Preotii ortodocsi au voie la casatorie doar inainte de hirotonire. A doua casatorie este cam cu cantec, de obicei sunt caterisiti.
Preotii catolici nu au voie sa se casatoreasca sau sa faca prunci.
Da, înțeleg. Dar poate mai târziu se răzgândește. Iar eu am citit un articol pe net că spunea ca un preot dupa ce e hirotonit, poate sa fie dezhirotonit, se poate casatorii, iar apoi poate fi hirotonit inapoi.
Doar preoții romano- catolici. Cei greco-catolici se căsătoresc.
Da, stiu asta. Dar greco catolici se pot casatorii doar inainte de a fi preoti!
Si atunci daca pana a nu fi preoti, nu se casatoresc. Cum se mai casatoresc?
Pana la urma urmei cei necasatoriti se vor satura de singuratate
Iar dupa ce renunta, preotul respectiv se casatoreste. Mai poate cumva sa devina preot din nou?
Firește ca nu!
Eu ma refeream la preotii ortodocsi. Intr-adevar cei catolici nu se casatoresc deloc. Pentru a doua casatorie mi se pare ca ai nevoie de acordul episcopului. Si numai daca prima casatorie s-a terminat din cauza adulterului femeii, iar preotul este destul de tanar si/sau are de crescut copii, iar singur e mai greu sa ii cresti. In rest se lasa cu penalizari sau chiar caterisirea. Depinde de fiecare situatie in parte.
Nu stia de unde ai luat articolul dar prostie mai mare ca asta nu am auzit. E total neadevarat. Un articol scris la misto.
Da, de cativa ani vor unii mahari ortodocsi sa schimbe regula, in orice caz a iesit cu scandal.
Sunt si preoți ortodocși care nu se casatoresc, si rămân așa toată viață. Ei sunt obligați sa aleagă înainte de a fi hirotoniti ca preot daca se căsătoresc sau nu. Dar au o varianta cei care doresc sa se căsătorească după ce au fost hirotoniti. Sa renunțe la preoție, cum a renunțat Luther la călugărie.