Da.Se poate discuta mult despre acest subiect.
Peresecutarea crestinilor a dus la crearea multor martiri si nu a facut decat sa intareasca credinta oamenilor, astfel, se pare ca dupa ce persecutiile au incetat mai existau inca destui crestini pentru a duce la expansiunea religiei.Vechiul Testament, care a pus bazele Crestinismului si Iudaismului exista deja inainte de persecutia crestinilor din timpul Imperiului Roman, deci argumentul meu ramane valabil.
Pe de alta parte, faptul ca demonii sunt prezenti si in Islamism nu face decat sa confirme existenta acestora, pe care eu nu o neg.Ce vreau eu sa spun este ca termenul de "demon" este subiectiv, la origine fiind folosit pentru a descrie atat spirite bune, cat si rele.
Dupa parerea mea, aceste spirite au existat de mai mult timp decat religiile cunoscute astazi, sub multe masti si nume in diferite culturi, la inceput sub forma de zei, apoi de demoni(termen ce si-a schimbat in timp sensul original) in religii precum Crestinismul, Iudaismul si Islamismul.
Nu exista ideologie (Adica corp de idei) in ocultism. Iar satanismul are cel putin 3 ramuri: traditional, modern si ocult!
Clarificare: paganismul este vechea religie, intoarcerea la radacini.
Spre exemplu, in tarile nordice - Suedia, Norvegia, Danemarca - au renuntat la crestinism si s-au intors la vechea religie.
Acum se cheama asatru. Adica oamenii se intorc la vechii zei precum Thor, Odin, Freya sau la vechile spiritualitati si ideologii pagane.
La fel wiccanii si altii.
Asta nu inseamna ca fac vraji sau alte prostii.
Iar ocultismul este cu totul altceva: https://mythologica.ro/category/demistificari/mituri/pseudostiinte/
Complet eronat.
Paganismul este astazi, in fiecare tara, cea mai veche religie. Spre exemplu, la noi, datinile ramase de la daci. La nordici, cele de la vikingi. La francezi, cele de la celti etc. etc.
Satanismul, in forma instutionalizata, apare odata cu LaVey.
Toti suntem pagani. Chiar si astazi. Chiar si crestinii. Inainte de crestinism, toata Europa era "pagana". Crestinii ii numeau pe toti "pagani".
Astazi, Europa, cea civilizata desigur, preia initiativa si refuza crestinismul. Intorcandu-se la origini. Popoarele mai putin evoluate - romanii, sarbii, bulgarii - vor mai ramane prinsi in acest carusel pana ajung la maturitate psihica.
Sa te corectez putin: in tariile nordice paganismul este un trend: adica isi reamintesc istoria veche: faza cu vikingii etc. Ca credinta sufleteasca is atei. Paganismul este considerat asa o miscare/un stil nu intelesul spiritual.
Religia in mai toate tariile civilizate este mai mult o traditie (nationala) dacat ceva real.
Nu ma poti corecta, dar poti comenta. Trendurile merg in materie de moda, mobila, mancare. Nu si in ideologii. Ele acapareaza. La paganism ne vom intoarce toti. Este o miscare naturala in "lumea religiilor". Unii specialisti cred ca globalizarea ne va indrepta spre un singur mega-stat si o singura mega-religie. Eu cred mai degraba in renaturalizarea religiilor.
Oamenii se vor indrepta mai degraba spre animism si tehnologie.
In europa de vestic religia: Crestinismul (si paganismul, care la situatia actuala este doar "o moda" (ceva cool) ) au mai mult rol de "Traditie". Dar situatia sta diferit in celelalte parti ale pamantului:
-in europa de est oamenii is crestini - credinciosi
-in asia : in mare parte ATEI, la ei Hinduismul sau celelatle religii au mai mult rol traditional
-In mare parte din africa: Crestinismul este in mare crestere (deoarece organizatiile bisericesti ajuta saracii din Africa)
In orientul mijlociu (la arabi) Islamismul le este indoctrinat in radacini, ei nu o sa se schimbe niciodata
In America de nord (SUA) : Daca mai demult in Sua religia nu avea importanta, acum SUA a devenit tara gazda a fanaticilor religiosi: sectele de pocaiti.
Ai date statistice, sondaje? Pe ce te bazezi?
Paganismul nu este o "moda". Este la fel de legitim ca si alte religii. Dar este o filosofie inainte de toate, nu o religie per se.
Crestin nu inseamna si credincios. Si nici viceversa. Incurci termenii.
In Asia exista una dintre cele mai credincioase populatii. Vorbim de buddhism. Hinduism in toata India. Shinto in Japonia.
In Africa majoritar este islamul.
Nu stiu de unde ai aceste pareri, dar par sa fie tare indoctrinate.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_religious_populations
"crestini - credinciosi" ma refeream ca aia is crestini SI credinciosi. Deoarece si tariile vestice is crestine, dar is mai putin credincioase (religioase) adica trateaaza religia cu mai putina importanta: sa ma explic clar, ca s-a creat o mica neintelegere.
In africa de nord la arabi categoric islamismul este la putere, dar in sud crestinismul este raspandit
(mica neintelegere a fost ca in momentul cand am spun "Africa" nu am inclus si arabii din Nordul africii
CracanelTrasPrintrunInel întreabă: