Pagânismul nu este neapărat religie anticreștină, degradată sau negativă. Asta în primul rând.
Druizii fac parte din păgânismul celtic, a nu se confunda cu anglo-saxonii, sunt 2 grupuri etnografice diferite. Cât despre "wicca" este o mișcare New-Age, habar n-am de ce-ai atribuit titulatura de "păgânism englez" unei astfel de mișcări.
Cred că numărul practicanților de păgânism celtic este unul foarte restrâns, cu atât mai puțin în România, m-aș mira să spună cineva că a avut un grup cu care să practice așa ceva, comparabil ar fi o astfel de practică cu zamloxianismul care este al nostru sau cu wotanismul (proto-germanic), așa că foarte puține șanse spre deloc, nici măcar nu sunt scrieri suficiente și serioase, cu ghiduri practicabile, ci doar izvoare istorice.
Cât despre "wicca" sunt foarte mulți pasionați, adolescenți în special care se "convertesc" la o astfel de mișcare, trăind astfel în comuniune cu "natura" și luându-și energia din pământ și din diverse planete sau însemne planetare. În realitate, în opinia mea asta este o bastardizare și-o jignire adusă ideii de întoarcere la o viață mai sănătoasă, creată pentru a vinde iluzii, de aceea, adolescenții neînțeleși tind spre astfel de căi de obicei, pentru că în mod deluzoriu se simt puternici, iubiți și implicați în ceva de o exorbitantă "seriozitate", în realitate, pentru majoritatea reprezintă doar o etapă a maturizării în care observă că de fapt, nu în așa ceva le stă fericirea, și că ar trebui să se ancoreze cât mai mult în realitatea care e lipsită total de orice farmec sau magie.
Da, ma refeream la cei din Anglia, stiu ceva organizatii engleze.
Acesta este defectul configurației culturii oficiale, că e lipsită total de farmec și magie, de entuziasm ( zeul interior). Așa că bine fac acei adolescenți, dacă își alimentează acolo entuziasmul de care are nevoie orice om ca să poată trăi, dacă altă sursă nu există.
Domnule, eu nu sunt total împotriva religiilor astea, sau să nu folosesc cuvinte prea mari, căilor astea neo-păgâne dar un individ în special dacă e adolescent, și nu numai, trebuie să realizeze că realitatea e mai crudă decât cum vrea el să și-o imagineze, și să nu insiste prea mult să tindă spre astfel de lucruri pentru a nu pierde contactul cu ea, pentru că sunt foarte mulți oameni care o dată ce descoperă astfel de practici încep să creadă c-au prins puteri, că sunt speciali, că vor fi transportați de Mama Natură după ce sufletul le va părăsi corpul într-o altă dimensiune, etc. Aceste credințe sunt psihoze ușoare, dar dacă te ancorezi cât mai mult în a le crede, o să ajungi la un moment dat să ai nevoie de medicamentație și ani de terapie.
In extremis asta se poate întâmpla. Dar asta se poate întămpla în cadrul oricărei religii, Cele păgâne nu sunt mai speciale din acest punct de vedere. Una este credința și alta delirul ei. Astfel și Harry Potter poate fi nociv.
Oamenii nefericiti nemultumiti, sunt cei cruzi, nu viata nici dumnezeu de care vorbesc ei, nici realitatea. E cruzimea in mintile lor care o da altora cum o simte. Cei care nu sunt ca ei, trebuie sa inteleaga ca nemultumirea lor nu este un dumnezeu superior care ii va distruge cand se feresc. Singura rusine in a fi "pagan" este istoria falsa care ni se preda, zisa de prefacuti care se joaca cu mintile necunoscatorilor. Si nu ma leg de fiecare persoana are il considera pe einstein geniu si cei ca el, pentru ca intr-un fel viata mea nu este sa fac eu ordinea in mintile voastre. Ati invatat lucruri gresite desprere necunoscut, sunteti pacaliti. Aceste religii vindeca, nu se ocupa cu distrugerea nimanui, nu pedepseste pe nimeni. Dar pedepsitul, este bolnav de teama. Singura putere care o ai, este bucuria interioara cand ai libertatea de a misca si gandi fara teama. Ei fug, se ascund, nu se lupta cu asemenea fanatici care nu inteleg.