Unii spun ca am aparut din greseala, altii ca am fost mesteriti de extraterestri etc. In stadiul in care ne aflam, nu putem decat sa ne dam cu parerea.
Nu tine cont de comportament. Tine cont de POTENTIAL. Dumnezeu sau nu, in spatele rasei umane e mult mai mult decit pare.
Cand vedem multitudinea de specii de hominizi care au trait in trecutul indepartat, si dintre care doar specia noastra a supravietuit, putem sa ne dam seama ca totul a fost o loterie a naturii. Toate acele specii (inclusiv homo sapiens) au fost "experimente" ale naturii, exact asa ca si in cazul altor animale. Unele specii nu au ceea ce le trebuie pentru a se adapta unor provocari care apar in natura, cum ar fi schimbarile climatice, si atunci dispar. Alte specii mai bine adaptate, supravietuiesc. Natura nu e altceva decat o serie de "filtre" prin care reusesc sa scape doar unele specii. Fiecare filtru reprezinta o extinctie in masa provocata de evenimente aleatorii precum dezastrele naturale. 99% dintre toate speciile care au existat vreodata pe Pamant, nu mai exista in prezent. Toate au cazut victima extinctiilor.
Au fost momente in trecut in care am fi putut si noi sa disparem, mai ales acum 74 000 de ani cand a erupt un supervulcan pe insula Sumatra din Indonezia. Doar cateva mii de oameni au supravietuit acelui dezastru (poate doar 2000). Cu totii suntem descendentii lor. Daca eruptia ar fi fost mai mare, sa zicem, noi nu am mai fi aici in prezent sa discutam despre asta. In natura, aproape totul e o loterie. Bineinteles ca a contat mult si inteligenta noastra si capacitatea noastra de a ne adapta la schimbari, dar daca am fi fost loviti de un dezastru natural cu adevarat mare, aproape sigur nu am fi supravietuit. Am putea avea tendinta sa ne mandrim cu realizarile speciei noastre, dar e bine sa ne aducem aminte ca nu existam pe planeta asta de foarte mult timp. De exemplu, specia Homo erectus a supravietuit in jur de 1 milion de ani, si nu doar in Africa, ci s-a raspandit pana in Asia de est si sud-est. Specia noastra a aparut cam acum 300 000 de ani, ca sa facem o comparatie. Oare vom reusi sa egalam macar durata de viata a speciei Homo erectus? E totusi o specie pe care o consideram primitiva. Daca vom trai mai putin decat ei, ce concluzie s-ar putea trage despre specia noastra, pe care o consideram atat de avansata? Ce folos ca esti atat de avansat daca existi mai putin decat o specie care traia in pesteri si vana cu topoare din piatra?
Lasa natura, discutam de civilizatii (cel mai probabil)/forte care nu ne lasa sa ne folosim potentialul. Atit ala creator, cit si ala distructiv. Daca iei si studiezi un pic istoria vei constata ca sintem departe de a fi la apogeu. Si mai si, sintem cu mult sub perioade de acum niste sute/mii de ani.
Sunt novice in ale evolutiei.Imi poti explica daca in prezent, mai exista aceasta "batalie" a incercarii de a te adapta? Ma refer la acea scara esentiala. De supravietuire a unei anumite specii.
Da,suntem la degetul mic al naturii,si in loc sa invatam sa traim cu ea impreuna (natura muma)cum traiau amerindienii,ne batem joc de ea,uitand ca noi depindem de natura, si nu natura de noi ) daca disparem nu este nici un bai,pamantul asta se invarte si fara noi,asa ca ar trebui sa avem grija, ca, daca suntem un produs al naturii, si odata disparuti, s-ar putea sa dispara cu totul fiintele umane(s-a nu mai apara alte fiinte umane)poate si universul s-a cam saturat.
Si apropo cum iti explici ca de-a lungul a 4, 5 miliarde de "viata" a Terrei, aceasta loterie nu a picat pe capul acesei planete astfel incat sa fie distrusa cumva?
Am citit fragmentat si scuza-mi interventiile separate.
"Specia noastra a aparut cam acum 300 000 de ani"
Cand vorbim de "a aparut" acum ceva timp sa zicem, la ce ne referim? Ca am aparut cu caracteristicile actuale in formula completa sau cum?
Desigur ca lupta pentru supravietuire si adaptare exista in continuare pentru toate speciile planetei. Evolutia bazata pe selectie naturala nu se termina decat atunci cand viata dispare de tot. De exemplu, in vremurile noastre, oamenii cauzeaza o extinctie in masa a multor specii. Asta pentru ca mediul natural e distrus treptat datorita poluarii si defrisarilor masive de paduri. De data asta, chiar noi suntem "filtrul", adica cauzatorii unui dezastru planetar. E prima data in istoria Pamantului cand o extinctie in masa e cauzata de o singura specie, si a aparut oarecum artificial, datorita noua, si nu natural. Speciile care se pot adapta dezvoltarii umane vor supravietui. Celelalte, nu.
Iti raspund si la a doua intrebare tot aici. Viata a aparut in conditii mult mai ostile decat ne imaginam noi. Acum 4 miliarde de ani, Pamantul era un iad, cel putin pentru noi. Insa pentru acele prime bacterii, probabil asemanatoare extremofilelor din prezent, acele conditii erau prielnice. Atat timp cat apa lichida e prezenta, ele vor supravietui, indiferent de temperaturi sau presiuni. Astfel ca de fiecare data cand Pamantul a trecut prin mari calamitati, si au disparut aproape toate speciile complexe, au ramas totusi acele bacterii extrem de rezistente, care au profitat de unele regiuni unde mai exista apa lichida, si astfel au supravietuit pana cand conditiile de pe Terra s-au mai imbunatatit, si au putut apoi evolua in forme mai complexe care sa recucereasca spatiile lasate libere de speciile disparute. Cu siguranta ca Terra nu s-a infruntat niciodata cu un dezastru planetar maxim, ca si Marte sau Venus, de exemplu, despre care se crede ca au avut poate chiar oceane cu apa lichida in trecut, dar care in prezent nu mai au asa ceva. Despre Marte se stie sigur ca a avut mari cantitati de apa lichida in trecut, poate timp de sute de milioane de ani. Insa s-a petrecut ceva care a dus la pierderea conditiilor prielnice pentru apa lichida. Daca s-ar fi intamplat asta si cu Terra in trecut, viata ar fi disparut complet, si am fi aratat in prezent exact ca si Marte, adica un desert pustiu. Nu s-a intamplat in trecut asta, dar stim sigur ca se va intampla in viitor. Peste 1 miliard de ani, poate mai mult, Soarele va incepe sa intre in faza de giganta rosie, si atunci temperaturile pe Pamant vor creste treptat, pana cand va fi prea cald pentru ca apa lichida sa mai poata exista. Acela va fi finalul vietii, cel putin pe planeta noastra.
Depinde de noi, dar vezi si tu cit de mormoloci am ajuns unele natii. Parlamentul asta penal, de exemplu. La scara micro, iti pot da exemplul asociatiei de proprietari din care fac parte, dar nu mai intru in povesti. Ideea e ca tot sistemul e cu poalele in sus. Omul ar trebui sa studieze chestii complet opuse a ceea ce se face de regula in scoli pentru a ajunge acolo unde trebuie.
P.S. Daca as sti care sint acele forte...
Cele mai vechi fosile care seamana atat de mult cu noi incat e clar ca sunt stramosii nostri directi, si ca facem parte din aceeasi specie, au fost datate cam la 300 000 de ani. Ce e mai vechi de atat, e prea diferit de noi, si e considerat ca facand parte din alte specii. Dar omul e evoluat putin si in ultimii 300 000 de ani, deci nu suntem exact identici cu acei stramosi de-ai nostri. De exemplu, nu suntem identici nici cu primii oameni moderni (homo sapiens) care au patruns in Europa cam acum 40 000 de ani. Exista mici diferente intre ei si noi, ceea ce arata ca evolutia nu se opreste niciodata. Poti sa citesti despre ei aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Cro-Magnon
Daca va fi sa dispara specia umana, sigur nu vor mai evolua vreodata alti oameni pe Pamant, si probabil nicaieri in Univers. Evolutia nu produce niciodata de 2 ori aceleasi rezultate. Daca ar fi sa dam timpul inapoi, si viata sa inceapa din nou pe Pamant, aproape sigur noi nu am mai evolua. Poate ca ar fi alte civilizatii non-umane, sau poate ca nu ar evolua nicio civilizatie, dar oameni sigur nu ar mai aparea. Si asta pentru ca ar fi imposibil sa se repete de doua ori exact aceleasi evenimente si procese norocoase care sa duca la evolutia omului. Noi n-am mai exista daca clima ar fi fost putin altfel, sau daca vegetatia africana ar fi fost putin altfel (sa zicem, mai putina savana, si mai multa padure), daca placile tectonice ar fi fost altfel, sau activitatea vulcanica ar fi fost putin altfel. Si la fel, n-am exista daca toate acele extinctii in masa aleatorii nu s-ar fi intamplat exact la momentul potrivit, si exact la fel. Un exemplu dat des e acel asteroid care a lovit Terra acum 65 de milioane de ani, si care probabil a dus la extinctia dinozaurilor. Daca acel asteroid ar fi ratat ciocnirea cu Pamantul, dinozaurii poate n-ar mai fi disparut atunci, si mamiferele n-ar mai fi avut sansa sa evolueze spre dimensiuni mai mari, deci inclusiv spre primatele din care am evoluat noi mai tarziu.
Nu e imaginar nimic, ia si studiaza dincolo de mainstream bullshit. Nici nu e nevoie sa mai existe vreo influenta externa, uite in ce stadiu s-a ajuns. Stres, poluare electromagnetica din toate directiile, chimicale in tot si toate... intelegi ideea? Nici macar nu are rost sa intram in discutii ezoterice aici.
Sa nu-mi spui ca ai avut parte de o experienta nasoala(moarte clnica)si te-ai trezit intr-o alta lume, dar, te-ai intors inapoi, pentru ca nu ti-a sosit timpul, probabil in urma acestei experiente acum stii 100% ca exista si viata dupa moarte(viata spirituala dupa viata materiala)? sau de unde esti asa sigur?
Nimeni nu stie dar voi tot bateti apa in piua, s-a demonstrat chiar pe acest site ca teoriile voastre nu depsesc cadrul unei tate de la coada vacii dar o luati mereu si mereu din acelasi loc. Se stie sigur ce este dupa moarte, citeste ECLESIASTRUL dar si Cartea Revelatiei dar si cartea Daniel dar chiar toata Biblia unde sunt numiti destui oameni care au fost inviati. Dupa moarte nu e nimic DAR vine REINVIEREA atunci cand va fi timpul potrivit si FIECARE va da SOCOTEALA pentru tot ce a spus si a facut.
Daca te raportezi la fizica cuantica.
Conform experimentului "Double Slit" e foarte probabil ca, constiinta sa creeze realitatea iar constiinta sa fie comuna. Realitatea e posibil sa nu poata "exista" fara un OBSERVATOR care sa o influenteze iar observatorul poate fi definit ca fiind "Constiinta".
Ma rog, necesita un pic de studiu pe subiectul "Double Slit Experiment" si "Principiul incertitudinii".
E posibil ca noi sa fim "unealta" fara de care realitatea nu poate exista.
E controversat dar merita studiat .
Ah, as mai adauga "Entanglementul cuantic". Sunt sigur ca Dumnezeu nu se supara pe tine daca studiezi si te informezi in legatura cu subiecte care la prima vedere par iesite din comun sau controversate.
Benefic e sa le observi si sa incerci sa intelegi de ce sunt adevarate sau de ce crezi tu ca nu sunt adevarate inainte SA-TI FORMULEZI o opinie pe subiect.
Danut. Doar prin "se stie sigur" ai pierdut toata credibilitatea si m-ai facut sa nu acord niciun pic de atentie "Eclesiastrului".
Daca formulai la modul : "O varianta probabila ar putea fi formulata citind Eclesiastrul si Cartea Revelatiei" lasand putin loc de interpretare OBIECTIVA, poate eu (si altii) am fi fost curiosi. Dar, daca tu deja stii tot si se "stie sigur" cu siguranta nu prezinta niciun pic de interes din punctul meu de vedere.
Cand cineva iti spune ca "STIE SIGUR" de cele mai multe ori, tinzi sa-l ignori.
Te salut.
Deci esti de acord ca, daca dorim sa ne apropiem de aceea divinitate trebuie sa studiem stiintele, si totusi cel mai celebru astrofizician este ateu.
Biblia ested o carte plina de povesti nemuritoare, ori ca citesc legendele olimpului, ori fat frumos din lacrima, sau din tei, sau harap-alb, dintre biblie, legendele olimpului, fat frumos si harap alb prefer sa citesc legendele olimpului(chiar daca nu contine adevarul) -este mult mai frumoasa decat biblia.))
Tu poti s-o numesti cum doresti. Eu o numsc simplu "Constiinta".
Iar "Constiinta" e colectiva, constiinta suntem noi.
Tu poti sa-i spui "Divinitate" si sa-i atribui ce sens doresti.
anonim_4396 întreabă: