Si ca dovada...
chiar deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI se aflau STATUILE heruvimilor ("chipurile cioplite") CERUTE DE DUMNEZEU.
Asta ce înseamnă? Că trebuie să renunţăm la confuzie şi să vedem că porunca a II-a a fost dată doar într-un anumit context, un context care a ţinut de O ANUMITĂ RELIGIE (poruncă dată doar evreilor!), contexte care au ţinut de UN ANUMIT timp istoric (dată acum 3800 de ani!).
UNICUL SCOP pentru care a fost data aceasta porunca a fost doar ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), si nicidecum eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii insisi aveau SUTE de obiecte de cult…
Nu sunt pe baza Bibliei.Nici unde în Biblie nu scrie ca Isus s-a închinat la vreun chip cioplit.Fiind evreu el nu folosea in inchinarea adusa lui Dumnezeu, icoane.Tot ce era în templu, nu servea ca și chipuri cioplite la care sa se închine și nici un slujitor a lui Dumnezeu nu a făcut acest lucru. Un creștin adevărat îl urmează pe Cristos. 1Petru2:21-
Porunca a II-a a fost data intr-un anumit context (pericolul creditarii zeitatilor false din timpul lui Moise- cu 1400 de ani inainte de imaginile, icoanele crestinilor din catacombele din Roma- sec.I) si se intelege INTR-UN ANUMIT CONTEXT...
Scopul NU era acela de a interzice obiecte care să medieze cinstirea lui Dumnezeu. Scopul era evitarea politeismului, ferirea evreilor de cultul zeităţilor păgâne, foarte răspândit pe atunci printre toate popoare învecinate.
Riscul de corupere era foarte mare, şi de aceea era nevoie de această poruncă din decalog. Ori, popoarele invecinate, se închinau nu numai acelor zeităţi, ci divinizau înseşi statuile care reprezentau acele zeităţi, atribuindu-le aceleaşi puteri supranaturale. De aceea Dumnezeu, poruncind: "Să nu-ţi faci chip cioplit ca să i te închini", motivează imediat, adăugând: "căci Eu sunt Domnul Dumnezeul tău" (această completare ulterioară explică faptul că interdicţia viza zeităţile multiple).
Ori, noi creştinii nu credem că icoanele ar fi Dumnezeu(!) ori că ar avea în sine putere divină... Şi nu lor ne rugăm, şi nu în ele ne punem încrederea (icoanele nu se cinstesc excluzându-L pe Dumnezeu), ci – precum ne-o spune sinodul Tridentin –
Porunca a doua a fost data doar într-un context istoric izolat – mai exact acum 3500 de ani. Astăzi nici evreii și nici un alt popor nu se mai confruntă cu zeități false, păgâne, atât timp cât nu discutăm despre religia hindusă.
Eduard, e necesar sa intelegi ca cei ce aduc ca argument împotriva icoanelor (a imaginilor inclusiv din cartile neoprotestante) porunca a doua din Decalog, trebuie să înţeleagă faptul că această poruncă avea un singur scop: avertizarea evreilor "trădători" care alergau după falşi dumnezei străini (erau adorate multiple zeităţi DISTINCTE).
Si ca dovada...
chiar deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI se aflau STATUILE heruvimilor ("chipurile cioplite") CERUTE DE DUMNEZEU.
Asta ce înseamnă? Că trebuie să renunţăm la confuzie şi să vedem că porunca a II-a a fost dată doar într-un anumit context, un context care a ţinut de O ANUMITĂ RELIGIE (poruncă dată doar evreilor!), contexte care au ţinut de UN ANUMIT timp istoric (dată acum 3800 de ani!).
UNICUL SCOP pentru care a fost data aceasta porunca a fost doar ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), si nicidecum eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii insisi aveau SUTE de obiecte de cult…
Exodul 20:4, 5 „Să nu-ţi faci chip cioplit sau imaginea vreunui lucru care este sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele de sub pământ. Să nu te pleci înaintea lor şi să nu te laşi convins să le slujeşti, fiindcă eu, Iehova, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu care pretinde devoţiune exclusivă"
Leviticul 26:1 „Să nu vă faceţi dumnezei fără valoare, să nu vă ridicaţi vreun chip cioplit sau vreo coloană sacră şi să nu puneţi în ţara voastră vreo piatră împodobită cu chipuri ca să vă plecaţi înaintea ei, căci eu sunt Iehova, Dumnezeul vostru."
Deuteronomul 4:16 „ca nu cumva să faceţi ce este rău, făcându-vă vreun chip cioplit, imaginea vreunui simbol, reprezentarea unui bărbat sau a unei femei,"
Legat de reprezentarile lui Dumnezeu, Biblia arata ca sunt fara rost
Isaia 40:25 „Dar cu cine mă veţi asemăna, ca să fiu egalul lui?", spune Cel Sfânt"
Citeste cu atentie versetele, si gandeste-te un pic, nu se pleaca oamenii la acele obiecte de cult, inchinandu-se in fata lor (ma refer la icoane in mod special), nu le venereaza si le vad sfinte, desi doar Dumnezeu e sfant, ele fiind lucrarea unui om pacatos doar. Chiar daca reprezinta ingeri, profeti, oameni fideli lui Dumnezeu, sunt venerate si folosite in inchinarea la Dumnezeu, desi el nu a cerut asta, chiar a poruncit sa nu fie facute chipuri de persoane. Tragi tu concluzia. Cat despre statui, oamenii il rastignesc pe Isus foarte des, si il expun apoi prin parcuri, biserici, marginea localitatilor. Nu stiu ce e cu trendul asta sa-l vada in chinuri cat mai des posibil. Cum se simte el, privind din cer lucrurile astea, sau Tatal sau? Cati dintre oameni, cand le moare cineva drag in conditii nefiresti, intr-un accident de masina spre exemplu, sa-i faca poza cat e in mijlocul soselei sau sub masina, sangerand, si apoi sa le puna prin casa. Legat de vederarea crucii, mi-a placut ce a zis un coleg de scoala ateu. Daca Isus venea in vremurile noastre, si era executat conform zilelor noastre, cu un AK47, crestinii foloseau AK47 apoi in inchinare? Te-ai prins tu ce vreau sa scot in evidenta. Mai meditezi si tu la aspectele astea.
Icoanele il infatiseaza pe Dumnezeu sau personaje biblice, deci nu se incadreaza in acea categorie.
Nu zau, porunca ai citit-o sau vorbesti din auzite?
Https://www.youtube.com/watch?v=X7t1oKRpU14
https://www.youtube.com/watch?v=hMVfiJwQUow
Biblia condamna cu desavarsire inchinare la icoane, si nu numai.
Potrivit Bibliei, tot ce se interpune intre Dumnezeu si om, tot ce ia locul lui Dumnezeu, se considera a fi idolatrie.A ne pleca fruntea inaintea unei lucrari omenesti este ceea ce eu numesc, IDOLATRIE MASCATA.
Ti-a raspuns VelaJohnny.
Sa iti dau un exemplu: Iti iubesti parintii, ca orice om, cand iti este dor de ei si privesti o poza cu dansii, tu simti iubire fata de poza sau fata de cei reprezentati in ea?
Icoanele au rol de a facilitata conexiunea cu Dumnezeu.
Salutare.
Nu, icoanele nu sunt chipuri cioplite pentru ca inchinarea nu se aduce materiei ci lui Dumnezeu care este reprezentat in icoana. Biblia interzice adorarea obiectului ca pe Dumnezeu. In crestinism se adora cel care este in icoana, adica pe Mantuitorul. Iar Biblia nu interzice sa il adori pe Hristos din icoana ci obiectul in sine.
Hristos a fost prima icoana lui Dumnezeu. Numai imi amintesc care apostol i-a cerut Mantuitorului sa ii arate pe Tatal, iar El i-a zis: Cine m-a vazut pe Mine, l-a vazut si pe Tatal. (ceva de genul)
Iti dau un exemplu: daca ai fi tarit in timpul Domnului Hristos si ai fi mers la el ca sa te inchini, eu cu mintea neoprotestanta ti-as fi zis: Omule, ce faci? De ce aduci inchinare unui trup uman, fie el si viu. La care tu ai incerca sa imi explici ca nu trupului te inchini ci lui Hristos Dumnezeu.
Fa si tu o comparatie.
Toate cele bune.
Da. Deoarece Biblia în Ps.96:7 scrie,, Sunt ruşinaţi ţoţi cei care slujesc icoanelor şi care se fălesc cu idolii: ţoţi dumnezeii se închină înaintea lui"
Romani 1:22-25 „ S-au fălit că sunt înţelepţi şi au înebunit
şi au schimbat slava Dumnezeului nemuritorntr-o icoană care seamănă cu omul muritor, păsări, dobitoace cu patru picioare şi târâtoare.
De aceea, Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, să urmeze poftele inimilor lor, aşa că îşi necinstesc singuri trupurile,
căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu şi au slujit şi s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvîntat în veci! Amin. "
Habacuc 2:18-19 „ La ce ar putea folosi un chip cioplit, pe care-l ciopleşte lucrătorul? La ce ar putea folosi un chip turnat, care învaţă pe oameni minciuni, pentru ca lucrătorul care l-a făcut să-şi pună încrederea în el, pe cînd el făureşte numai nişte idoli muţi?
Vai de cel ce zice lemnului: „Scoală-te" şi unei pietre mute:„Trezeşte-te!" Poate ea să dea învăţătură? Iată că este împodobită cu aur şi argint, dar în ea nu este un duh care s-o însufleţească. "
Nu.Sunt imagini pentru cei care vad dar nu aud, iar cantecele si slujbele sunt pentru cei care aud si vad, dar mai ales pentru cei care nu vad, dar aud.pricepi? Dumnezeu se face cunoscut fiecaruia dupa cum sa invredniceste asa cum a spus; cine face un pas spre mine eu voi face zece spre el.
De fapt e o prostie, din punctul meu de vedere, daca vrei sa te rogi, o faci, nu ai nevoie de de o pictura, nu in asta consta credinta cel putin. Se presupune ca nu trebuie sa faci chipuri false sau alte chestii de genul. Ca ateu toata faza, e o prosteala, biserica a fost inventata pentru a controla prostimea.