Un fenomen foarte interesant... Te stiu pe TPU de mai bine de doi ani, dar pana acum nu mi-am dat seama ca esti de fapt un MINCINOS. Stiam doar ca blufezi mult dar nu stiam ca esti si MINCINOS...
Eu ti-am raspuns la acea intrebare dar nu am negat proprietatile SPECIALE ale apei sfintite. Cred in mod deplin in acest lucru, si stiai asta...
Eu vorbeam de intrebarea asta:
http://www.tpu.ro/......ma-si-apa/
Raspunde-mi si mie la ea.
Am fost inactiv in ultima perioada, am lucarat, etc. Eu nu as fi ignorat intrebarea. Dar membrii ambelor tabere, asa procedeaza. La intrebari foarte "sensibile" refuza sa raspunda. Ai dreptate! Si eu poate ezit, din motivul necunostintei. poate, nu doresc sa dau raspunsuri de care nu am habar.
Off :
Ca sa vezi ca prezint interes am cautat intrebarea ta.
Raspunsul Bisericii este urmatorul :
"Aceasta apa sfintita pe care Duhul Sfant prin rugaciunile preotilor o sfinteste, multe feluri de lucrari are, precum insasi ectenia Sfintirii si rugaciunea marturisesc. Ca prin stropirea ei, duhurile cele viclene din tot locul se gonesc si se iarta de pacatele cele mici de peste toate zilele, adica nalucirile diavolesti, gandurile cele rele; iar mintea se curateste de lucrurile cele spurcate si indreptata spre rugaciune se face; aduce dar paza, inmultirea castigului si indestulare; bolile goneste si da sanatate trupeasca si sufleteasca. Si mai in scurt sa zicem: toti cei ce o primesc cu credinta iau sfintenie si binecuvantare. Pentru aceasta dar, datori sunteti si voi, preotilor, sa va invatati enoriasii vostri ca sa o primeasca pe ea cu credinta, spre marele folos al lor"
Acum fiind "impartial'' spun ca orice gandeste omul: ori ca aghiasma il ajuta, ori este doar efectul placebo cert, este ca e un lucru bun.
Si nu! Acest ritual nu presupune nici un fel de plata, nu se dau banii. Deci nu este vorba de profit, doar obiceiul si credinta fac ca acest ritual sa aiba loc.
O seara faina!
Eu sunt de parere ca ambele variante de raspuns sunt corecte. Unii constientizeaza altii nu.Din punctul meu de vedere putini constientizeaza, majoritatea actionand, dupa cum ai spus si tu, ca un mecanism dezvoltat in urma indoctrinarii.