Asemanarea dintre mine si minrest este ca amandoi avem acces la informatie universitara despre Biblie si istoria antica a Israelului.
Sunt multe versete, dar Isaia 53:3-7 este pasajul cel mai clar: "Dispreţuit şi părăsit de oameni, om al durerii şi obişnuit cu suferinţa, era aşa de dispreţuit că îţi întorceai faţa dela El, şi noi nu L-am băgat în seamă. Totuşi, El suferinţele noastre le-a purtat, şi durerile noastre le-a luat asupra Lui, şi noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu, şi smerit. El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa, care ne dă pacea, a căzut peste El, şi prin rănile Lui suntem tămăduiţi. Noi rătăceam cu toţii ca nişte oi, fiecare îşi vedea de drumul lui; dar Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră a tuturor. Când a fost chinuit şi asuprit, n-a deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci la măcelărie, şi ca o oaie mută înaintea celor ce o tund: n-a deschis gura."
Apoi, in Noul Testament, sfantul apostol Petru scrie in 1 Petru 2:24 ''El a purtat păcatele noastre în trupul Său pe lemn, pentru ca noi, fiind morţi faţă de păcate, să trăim pentru neprihănire; prin rănile Lui aţi fost vindecaţi.''
Da, Irinel, asta spune pasajul din Isaia. Dar de ce crezi ca ar fi vorba despre Isus?
Nu e nicio prorocie in articolul ala.
Ba scrie, dar trebuie sa le înțelegi. Ce însemna Ierusalimul cel nou, întâmplarea cu Iosif cel minunat și frații săi, sacrificarea mielului, sunt multe. Cauta singur pe net, profeții mesianice în Vechiul Testament. Nu scrie ca trebuie sa moară, scrie ca asa se va întâmpla. Fiindcă iudeii fii sub dominație romana, așteptau un Mesia care sa vina cu mâna de fier și sa ii zdrobească pe romani. Ceea ce nu s-a întâmplat. El a venit sa aducă o noua Lege. De asta evreii încă îl așteaptă pe Mesia
Deci fratii lui Isus l-au vandut pe Isus drept sclav? Asta s-ar intelege din ce ai scris.
Este o analogie. Iisus, la fel ca și Iosif, a fost vândut de catre apropiații lor ( la Iosif frații iar la Iisus Iuda, unul dintre Apostoli) din invidie lăcomie și ura. Pentru începători exista talcuiri ale Sfintei Scripturi, și pe net sunt o sumedenie de pdf-uri. Nu se face Teologie pe forumuri, dar e bine ca exista sete de cunoaștere.
Da, exista expicatii, dar nu sunt convingatoare sau plauzibile, sunt niste non sequitur, concluzia dorita de voi nu decurge din premize. Daca Iosif a fost vandut de fratii sai, inseamna ca Isus este Dumnezeu? Pentru ca si el a fost vandut de Iuda?
Ce ai întrebat prietene? Recitește-ți întrebarea. Quidquid discis, tibi discis. Mult studiu. Asa alungi ceata dimprejur
Nu poti sa tragi din vinderea lui Iosif, concluzia ca Isus este Dumnezeu, pentru ca si el a fost vandut de Iuda. Nu ai cum.
Scrie vreoundeva in Vechiul Testament ca Mesia trebuie sa moara si sa invieze a 3 a zi?
Asta ai întrebat, no? Tu ai tras concluzia asta de care spui. Știi ce înseamnă o analogie? O comparație, o asemănare.cand am zis de Iosiv am vorbit despre vinderea și moartea lui Hristos, nu despre Dumnezeirea Sa
Iti sugerez sa citesti numele celui cu care vorbesti; mentholinks este un om cu o patrundere spirituala remarcabila, doctorandus este cult si inteligent, dar eu, minrest, sunt alta persoana decat ei. OK, spui ca exista o asemanre intre Isus si Iosif; amandoi au fost vanduti de catre apropiati. Exista aceasta asemanare, dar nu este mare lucru; chiar daca vinderea lui Iosif a fost pana la urma benefica celor ce l-au vandut, vinderea lui Isus nu a fost benefica lui Iuda. Ai avea nevoie de dovezi in Vechiul Testament, nu de o vaga asemanare, pe care tu o consideri o aluzie la situatia lui Isus.
„El ne va da iarăşi viaţa în două zile; a treia zi ne va scula şi vom trăi înaintea Lui." (Osea 6:2)
„Căci nu vei lăsa sufletul meu în Locuinţa morţilor, nu vei îngădui ca preaiubitul Tău să vadă putrezirea." (Psalmul 16:10)
„Dar ştiu că Răscumpărătorul meu este viu şi că Se va ridica la urmă pe pământ." (Iov 19:25)
„Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa care ne dă pacea a căzut peste El, şi prin rănile Lui suntem tămăduiţi." (Isaia 53:5)
Primul e la plural. Al doilea se refera la David. Al treilea zice ca la sfarsit. Al patrulea vorbeste de suferinta nu de moarte.