Da, daca umbli cu Steaua lui David la gat intr-un cartier de musulmani poti sa o iei pe coaja, cam in sensul asta influenteaza.
Cum să influențeze? Ai văzut vreodată vreun obiect (un scaun, o lingură, un chibrit) să influențeze un om? Nu, doar oamenii pot ifluența alți oameni.
Am întâlnit oameni care se crizează dacă văd o pentagramă.
Lasă-i pe ăia. Ăia nu au numărul complet de doage.
In primul rind unele simboluri au puterea lor proprie, apoi insa mai au si puterea pe care le o dai tu prin credinta, deci teoretic daca crezi in el ai putea face ca un simbol sa influenteze realitatea chiar daca l-ai inventat tu si nu inseamna nimic pentru altii.
Sunt doar niste simple simboluri, sau obiecte. Nu au cum sa influenteze pe nimeni, cu exceptia celor care sunt extrem de usor influentabili, si cei care cred cu tarie in asa ceva. Atunci, autosugestia functioneaza, si-i convinge si mai mult ca simbolurile chiar au un efect.
Da, influienteaza purtatorul, pentru ca si-a facut din ele un dumnezeu(idol)Cred in superstitii si nu cred in Dumnezeu. Caci, de fapt credinta presupune increderea deplina in lucrurile care nu se vad, si totusi exista. De asemenea credinta are nevoie de cunostinta exacta a realitatilor care nu se vad. Daca doresti te rog sa citesti in Biblia ta Evrei 11:1, 2; Ioan 17:3; Deuteronomul 18:10, 11,12.
Trebuie să fii complet naiv să crezi că simbolurile nu pot influenţa în niciun fel gândirea individului.
Până la urmă de asta şi-a confecţionat omul primitiv de la începuturile vieţii, totemul: pentru a-i inspira anumite trăiri. Pentru a-i simboliza ceva.
Că în timp lucrurile s-au mai dezvoltat, şi oamenii au evoluat de la statuetele zoomorfe sculptate în os, la obiectul crucificării lui Hristos, mudră, calea spre iluminare şi altele, nu schimbă cu nimic scopul pentru care au fost concepute.
Ceea ce simbolizează, instigă, trezeşte emoţii, revelează, aşa cum o cruce discretă pe tocul uşii indica unui creştin în trecut că acolo locuieşte un alt creştin, tainic, şi îi trezea sentimentul de apartenenţă, de comunitate, se gândea automat la dumnezeul la care se închină-aşa putem spune şi acum că niciun simbol nu este fără putere.
Ci e influent tocmai prin sine însuşi, intrinsec.