Și eu sunt de aceeași părere, având în vedere că, de apropiați, de părinți, te simți forțat să te implici în aceste practici din cauza îndoctrinării. Biblia nu specifică nimic de "pupatul moaștelor" Toți au fost îndoctrinați, însă nimeni nu și-a pus întrebarea "eu de ce să fiu la fel ca ceilalți și să nu judec un pic înainte, că nu degeaba am creier". Cel puțin, cât eram mic, la mine, a fost obligatoriu, nu aveam de ales când venea vorba de împărtășanie, nu suportam să văd aceeași linguriță în gură a 100 de oameni, nu este normal. Câți purtători de boli nu sunt, gândiți-vă un pic. Știm noi că aurul are proprietăți bactericide, însă nu întotdeauna protecția este de 100%. E suficient să fie un 99, 99%, iar 0, 01% să fii tu, cazul nefericit care s-a îmbolnăvit crunt. Poate că acum s-a schimbat în câteva parohii regulamentul, se primește pachețel pentru fiecare. Din punct de vedere medical, se încalcă normele de igienă. La nivel teologic, lumea poate crede orice tâmpenie.
Da, de ce ar trebui să mă spovedesc în fața unui preot, dacă Dumnezeu este omnipotent, omniprezent? Dacă există, de ce să nu îi mărturisesc lui direct toate păcatele prin rugăciune și nu unui oarecare preot, el tot om este, este o ființă oarecare, nu e cu nimic mai presus decât mine? Pentru că asta este meseria? Credința să fie sursa de venit pentru preoți? Practic orice religie stoarce publicul de bani, iar când îi vezi pe mai marii Patriarhi ai României cu lanțul gros de aur la gât și mașinile scumpe, apoi te pune un pic pe gânduri. De ce ar avea ei nevoie de toate lucrurile scumpe când, teoretic, credința pentru ei ar trebui să fie mai importantă? Acestea sunt practicile care se transmit mai departe, pe care le învățăm, însă fiecare ar trebui să aibă dreptul de-a alege, nu să fie forțat în această direcție. Eu cercetez înainte de toate, nu dau crezare la toate bazaconiile pe care le crede orișicine.
Exact, cum is si semidoctii care arunca raspunsuri neterminate ca sa para miezul galaxiei. Hai, domnu' expert, zi-ne noua ce rost mai au ritualurile astea penibile care uneori se mai intampla sa omoare cate un copil? Spovedania poate ar fi fost cindva utila cand nu erau psihologi/psihiatri, insa si atunci, popa era element de baza al comunitatii fiindca stia oricind cine si ce are de gind. Nu degeaba Securitatea a inlocuit majoritatea preotilor care se visau ca au alte meniri mai umaniste cu informatori. Cununia avea si asta un rol inainte, acum exista aia civila si destule legi/acte notariale care ajuta ca atunci cand convietuirea a doua persoane se incheie intr-un mod sau altul, sa nu ramina cineva cu ochii in soare. Hai, zi-ne despre rolul extraordinar al riturilor medievale in era in care ne pregatim sa incepem colonizarea spatiului cosmic!
Ei, esti singurul. Nu esti singurul. Nu indoctrinare cit REGIMENTARE. Zici ce zici, si la un moment dat o sa ti se arunce in fata un "Ce ma, tu nu ai fost botezat?" si cu asta ei cred ca au argumentul suprem.
Sunt facute pentru a da o ocupatie oamenilor si a-i face astfel sa cotizeze. Biserica s-a invartit si inca se invarte in jurul banului.
Asa este. Totul e facut pentru prostirea si inselarea naivilor creduli si nestiutori.
De ce nu pot unii oameni să înțeleagă o simplă expresie, habar n-am
Sunt mai multe chestii de care nu ai habar.
De fapt aproape toate.
Atunci te rog frumos prietene, dacă eu sunt așa neștiutor și ești tu un așa geniu nemaivăzut, spune-mi, despre ce chestii n-am habar și iluminează-mă!
Mai taci cu ateismul tau. Se vede clar ca esti un om egoist, individualist si fara pic de empatie.
În primul rând, întrebarea mea nici nu avea legătură cu ateismul, doar cu practicile religioase ale ortodoxiei și catolicismului.
Dar hai să te aud acum, cum sunt eu egoist și lipsit de empatie?
Pai, tu vrei de la viata doar sa stai sub un palmier si sa ti se aduca tot fara sa muncesti deloc. Tu pentru asta traiesti si sunt convins ca singurul lucru pe care il discuti cu prietenii este cat de putini bani ai tu, cat de multi au altii si cum sa te imbogatesti.
Hai că m-ai făcut să râd. Sunt foarte curios cum ai reușit să ajungi la concluzia asta.
"cat de putini bani ai tu"
Am mai mulți bani decât toți prietenii mei și aproape toate persoanele pe care le cunosc. Dar niciodată nu strică să ai mai mulți bani, și de aia am multe planuri să câștig pe viitor. Sunt tânăr, am tot timpul din lume să adun bani.
Și crede-mă că vorbesc de multe alte chestii cu prietenii mei decât banii
Nu strica, dar daca nu iti trebuie de ce ii vrei?
Pentru că, la fel cum am spus, sunt tânăr și vreau să îmi câștig proprii bani și să fiu independent, pentru că am ambiții, pentru că îmi placesă călătoresc, pentru că banii îmi oferă posibilitatea de a îmi dezvolta hobbiurile și pasiunile, pentru că îmi oferă o calitate a vieții mai bună, pentru că vreau ca viitoarea mea familie să aibă un trai bun, pentru că pot face mult mai mult bine cu mulți bani și aș vrea să pot să fiu filantrop etc.
Pentru mine botezul mai mult rep o modalitate si un motiv de a petrece, a te reuni cu neamurile de a rade face amintiri si a trai viata. pe scuza a ceva. nu cred in dumnezeu.
sti, biserica se bazeaza pe minciuni in scopul binelui cumva. acele minciuni au si ele minusurile lor precum ca intr-un fel sau altul iti traiesti viata intr-un mod ce duce cu gandul la puscarie. daca vrei sa fi cu adevarat liber si sa ti traiesti viata la maxim...fi realist si realizeaza ca nu exista dumnezeu, viata dupa moarte si ca viata este nedreapta. sa fi realist are minusuri proprii precum ca dupa ce mori nu se intampla nimic, si multe altele lucruri. pentru multi asta este prea mult mai ales la batranete cand sfarsitul e aproape; sa stii ca dupa ce mori nu se mai intampla nimic. de aceea mai multi sunt batrani la biserica decat tineri, ii ajuta sa nu innebuneasca sau ceva, sa apuce sa traiasca ultimele momente macar impacati prin minciuni. eu ma multumesc ca chiar am avut sansa sa exist, ca din milioanele de spermatozoizi eu am fost cel care a reusit, si ca am apucat si sa traiesc pana la varsta care o am(nu ca as fi batran). daca stai sa te gandesti oamenii sunt lacomi cand vine vorba de existenta, ori asta ori este un mecanism de supravietuire care ii face sa se simta asa, de autoconservare pentru asigurarea succesiuni, ceva cu constiinta. suntem niste materie asezata intr-un anumit mod complex si aia e tot. cand mori de fapt nu mori.
doar materia din tine se schimba. nu mai este asezata complex si doar materie asezata care din cauza fortelor exterioare se va transforma in altceva (pamant, insecte, iarba). suntem nimic. viata ta este la fel de importanta ca cea a unei muste sau ca un creion. diferenta dintre tine si un creion este ca materia din tine este asezata mai complex si este mai variata decat cea a creionului. azi esti maine nu mai esti macar multumeste-te ca ai apucat sa o traiesti si pe aia, eu asa fac.
sa fi realist nu este pentru toti, cand realizezi cata nedreptate si atrocitate este in lume, trebuie sa fi cat de cat capabil sa treci prin ele si sa vezi lucrurile pentru ce sunt si inca sa ramai integru. daca nu esti capabil sa faci fata adevarului, imbratiseaza religia si traieste o minciuna ce are intentii bune, ai tot dreptul. sincer am observat ca la capat de linie tot ateii sunt mai fericiti. m-am uitat la preoti cu varsta de 40 50 de ani si parca am vazut mai multa tristete pe fetele lor decat la atei, ma intreb daca multi preoti si o fi dat seama de adevar dar au continuat sa faca mai departe ceea ce fac.
Nu exista fantome. e totu bullshit. orice clip pe Youtube legat de fantome ori a fost trucat, aranjat de alti oameni pentru followeri bani etc ori are o explicatie stiintifica. chiar asa este, chiar daca chiar pare real iti zic nu e. nu exista fantome. pana si eu cu toate ca sunt constient de aceste lucruri cand ma uit la filme de groaza sau pe la un clip pe Youtube cu intamplari cu fantome tot ma speri ceva legat de atmosfera. + cand e noapte afara si esti speriat, ti se pare ca vezi fantome extrateresti etc se datoreaza animalelor salbatice care vaneaza noaptea, de pe vremea maimutelor pana acum in evolutie ne a intrat in adn ca atunci cand e intuneric sa fim precauti sa ne speriem de orice pentru ca asa este mai eficient si cresc sansele sa ramai in viata.
Si ce, daca te reunesti cu neamurile fara botez nu merge?
Sa fie toate nemurile la un loc nu prea.
Cel putin la mine singurle dati cand sunt toate neamurile la un loc este la inmormantari, nunti, botezuri si cand ne organizam noi, asta cu organizatu s-a intamplat doar de vre o 4 5 ori de cand sunt eu si doar intre famili de verisori(fratii lui maicamea) adc 3 familii.