| Theo94 a întrebat:

"Unii universitari şi filosofi români considerau, în urmă cu un secol, că locul religiei nu este în şcoală. Şi atunci opiniile erau, ca şi acum, împărţite."

"Filosoful Vasile Conta, savantul Victor Babeş, medicii ieşeni Panait Zosin şi Constantin Thiron sunt doar câţiva dintre gânditorii şi oamenii de ştiinţă ai veacurilor trecute care s-au opus vehement prezenţei religiei în şcoală şi au mărturisit aceasta public, inclusiv prin intermediul revistei bilunare „Raţiunea", care a apărut la Bucureşti între 1911 şi 1914. "



http://adevarul.ro/......index.html

6 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

"Prostii mor, prostia ramane."

NOname
| NOname a răspuns:

Erau oameni raţionali şi atunci, foarte bine.
Ruşinos, însă, e că în peste 100 de ani nu am scăpat de aceste lipitori.

| milan9 a răspuns:

Faci abstractie de faptul ca manipularea presei a cautat doar parerile indreptate impotriva educatiei morale, dar nu si pe cele in favoarea ei. thinking

Răspuns utilizator avertizat
| Theo94 explică:

"„Oameni buni! Avem nevoie de şcoli, de lumină, de cultură, nu de popi, de întuneric şi de ignoranţă, de exploatarea prostii omeneşti de către om. Dacă încercaţi vreodată sentimentul larg al expansiunii omeneşti, daţi atunci pentru şcoli, căci şcoala va fi evanghelia viitorului!", scria Thiron într-un articol din „Raţiunea", publicat în aprilie-mai 1912 şi intitulat „Donaţii către Biserică"."


anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu m-am obosit sa citesc articolul ci m-am oprit la titlu: „Oameni buni, avem nevoie de şcoli şi de cultură, nu de popi şi de ignoranţă!".Ei bine popii aceia au fost chiar primii invatatori ai primelor scoli din Romania care au fost in biserica.Acum scoala vrea sa scoata din ea invatatura bisericii.

Întrebări similare
Întrebări recente