Nu stim care sunt planurile divinitatii. Pentru cei care au murit inainte de venirea lui Hristos, acesta a reprezentat o mantuire post-mortem. Poate ajuta rugaciunile celor vii. Poate ca Dumnezeu se va indura de chinurile celor damnati si nu ii va lasa pe vecie in focurile Ghenei. Cine poate sa stie.
Unii sunt de parere ca dupa moarte...Esti mort.Ce mantuire vrei tu daca nu mai functioneaza creierul?
Fie ca e vorba de posibilitatea mantuirii înainte de moarte sau inclusiv după moarte nu pot decât sa observ din nou cât de paguboasa este mentalitatea crestina, adică conform crestinismului d-zeu a creat oamenii, dar ii iubeste atât de mult încât pe unii ii primește in rai, iar pe alții ii arunca in iad, deci oamenii pentru d-zeu sunt ca niște jucării, cele care ii plac le păstrează iar pe celelalte le arunca la gunoi, asta confirma încă o data "dragostea" lui d-zeu pentru. Oameni sa nu uitam!
O sa-ti raspunda cu "tu te duci singur in iad, nu te duce Dumnezeu". Raspunsul asta ma amuza, parca Dumnezeu nu ar controla legile din rai/iad si noi am fi mai puternici, el neputand sa ne bage inrai.
Dupa ce ai murit nu te mai poate maintui nimeni.Conteaza ce faci jos pe pamant. Daca te-ai comportat urat, ai facut numai pacate vei primi o rasplata demna de faptele tale...dar daca ai facut fapte bune pe pamant vei primi o rasplata binecuvantata sus in cer...si raiul va fi al tau.
Noi ar trebui sa credem ceea ce este scris. Evident ca este imposibila mantuirea postmortem. Si la urma cineva care nu crede ca exista viata dupa moarte, si nu crede in invierea mortilor... dupa ce a decedat si s-a convins cum stau lucrurile el nu mai are nevoie sa creada ceva pentru ca a ajuns sa stie, a ajuns sa se lamureasca cum stau lucrurile. Un om care a ajuns sa creada ca exista judecata dupa moarte acel om isi schimba comportamentul in timpul vietii ca sa nu ajunga sa fie pedepsit ci rasplatit. Mie imi plac mult hotii si patronii țepari cum invata pe altii despre credinta si alte lectii din biblie. Data viitoare isi va platii complet lucratorii, acum insa le da jumatate din cat s-au inteles.
Nu exista sansa a2-a. Cum iti petreci timpul oferit de Dumnezeu sa te impaci cu El?
Nu unii. Biserica crede astfel. Ca sa evitam neintelegerile - Biserica Ortodoxa. Insa nu cel care a murit fizic mai poate lucra ceva spre mantuire, ci familia si cei iubiti ai sai, alaturi de Biserica, alaturi de comunitatea cu care raposatul a fost in comuniune.
Ortodocsi cred in viata de dupa,iad,rai
catolici =purgatoriu,rai,iad
penticostali =rai,iad
adventisti = au o alta varainta despre viata de apoi,dupa moarte nu mergi nici unde,cand va vi judecata cea mare vor invia cei buni restul se vor culca pe veci
martori =cu imparatia lor
baftisti = rai,iad
budisti,hindusi =reincarnare
ateii =nici unde
deisti =nici unde
panteisti =nici unde
agnostici =nu stiu
in prezent nu exista dovezi care sa sutina existenta ca individ sub orice forma dupa moarte
in prima rand sa nu uitam ca o data pierduta memoria se pierde tot ce tine de acel individ varaintele
asa zisele morti clinice =come
asa zis invieri =basme de adormit copii
chiar nu vad de atata frica in fata morti de inventam lumii imaginare, moartea e ceva frumos, stralucitor, e inchierea unei vietii, e capatul ei, in mod obligatoriu trebuie sa existe moartea, uitam cat de valorasa e ea, viata si moartea se complemteaza
eu personal sunt convins 100% ca nu exista, este imposibil sa existe ceva dupa moarte
Referitor la intrebarea ta, in Grecia antica apropo mitologie mai vechie decat cea iudeo -crestina-islamica
se spune ca iubita unui cantaret a murit, el ajunge in lumea de jos si canta morti =hades sasi mai vada o data iubirea, dar in timp realizeaza ca viata lui e sus chiar daca hades i da drept sa stea acolo el prefera lumea de sus, nimeni nu prefera alta lume decat asta, adevarata manturire e sa recunosti ca moartea e capatul si sa accepti asta, cei cu frica de moarte sunt cei care cred ca exista ceva dincolo de ea, cei care nu le e frica de moarte, moartea nu le rezerva suprize
Iti dai seama, ca daca s-ar demonstra stiintific ca exista dumnezeu, si ca exista rai si iad, si ca cei care sunt de parere ca exista posibilitatea ''mantuirii'' dupa moarte, din ce in ce mai multi oameni ar deveni criminali, hoti, violatori, etc? Iti dai seama cum ar fi viata pe Terra? Pana la urma de ce sa nu-si satisfaca placerile in viata aceasta, scurta, stiind ca vor mai avea o sansa? Bine ca nu exista dumnezeu, ca ma trec fiori cand ma gandesc la ''parerea'' ta.
Raspunsul meu l-a dat deja troscanici.
Doar ca inca nu sunt sigura daca la biblie este doar traducerea cu unele erori sau si graba in a crede ca am inteles.
Nu-i trist. Biserica are obligatia de a se ruga pentru toti, deci si pentru acela de care amintesti. De fapt, cu atat mai mult pentru unul ca acela. Biserica se roaga inclusiv pentru "cei care au murit crestineste si nu are cine sa-i pomeneasca". Iar parohul celui raposat stie care a fost situatia familiala, asa ca trebuie sa-si faca datoria fiindca altfel o sa aiba si el incurcaturi inaintea Celui de la care a primit sufletele enoriasilor spre pastorire.
Eclesiastul 9:5 : Cei vii, in adevar, macar stiu ca vor muri; dar cei morti nu stiu nimic si nu mai au nicio rasplata, fiindca pana si pomenirea li se uita.
Cei morţi "nu mai au nicio rasplata".
Da, exista, dar nu pentru toti.
Va fi o inviere a celor drepti si a celor nedrepti. Deci dintre cei nedrepti inviati, unii probabil se vor mantui.
Fapte 24:15
"eclesiastul", adica regele Solomon, avea o masura redusa de cunostinta asupra realitatilor spirituale.
Da am mai auzit afirmatia asta, îți dai seama ca nu are deloc sens, binenteles ca d-zeu baga oameni acolo altfel cum ar ajunge oameni acolo, ca doar nu si-au cumpărat bilete pentru iad sau pentru rai.
În nimeni altul nu este mântuire: căci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiţi." - Faptele apostolilor 4:12
Ghedeon a zidit acolo un altar Domnului şi i-a pus numele „Domnul păcii": altarul aceasta este şi astăzi la Ofra, care era a familiei lui Abiezer. - Judecatorii 6:24
Eu sunt Domnul, acesta este Numele Meu; şi slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea Mea, idolilor. - Isaia 42:8
Şi porunca Lui este să credem în Numele Fiului Său, Isus Hristos, şi să ne iubim unii pe alţii, cum ne-a poruncit El. - 1 Ioan 3:23
„Ştiţi", le-a zis el, „că nu este îngăduit de Lege unui iudeu să se însoţească împreună cu unul de alt neam sau să vină la el; dar Dumnezeu mi-a arătat să nu numesc pe niciun om spurcat sau necurat. - Faptele apostolilor 10:28
Să nu te închini înaintea unui alt dumnezeu; căci Domnul se numeşte gelos, este un Dumnezeu gelos. - Exodul 34:14
Acest text nu e adevarat dun mai multe puncte de vedere.
10Acest glas s-a auzit la botezul lui Isus si e constata ca nu s-a auzit. Apoi l au repetat la schimbarea la fataunde au foast doar 2 sau 3 persoane.
Preactic ar fi destule pentru marturie, dar nu e concludent cind s-a auzit glasul. Daca e falsa marturia de la botez, atunci e fasa si a doua.
Mai ales ca ti am spus Dumnezeu este unul singur.
Vechiul Testament ne anunța profetic, cu foarte mulți ani în urma acestui episod, că legămantul cel vechi va fi înlocuit de unul mai bun ("completat", cum spune Isus, pentru a ajunge la "πληρωμa " – la deplinătate)! În Ieremia spre exemplu, la cap. 31:31-35, este scris: „Iată, vin zile, zice Domnul, când voi face cu casa lui Israel și cu casa lui Iuda un legămant nou. Nu ca legământul pe care l-am încheiat cu părinții lor, în ziua când i-am apucat de mână să-i scot din țara Egiptului, legământ pe care l-au călcat, măcar că aveam drepturi de soț asupra lor, zice Domnul. Ci iată legămantul pe care-l voi face cu casa lui Israel după zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea înăuntrul lor, o voi scrie în inima lor; și Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu. Niciunul nu va mai învăța pe aproapele său pe fratele său zicând: „Cunoaște pe Domnul!", ci toți Mă vor cunoaște, de la cel mai mic până la cel mai mare, zice Domnul; căci le voi ierta nelegiuirea și nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatul lor."
Această realitate a legământului celui nou este confirmată și in Noul Testament (Evrei 8:12-13): "Pentru că le voi ierta nelegiuirile și nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatele şi faradelegile lor." Prin faptul că zice: „un nou legamant", a mărturisit ca cel dintâi este vechi; iar ce este vechi, ce a îmbătrânit, este aproape de pieire."