anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Satanistii pot vorbi cu mortii?

Răspuns Câştigător
| doctorandus a răspuns:

„Dacă vorbești cu Dumnezeu înseamnă că te rogi; dacă Dumnezeu îți vorbește, suferi de schizofrenie. Dacă îți vorbesc morții înseamnă că ești spiritist; dacă tu le vorbești morților, atunci ești schizofrenic."
—Thomas Szasz, The Second Sin

11 răspunsuri:
| Meme10Memu a răspuns:

Nu. Mortii sunt morti.

| RAY a răspuns (pentru doctorandus):

O intrebare, de ce nu se aplica la fel in ambele variante?

| Mosotti a răspuns (pentru doctorandus):

Eu zic ca e schizo in toate cazurile, ca si daca vorbesti cu dumnezeu adica te rogi, te rogi la nimic, deci faptul ca, crezi ca te-ai ruga la ceva ce rel nu exista, tot iluzie e.
Si daca vorbesc mortii la fel, daca crezi asta, e acelasi lucru ca si cum ai vb tu cu ei. Deci nenea Thomas greseste.

| doctorandus a răspuns (pentru Mosotti):

In primul rand el era sarcastic. In al doilea rand, daca o iei in serios, cam asta este ce considera aproape toti psihiatrii.

| doctorandus a răspuns (pentru RAY):

Pentru ca o credinta religioasa rutinizata nu se considera boala mentala. Adica a fi spiritist sau crestin nu sunt boli mentale.

„eu văd întreaga credință ca pe o psihoză colectivă. De fapt este un delir, dar nu este considerat drept boală care ține de psihiatrie, deoarece atât de mulți oameni suferă de acesta. Zic asta oarecum în glumă, dar nu ar fi de mirare că se atribuie calități reale unei chestii care nu este întemeiată pe realitate? Dacă cineva ar prezenta astfel de simptome într-un alt domeniu, în calitate de terapeut aș nota pe fișa de observație un cod din DSM-IV: delir sever."
—Anna Enquist

Nu ai raspuns, daca vb cu un om mort sunt schizofrenic, daca ma duc la mormantul cuiva si vb cu el sunt schizofrenic dar daca ala vb cu mine sunt perfect normal pe bune

Se referă doar la spiritiști. Nu se referă la restul, care ar merge la un mormânt și ar auzi mortul.

Sincer nu vad logica

Psihiatrii consideră că spiritiștii sunt sectanți, eventual escroci, dar nu nebuni. De exemplu, ăia care fac spirale la Costinești să ia legătura cu extratereștri sunt sectanți, nu nebuni.

| Mosotti a răspuns (pentru doctorandus):

Nu conteaza ca multi au aceleasi iluzii, tot schizo se numeste dar in masa, eu nu prea preiau chestii si atat, le mai gandesc si cu mintea mea, mda, se zice religie dar real e ce am spus. Daca unu are schizo nu inseamna ca nu pot avea 1000. Bine, e un schizo mai mascat asa, nu intr-o faza avansata sa afecteze si alte ramuri, e innascut ca protectie contra realitatii urate, de aia e doar pe axa asta, am mai explicat, insa tot pe principiu deformarii realitatii este.
Si cam orice e neconform cu realul se numeste psihoza de fapt, necontand cati au asta sau ca au aceiasi chestie.
Asta este, doar nu zice asta desi si aia care dau citate o stiu multi din ei, altii nici ei nu stiu si nu se prind pentru ca si ei gandesc la fel, si caracteristica psihozei este ca cel in cauza nu valideaza realitatea oricate argumente concrete i se aduce, deci iar coincide, tocma sa nu te prinzi, ca daca te-ai prinde ca e minciuna, atunci realitatea sumbra pe multi i-ar darama, trebuie sa nu te prinzi, e un mecanism natural adaptativ.

| doctorandus a răspuns (pentru Meme10Memu):

„Dacă vorbești cu Dumnezeu înseamnă că te rogi; dacă Dumnezeu îți vorbește, suferi de schizofrenie. Dacă îți vorbesc morții înseamnă că ești spiritist; dacă tu le vorbești morților, atunci ești schizofrenic."
—Thomas Szasz, The Second Sin