anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ştie cineva de aici să-mi spună de ce termenul de ateu este asociat,adeseori,de majoritatea ateilor (cel puţin de pe TPU) cu inteligenţa, raţiunea şi logica?

12 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Poate pentru că se subînţelege că este asociat cu opulusul/lipsa credinţelor iraţionale/religioase.

NOname
| NOname a răspuns:

Imaginează-ţi, άλφa!
Cât de bucuros ai fi unui preşedinte, de exemplu, care crede că bolile sunt de la diavol sau pedepse divine, că popii sunt "Oamenii lui Dumnezeu", că bisericile sunt "Casele Domnului", care crede în şerpi vorbitori, Adam şi Eva, păcate strămoşeşti, învieri miraculoase, apocalipse, mântuiri, potopuri globale, tufişuri vorbitoare, iad, rai, vieţi post-mortem veşnice, posedări, vrăji, draci, demoni, care crede că Pământul şi Universul au o vechime de doar câteva mii de ani, că suntem buricul Universului, că omul nu a evoluat, ci a fost făcut din noroi şi coaste de către un zeu tâmpiţel, megaloman, misogin, homofob, xenofob, absurd, sadic, psihopat...pentru existenţa căruia nu există niciun fel de dovezi, doar o poveste, născocită de nişte primitivi?
Câtă încredere ai avea în judecata unui astfel de om?
Ţi-ai lăsa copiii în grija lui, da' ţara?

Eu una, aş fi foarte rezervată în ceea ce priveşte capacitatea lui de a raţiona, de a gândi critic, de a nu fi credul, ci de a cere/căuta dovezi, de a lua deciziile corecte, chiar dacă l-ar duce capul în unele domenii şi nu ar fi neapărat un om răuvoitor (se ştie, multe rele se fac cu intenţii bune).
Pur şi simplu, nu mi s-ar părea un om de încredere, de bază, ci mai degrabă imprevizibil în sens negativ, periculos (atât pentru el, cât şi pentru cei din jur).

| Purec a răspuns:

Nu prea exista atei pe TPU. Majoritatea sunt doar niste copii tâmpiți care au impresia ca e cool sa fi ateu happy de ce se crede ca sunt mai inteligenți? Datorita faptului ca cei care se declara atei la recensământ, sunt in majoritatea lor oameni cu studii superioare

| cuvant a răspuns:

Deoarece majoritatea ateilor cred in stiinta iar cei care incearca sa dovedeasca ca nu exista Dumnezeu vin cu argumente din acest domeniu. In felul acesta ii fac pe multi oameni sa creada ca sunt in felul acesta!

| anonimg a răspuns:

In primul rand nu exista atei. Chiar daca acesti oameni s-au declarat astfel, in adancul inimilor lor re/cunosc ca exista. ceva, Cineva.

In al 2-lea rand, un om poate sa aiba toata inteligenta, toata ratiunea si toata logica, caci acestea nu ii folosesc la nimic daca ii lipseste intelepciunea, dupa cum este scris: "La ce slujeste argintul in mana nebunului? Sa cumpere intelepciunea?… Dar n-are minte." (Proverbe.17:16)
Este adevarat ca sunt unii oameni care slujesc lui Dumnezeu dar fara sa aiba o relatie cu El, fara sa-L cunoasca, fara sa fie convertiti cu adevarat, fara ca viata lor sa fie schimbata (si aici sunt cuprinsi ortodocsii, catolicii, si altii care au "doar o forma de evlavie, dar tagaduindu-i puterea." (2Timotei.3:5) Sfatul apostolului Pavel este ca sa ne departam de oamenii acestia.), dar este neintelept sa cadem in extrema cealalta si sa aruncam adevarul la pamant din pricina ca noi insine -in mod personal- nu am cercetat lucrurile. Facand lucrul acesta, noi singuri ne facem nevrednici de viata vesnica.
Datoria noastra -si asa este si normal- este ca in mod personal sa fiu interesat de viata mea. Eu ar trebui sa ma intreb: "Exista viata vesnica? Daca da, cum pot avea parte de ea?" Nu sunt intrebari grele. Eu stiu ca Dumnezeu a pus in fiecare om nascut vreodata pe pamant cunostinta ca exista o viata vesnica. Datoria noastra este ca sa lucram cu intelepciune si sa nu innabusim acest gand frumos, ci sa cautam sa cunoastem adevarul. Oamenii au de ales: fie sa innabuse adevarul, fie minciuna; fie binele, fie raul. Ei nu pot sa le innabuse pe amandoua, si nici nu pot sa traiasca dupa amandoua. Sa alegem dar, intelepciunea!

| Holiday a răspuns (pentru anonimg):

"In primul rand nu exista atei. Chiar daca acesti oameni s-au declarat astfel, in adancul inimilor lor re/cunosc ca exista. ceva, Cineva. "

Astea sunt teoriile de indoctrinare si prosteala crestina.
Stai linistit ca sunt multi pentru care povestile voastre nu mai inseamna absolut nimic, nu mai ridica semne de intrebare, ci le considera exact ceea ce si sunt, manipulari, spalari de creier, indobitociri, cu efecte nefaste acolo unde inca mai exista majoritate religioasa.

| Mădă0611 a răspuns:

Pentru ca folosesc inteligenta, ratiunea si logica pentru a scapa de boala numita religie. devil Cum ai putea scapa de o boala/infectie virala sau bacteriana daca nu sti ce e si ce o cauzeaza? Am vazut ieri Black Death, concluzia a fost: ca sa-l ai pe dumnezeu, trebuie sa renunti la creier. (daca ai de gand sa te uiti, aia nu erau atei)

| sublime89 a răspuns:

Tu de ce crezi ca e asociat? Din greseala? Stii ca nu iese fum fara foc. Daca ne uitam la oamenii de stiinta, care trebuie sa fie vazuti drept cei mai inteligenti si rationali oameni de pe planeta, vom vedea ca marea lor majoritate sunt atei/agnostici. Crezi ca asta e o coincidenta? De asemenea, s-a constatat de nenumarate ori faptul ca ateii cei mai multi sunt cei cu o educatie superioara, in principal din mediul urban. Cu cat un om cunoaste mai multe lucruri despre lumea in care traieste, cu atat are sanse mai mari sa devina ateu, sau cel putin sceptic in legatura cu credintele religioase. Asta se observa clar si la nivel de tari. Aproape toate tarile dezvoltate, civilizate, si cu un sistem educational bine pus la punct, au foarte multi atei. De cealalta parte, tarile sarace, ramase in urma, si cu un sistem de invatamant precar, tind spre fanatism religios, si o respingere a ateismului. Crezi ca si astea sunt coincidente?

| Alcyon a răspuns:

Un om care este condus exclusiv de ratiune, nu va crede decat in ceea ce este palpabil. Ca sa crezi ca exista si altceva, trebuie sa-ti asculti si glasul launtric, sa incerci sa gandesti si "altfel". Pentru ca in viata reala, lucrurile de multe ori sunt ilogice si irationale, iar in aceste cazuri, ratiunea nu te mai poate calauzi si ai nevoie de solutii mai "altfel".

| Alphawolf a răspuns (pentru Alcyon):

"glasul launtric" inseamna slabiciunile?!

| AlexanderAdrian a răspuns:

Din acelasi motiv pentru care toti crestinii se cred inteligenti, detinatorii adevarului absolut, miezul din dodoasca si alte asemenea.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Mituri ateiste.