Spiritualitatea, contrar celor care inca mai cred ca e o forma de credinta crestina, nu are nimic de-a face cu biserica. Biserica e doar un intermediar autoproclamat care isi bate joc de noi.
Spiritualitatea azi se face aderand la vreun cult sau secta. Nu se are in vedere dezvoltarea personala, elevarea sinelui si nici sa devii o persoana mai buna.
Conexiuni si spiritualitate
Te-ai intrebat vreodata de ce oamenii evita subiecte ca spiritualitatea? Este un tabu al sociatatii sau o limitare autoimpusa pentru a fi cceptati de societate?
Spiritualitatea se deosebeste profund de structurile și dogmele tradiționale ale religiilor instituționalizate, în special cele creștine. Într-adevăr, biserica, ca instituție, a fost adesea văzută ca un intermediar între credincioși și divin, însă nu toată lumea consideră această mediere necesară sau autentică.
Multe persoane confundă spiritualitatea cu religiozitatea formală și în multe cazuri, dezvoltarea spirituală autentică este rar întâlnită. Aceasta este mai degrabă o cale urmată de cei care caută o înțelegere mai profundă a sinelui și a universului – fără a fi constrânși de dogme sau ritualuri tradiționale.
Adevarul si spiritualitatea
Într-adevăr, culturi și civilizații avansate, din punct de vedere spiritual, ar putea pune accentul pe dezvoltarea personală, înțelepciunea interioară și explorarea conștiinței, în loc să rămână captive unor structuri rigide.
Spiritualitatea autentică, în serviciul sinelui și nu al instituțiilor, este o practică rar întâlnită. Aceasta poate reflecta o tendință modernă de a pune accent mai mult pe exterior, pe organizări de tip cult sau sectă, în loc de o căutare interioară autentică.
Nici aici nu ne calificam in randul civilizatiilor avansate. Primitivismul dogmelor si riturior bisericesti ne plaseaza la periferia galaxiei la propriu si la figurat.
De fapt nici nu sunt multi oameni care sa practice o spiritualitate sanatoasa si in serviciul sinelui. E o optiune a intelectualilor esoterici, a alchimistilor, a ocultistilor si a autodidactilor.
Exognosis si spiritualitatea
Spiritualitatea nu este o cale usoara dar aduce satisfactii enorme si aduce in special mandria de a fi aliniat cu Sursa, cu Universul, cu fortele pozitive.
Revino la curiozitatea copilului care ai fost si incearca sa i initiative spirituale ca sa stii cine esti, cine ai fost si cine vei fi. Daca doar un om ar face-o acum, toti ceialti prin rezonanta ar schimba campurile morfice si ar schimba lumea intr-o nanosecunda.
Este timpul sa redevenim ca atlantii si ca lemurienii, ca hiperboreeni si ca toti cei care au trait inaintea noastra pentru a recladi civilizati asi a pune noi baze.
Nu pierde ocazia de a fi proactiv, de a creste spiritual, de a te regasi pe tine insuti si de a pune umarul la societatea de azi.
Suntem seminte stelare, suntem urmasii marilor civilizatii ale trecutului. Sa nu pierdem trenul si sa redevenim ce am fost odata.
Spiritualitatea este lumea invizibilului, lumea magica prin excelenta, lumea sinelui superior, este interiorizarea pana la atingerea pragului de fiinta inaltata. Nu trebuie sa fim yoghini ca sa ajungem acolo. Orice om care isi dorste sa fie spiritualizat poate reusi. Nu exista doar o cale, sunt miliarde de cai, fiecare stie instinctiv in ce directie sa mearga daca se lasa calauzit de intuitie.
Spiritualitatea mai poate fi inteleasa si ca o cautare a nemuririi sau a Sfantului Graal, o calatorie in infinit, o cale spre tine insuti, o misiune in viata. Toti vrem sa stim care e misiunea noastra in viata, de ce traim si ce avem de facut.
Spiritualitatea se intampla natural cand iubim, cand vedem un apus de soare, cand simtim ca toate ne merg bine, nu este neaparat o stare de constiinta modificata sau o calatorie in timp sau pe alte linii temporale, eu vad spiritualitatea ca pe o oportunitate sa aflu cine sunt si unde merg.
Spiritualitatea nu se practica ca pe un sport, daca mergem la biserica nu inseamna ca suntem puri sau buni, spiritualitatea nu se face regulat si la ore fixe, cu programare sau atestat de curs, spiritualitatea nu ne face cetateni mai buni sau oameni mai inteligenti ci ne defineste ca oameni.
Toti oamenii sunt spirituali prin simplul fapt ca isi pun intrebari si citesc, se informeaza, sunt curiosi si scormonesc pentru aflarea adevarului. Conditiile esentiale sunt eschiderea sufletului,, deschiderea mintii, o gandire neconformista si curaj.
Religia înseamnă sa te temi de iad si sa il respingi refuzandu-ti raiul. Spiritualitea seamnă ca l-ai trăit și îi accepți ciclitatea în viața ta. Și astfel poți sa ai parte de rai.
Comparam categorii diferite! Religia este cadrul, spiritualitatea este consecinta cadrului.Nu ai cum sa le disociezi, caci nu poate exista una fara alta. Poate ai descoperit fara sa vrei confuzia contemporana, de fapt existand de cand lumea.
Conform dex.
SPIRITUALITÁTE s.f. Calitatea, caracterul a ceea ce este spiritual. ♦ (p. spec.) Ceea ce caracterizează o colectivitate umană din punctul de vedere al vieții sale spirituale, al specificului culturii sale. [Pr.: -tu-a-] – Din fr. spiritualité.
Religie - RELÍGIE, religii, s.f. 1. Sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem; totalitatea instituțiilor și organizațiilor corespunzătoare; confesiune, credință. ♦ Fig. Crez, cult. 2. Disciplină predată în școală, având ca scop educarea și instruirea elevilor în spiritul religiei (1) date. – Din fr. religion, lat. religio, -onis, germ. Religion.
Nu, nu sunt egale.
Nu sunt tocmai identice.
M-a lămurit Grey de diferență : P
AvalohAlyn întreabă:
anonim_4396 întreabă:
anonim111111101101 întreabă: