| FreddieM a întrebat:

Stimați credincioși, cum combateți împotriva propriilor păcate?
Cheers

20 răspunsuri:
| lpavel a răspuns:

Ai uitat limba romana sau asa esti tu? a combate inseamna a nu fi de acord la parerea cuiva si il convingi de parerea ta sau: COMBATETI tema impreuna! deci mai pune o data intrebarea si s-ar putea sa-ti raspunda cineva daca o vei pune corect!

| FreddieM explică (pentru lpavel):

Mersi de corecție, m-ai băgat în ceata cu răspunsul asta, ma panicasem puțin, am zis, oare chiar am uitat limba română?
Am dat fuga la dicționar sa ma,, corectez'' și ghici, termenul folosit de mine e perfect corect.
https://dexonline.ro/definitie/combatere/definitii
Îți apreciez efortul de a-mi,, combate' 'ideea. laughing)
Cheers

| lpavel a răspuns (pentru FreddieM):

Razi cat de prost esti... dex-ul afirma ce am zis eu, dar tu citesti dar nu intelegi ca ai minte de gaina!
Citez din dex: COMBATE, combat, vb. III. 1. Tranz. A lupta împotriva unei idei, a unor atitudini și a persoanelor care le susțin.
Tu nu lupti cu nimeni prostule care esti, tu lupti cu tine insuti impotriva pacatelor, deci aia nu mai e combatere... ce stau eu sa-ti explic ca la copiii de gradinita. mergi asa inainte...

Nu pricep de ce e necesar sa ma insulti, dar știu ca nu e vina ta, pleacă de la cei care te-au educat, deci nu-i bai.
Acum, dacă faci un efort sa răspunzi în mod civilizat, eu nu afirm ca as fi Pruteanu, încerc sa fiu corect, și e posibil sa fac multe greșeli, dar sincer, nu am găsit un mod de exprimare mai simplu și elocvent, mi s-a părut și încă mi se pare corecta formularea. Dar accept corecturile bucuros, doar spune-mi cum crezi ca ar fi trebuit formulata întrebarea asta, în opinia ta.
As aprecia dacă ai folosi tonuri mai puțin arogante și agresive în replicile tale.
Cheers

Intrebarea corecta ar fi fost: Voi cum va abtineti sa nu pacatuiti? Asta e una din multele variante! Dar nu folosesti la asa ceva combateti ca inseamna altceva! Iar daca nu radeai nu te faceam prost! Adica dupa ce ca nu intelegi ce citesti mai si razi? Dar acum daca stau si ma gandesc cum sa integi tu ce citesti daca nici sa vorbesti nu stii... alta data foloseste cuvinte care le stii sensul pe deplin altfel intrebarea sau raspunsul tau creaza confuzii sau nervi!

| minrest a răspuns (pentru lpavel):

Crestinul cand nu se poate abtine, se caieste, se spovedeste si se schimba, deci abtinerea e doar un raspuns partial si insuficient la pacat, caci toti oamenii cad in ispita cateodata. Poti sa il intrebi pe preot, o sa iti spuna acelasi lucru.

| Fatamuntilor a răspuns:

Cam greu
https://ziarulunirea.ro/......andesti-ca
e aproape imposibil sa nu incalci una sau mai multe din acele pacate de pe lista.
Poate sa ma mut undeva in munti, nu la munte ca sunt deja, departe de ispite.

| minrest a răspuns:

In primul rand, nu cu asta trebuie sa incepi. Esti intr-un parc adventure, si vezi un regulament urias cu ce nu e permis. Aoleu, pai de ce-am mai venit? Si te uiti la ce e permis, ca sa obtii maximum din sejur. La fel si noi, credinciosii; vazand ca sunt pacate multe interzise, ne uitam la pacatele pe care religia noastra le permite, dar mai ales, ne uitam la pacatele pe care religia noastra le incurajeaza si le face usor de faptuit. Sa zicem ca esti penticostal, si ca atare nu ai voie sa minti, este pacat. In loc sa ii spui lui sefa ca ai avut treaba, ii spui ca ai dormit mai mult. Ce mare lucru, era o mincina de complezenta, pe care oricum nu o credea nimeni. Dar poti sa minti ca din partea lui Dumnezeu, esti incurajat si chiar manipulat sa o faci, daca minciuna e stangace, toata biserica te incurajeaza, iti spune ca asa e la inceput si nu cumva sa renunti. Daca esti orice tip de pocait, religia te incurajeaza sa ii judeci pe altii, sa faci caz de mici pacate ale altora, sa te prefaci ca le consideri foarte grave, pacate pe care si tu le faci, dar ai avut prvederea sa le ascunzi. Merge omul la spital pentru ca are boli secundare ale diabetului, ii spui sa nu se duca, sa iasa din spital si sa isi puna increderea in Domnul; daca face prostia sa cedeze presiunii comunitatii, poate sa moara sau sa isi piarda un picior, vederea sau altceva, depinde de ce afectiune secundara sufera. Iar tu mergi la medic si pentru o durere de cap. Daca te intreaba cineva de ce mergi la doctor pentru orice, iar pe altii ii sfatuiesti sa iasa din spital, raspunsul e simplu: ''Nu am destula credinta pentru vindecare, frate, roaga-te pentru credinta mea''. Mai am multe exemple, dar ai prins mecanismul: Religia in general, interzice pacate mici dar faciliteaza pacate mari, asa ca nu e greu sa te pocaiesti de nimicuri, daca poti sa faci fapte grave.

| lpavel a răspuns (pentru minrest):

Ce religie iti interzice pacatele mici si da voie sa faci fapte grave? laughing Tu faci parte din vreo religie sau numai ti-ai zis parerea pentru ca asa pare... dar e dreptul tau sa-ti zici parerea, sa speram ca nu te crede nimeni laughing

| minrest a răspuns (pentru lpavel):

Iti raspund intai la ultima intrebare; 3. Daca ii da cuiva o explicatie la lucruri pe care le vede si le traieste de multi ani, sigur ca o sa creada. Nu o sa MA creada; in Istorie nu credem pe nimeni, este principiul disciplinei noastre, si eu nu cred, si nu cer sa fiu crezut. 2. Tu esti catolic, o mare traditie, sustii dogmele si ideile religiei tale, dar la biserica mergi la sarbatorile la care se cere asta, poate mai des pentru liturghie, Biblia am vazut ca nu o cunosti, deci relatia ta cu religia ta este pasionata dar limitata. Pe cand eu multa vreme, in alta religie decat cea catolica, am mers saptamanal la biserica, am mers la alte biserici, in alte zile, la intalniri, la evanghelizari, vizite in biserici la tara, am vorbit de la amvon, posturi fara sa mananc nimic trei zile (stiu, pare greu de crezut ca unii postesc asa; iar nevasta-mea nu bea in aceleasi zile nici apa, post negru), intalniri de rugaciune, multe altele, in 1996 sau 1997 biserica avea o activitate in fiecare dupa amiaza, in afara de joi, iar eu participam la toate. Biblia am citit-o de patru ori la rand, unele pasaje de mult mai multe ori, si cred ca se vede. Asa ca ipoteza ta ca as vorbi dupa o parere cade. 1. Sa-ti dau numai un exemplu, in vestul Germaniei o campaie de combaterea a vrajitoriei de combaterea a vrajitoriei, a bisericii catolice, la sfarsitul secolului XVI, a facut multe mii de victime, iti dau aici exemplu doar cazul orasului Trier https://en.wikipedia.org/wiki/Trier_witch_trials, asta venea dupa afirmatia Papei cum ca acuzatia de vrajitorie era atat de groaznica, incat Dumnezeu nu ar ingadui sa cada asupra unui nevinovat; concluzia a fost ca orice om acuzat de vrajitorie este si vinovat. Precizez ca era vorba de femei condamnate doar pe baza marturisirii lor sub tortura, nu de babe care faceau vrajitorii. Mentionez ca la sfarsitul secolului XV a avut loc in Valea Rinului o campanie mai mare, cu mult mai multe victime. Ei, persoanele, nu putine, care faceau aceste procese, torturau si executau pe rug femeile, si toti cei ce profitau din asta, faceau un pacat foarte mare, fapte grave cum zici tu, pe care le permitea si chiar le cerea religia, dar se abtineau de la unele pacate minore. Si in alte religii e la fel, poate nu la scara asta.

| mastadont a răspuns:

Păcatul, prin definiția sa cea mai largă înseamnă o încălcare a unor norme religioase sau bisericești. Eu fiind ateu pentru mine normele religioase nu au nici o relevanță deci pot să zic că n-am cum să păcătuiesc. Dacă ar dispărea religiile ar dispărea și păcatul, acest concept care subjugă de mult timp omenirea, subjugă prin frică și teroare de un dumnezeu inexistent, surd și mut.
Apropo, mi se pare amuzant cum tipul de mai sus te acuză că n-ai o gramatică bună în timp ce el habar n-are cum se folosesc corect care și pe care. laughing

| EestiSodalane a răspuns:

Dumneavoastră cum "combateți împotriva propriilor" greșeli gramaticale?

| FreddieM explică (pentru EestiSodalane):

Vezi răspunsul adresat lui Ipavel.
Te invit și pe tine sa formulezi corect textul întrebării.
Cheers

Ai primit textul perfect pentru cum ar fi trebuit sa intrebi, reciteste-l de 1000 de ori sa-ti intre bine in cap!

O opinie ai în legătură cu întrebarea?
Cheers

Mersi de corecție. Am realizat eroarea. Desi as fi preferat sa fii în gradul sa culegi din zbor ideea, fără mari tam-tamuri, erori facem milioane zilnic, tu inclus, chiar nu-i nevoie sa stai la pânda, sa te bați glorios cu cărămida-n piept, după ce ai descoperit cea mai minuscula eroare. Și nici nu ai exprimat o opinie. Stranie specia din care faci parte.
Cheers

| EestiSodalane a răspuns (pentru FreddieM):

Răspunsul adresat lui Ipavel n-are legătură cu observația mea. Nu cu cuvântul "combătut" am eu o probleme aici ci cu formularea ta.

De acord. Atunci formularea ar fi?
Cheers

| pacatosulBogdan a răspuns:

De unul singur nu ma pot lupta cu pacatele si mereu am esuat. Trebuie calauza duhovniceasca si trebuie preot, cu sfatul si cu dezlegarea lui.

| alfons2390 a răspuns:

Cu crucifixul in mana.

Întrebări similare