Toata cinstea pentru un astfel de om care a a avut barbatia, intelepciunea si rabdarea atunci cand a rabdat prigoniri, batai, temnita, lanturi si moarte martirica de dragul Domnului Isus. Stim ca Tars era un centru de invatamant si savanti iar Pavel s-a familiarizat cu diferitele sisteme filozofice grecesti si cu diferite culte religioase. Lui Pavel i s-a dat autoritatea oficiala de a persecuta pe crestini si ca un membru al sinagogii sau al Sinedriului isi dadea votul impotriva lor. Familia lui a fost instarita (ti-am mai scris eu despre starea lor sociala cu alta ocazie). Dupa convertirea lui a devenit din dusmanul lui Hristos ucenicul sau.Strategia lui a fost aceeasi pentru toate activitatile misionare ale lui Pavel, de a predica in sinagoga. Unii iudei si unii dintre neamuri (tematori de Dumnezeu) au acceptat mesajul si au devenit nucleele unor biserici locale. Vedem ca Pavel a fost insotit de puterea lui Dumnezeu pentru ca Evanghelia era insotita de semne si minuni. Multi erau vindecati. Dupa ce Sfantul Apostol Pavel a ajuns in Malta, a fost muscat de o vipera. Au crezut ca va muri insa, nu s-a intamplat nimic, deoarece Dumnezeu era cu el.
Sfantul Apostol Pavel a fost condamnat la moarte prin decapitare. Oare nu-i o boala a mintii sa te razboiesti cu el?
Pavel nu a facut altceva decat sa continue invataturile Domnului Isus, bazate pe autoritatea divina. Apropo, stiu ca iti vine greu sa crezi, dar chiar nu exista pacat pe care jertfa lui Isus sa nu il acopere. Pavel a devenit un om nou, odata cu convertirea lui. Mai trebuie sa stii ca activismul lui era unul bine intentionat. Ai grija, poate si tu procedezi la fel - din dorinta de a combate ceva ce ti se pare a fi gresit sa faci greseala de a te ridica impotriva lui Dumnezeu!
Iti citez si explicatia legata de Noul Legamant, care a mai fost data de mine si, apropo, bazata pe cuvintele Domnului Isus, a carui viata nu o poate nimeni contesta, cat de "dorugar" ar fi. Mai mult, Vechiul Testament a profetit asta. Deci nu Pavel de la el putere, ci Dumnezeu.
-------------------------
M-am trezit apostrofat de un nene (pe TPU), care îmi atrăgea atenția, cu superioritate, că legile din Vechiul Testament sunt obligatorii pentru noi, creștinii (inclusiv tăierea împrejur), ca urmare a cuvintelor Domnului Isus din Matei 5:17 ("Să nu credeţi că am venit să stric Legea sau Prorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc").
Tot domnul în cauză, adăuga:
"Eu unul am fost sătul de atâtea aberații proferate în numele lui Dumnezeu și am renunțat la creștinism".
Din păcate sunt prea mulți astfel de oameni care, dezamăgiți de creștini și amăgiți de pseudo-cercetătorii de ocazie, renunță făra măcar a cerceta cum se cuvine. Redau în cele ce urmează, răspunsul meu pentru acest om, dar și pentru toți cei ce își pun, la rându-le, aceeași întrebare.
De acord cu distinsul user asupra faptului că, dacă scoatem versetul din context si din imaginea de ansamblu a Scripturii, totul devine foarte neclar și contraductoriu. Aici Isus ne spune că nu a venit să strice Legea, dar, în altă situatie El însuși anulează anumite percepte din Vechiul Testament (ex. declarând că toată mâncarea este curată – Marcu 7:19). Repet cuvântul folosit în discuția de pe cunoscutul site, doar "aparent" Isus se contrazice, pentru că, în realitate, lucrurile stau cu totul diferit. Orice om cu capul pe umeri își va da seama cât de absurd ar fi să credem că Isus ne-ar cere să ținem Legea, cu toate regulile, ritualurile și practicile ei.
Hai, dar, sa vedem ce spune versetul incriminat: "…am venit nu să stric, ci să implinesc." (Matei 5:17b). Știm prea bine ce înseamnă că El nu vrea să strice, dar oare ce reprezintă faptul că vrea să și "împlinească" această Lege? Cuvantul, în greacă, folosit pentru "a împlini", este "πληροω" și s-ar traduce prin "a completa", a se adăuga ceva care lipsea mai înainte.
Wow, se schimbă perspectiva, nu-i așa?
Acum, vom zice, chiar era nevoie de asta? Da! Face parte din planul lui Dumnezeu.
De unde putem ști noi că este conform cu Legea din vechime? Vechiul Testament ne anunța profetic, cu foarte mulți ani în urma acestui episod, că legamantul cel vechi va fi înlocuit de unul mai bun ("completat", cum spune Isus, pentru a ajunge la "πληρωμa " – la deplinătate)! În Ieremia, la cap. 31:31-35, este scris: „Iată, vin zile, zice Domnul, când voi face cu casa lui Israel și cu casa lui Iuda un legămant nou. Nu ca legământul pe care l-am încheiat cu părinții lor, în ziua când i-am apucat de mână să-i scot din țara Egiptului, legământ pe care l-au călcat, măcar că aveam drepturi de soț asupra lor, zice Domnul. Ci iată legămantul pe care-l voi face cu casa lui Israel după zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea înăuntrul lor, o voi scrie în inima lor; și Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu. Niciunul nu va mai învăța pe aproapele său pe fratele său zicând: „Cunoaște pe Domnul!", ci toți Mă vor cunoaște, de la cel mai mic până la cel mai mare, zice Domnul; căci le voi ierta nelegiuirea și nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatul lor."
Dacă citim acum, în lumina celor de mai sus, continuarea a ceea ce afirmă Isus în Matei 5 (de la versetul 20 și mai departe), vom începe să realizăm că totul face sens și se leagă. Nu mai vorbim doar de niște legi seci și tinute de teamă, ci de o Lege supremă a dragostei, care se rezumă prin "Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toata inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău și pe aproapele tău ca pe tine însuți. Căci în cele doua se cuprind legea și proorocii." (parafrazez din Matei 22:33-40)
Această realitate a legământului celui nou este confirmată și in Noul Testament (Evrei 8:12-13): "Pentru că le voi ierta nelegiuirile și nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatele şi faradelegile lor." Prin faptul că zice: „un nou legamant", a mărturisit ca cel dintâi este vechi; iar ce este vechi, ce a îmbătrânit, este aproape de pieire."
Rizztheseballs6969 întreabă: