Si femeiile in varsta sunt bune in multe dar prea vechi asa si traditile sunt cam vechi, expirate
Ca si hrana, acestea fac parte din viata noastra. Dar daca hrana nu este una sanatoasa, atunci nici viata noastra -si ma refer aici la viata spirituala- nu va fi sanatoasa.
Si dupa cum bucataria romaneasca nu este deloc sanatoasa(sarmale, carnati si fripturi), tot asa nici traditia predominanta a tarii noastre nu este sanatoasa.
La Craciun nu ne gandim noi mai mult la porc decat la nasterea Mantuitorului?
La Paste, nu ne gandim noi iarasi mai mult la mancare decat la jertfa de pe Golgota?
Traditia este buna; dar daca nu locuieste Hristos in inimile noastre prin credinta, atunci traditia face mai mult rau decat bine.
Nu neaparat. Singurul beneficiu pe care il ofera este individual si este satisfacerea ca a indeplinit traditia respectiva. De exemplu, cand imparti pentru un om mort singura satisfacere pe care o ai in momentul in care imparti este ca ai respectat traditia, ceea ce ofera un anumit confort mental, pentru cei cu traditia respectiva. Atat. Este mai mult de conformarea la o anumita regula decat orice altceva, cea care ofera satisfactie. Unde regula nu exista, satisfactia respectiva nu exista, dar nici stresul ca trebuie sa se conformeze la regula respectiva (de exemplu, impartitul pentru oamenii decedati).
In cazul inmormantarilor, nuntilor, botezurilor nu datinile in sine, ci procesul este important, si in mare parte faptul ca dureaza mai multe zile este important, pentru ca sunt niste procese tranzitorii si ofera timp celor implicati sa se obisnuiasca cu schimbarea. Insa, datinile specifice, faptul ca se danseaza in jurul bradului la nunti, ca exista vreun dans al gainii, ca se acopera oglinzile in cazul unei inmormantari sau ca se inbaiaza copilul in apa cu tot felul de ingrediente la botez nu sunt nici benefice dar nici daunatoare.
Nu nu sunt dar dacă tot există e frumos să ne mândrim şi să le punem în practică.
Contează foarte mult asta. Folclorul românesc are foarte multe superstiţii, obiceiuri şi până la urmă e frumos ca acestea să nu se piardă. Cu toate că trăim într-o lume care timpul trece atât de repede, viaţa cotidiană este din ce în ce mai stresantă şi par a se pierde astea unde mai pui că încercăm să ne realiem la statele occidentale şi să uităm de propriile obiceiuri împrumutând altele vestice.
Un lucru folositor pentru om nu este, nu văd unde ar fi progresul în astea, dar sunt frumoase multe dintre ele. De aceea şi la TV în reclame ei pun accent militează pe aceste obiceiuri tocmai pentru a le scoate în evidenţă.
Multe datini si obiceiuri prostesti ar trebui interzise prin lege.
Dar evolutia are nevoie de timp.
Nu orice cutuma trebuie pastrata, oricat de veche si oricat de pe meleagurile natale ar fi. Alminteri, daco getii, stramosii nostri, aveau si ei un obicei mai neomenesc, asezau 3 oameni cu suliti, si un al patrulea era aruncat in aer, daca cadea un suliti si murea, atunci insemna ca mesajul a fost primit si Zalmoxis a fost satisfacut, daca traia, era pedepsit, caci se facea vinovat ca nu-i era pe plac lu` Zalmoxis. Evident ca un astfel de obicei, n-ar trebui pastrat, totusi, nu vad nimic rau in a pastra obiceiul de a-i oferi lu` NoName un trandafir de 1 martie ca ofranda pentru singura zeitate feminina din aste sumbre locuri. La fel, poate fi cinstita si cu alte ocazii, in genere, obiceiurile pozitive, nu aduc nimic rau.
Traditiile trebuie conservate si transmise din generatie in generatie dar obiceiurile trebuie sortate de cele pagane, iar superstitiile trebuie oprite caci nu sunt decat niste scorniri ale oamenilor ce nu sunt acceptate de biserica ortodoxa
"Traditiile trebuie conservate si transmise din generatie in generatie"... de ce?
"sortate de cele pagane"... deci gata cu craciunul?
"nu sunt decat niste scorniri ale oamenilor ce nu sunt acceptate de biserica ortodoxa"... ce gluma buna.
"superstitiile trebuie oprite"... ce afirmatie interesanta din partea unui crestin.
Legat de exemplu de inormantare sunt cateva superstitiii care sunt tolerate de preoti!
Eu aş zice că o droaie de superstiţii sunt tolerate de preoţi, Biblia fiind plină de ele.
SUPERSTÍȚIE ~i f. 1) Credință primitivă în forțe supranaturale. 2) la pl. Ansamblu de astfel de credințe. 3) Comportament bazat pe credința în forțe supranaturale. 4) Credință în semne prevestitoare.
SUPERSTÍȚIE s.f. Prejudecată determinată de credința că toate cele care se întâmplă în natură și în societate sunt manifestarea unor forțe supranaturale sau că anumite întâmplări sunt prevestiri ale viitorului;
SUPERSTÍȚIE s. f. credință primitivă, bazată pe rămășițe ale animismului și magiei, în spirite bune sau rele, miracole, farmece și vrăji, în semne prevestitoare, numere fatidice etc.
Sursa: http://dexonline.ro/definitie/superstiție
In Biblie, nu stiu, dar majolitatea sunt nascocite de oameni
Traditia e sinonim cu obicei prietene, poti inlocui din context cuvantul „traditie" cu „obicei" si o sa se potriveasca 100%. E traditie sa se imbrace mireasa in alb, asta e obiceiul, sa transmis din generatie in generatie. De asemenea pot fi si traditii pagane acceptate de biserica ortodoxa, gen bradul de craciun, ouale rosii de paste etc. Biblia nu vorbeste de ele, nu spune nici cand s-a nascut Isus. Sânzienele, ca sarbatoare ortodoxa: https://ro.wikipedia.org/wiki/S%C3%A2nziene sarbatoarea asta promoveaza mituri pagane.
Pastele si ouale rosii sunt obiceiuri crestine, iar bradul de Craciun provine din Germania...
Nu sunt chiar tolerate, insa preotul nu se poate certa cu credinciosii...Ex: Cand iese preotul din casa cu mortul sunt sparte sticle, acesta este un obicei pagan pe care Biserica Ortodoxa vrea sa il inabuse dar nu poate reusi asa simplu
Daca e crestin, te rog, prezinta-mi unde scrie in Biblie sa vopsesti oua rosii la Cina Domnului, daca bradul de craciun nu provine din Biblie atunci cum pot fi sigur ca e crestin? De unde stiu eu ca apostazia crestinilor din secolul 3 a adus sarbatorile de mai sus (precum si altele) cu ritualurile lor? Daca nu scrie de ele inseamna ca au fost adaugate mai tarziu, deci nu provin din Biblie.
Nu scrie oare in Biblie de Nasterea Domnului, cea PE CARE AU VENIT SA O SARBATOREASCA diferitele persoane amintite in Scriptura? Daca insinuezi asta atunci sa stii ca jalnic a mai ajuns cultul din care faci partea...
au sarbatorit nasterea lui Isus ciobanii? sau mai degraba s-au dus sa vada pruncul Mesia, cel promis? Scrie undeva ca odata pe an in afara de Pastele evreiesc, Isus cu discipolii lui petreceau ca era ziua lui Isus de nastere? Nici nu o mentioneaza Biblia, ma refer la data de nastere. Da e o bucurie ca s-a nascut, dar nu e o sarbatoare crestina in mod pur pentru ca Biblia nu spune ca discipolii lui sa o sarbatoreasca
Evreii aveau o serie intreaga de sarbatori care urmareau UN SINGUR SCOP: REMEMORAREA UNUI EVENIMENT.
Cei mai incuiati la minte din pacate nu pot intelege ca in cazul Nasterii Domnului, rememorarea acestui eveniment este o NECESITATE.
Sarmanii oameni... Ti-e mila de ei...
anonim_4396 întreabă: