Mecanica cuantica, explica existenta materiei sub forma duala: unda -corpuscul.
Adica, practic totul are 'ceva', nu exista un vid absolut.
Dupa aparitia formalismului matematic ce este compus din acele ecuatii, s-au facut de curand experimente prin care s-a pus in evidenta acest fapt.S-a vidat o incapere si apoi s-au facut masuratori.S-a constatat ca sunt momente in care apar particule de antimaterie.
In cosmos, oricum nu este chiar vid printre astri, comete sori, etc. Exista radiatiile de toate spectrele.Deci nu este de imaginat macar ca este vid.
Personal, mi se pare absurd ca sa fi fost un Big Bang de inceput, caci ar rezulta intrebarea logica " ce a fost inainte de acel Big Bang.Or fi fost mai multe.Dar mintea mea nu poate concepe Ceva in afara infinitului. Rezulta de altminteri si din ecuatiile din Teoria Relativitatii.
Big Bangul este 'o gogorita ' a unor savanti pentru a explica ceva mai intuitiv oamenilor simpli.
Ecuatia esentiala a fost cea E=mc2, care inseamna ca in spatiu Energia exista sub forma duala :masa(materia si antimateria) si unda(diverse radiatii).
Daca dezvolti cu alte ecuatii(Schrodinger, Plank etc, nu stau acum sa o fac caci este scrisa in orice carte care se ocupa cu asta) vei realiza dualismul particula cu masa si unda(particula fara masa- adica cuanta-de radiatie, ca sa nu particularizam in Lumina neaparat).
Biblia recunoaste Nemarginirea, nu contrazice cu NIMIC teoria. Daca ai plasat intrebarea la RELIGIE.
"Mecanica cuantica, explica existenta materiei sub forma duala: unda -corpuscul.
Adica, practic totul are 'ceva', nu exista un vid absolut.
Dupa aparitia formalismului matematic ce este compus din acele ecuatii, s-au facut de curand experimente prin care s-a pus in evidenta acest fapt.S-a vidat o incapere si apoi s-au facut masuratori.S-a constatat ca sunt momente in care apar particule de antimaterie.
In cosmos, oricum nu este chiar vid printre astri, comete sori, etc. Exista radiatiile de toate spectrele.Deci nu este de imaginat macar ca este vid.
Personal, mi se pare absurd ca sa fi fost un Big Bang de inceput, caci ar rezulta intrebarea logica " ce a fost inainte de acel Big Bang.Or fi fost mai multe.Dar mintea mea nu poate concepe Ceva in afara infinitului. Rezulta de altminteri si din ecuatiile din Teoria Relativitatii.
Big Bangul este 'o gogorita ' a unor savanti pentru a explica ceva mai intuitiv oamenilor simpli.
Ecuatia esentiala a fost cea E=mc2, care inseamna ca in spatiu Energia exista sub forma duala :masa(materia si antimateria) si unda(diverse radiatii).
Daca dezvolti cu alte ecuatii(Schrodinger, Plank etc, nu stau acum sa o fac caci este scrisa in orice carte care se ocupa cu asta) vei realiza dualismul particula cu masa si unda(particula fara masa- adica cuanta-de radiatie, ca sa nu particularizam in Lumina neaparat).
Biblia recunoaste Nemarginirea, nu contrazice cu NIMIC teoria. Daca ai plasat intrebarea la RELIGIE." - am notat raspunsul.
Sa mai completez ca: Vidul considerat ca o absenta de masa de particule SI in acelasi timp si LIPSA DE cuante, nu ar EXISTA, conform experientelor, in acelasi punct din UNIVERS! Doar, din unele ecuatii ar rezulta ca ar fi MOMENTE-deci TIMP-limitat si el -in care sa nu fie chiar NIMIC!
Mi se pare ca pe 'Da VINCI learning" am vazut un astfel de experiment.Dar si el destul de nesatisfacator, doar pentru oarece intuire a fenomenului.
Dumnezeu poate exista in vid si in materia rarefiata gen gaze. In Vechiul Testament se vorbeste despre acel nor ( gaz ) intunecat. In materia si energia intunecata poate sa existe Dumnezeu. Energia totala cosmica a vidului este mult mai mare si mult mai multa decat energia materiei si ea contribuie la expansiunea materiei in spatiu. In Cuvantul Lui Dumnezeu Biblia este scris ca cerurile sau cosmosul sau universul este al Lui Dumnezeu iar Pamantul l-a dat oamenilor. De aici se poate deduce ca exista un singur infinit. Nu exista nimic sau vid absolut in ansamblul spatiului infinit. Lipsa aparitiei unei particule virtuale intr-un punct din spatiu poate reprezenta vid absolut dar imediat apare in acel punct o particula virtuala.
Sa ne imaginam universul ca un balon. Pentru a crea efectul de pompa cu vid este necesar ca peretii balonului sa fie foarte duri si grosi cu energie aproape infinita. Pentru ca vidul sau gravitatia negativa trage spre exteriorul balonului materia din interiorul balonului in procesul de expansiune a materiei. Dar daca peretii balonului ( marginile universului ) ar fi rigizi atunci la un moment dat materia s-ar ciocni de acel perete dar am putea considera ca mereu va fi vid intre perete si materie. Daca am considera existenta unui astfel de perete s-ar putea sa existe spatiu in afara balonului. Din aceste considerente se poate deduce ca gravitatia negativa nu este singura raspunzatoare pentru expansiunea universului si ca universul este nemarginit sau ca nu exista un astfel de perete. Vidul nu poate fi comprimat ca sa rezulte materie. Poate exista alt proces necunoscut de om prin care Dumnezeu a putut crea din vid aceasta materie considerand ca nu exista si nu a existat vid absolut ci vid care are energie in el.
"Sa mai completez ca: Vidul considerat ca o absenta de masa de particule SI in acelasi timp si LIPSA DE cuante, nu ar EXISTA, conform experientelor, in acelasi punct din UNIVERS! Doar, din unele ecuatii ar rezulta ca ar fi MOMENTE-deci TIMP-limitat si el -in care sa nu fie chiar NIMIC!
Mi se pare ca pe 'Da VINCI learning" am vazut un astfel de experiment.Dar si el destul de nesatisfacator, doar pentru oarece intuire a fenomenului." - am notat raspunsul.
In 'Crezul' este abordata si problema asta.Asa mi se pare (daca nu bat campii prea mult!)Dumnezeu desi este 'in afara timpului', doar noi oamenii suntem asociati cu 'Veacurile ce vor sa fie', dar carora li se atribuie un 'sfarsit'. Cred ca mai mult 'o figura de stil'.'Pana la sfarsitul veacurilor ce vor sa fie'.
"In 'Crezul' este abordata si problema asta.Asa mi se pare (daca nu bat campii prea mult!)Dumnezeu desi este 'in afara timpului', doar noi oamenii suntem asociati cu 'Veacurile ce vor sa fie', dar carora li se atribuie un 'sfarsit'. Cred ca mai mult 'o figura de stil'.'Pana la sfarsitul veacurilor ce vor sa fie'." - am aratat ca Dumnezeu nu este in afara timpului si nu traieste in alt spatiu. Se vorbeste despre "Cel vechi de zile" in Daniel 7:13:"Am privit în vedenia de noapte, şi iată pe norii cerului venea cineva ca Fiul Omului şi El a înaintat până la Cel vechi de zile, şi a fost dus în faţa Lui." Psalmul 89:2:"Mai înainte de ce s-au făcut munţii şi s-a zidit pământul şi lumea, din veac şi până în veac eşti Tu." Faptul ca pe Dumnezeu nu-L afecteaza trecerea timpului, ramanand neschimbat sau nepierzand din energie, nu inseamna ca Dumnezeu "este in afara timpului."
Constantin Noica (care a scris o carte despre'Rostirea Romaneasca), probabil ca ar fi spus ca Timpul fizic (ala care intra ca termen sau factor in ecuatii) este nitel altfel decat 'trecerea timpului', in sensul bine enuntat de tine.Ma bucur sa fi gasit o formulare fericita si o diferentiere asa de limpede.Pot exista niste confluente intre limbajul fizico-matematic si cel poetic al limbajului comun.Caci omul simte nevoia, ca din cand in cand sa explice si rezultatul aparent sec al matematicii. Doar incercam.
"Constantin Noica (care a scris o carte despre'Rostirea Romaneasca), probabil ca ar fi spus ca Timpul fizic (ala care intra ca termen sau factor in ecuatii) este nitel altfel decat 'trecerea timpului', in sensul bine enuntat de tine.Ma bucur sa fi gasit o formulare fericita si o diferentiere asa de limpede.Pot exista niste confluente intre limbajul fizico-matematic si cel poetic al limbajului comun.Caci omul simte nevoia, ca din cand in cand sa explice si rezultatul aparent sec al matematicii. Doar incercam." - probabil ati remarcat ca afirmatia "Dumnezeu este atemporal sau in afara timpului" este o modalitate de "a-L scoate" pe Dumnezeu din ecuatii si prin asta se afirma gresit si nedrept ca "Dumnezeu nu are nici un amestec in universul material si ca nu se manifesta". Dumnezeu intervine si acum pe Pamant prin Duhul Sau Sfant si prin ingerii care sunt de partea Lui. Daca nu ar fi in acelasi timp si spatiu sau in aceeasi dimensiune cu noi oamenii ar fi ca si cum "acum Dumnezeu nu ar exista pentru binele oamenilor" si ca "nu ar interactiona cu materia" din universul material pentru a mentine conditiile minime favorabile vietii pe Pamant. Putem considera Pamantul si viata de pe el asemenea lui Iov. Acum Dumnezeu permite calamitati naturale din partea Diavolului dar nu-i permite sa distruga complet conditiile de viata de pe Pamant.
Voila: a Creat si din Vid. Zici tu.
Dumnezeu este adeptul Hiatusurilor! Am spune ca materie (palpabila -vid), Creatie -evolutie, civilizatii aparute-disparute, etc.
Daca urmarim si arta, ca pe o forma de mimetism al naturii, constatam aceleasi intervale de salturi si pauze.
Ma uit la muzica, la fel!
Mintea noastra? La fel!
Cum sa-l descriu atunci pe Dumnezeu? Ca un hiatus intre frumusete si urat cum ar incerca unii sa-l descrie?
Cred ca este o observatie esentiala!
Care circula prin Galaxii cum ma plimb eu prin cartiere bucurestene sau tari mai mult sau mai putin tehnologizate! Timpul NU EXISTA! Noi l-am inventat(noi oamenii) ca sa ne justificam nimicnicia! In fata Lui Dumnezeu, Timpul NU EXISTA nici macar mascat sub concepte, tot de noi inventate precum VITEZA, acceleratie! Candva vom scapa si de obsesiile astea humanoid- copilaresti!
iti amintesti de Tesla care i-a invatat pe humanoizi ca exista interdependenta intre campul magnetic si cel electric? Cate milenii au trecut de la descoperirea cantarului?
Daca acceptam, SIMPLU, ca INFINITUL este ENERGIE, scapam si de concepte temporale sau hai sa zicem materiale!
Cand vom invata asta, cand vom intui, in prima faza apoi simula un camp gravitational, atunci vom gasi ca suntem cu un mm mai aproape de Dumnezeu! Ca Tesla la epoca lui! Vad ca tu intuiesti ceva, si altii poate au trecut cu prea mare usurinta, dar ce este drept, oricate mijloace evoluate am avea, de comunicatie, acel TURN BANEL, Creat de Dumnezeu in calea dintre noi, va functiona, caci Dumnezeu ne da TOT, la schimb cu CREDINTA! A se intelege, desigur ca in epoca noastra, chiar atemporala in comparatie cu trecutul care avea senzatia 'timpului' mult mai pronuntata!
Noi mergem spre ENERGIE! Preexistenta, tipul? Trebuie sa-l uitam caci este UN BALAST care ne franeaza!
Turnul Babel! Imi face feste tastatura...E acel Turn care ar fi atribuit Lui Dumnezeu, ca orice creatie, prin care ne impiedica sa ne aliem la ceva RAU! Zic eu! In fine!
Si imi cer scuze la orice fel de greseli gramaticale sau de sintaxa.Ma intereseaza sa comunic ideea, ca si voi!
Deci nu Turnul Banel care e gresit! TURNUL BABEL! Cand a hotarat Bunul Dumnezeu sa ne mai taie din lipsa de smerenie, in care ne cam comparam cu El. Si ca pedeapsa (biblica) a hotarat sa vorbim fiecare in graiul lui, neanteles de ceilalti!
Se pare ca si acum se intampla (global) la fel in ciuda dezvoltarii informaticii, la un nivel fara precedent, dar nu in sensul cel mai bun!(zic eu).
Imaginea e grozava, numai ca ar pacatui cum pacatuiesc toate teoriile umane, cam prea mecanicista, dar e un punct de START!
Nu asta rezulta si din ce spuneam? Ai gasit o exprimare mai clara! Ceva.
Ai omis un singur 'lucru' esential!
Gravitatia nu se supune nici unei LEGI MECANICISTE!
Teoria pe care ti-ai bazat expunerea, este TOTAL depasita!
Daca traiai pe vremea lui Newton, probabil, te primeau in acadenmia de atunci!
dar e bine sa invatam si din greseli!
Esti deasupra lui Newton, dar nu suficient!
Ceva ne scapa!
Cred ca, NU EXISTA HIATUSURI!
In acceptul umnezeesc. Alea s-au cuibarit doar in capul nostru!
De aceea ne-au trebuit MILENII sa putem crea un calculator aproape suficient, bazat doar pe 2(DOUA) Valori 2(1 si 0)
Ceva va scapa! CE?
De ce Biblia stia ca 2 valori sunt valabile : BINE si RAU!?
Iar intre ele 'haul'.
Acel HAU este POPULAT!
Asa zic experientele si matematica si LOGICA!
Intuitia noastra handicapata, inca, nu-l poate sesiza! INCA!
da sau nu!
Frumusetea este ca ecuatia lui Einstein, exclude TIMPUL explicit.El apare doar in dezvoltarea teoriei, asa incat ar fi posibil ca 'timpul ' sa dispara in anumite conditii!(ar fi afirmat chiar Einstein, la un moment dat).
"Frumusetea este ca ecuatia lui Einstein, exclude TIMPUL explicit.El apare doar in dezvoltarea teoriei, asa incat ar fi posibil ca 'timpul ' sa dispara in anumite conditii!(ar fi afirmat chiar Einstein, la un moment dat)." - lipsa timpului la spatiu local poate exista dar in ansamblu cosmic timpul nu are inceput. Timpul este legat de energie. La nivel local ( cand particula virtuala nu apare sau apare ) E=mc2 devine E=m pentru ca t=distanta/viteza. Particulele virtuale nu se deplaseaza pentru ca imediat ce apar ele dispar.
Corect.Particulele virtuale nu se deplaseaza.
De aici speculatii: o gramada.
Si timpul este in afara 'particulelor virtuale' desi ma intreb ce ar insemna 'virtual' cata vreme s-au sesizat in experimentul de care vorbeam.
"Corect.Particulele virtuale nu se deplaseaza.
De aici speculatii: o gramada.
Si timpul este in afara 'particulelor virtuale' desi ma intreb ce ar insemna 'virtual' cata vreme s-au sesizat in experimentul de care vorbeam." - la nivel de spatiu local neexistand deplasare de particule virtuale s-ar putea spune ca nu este timp, insa timpul nu este legat doar de deplasare ci si de eveniment adica un timp dispare si un timp apare acea particula virtuala adica un timp acel punct e ocupat de particula virtuala si un timp ( instantaneu sau foarte scurt ) acel punct din spatiu este ocupat de aceeasi particula virtuala dar a carei energie scade atat de mult incat energia ei ajunge aproape de 0 Joule. Stim ca energia E=h*f. f poate fi frecventa de aparitie/disparitie a particulei virtuale. O particula virtuala este o particula care are energie mai mica decat o particula elementara. O particula virtuala poate imprumuta energie din jur si sa devina particula elementara. Timp sau ( succesiune de ) evenimente exista din totdeauna. Timpul nu are inceput si nici sfarsit. Putem spune ca tot spatiul este ocupat de particule virtuale. Energia unei particule virtuale nu ajunge la 0 Joule cand dispare. Nu exista 0 Joule in nici un punct din spatiu infinit asa cum nu exista nimic sau vid absolut.
Ai dreptate si pare tulburator sa constati ca mai avem ceva pasi, ca sa depasim timpul si spatiul, asa cum ne-a permis Dumnezeu! Sa putem circula cu diverse motoare (mimetice-ca si celelalte dar mai evoluate prin spatiul asta INFINIT, dar permisiv, daca stim!).
Ma gandeam la cat a trebuit oamenilor sa descopere ca in spatiul cu gravitatie scazuta, interplanetar se poate face economie' de energie, folosind motoare incredibile: eliminarea de protoni sau neutroni, ca sa castigam viteze asa zis astronomice.
Folosind doar radiatii de la sori.
sau cum este un studiu tehnologic pentru motoare cu plasma.
Inca nu am invatat sa folosim ceea ce ne-a dat Dumnezeu, ce pacat.
Sunt uluit sa vad, cu smerenie, insa, cat ne-a trebuit sa trecem de la roata la avion, apoi cat ne vom chinui sa aflam tehnologia pentru fabricarea unui motor Gravitational!
Ce banal ni se va parea dupa ce il vom fi realizat!
Si cate mai putem, cu ajutorul Lui, nici nu ma gandesc, caci sunt o Infinitate de Posibilitati! Sa nu mai elucubrez!
Si cand colo noi?
Vorbim de particule Virtuale!
Ce inseamna la tine 'Virtual'?
DEFINITIA clara! Ca ala KANT!
Virtual, intuitiv, interpretam cel mai adesea ceva care NU face parte din existenta noastra cognitiva la nivel de om care se crede atoate stiutor! Ecuatiile corescte, formalismul perfect LOGIC, demonstreaza ceva ' ce inca nu percepem?!?!
E un HIATUS de CUNOASTERE!
Dar hiatusul nu exista decat in mintea celor la care 'se rupe filmul', desi FILMUL EXISTA!
Priveste un FIZICIAN bine dotat, cu aproximatie, ramas in urma, caci evenimentul avea loc intr-un alt spatiu(nu zic timp sau altceva).
https://m.facebook.com/story. php? story_fbid= 10154372417890845&id= 68273135844&_rdr
Pe de alta parte:a comprima Vidul, sub definitia pe care o percep oamenii, este o ineptie.
Big Bang este o 'facatura' pentru copii handicapati! Nu a existat si nu va exista NICIODATA, principial, acest fenomen!
EA fi ca 'alba ca zapada'!
Deja mi se pare o intrebare fara sens, sau adresata handicapatilor!