| sopranaCadaverica a întrebat:

Sunt evrei practicanti pe aici?
Sa-mi descrie si mie cineva, IN DETALIU, daca stie, un ritual iudaic de inmormantare, va rog! Merci anticipat

5 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Eu sunt ateu, dar sunt pasionat de basme, cum iudaismul e basmul initial al crestinilor mam documetat despre el
Corpul decedatului se spală bine.
Decedatul este îngropat într-un sicriu de pin simplu.
Decedatul este îngropat purtând un simplu giulgiu alb (tachrichim). Corpul este păzit sau urmărit din momentul morții până după înmormântare. Chiar înainte de a începe o înmormântare, rudele imediate ale decedatului își rupe hainele, iar rabinul le face aceste lucruri sau le pune mâna pe panglicile negre sfâșiate pentru a-și fixa hainele pentru a simboliza pierderea lor.

nu exista nici o judecata de apoi in iudaism
https://www.youtube.com/watch?v=Zz0QZXMkrsg

dar sunt mai multe religi iudaice, unele pot diferi la fel ca la crestini

| Jay1 a răspuns:

Sunt Român ateu -CATEVA DETALI IMPORTANTE-Ciclul vieții evreiești ȋncepe odată cu nașterea.-Trupul celui plecat trebuie tratat cu mare grijă și respect. Imediat după moarte, rudele sau apropiații ȋi ȋnchid ochii și gura, simbolizȃnd ȋncrederea,, oarbă" acordată Domnului care ȋl va ghida pe drumul către viața veșnică. Ȋn semn de rămas bun, răposatul este sărutat de prieteni si cunoscuti, apoi pregătit pentru ȋnmorȃntare.
Corpul neȋnsuflețit se spală și se unge cu miruri, iar ȋmbălsămarea nu se practică, deoarece este considerată o ȋncălcare a tradiției evreiești care ȋmpiedică descompunerea naturală. După spălare, trupul este ȋnvelit ȋntr-o pȃnză albă, numită tachrichim, sau ȋn tallit, șalul lor de rugăciune. Pentru acesta din urmă, franjurile trebuie să fie tăiate, arătȃnd că nu mai poate fi folosit de o altă persoană.

Ȋn unele comunități evreiești există așa numiții Chevra Kaddisha, care se ocupă special cu pregătirea răposatului ȋnainte de a fi ȋnmormȃntat. De obicei, este bine să se cheme o astfel de persoană dacă aveți posibilitatea.

Nu sunt folosite haine scumpe, ornamente sau bijuterii, deoarece tradiția evreiască ține la simplitatea ritualurilor. Ȋn acest fel, cei trecuți ȋn neființă devin egali ȋn fața morții, indiferent de bogățiile avute ȋn timpul vieții.

Trupul, așezat cu picioarele spre ușă, se pune ȋntr-un sicriu de lemn și se acoperă pentru a nu mai fi văzut. Este considerată lipsă de respect ca oamenii să se uite la o persoană decedată care nu ȋi poate privi. La căpătȃi se aprinde o lumȃnare, se citesc cȃțiva pslami, iar lȃngă coșgiuc trebuie să fie ȋn permanență cineva.
La acest moment iau parte toți cei care l-au cunoscut și iubit pe răposat, dar și bocitorii care ȋl jelesc și aruncă pămȃnt ȋn locul de veci.

Ȋngroparea corpului neȋnsuflețit se face cȃt mai repede posibil, fără ca acesta să fie lăsat peste noapte. Din cauză că trupul nu este ȋmbălsămat, va ȋncepe să se descompună, iar religia spune că aceasta trebuie să aibă loc unde este ȋngropat.

La ȋnmormȃntare nu se lasă flori la vedere, iar cei prezenți trebuie să poarte veșminte vechi. Ȋn semn de durere, aceștia ȋși rup hainele ȋn dreptul inimii dacă răposatul le-a fost părinte, iar pentru rudele ȋndepărtate și prieteni ruptura se face ȋn partea opusă.

Ceremonia trebuie să fie cȃt mai simplă, constȃnd ȋn elogii, citirea Psalmilor, o rugăciune pentru sufletul plecat ȋn viața veșnică și o rugăciune numită Ztiduk Hadin.
Aceasta din urmă semnifică o afirmare a faptului că, deși nu ȋnțelegem planul lui Dumnezeu pentru lume, știm că este unul drept.

După ȋnmormȃntare, familia se ȋntoarce acasă pentru masa de consolare Seudat Havraâah, care se oferă rudelor, vecinilor și celor care l-au cunoscut pe răposat. Acest ritual reprezintă un simbol al continuării vieții ȋn lumea de dincolo.

| sanboss a răspuns:

Sapi o groapa si pe decedat il bagi acolo big grin next ce va fi cu el o vedea la judecata de apoi

| RAY a răspuns (pentru sanboss):

De ce scrii tampeni?

| sanboss a răspuns:

Era o mica gluma ( sper ca nu te-ai suparat ) trateaz-o ca atare