Eu nu am avut nici un esec, pur si simplu am vrut sa ma apropii de Dumnezeu.Dar noi am fost creati cu necesitati spirituale de aceea avem inclinatia spre Dumnezeu.
Ai dreptate, dar aici conteaza si personalitatea fiecaruia. Unii oameni ajung sa nu mai creada in d-zeu dupa ce trec prin momente grele, pentru ca isi dau seama ca n-a fost nimeni acolo sa-i ajute cand aveau mai mare nevoie de acest ajutor. Pe de alta parte, sunt cei care atunci cand sunt in fata unui moment dificil, apeleaza la ultima speranta ramasa, adica d-zeu. E un prieten imaginar care-ti poate prinde foarte bine atunci cand lucrurile nu stau deloc bine in viata ta.
Crestinismul, inca de la inceputurile lui, a fost religia saracilor. Stim ce a spus Isus despre bogati si saraci. Stim cum religia crestina a fost folosita de-a lungul vremii de catre cei bogati pentru a-i multumi si tine sub control pe cei saraci. Din aceste motive a avut crestinismul asa de mult succes, si a ajuns cea mai raspandita religie din lume.
Isus,fiind urmasul lui David, a renuntat la tronul Israelului ce i se cuvenea de drept si ales sa fie un pribeag.
Buddha, facand parte din casta Brahmana a renuntat la toate bogatiile, la toate palatele si la toate femeile oferite de tatal sau alegand sa caute adevarul. A umblat zeci de ani in picioarele goale cand putea foarte frumos sa traisca in bogatii.
Spui ca nu exista miliardar care sa renunte la avere. Din cate stiu au fost mai multi regi sarbi care au facut-o, retragandu-se in manastire.
Si patricienele Olimpiada din Constantinopol si Melania din Roma aveau averi fabuloase la care au renuntat. Am citit si despre un Sfant Nil care avea averi mari si a trait ca pustnic sfarsitul vietii. Nu cred ca intelegi ce inseamna asta, dar au fost oameni care au ales sa vietuiasca cu leprosi pentru a-i ajuta.
Caracterele mici judeca de multe ori oameni mari.
In conceptia ta Dumnezeu este doar o carja pe care ne sprijinim atunci cand ne dor picioarele si nu putem merge?
"Zeii sunt refugiul pentru cei slabi si raspunsul pentru cei lenesi"
Nu am inteles citatul dar oricum nu conteaza.
Pe bune? E chiar atat de complicat? Are 2 "parti".
1 - Zeii sunt refugiul pentru cei slabi
2 - si raspunsul pentru cei lenesi
Prima parte se refera la ce ai zis tu (cu toate ca formularea ta este una mai simplista). Zeii chiar sunt "doar o carja pe care ne sprijinim atunci cand ne dor picioarele si nu putem merge".
A 2-a parte tine de "nu stim raspunsul la intrebarea asta? Nu-i nimic, zicem "gods did it" si am rezolvat problema" sau mai pe scurt, "god of the gaps".
Nu vreau sa intru in polemica cu tine ca oricum nu ajungem nicaieri.Sunt o multime de persoane care gandesc ca tine si motivul este unul evident.
Sunt si ceva oameni bogati care chiar au crezut cu adevarat in toate balivernele crestine si alte prostii mistice si au reununtat la averi, si-au omorat copiii, au facut razboaie sfinte, etc. Si de ce nu ar face-o? Pana la urma comparativ cu o rasplata eterna trebuie sa fii putin prost sa nu faci orice pentru obtinerea premiului cel mare, in fond nu ai nimic de pierdut in aceasta viata efemera.
Acum crestinismul are acleas efect distructiv ca si alcoolul, doar ca te scuteste de efectele negative in ceea ce priveste bugetul si sanatatea ficatului tau. Te face momentan sa uiti de probleme, iti da acea senzatie de siguranta si pace, dar problema ramane tot acolo, pe termen lung o asemenea gandire este distructiva in ciuda beneficilor oferite pe termen scurt.
Exista un filosof care explica frumos acest concept de esec:
http://www.youtube.com/watch?v=280Ev9h_C3c