| IvanMihai a întrebat:

Taoism - Yin si Yang:
Ce parere aveti despre asta?:
Cele două forțe (Yin și Yang) trebuie să fie echilibrate; trebuie evitat excesul sau deficiența; trebuie păstrată balanța perfectă / armonia între Yin și Yang.
Trebuie să fi flexibil. Nu trebuie să controlezi ci să lucrezi cu.
Taoismul nu are reguli de moralitate, spune să faci ceea ce este natural.
Pledează pentru un stil de viață simplu.
Trebuie păstrată balanța naturală! Daoiștii consideră rea distrugerea naturii.

Nu există în această lume un principiu de acțiune care să fie valabil în toate împrejurările. Activitatea umană trebuie să țină cont de "jocul" circumstanțelor. De aici accentul pus pe fler (perspicacitate), mai degrabă decât pe o activitate intelectuală riguroasă îndreptată spre scop.

Câteodată cel mai bun lucru este să nu faci nici o acțiune. Taoismul a fost un punct de vedere abstract care spunea oamenilor să rezolve problemele prin abținerea de la acțiuni obstructive. Lasă Universul să obțină balanța adecvată de unul singur.
De regulă taoiștii fac numai ce este necesar.
O persoană înțeleaptă ar ști când să actioneze și când nu.
Gândește înainte de a acționa. Reflectarea pe care trebuie să o facem: cum știm care este lucrul corect de făcut? Poți prezice dacă ai îmbunătățit sau ai înrăutățit situația?

Energia care a creat Universul este numită tao (sau dao), nu este nici Yin nici Yang, este neutră. Tao este de nedescris, ce poate fi descris nu este tao. Numele care poate fi vorbit nu este numele etern.
Tao este forța fundamentală care curge în toate ființele și lucrurile inerte din Univers. Este esența însăși a realității și, prin natura sa, este inefabilă (inexprimabilă) și indescriptibilă.

Tao nu este un lucru sau o substanță în sensul convențional.
Nu poate fi perceput dar poate fi observat în lucrurile lumii. Cu toate că dă naștere la toate ființele, el însuși nu are ființă.
Diferitele concepte despre tao nu fac decât să descrie efectele lui tao de care oamenii sunt conștienți.
Tao nu este un zeu și nu este venerat. Taoismul include multe zeități, dar deși acestea sunt venerate în templele taoiste, ele sunt parte a Universului și depind ca orice altceva, de tao.
Tao include câteva concepte într-un cuvânt:
- sursa creației
- finalul
- inexprimabilul și indescriptibilul
- de nedenumit
- Universul natural ca un întreg
- modul în care este natura ca un întreg

Nu există o ființă ominpotentă în afara cosmosului, care a creat și controlează Universul. În taoism Universul izvorăște din tao, și tao ghidează impersonal lucrurile pe calea lor.
Dar Tao în sine nu este Dumnezeu, nici nu este un zeu, nici nu este venerat de taoiști.

Merită acesta să fie uploadat undeva sau nu?

10 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Taoismul este o filozofie a unui om, nu are legatura cu religia, fugi la sectia de FILOOFIE.

| IvanMihai explică (pentru danut):

Lao Zi fondatoarul taoismului este un filozof.
Dar a devenit o religie cu temple, preoti, venerare zei...

| danut a răspuns (pentru IvanMihai):

Bine si la noi prin sate sunt atatea "bisericute" unde se face filozofie, sport si politica, le mai spune bombe sau bodegi. Filozofia la filozofie, poti filozofa despre religie dar religia nu este o filozofie, ce fac aia e treaba lor, noi credem intr-un Creator al universului, viu vesnic si atotputernic. Tao era doar un muritor ca noi toti.

| IvanMihai explică (pentru danut):

Putem sa tot filozofam si sa ne jucam cu conceptele,
Intrebarea este ce anume este real, ce are baze reale?

De unde stii ca ceea ce a creat Universului este o fiinta?

| danut a răspuns (pentru IvanMihai):

Daca El spune ca este o fiinta, nu om dar o fiinta de ce nu L-as crede? Oricat ne-am bate noi gura, perfectiunea din Univers, functionarea acestuia existenta noastra pe o planeta la care doar un element daca ar fi lipsa, sau mai altfel, adio viata arata sigur catre Existenta Creatorului. Iar daca El spune ca e FIINTA eu cred. De una zi citeam un articol despre luna care au calculat oamenii de stiinta DACA, nu ar fi le distanta care e sau daca ar avea alta densitate sau daca nu ar exista pamantul ar avea o deviatie de 40 de grade la fiecare rotatie, adica s-ar balanganii si de aici adio viata, iar unii pun asta pe seama intamplarii incercand sa-L scoata din ecuatie pe Dumnezeu. In ce hal de prostie au ajuns oamenii din ziua de astazi.

| Ineys a răspuns:

Nu prea sunt de acord. Din cate stiu Yin si Yang inseamna bine si rau, sau ceva de genul, partea intunecata si partea luminata. Acum nu prea sunt de acord ca acestea sa fie in echilibru, nu stiu dar mi se pare logic sa fie mai "mult" din partea buna/luminata. Nu ti se pare la fel? Adica sa fie mai mult bine si mai putin rau. Stiu ca asa e vorba din stravechi, sa fie echilibru... dar daca te gandesti putin nu-i chiar asa.laughing

| IvanMihai explică (pentru Ineys):

Yin Yang
Pământ cer
Luna Soare
umed uscat
pasiv activ
întuneric lumina
rece cald
misterios clar
femeia bărbatul

Totul în natură este făcut din forțe opuse, dar aceste forțe nu sunt nici bune nici rele; ele sunt necesare pentru existența a tot.

In taoism:
Binele = balanță perfectă
Răul = în afara balanței

| IvanMihai explică (pentru Ineys):

Am citit mai multe articole despre taoism și se pară că Yin-Yang înseamnă și negativ-pozitiv. Spune că trebuie să accepți atât părțile bune cât și părțile rele ale vieții tale și să urmezi calea pe care te trimite viața.
Taoismul este amoral.
Nu cred că este de urmat.

| Ineys a răspuns (pentru IvanMihai):

Nu, nu trebuie sa urmezi calea pe care te trimite viata. Asta e o prostie. Calea aia ti-o alegi tu cu "mana ta". Religia e in general ciudata, si "nelogica" daca pot sa-i spun asa.
P.S: Fara rautate pentru credinciosi peste masura! laughing

| alexandruiasi a răspuns:

Cui ii pasa de asa ceva?