Biserica Catolica a recunoscut casatoria drept sacrament incepand cu 1184 (Conciliul de la Verona). Pana atunci nu exista un ritual pentru casatorie, iar cei care se casatoreau puteau consimti sa formeze o familie in orice moment si in orice loc (consimtamantul reciproc conta drept casatorie), fara a fi necesar sa fie de fata un preot.
Casatoria ca facut sex cu voia popii a fost inventata in 1563 de Conciliul Tridentin, vezi http://marriage.about.com/cs/generalhistory/a/marriagehistory.htm
Inainte de Conciliul Tridentin, biserica nu se ocupa in mod obisnuit cu casatoriile oamenilor de rand, iar futaiul si mutatul la domiciliul conjugal se puneau drept casatorie. Bineinteles, relatia nu ramanea secreta, ci era adusa la cunostinta rudelor, prietenilor si vecinilor.
Sa nu-mi spui ca incepand cu apostolii toti crestinii au trait in pacat si au procreat pui de c. timp de 1500 de ani, pana cand Papa si cardinalii au inventat un ritual de a consfinti casatoria prin biserica.
In iudaism casatoria era in mod istoric incheiata prin contract, intretinere financiara si futai, dar era suficient un singur element din cele trei pentru a conta drept casatorie. Prezenta unui rabin nu era necesara la incheierea unei casatorii, vezi http://www.jewfaq.org/marriage.htm
Luther considera că deoarece căsătoria este o treabă lumească, ea nu este de competența bisericii. În viziune protestantă, biserica se ocupa cu sufletu', nu cu cine iei de nevastă.
Nu scrie nicăieri în Biblie ca "ce-a unit popa/rabinul, omul sa nu despartă", deoarece Isus n-avea de unde ști ce va trece prin mintea Papei și a cardinalilor în secolul al XVI-lea.
Biblia contine zeci de pagini cu ce ritualuri trebuie sa execute preotii functie de circumstante. Ori ideea ca preotii pot incheia casatorii nu exista in Biblie nici macar la nivel de proorocie (ceva ca: in vremurile din urma preotii vor incheia casatorii).
Inainte de 1184 nu era in mod oficial sacrament, ci doar in opinia unora dintre teologi, ce-i drept de seama.
Faptul ca majoritatea clericilor considerau casatoria drept sacrament, nu implica neaparat ideea ca era musai sa fie incheiata de un preot sau in incinta unei biserici. De remarcat ca Isus s-a referit la ceea ce Dumnezeu a unit, nu s-a referit la ceea ce preotul sau rabinul au unit. Teologii se impacasera pentru o buna bucata din istoria crestinismului cu ideea ca Dumnezeu poate uni doi oameni fara a avea neaparat nevoie de un preot care sa-i uneasca printr-o ceremonie religioasa.
De la Conciliul de la Verona la Conciliul Tridentin biserica se ocupa in special de casatoriile nobililor. Oamenii de rand nu se casatoreau religios. Impunerea casatoriei religioase tuturor catolicilor doritori de casatoreala a fost o reactie la faptul ca cele mai multe casatorii de la inceputul secolului al XVI-lea se incheiau fara martori, lucru care a deranjat clerul catolic, care a oferit o solutie la ce li se parea lor o problema. Mai exact a fost o reactie la criticile venite din parte protestantilor, care numeau casatoriile clandestine "plaga Europei".
Isus la nunta din Cana Galileei nu a avut rolul de preot, ci de vrajitor si furnizor de alcool. Ma rog, la mintea lui s-o fi crezut preot sub acoperire.
Cerinta ca un rabin sa fie prezent la casatorie nu apare nici in Biblie, nici in Talmud, nici la Rashi si nici la Maimonide. De aceea, in iudaismul de azi, chiar cel mai ortodox, nu exista o cerinta ca un rabin sa incheie casatoriile. De ce? Pentru ca in iudaism nu a existat traditia ca sa fie in mod obligatoriu un rabin/preot care sa oficieze casatoria. Poate sa se obisnuiasca sa fie oficiate casatoriile de rabini, dar asta nu e o cerinta a iudaismului.
Unui preot nu i se cere nicaieri in Vechiul Testament sa oficieze cununii, iar VT interzice sa faci acte de cult de capul tau. Pentru asa ceva au fost omorati fiii lui Aaron.
Bine ai grait ca primaria nu e casa lui Dumnezeu doar ca lumea este necesar sa aiba si ea o dovada ca cei doi sunt casatoriti oficial. Si asta pentru a se face deosebire intre curvari si casatoriti legal. Dumnezeu a asternut in scris hotararile sale in paginile Bibliei si se cade ca si cei ce se hotarasc sa-si lege destinele sa-si oficializeze aceasta hotarare printr-un document scris. Si nu mai vorbi de Dumnezeu daca nu crezi in el ca-ti faci pacate mai multe. Nu mai da citate din Biblie fara sa le intelegi. Cu ce drept citezi din Biblie aceasta carte sfanta? Nu ti-e rusine? Ar trebui sa-ti fie rusine.
Ray da citate din Biblie ca sa batjocorească pe Dumnezeu si pe credincioșii lui. Si Satan a citat din Biblie si o parte din cuvintele lui Dumnezeu ca sa inducă in eroare. "Oare a zis Dumnezeu sa nu mâncați..." Satan știa si cu toate astea a devenit împotrivitor. Ray imita pe Satan.
Bun răspuns a dat RAY: primăria nu este casa lui Dumnezeu.
Totuși, trăim într-un stat care nu are legătura cu biserica. Ne supunem legilor statului atâta timp cât statul nu vine în contradicție cu Legea lui Dumnezeu. Iar cununia civilă nu vine în contradicție cu Legea lui Dumnezeu; de aceea legea civilă (în cazul acesta) este de la Dumnezeu.
La biserică se primește binecuvântarea.
La masă se sărbătorește evenimentul.
Statul poate să de-a legi împotriva conștiinței, împotriva Legii lui Dumnezeu. Exemplu, Daniel capitolul 2:
Nebucadnetar a luat cuvantul si le-a zis:
"Inadins oare, Sadrac, Mesac si Abed-Nego, nu slujiti voi dumnezeilor mei si nu va inchinati chipului de aur pe care l-am inaltat?
15. Acum fiti gata, si in clipa cand veti auzi sunetul trambitei, cavalului, chitarei, lautei, psaltirei, cimpoiului si a tot felul de instrumente, sa va aruncati cu fata la pamant si sa va inchinati chipului pe care l-am facut; daca nu va veti inchina lui, veti fi aruncati indata in mijlocul unui cuptor aprins! Si care este Dumnezeul acela care va va scoate din mana mea?"
16. Sadrac, Mesac si Abed-Nego au raspuns imparatului Nebucadnetar: "Noi n-avem nevoie sa-ti raspundem la cele de mai sus.
17. Iata, Dumnezeul nostru caruia Ii slujim poate sa ne scoata din cuptorul aprins, si ne va scoate din mana ta, imparate.
18. Si chiar de nu ne va scoate, sa stii, imparate, ca nu vom sluji dumnezeilor tai si nici nu ne vom inchina chipului de aur pe care l-ai inaltat!"
Nu am găsit. Dar cum a fost in trecut așa va fi și în viitor.
Astăzi ne bucurăm de libertate religioasa. Curând nu ne vom mai bucura de ea căci este scris:
"
I s-a dat putere sa dea suflare icoanei fiarei, ca icoana fiarei sa vorbeasca si sa faca sa fie omorati toti cei ce nu se vor inchina icoanei fiarei." (Apoc.13:15)
In țara noastră încă există libertate religioasa. În țările musulmane creștinii sunt persecutați, indiferent de confesiunea din care face parte. Dar curând va fi și la noi persecuție, sub altă formă: cei ce nu se vor închina "fiarei" și "icoanei ei" vor fi persecutați, omorâți.
Așa este scris, și așa trebuie să se împlinească. Nu știm ziua sau ceasul, dar cunoaștem vremurile, așa cum cunoaștem când se sfârșește și începe un anotimp. Vei vedea lucrul acesta în cursul vremurilor.
Hai sa lamurim problema asta - un crestin trebuie sa fie modest, sa nu se laude ca e credincios, sa nu se inchine decat in camera lui si cand e singur, iar daca face asa, singurul lucru care il tradeaza ca e crestin sunt faptele, iar faptele daca sunt bune, pentru ca rele nu pot fi, nu deranjeaza pe nimeni si nimeni nu ii va avea grija. Poate ca in acest fel ii va apara Dumnezeu pe ai lui, cei pecetluiti despre care se spune in apocalipsa ca sa nu se atinga nimeni de ei.
Eu nu stiu ce va fi si nici nu prea ma straduiesc sa aflu. Ma multumesc cu acele invataturi care imi sunt cu adevarat de folos.
Dar ce, o femeie nu se poate casatori cu o femeie si un barbat cu un barbat? Ce e asa de gresit sau anormal cu asta?
Nu, nu doar cei care cred in Dumnezeu spun asta. Eu cunosc persoane care cred in Dumnezeu si au alta parere fata de tine, si cunosc persoane care nu cred in Dumnezeu dar au aceeasi parere ca si tine.
Sa furi si sa ucizi nu e normal. Dar sa nu vi tu la mine si sa imi spui ca nu ai mintit nici macar o data in viata ta, ca eu nu te cred. Ai minti spunand ca nu ai mintit niciodata.
Si la partea cu ucisul, daca e asa de gresit si anormal sa ucizi, de ce CRESTINII ucid milioane de porci pentru Craciun, si milioane de miei pentru Paste?
Parca nu era normal sa ucizi, nu? Ei de ce fac asta? Iti spun eu de ce, din cauza idioteniei, si pentru ca aceste doua sarbatori sunt unele dintre cele mai sangeroase si nemiloase sarbatori care exista.
Nu conteaza in ce forma exista acea viata, nu ai absolut nici un drept sa o iei. Nu ai dat tu viata acelor fiinte, asa ca de ce le-ai lua-o? Nu conteaza ca sunt fiinte neumane, tot fiinte sunt, tot decat o viata au, au dreptul sa isi traiasca viata asa cum si tu ai dreptul sa ti-o traiesti pe a ta.
Daca ar fi sa ma iau dupa Biblie sau unde naiba scrie, toti cei care au omorat, chiar si cea mai mica fiinda, un paianjen, o musca, orice, ar ajunge in iad. Nu crezi ca in felul asta iadul ar da pe dinafara, iar raiul ar fi complet gol?
Cand vrei sa dezbati un subiect, vino cu argumente plauzibile, nu cu pareri personale, ca in felul asta nu o sa castigi.
Eu mereu vin informat si contraatac, nu vin si imi spun doar parerea sperand ca cealalta persoana sa ma creada orbeste si sa fie de acord cu mine.
Religiile crestine difera una de alta deoarece s-au abatut de la Evanghelie. Daca vrei sa stii cum este un crestin nu te duce pe la biserici, ci citeste Evanghelia. In Evanghelie nu se pomeneste de Craciun. Craciunul este o sarbatoare care are in prim plan pe Mos Craciun, un mos care iubeste copii si le aduce daruri daca sunt cuminti o data pe an. Problema e ca parintii cu aceasta ocazie, isi mint copii. Ce interes au parintii sa indrepte iubirea copiilor lor catre un mosneag despre care va afla mai tarziu ca nici nu exista? De ce nu spun ca ei le-au adus darurile pentru. ca pe ei trebuie sa-i iubeasca copii nu pe Mos Craciun. Bineinteles ca minciuna se intinde si spune de reni care zboara, de Laponia etc. Aceasta sarbatoare, de la care nu lipseste nici sacrificiul (taierea porcului) este o sarbatoare a slujitorilor diavolului si a suprapus-o peste o alta sarbatoare crestina si anume "nasterea lui Iisus" probabil ca sa intineze aceasta zi.
Nu te lua dupa faptele celor care spun ca sunt crestini, faptele unui crestin sunt enumerate in Evanghelie. Cele din Vechiul Testament nu sunt fapte de crestin si anume :
"De va pricinui cineva vătămare aproapelui său, aceluia să i se facă ceea ce a făcut el altuia:
Frântură pentru frântură, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte; cum a făcut el vătămare altui om, aşa să i se facă şi lui."
(Leviticul - cartea a treia a lui Moise – 24/19, 20)
"Să nu-l cruţe ochiul tău, ci să ceri suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior. Cu răul pe care îl va face cineva-aproapelui său, cu acela trebuie să i se plătească".
(Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise – 19/21)
De acord. Căsătoria trebuie să fie încheiată conform cerințelor statului respectiv.
Dar deși legislația permite divorțul, Isus a spus că este un singur motiv ce permite divorțul.
"si nu este in puterea noastra sa apreciem care legi ale statului le respectam si pe care nu. Dumnezeu a spus sa le respectam pe toate" - de ce nu putem? Celea ce vin în contradicție cu ce a spus Dumnezeu. Faptele 4:18 Atunci i-au chemat și le-au poruncit să nu mai vorbească și să nu mai predea nicăieri în numele lui Isus. 19 Dar, răspunzând, Petru și Ioan le-au zis: „Judecați voi înșivă dacă este drept în ochii lui Dumnezeu să ascultăm mai mult de voi decât de Dumnezeu
Faptele 5: 29 Răspunzând, Petru și ceilalți apostoli au zis: „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu ca stăpânitor decât de oameni.
anonim_4396 întreabă:
DeProfundis99 întreabă: