| Inferno a întrebat:

Un fenomen foarte interesant...

Am postat o intrebare legata de apa sfintita si din cei opt utilizatori care mi-au raspuns nici macar unul singur nu credea in aceasta practica.
O parte erau atei, o alta parte erau credinciosi dar respingeau ideea de apa sfintita.

Am mai postat o alta intrebare, tot despre apa sfintita si rezultatul a fost similar. Toate raspunsurile veneau de la utilizatori ce NU cred ca apa sfintita exista.

Daca nu ai sti mai multe ai putea sa iti faci usor impresia ca asta e credinta majoritara a utilizatorilor de pe TPU. Oamenii de aici nu cred in apa sfintita.

Total ERONAT. Daca ne uitam pe site credinta majoritara este ca apa sfintita exista.

Si atunci cum se explica faptul ca din toti acesti credinciosi nici macar unul singur nu a reusit sa imi vada intrebarea/intrebarile, dar in mod paradoxal au observat intrebari care erau cu 2-3 randuri mai sus?
Ma intreb doar atat: Oare in momentul in care mi-au ignorat intrebarea au constientizat macar ceea ce fac, sau a fost mai mult un mecanism subconstient pe care majoritatea l-au dezvoltat gratie indoctrinarii?

7 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Ai puțină răbdare. Poate or să răspundă aici.

| milan9 a răspuns:

Un fenomen foarte interesant... Te stiu pe TPU de mai bine de doi ani, dar pana acum nu mi-am dat seama ca esti de fapt un MINCINOS. Stiam doar ca blufezi mult dar nu stiam ca esti si MINCINOS... thinking

Eu ti-am raspuns la acea intrebare dar nu am negat proprietatile SPECIALE ale apei sfintite. Cred in mod deplin in acest lucru, si stiai asta...

| Inferno explică (pentru milan9):

Eu vorbeam de intrebarea asta:
http://www.tpu.ro/......ma-si-apa/

Raspunde-mi si mie la ea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Normal ca exista cine a spus ca nu exista, dar faptul ca nu are nu stiu ce actiuni e altceva. Este un lucru facut de om, dac ar fi făcută de Dumnezeu si trimisa pe pământ probabil ca ar "exista" in sens metaforic vorbind.

| BogdantheDreamer a răspuns:

Am fost inactiv in ultima perioada, am lucarat, etc. Eu nu as fi ignorat intrebarea. Dar membrii ambelor tabere, asa procedeaza. La intrebari foarte "sensibile" refuza sa raspunda. Ai dreptate! Si eu poate ezit, din motivul necunostintei. poate, nu doresc sa dau raspunsuri de care nu am habar.

Off :

Ca sa vezi ca prezint interes am cautat intrebarea ta.

Raspunsul Bisericii este urmatorul :

"Aceasta apa sfintita pe care Duhul Sfant prin rugaciunile preotilor o sfinteste, multe feluri de lucrari are, precum insasi ectenia Sfintirii si rugaciunea marturisesc. Ca prin stropirea ei, duhurile cele viclene din tot locul se gonesc si se iarta de pacatele cele mici de peste toate zilele, adica nalucirile diavolesti, gandurile cele rele; iar mintea se curateste de lucrurile cele spurcate si indreptata spre rugaciune se face; aduce dar paza, inmultirea castigului si indestulare; bolile goneste si da sanatate trupeasca si sufleteasca. Si mai in scurt sa zicem: toti cei ce o primesc cu credinta iau sfintenie si binecuvantare. Pentru aceasta dar, datori sunteti si voi, preotilor, sa va invatati enoriasii vostri ca sa o primeasca pe ea cu credinta, spre marele folos al lor"

Acum fiind "impartial'' spun ca orice gandeste omul: ori ca aghiasma il ajuta, ori este doar efectul placebo cert, este ca e un lucru bun.

Si nu! Acest ritual nu presupune nici un fel de plata, nu se dau banii. Deci nu este vorba de profit, doar obiceiul si credinta fac ca acest ritual sa aiba loc.

O seara faina!

| bibi518 a răspuns:

Eu sunt de parere ca ambele variante de raspuns sunt corecte. Unii constientizeaza altii nu.Din punctul meu de vedere putini constientizeaza, majoritatea actionand, dupa cum ai spus si tu, ca un mecanism dezvoltat in urma indoctrinarii.