anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Unii veti spune ca isus si dumnezeu sunt acelasi personaj iar altii veti spune ca sunt personaje diferite. Trecand peste partea in care va contraziceti intre voi, vreau sa ne oprim la varianta cu "personaje diferite".

? Daca sunt personaje diferite, atunci isus ce este :

A - un al 2-lea zeu
B - un semizeu

77 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

C-o componenta a unui zeu.

| Inferno a răspuns:

Dumnezeu este un Zeu atat din punct de vedere etimologic, care are o mare relevanta in acest context, cat si din punct de vedere religios. Puteti cauta si in dex semnificatia termenului.
Religia crestina este o religie monoteista, ceea ce presupune ca divinizeaza un singur Zeu si anume Dumnezeu.
Cat despre faptul ca adevaratul sau nume este YHWH, acesta stimati utilizatori este tot un Zeu, si puteti sa-l regasiti in lista de zei oferita de Wikipedia.org:
http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_zei
Prin urmare, a spune ca Dumnezeu nu este un zeu, este o imbecilitate de proportii colosale, o dovada a inculturii religioase. O dovada a faptului ca va inchinati la un "fum magic" despre care nu stiti nimic, cu toate ca religia crestina va pune la dispozitie materiale pentru a va documenta.
In concluzie ignoranta voastra nu se opreste acolo unde incepe Religia, ci transcende chiar si peste acest domeniu pe care voi il considerati "sfant".
Rusine!

| anonim_4396 explică (pentru Inferno):

"Religia crestina este o religie politeista, ceea ce presupune ca divinizeaza un singur Zeu"... permite-mi sa te corectez. Politeismul presupune mai multi zei. Este o religie politeista daca si isus este un zeu. Daca nu, este monoteista.

Eu la asta vreau sa ajung... ce este isus daca cele 3 sunt personaje diferite : un al 2-lea zeu sau un semizeu... si vad ca nu primesc raspunsuri, toti incep sa bage scuze sau sa o arda cu "sunt acelasi personaj" (iar biblia in mare parte ii contrazice grav daca fac o asemenea afirmatie).

| Inferno a răspuns (pentru anonim_4396):

laughing
Ca bine spunea proverbul.

"Ca bine spunea proverbul" - Decat sa ai barca si sa nu stii sa zbori, mai bine o bicicleta... da' verde.

| milan9 a răspuns (pentru anonim_4396):

Revelaţia prezintă clar în egală măsură şi trinitatea dar şi Unitatea: Trinitatea Ipostasurilor într-o UNITATE desăvârşită a Aceleiaşi FIRI sau NATURI divine. În cadrul divinităţii se păstrează o Unitate absolută...

De ce există pentru tine pretenţia de a-L încadra pe Dumnezeu în tiparul îngust (în comparaţie cu taina Divinităţii) al cunoaşterii umane?

Poate ajunge omul să-I explice lui Dumnezeu ce poate să facă şi ce nu?
Este corest ca omul să ajungă să impună divinităţii limite pentru puterea sau Misterului inefabil al acesteia, doar pentru că el, omul, nu a cunoscut în laboratorul acele taine?

În mod cert Dumnezeu nu se expune prea mult! Nici măcar în Revelaţie. În afara unor exprimări (de multe ori simbolice) voalate, Dumnezeu nu vorbeşte prea mult despre Sine.

| Dandanache a răspuns:

Am explicat mai sus, in continuarea raspunsului lui VannyFeiereisz.

| Mădă0611 a răspuns:

Cat praf... si pulbere in raspunsuri. devil laughing

Lucrurile complicate se explica prin comparatie cu lucruri simple, astea functioneaza ca vaselina pe minti ruginite de la prea mult repaus. laughing
Sa luam Soarele, forma, lumina, caldura, 3 in 1, am putea spune ca Iisus e forma, porumbelul lumina si dumnezeu caldura, desi conform invataturii crestine, altfel ar sta treaba (prima e forma si ea anunta sfarsitul, prin carticica de basme scrie ca doar dumnezeu stie cand o sa fie, in fine), dar ca idee, e exemplul perfect, pe care crestinii nu-l stiu. oh go on

Raspuns: C - un atribut thinking

| anonim_4396 explică (pentru Mădă0611):

" un atribut"... si rabdarea este un atribut dar nu il numesti Bob sau Vasile. Nu poti sa vorbesti despre un atribut ca despre un personaj (decat daca ai mancat recent ciuperci).

| Mădă0611 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ei, in religii totul e posibil si fara sa mananci ciuperci. smug

| milan9 a răspuns:

Dumnezeu Fiul este de ACEEAŞI NATURĂ DIVINĂ ca şi Tatăl. El este "Cel Unul-Născut, Fiul lui Dumnezeu."(Ioan 3, 18), -singurul despre care se spune la modul propriu că este "Fiul lui Dumnezeu".

Revelaţia prezintă clar în egală măsură şi trinitatea dar şi Unitatea: Trinitatea Persoanelor (3 persoane) într-o unitate desăvârşită a Aceleiaşi Fiinţe sau Naturi divine. În cadrul divinităţii se păstrează o Unitate absolută...

Natura sau Fiinţa divină este aceeaşi şi ea reprezintă "numitorul comun", legătura Unicităţii divine din Sfânta Treime. Comparaţia cu oamenii poate merge doar până la un anumit punct. Unitatea dintre cele trei Persoane divine este însă una totală, fiinţială, constând într-o singură FIRE sau NATURĂ DIVINĂ...

| anonim_4396 explică (pentru milan9):

"ACEEAŞI NATURĂ DIVINĂ ca şi Tatăl"... si tu esti de aceeasi natura ca mama ta dar asta nu inseamna ca sunteti aceeasi persoana. Pana acum tot ce ai reusit sa zici a fost ca "cele 3 personaje sunt diferite si ca impreuna formeaza o "familie"".

"Fiul lui Dumnezeu"... PERFECT. Deci... isus este un semizeu sau un al 2-lea zeu?

Pana acum ai bagat multe cuvinte dar nu ai spus nimc.

Fiul are aceeaşi natură divină dar nu este Acelaşi cu Tatăl. Nimeni nu afirmă că Dumnezeu Fiul este "identic" cu Dumnezeu Tatăl. Acest lucru într-adevăr nu este adevărat.

Iisus este Fiul lui Dumnezeu, şi deci în esenţă este de Natură Divină. El a preluat NATURA DIVINĂ de la Tatăl, la fel de bine cum şi tu ai preluat natura umană de la tatăl tău.

Revelaţia prezintă clar în egală măsură şi trinitatea dar şi Unitatea: Trinitatea Persoanelor (3 persoane) într-o unitate desăvârşită a Aceleiaşi Fiinţe divine. În cadrul divinităţii se păstrează o Unitate absolută...

Am subliniat faptul că este un adevăr revelat de Dumnezeu dar neexplicat procesual de Acesta, întrucât cunoaşterea detaliată nu este esenţială şi nici direct necesară pentru mântuire...

Natura sau Fiinţa divină este aceeaşi şi ea reprezintă "numitorul comun", legătura Unicităţii divine din Sfânta Treime. Comparaţia cu oamenii poate merge doar până la un anumit punct. Unitatea dintre cele trei Persoane divine este însă una totală, fiinţială, constând într-o singură natură divină.

Nu-mi pasa de natura lor. Trebuie sa repet iar? Dupa cum ti-am mai zis, si tu si mama ta aveti aceeasi natura dar nu sunteti aceeasi persoana.

La "problema" respectiva ai doar 2 variante (din pacate pentru tine). Daca sunt personaje diferite, atunci isus fie este un alt zeu fie este un semizeu.

Mai pe scurt, tu ai o religie politeista.

Acum ca am stabilit faptul ca isus NU este tatal ci sunt personaje diferite, am o noua intrebare :

- isus este inferior "tatalui" corect?

* practic nu poti zice ca isus ii este egal lui dumnezeu deoarece tu ai spus recent ca "Nimeni nu afirmă că Dumnezeu Fiul este "identic" cu Dumnezeu Tatăl".

| danut a răspuns (pentru anonim_4396):

Draga Gaia, adevarul se afla printre cuvintele scrise mai sus DAR pe tine nu te intereseaza adevarul ci dorinta nestramutata de a jigni in speta crestinii si daca se poate a scoate in evidenta necunoasterea unora dintre ei in acest domeniu. Tu incerci sa atribui caracteristici UMANE lui Dumnezeu. Daca eu ti-as explica cum este in spita inteleasa treaba nu ar produce nici un efect BENEFIC asupra intelectului tau deoarece scopul intrebarii puse este de creia dezordine, dezacord, degringolada. Totusi pentru ceilalti useri care nu au o viziune clara asupra subiectului voi incerca sa explic ceea ce am inteles eu.
Dumnezeirea, unica este formata din Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Duhul Sfant. Primii Doi au avut o natura Duhovniceasca, adica asa cum spune Domnul Isus Hristos, Dumnezeu Tatal este Duh. Prin Duh multi ar intelege ceva eteric dar acest lucru este contrazis de contactele FIZICE Dunmezeului Fiu cu Avraam, Moise, etc. De aici putem DEDUCE ca A fi Duh da posibilitatea ca atunci cand doresti poti fi si MATERIAL. Evident aceasta forma este o forma SUPERIOARA a existentei, noi limitandune doar la forma materiala. Dumnezeu Tatal nu a fost pe pamant din cele prezentate in cadrul Bibliei dar a fost auzit la BOTEZUL lui Isus Hristos. Din relatarea celui mai iubit si apropiat ucenic al lui Hristos stiim ca Dumnezeu Fiul (Cuvantul) este cel care a creiat viata si toate cele pe Terra, dar si din relatarea Acestuia (Hristos). La inceput Dumnezeu Fiul avea aceiasi NATURA cu a Tatalui dar singura forma de SALVARE a oamenilor de la PLATA PACATULUI era sacrificiul unui Dumnezeu care sa ia locul PACATAOSULUI inlocuindul DACA acesta accepta sacrificiul facut de Dumnezeu. Dumnezeu Fiul a acceptat sa se nasca ca OM urmand sa PLATEASCA pentru cei doritori PLATA PACATULUI. IN ACEST MOMENT Isus Hristos RENUNTA la Dumnezeire, la corpul din DUH si devine OM MATERIAL prin nasterea umana. Dupa INVIERE Domnul Isus Hristos RAMANE OM dar isi REIA si CARACTERISTICILE de Dumnezeu. Duhul Sfant ESTE o FIINTA de stare necunoscuta, cu posibilitati, necunoscute DAR careia i s-au prezentat anumite caracteristisci: FACE o LEGATURA CONTINUA si TOTALA intre ceea ce gandeste Dumnezeul Tata si Dumnezeul Fiu de aia se spune ca SUNT UNA deoarece ei stiu fiecare dintre ei ce gandeste celalalt. Duhul Sfant este SINGURA legatura dintre om si Dumnezeu (Tatal si Fiul). Tot ceea ce am scris are confirmare Biblica. Nu am enumerat texte deoarece erau foarte multe dar astea sunt pe mic cele "nestiute" de tine.

| anonim_4396 explică (pentru danut):

Ai lasat un comentariu in care ai incercat sa pari inteligent si in care esti mistocar. Tu vorbesti de 2 personaje DIFERITE iar eu intreb daca isus este un zeu sau un semizeu si daca este egal "tatalui". Din comentariul tau reiese ca isus este un al 2-lea zeu. Felicitari, ai o religie politeista. Tot din comentariul tau reiese si faptul ca isus si dumnezeu sunt EGALI din toate punctele de vedere iar asta inseamna ca "tatal" NU e singurul atotorice si nu e unic ci mai exista un zeu la fel ca el. Ma doare-n cot de mica ta poveste pe care o stim toti.

"era sacrificiul unui Dumnezeu"... tu folosesti termenul "dumnezeu" pentru a inlocui termenul adevarat si anume "zeu". Tu tocmai ai recunoscut faptul ca isus este un al 2-lea zeu si ca sacrificiul (o sa ajungem la absurditatea asta cat de curand) necesita un zeu.

"Tu incerci sa atribui caracteristici UMANE lui Dumnezeu"..de cand a intreba daca isus este zeu sau semizeu intra la categoria "caracteristici umane"? De cand "zeu" si "semizeu" sunt caracteristici umane? Du-te la scoala si nu te mai crede inteligent pe internet ca nu iti iasa.

"rintre cuvintele scrise mai sus "... in cazul in care intelectul nu te ajuta sa intelegi sau sa observi (si se pare ca nu te ajuta), cuvintele scrise mai sus, postarile oferite de diversi useri SE CONTRAZIC. In cazul in care esti prea prost ca sa intelegi, unii au spus ceva iar altii au spus altceva.

Deci... tu acum tocmai ai recunoscut ca ai o religie POLITEISTA si ca de fapt exista 2 zei la fel din toate punctele de vedere iar "tatal" NU este unic. Bravo. Daca vrei sa te contrazici, contrazice-te cu crestinii de mai sus care au alta parere diferita de a ta. Daca vrei sa te contrazici cu mine si sa spui ca nu ai o religie politeista si ca isus si dumnezeu nu sunt egali, o sa folosesc (iar) propriile tale cuvinte ca sa te "distrug". Succesuri.

| milan9 a răspuns:

Învăţătura despre Sfinta Treime este, între toate tainele din învăţătura creştină, cea mai profundă şi mai ascunsă curiozităţii "profane", mai mult decât oricare alta.

Pentru o palidă exemplificare am putea să ne imaginăm trei lumânări distincte aprinse, care stau foarte apropiate una de cealaltă. La un moment dat apropiindu-se la maxim, ele se comportă ca şi o singură lumânare mai mare, în cadrul căreia ESTE IMPOSIBIL SĂ STABILEŞTI UNDE ESTE DELIMITAREA celor trei flăcări iniţiale corespunzătoare celor trei lumânări, sub aspect energetic, caloric, sau al radiaţiei de lumină.

Flacăra unică formată reprezintă pentru cele trei lumânări "un punct" de unitate perfectă - Natura sau Fiinţa dvină. Acest "punct comun" face ca Divinitatea să nu fie separată în trei, ci rămâne o singură Divinitate.

Nu există o comparaţie perfectă între materie şi lumea spirituală, dar, dacă în spaţiul fizic, limitat, putem întâlni astfel de "compatibilităţi", de ce am pune la îndoială PUTEREA ŞI TAINELE lui Dumnezeu de a fi putut face posibilă REALITATEA SA TREIMICĂ, exact aşa cum a fost revelată de El Însuşi pe tot parcursul Sfintei Scripturi.

Materia nu poate urma modelul, dar dacă o FLACĂRĂ poate (flacăra unică formată reprezintă pentru cele trei lumânări "un punct" de unitate perfectă), de ce nu s-ar putea în planul divin, despre care nu putem avea nici o pretenţie de exhaustivitate a cunoaşterii, de stabilire cu aroganţă umană a "incompatibilităţilor" sau certitudinilor în afara Revelaţiei!

| milan9 a răspuns:

"Întâiul născut" este CU TOTUL ŞI CU TOTUL ALTCEVA decât "creatura", dar… "NE-CREŞTINII" nu vor dori niciodată să vadă asta. FIUL LUI DUMNEZEU este Cel care a făcut toată "Creatura"! O continuă blasfemie aduc cei care Îl confundă cu "creaţia Sa"!

"Întâiul născut" este prezentarea limbaj simbolic a faptului că Fiul este născut din Tatăl "ma înainte te toţi vecii", sau o "naştere" continuă (dar nu în termenii embriogenezei umane!) tot la fel cum Duhul Sfânt purcede sau PROVINE continuu din veşnicie din Tatăl!

"Întâiul născut" subliniază în limbaj metaforic (limbaj stilistic în care Biblia este extrem de condensată) apropierea maximă, unică prin natura ei, între Tatăl şi Fiul (singurul numit distinct şi nominal Fiu în toată Scriptura!).

Numitorul comun, punctul comun între cele trei ipostasuri ale Treimii îl reprezintă FIREA sau NATURA DIVINĂ (diferită de firea sau natura umană!) unică şi comună celor trei ipostasuri (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh).

| milan9 a răspuns:

Este o diferenţă ca de la cer la pământ între DUMNEZEU FIUL pe de parte, existent din veşnicie şi CREATOR al tuturor lucrurilor, şi "creaţia" Sa pe de altă parte!

În toată Biblia expresia "întâiul născut" se referă la un fiu din aceeaşi "familie", de aceeaşi "natură" cu ceilalţi din respectiva familie: dacă e vorba de fiu al lui Iacov e din "familia" lui Iacov, daca e "fiu" dintr-un regn animal atunci e de ACEEAŞI NATURĂ CU SPECIA RESPECTIVĂ şi nu om sau altceva, dacă e numit fiu al lui Faraon înseamnă ca este fiu ŞI NU CREATURĂ "meşterită" de faraon!

Şi pe acelaşi raţionament, dacă Hristos este în Sfânta Scriptură singurul numit în sens propriu şi distinct FIU AL LUI DUMNEZEU, înseamnă că e de ACEEAŞI NATURĂ CU TATĂL "FIULUI"!

Dar bine spune Scriptura despre unii rătăciţi: "aveți ochi dar nu vedeți, urechi dar nu auziți".

Ai zis si tu exact ce au zis altii... "fiul este diferit de tatal si sunt 2 personaje diferite" dupa care incepi sa te crezi inteligent (dar nu iti iasa).

"un fiu din aceeaşi "familie""... am stabilit deja ca isus si dumnezeu sunt 2 personaje DIFERITE, acum raspunde naibii la intrebare : isus este un al 2-lea zeu sau un semizeu?

Esti chiar atat de incompetent? Nu te ajuta inteligenta sa raspunzi la o intrebare simpla? Simti nevoia sa lasi comentarii aiurea dar sa nu raspunzi la intrebari? Ai bagat cateva cuvinte aiurea in care zici ca isus si dumnezeu sunt 2 personaje diferite dar nu ai raspuns la intrebarea despre isus. Pe langa asta, ai inceput si cu misto si cu o insulta mascata.

Am tot raspuns la idiotenia cu natura lu' cristi. Ma doare-n cot de natura lui... este un al 2-lea zeu sau un semizeu? Raspunde la intrebarea asta.

Ipostasurile sau Manifestările sunt trei: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. NAURA DIVINĂ a lor este una singură.

Au împreună comună FIREA DIVINĂ! Ce eşti aşa de greu de cap? happy

Dacă nu pricepi, nu-i nici o tragedie. Ţi-am spus că Divinitatea iese din TIPARELE cunoşterii limitate a omului (referitoare la natura divină).

Este posibil ca trei lumânări să creeze o singură Flăcără, nu? Şi acum ce spui de faptul că ESTE IMPOSIBIL ca acea flacără SĂ FIE DELIMITĂ ÎN TREI (deşi este într-un fel formată din "trei")?

Deşi nu era de aşteptat să găsim un exemplu în perimetrul lumii materiale, iată că unul ar putea fi totuşi luat în considerare. Ignoră-l şi te vei divedi a fi doar un alt "rău intenţionat" orgolios şi exclusivist... sad

"trei lumânări să creeze o singură Flăcără"... da, si 3 persoane formeaza un GRUP. Ai repetat iar ce ai zis mai sus (si iar ai impresia ca esti inteligent) fara sa raspunzi la ce am intrebat eu.

Ai zis iar ca ai 3 personaje DIFERITE care IMPREUNA formeaza ceva. Deci... raspunzi sau nu la intrebare? Incep sa cred ca esti incapabil si ca nu te ajuta inteligenta.

Este isus un al 2-lea zeu sau un semizeu?

Vad ca trebuie sa-ti repet : ma doare-n cot de natura lu cristi. Tu si mama ta aveti aceeasi natura dar asta nu inseamna ca sunteti aceeasi persoana.

Daca vrei sa bagi exemplul cu lumanarile in discutie, atunci tu tocmai ai recunoscut ca ai 3 zei care IMPREUNA formeaza ceva. Deci o religie politeista.

Este la cele trei ipostasuri un alt mod de a cuprinde NATURA DIVINĂ, "forţa" sau "puterea", esenţa unică a Divinităţii.

Dacă pe mine nu mă "ajută inteligenţa", pe tine în schimb nu te ajută reaua voinţă, accea care-L întemniţează pe Dumnezeu în tipare necorespunzătoare, ce ţin de contradictoria polemică ştiinţăfică a unor limite teoretice, arbitrare (mai ales atunci când vorbim de Dumnezeu)...

Cele trei lumânări crează o UNITATE PERFECTĂ, dar fără să se ajungă la un "grup" cum spui tu, ci la O SINGURĂ FLACĂRĂ – imposibil de separat!

Eşti simpatic să te faci că nu pricepi nimic… happy dar în primul rand eşti tendenţios şi machiavelic în discursul tău…
- În primul rand eşti MACHIAVELIC să vrei să demonstrezi ceva spiritual prin ceva material;

- În al doilea rand eşti MACHIAVELIC pentru că eşti pus doar pe negaţie, şi de fapt nici nu crezi în Dumnezeu, deci doată pretenţia cu interesul întrebării este un "bluff".

- Al treilea motiv pentru care eşti MACHIAVELIC este faptul că îi asociezi lui Dumnezeu limite pe care nici materia nu le are (întâlnim de exemplu până şi în materie un "3 în 1" perfect în cazul flăcării, etc…)
Şi mai sunt şi alte motive pe care nu le dicutăm aici… happy

UNITATEA din flacără "simbolizează" DIVINITATEA UNICĂ (Firea sau Natura divină), iar cele trei lumânări semnifică cele trei ipostasuri SPIRITUALE (comparaţia cu lumânările merge doar până la un punct!)

Exemplul cu lumânările este simplu: O UNITATE PERFECTĂ la care "participă" trei "aspecte". În cazul flăcării, cele trei aspecte sunt materiale, dar în cazul lui Dumnezeu este infinit mai simplu:

- cele trei Ipostasuri (Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt sunt de natura spirituală);
- nu putem noi cunoaşte limitele NATURII spirituale divine, nu o putem nega doar pentru că mintea noastră nu a cunoscut ceva similar, sau nu vrea să creadă Revelaţia. De fapt mintea poate avea un defect fundamental în care se împotmoleşte: nu crede în Dumnezeu;

| milan9 a răspuns:

Tu spui că nu sunt posibile 2 sau 3 manifestări în UNITATE PERFECTĂ?

-Cele trei limânări de ce pot să creeze o UNITATE PERFECTĂ, fără să se ajungă la un "grup" cum spui tu?

- Trupul şi sufletul de ce pot să creeze o UNITATE PERFECTĂ, fără să creeze "grup"?

-Ai auzit de personalităţile multiple? Au ele o "unitate perfectă"? Ooo, Desigur! happy
Sunt distincte personalităţile? Of sure…
Se pot manifesta distinct? Of course… (e adevărat că nu simultan, ca în cazul flăcării, dar iată că şi acest exemplu a răspuns "afirmativ" la 3 întrebări în cazul căutării unui 3 în 1 perfect…)

- Personalităţile multiple de ce pot să creeze o UNITATE PERFECTĂ, fără să creeze un "grup" cum ai zis tu?

Nu îndrăznim însă să comparăm DIVINITATEA ABSOLUTĂ cu un caz luat din patologie, dar dacă în lumea imperfectă mundană este posibil aşa ceva, DE CE AR ÎNDRĂZNI nişte fiinţe flatuloase ca noi să-I punem limite CREATORULUI UNIVERSULUI?!?

Să fii iubit... happy

| milan9 a răspuns:

Cazul cu "personalităţile" nu era pentru Dumnezeu ci pentru explicarea posibilităţii unui "2 în1" sau " 3 în 1" perfect, lăsând oricum INFINIT SPAŢIU POSIBILITĂŢILOR lui Dumnezeu.

Dar tu ce-ai făcut? Nici acele exemple pentru copii nu le-ai înţeles dar nici POSIBILITĂŢILE INFINITE ALE LUI DUMNEZEU nu le accepţi. Acela era doar un exemplu pentru a-i ajuta până şi pe copii să înţeleagă. Scuze te-am supraapreciat happy Dar sunt increzator, te voi supraaprecia in continuare happy

"Tu spui că nu sunt posibile 2 sau 3 manifestări în UNITATE PERFECTĂ?

-Cele trei lumânări de ce pot să creeze o UNITATE PERFECTĂ, fără să se ajungă la un "grup" cum spui tu?

- Trupul şi sufletul de ce pot să creeze o UNITATE PERFECTĂ, fără să creeze "grup"? "

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

"Cele 3 lumanari NU pot sa formeze o unitate FARA sa ajunga la un GRUP. Daca aduni 3 lumanari, DEJA AI UN GRUP. Faptul ca le aprinzi si le pui una langa alta e irelevant deoarece tot un grup se numeste."

Ei bine, în sfârşit ai pus punctul pe "I"! Acel "grup" cum îi spui tu, este NATURA DIVINĂ, FIREA divină care păstrează unitatea celor trei ipostasuri. Aceasta este inseparabilă tot la fel cum flacăra celor trei lumanari ESTE IMPOSIBIL DE DELIMITAT dacă lumânîrile stau unite…

| milan9 a răspuns:

Ai spus la început că "sunt 3 persoane diferite care impreuna formeaza ceva" şi apoi vii şi spui "mă doare-n cot de …si de faptul ca ei IMPREUNA formeaza ceva." Pai daca te doare-n cot, atunci hai noapte bună, ca n-are rost să ne certăm aşa ca-ntre colegi… happy

In exemplul meu "idiot" cu lumânările, nu am spus că nu recunosc aspectul "diferit" al lor, ci doar că iau în calcul şi celălalt aspect, UNITATEA INSEPARABILĂ.
Desigur, are importanţă "dacă lumânările stau unite"! Pentru că, deşi un aspect al lor este diferit, ELE DOVEDESC faptul că pot avea şi o UNITATEA DEPLINĂ: flacăra aceea este INSEPARABILĂ, IMPOSIBIL DE SEPARAT…

Tu faci exact invers. Ţii în mână buchetul de lumânări, dar nu recunoşti că ele pot forma o flacără unitară…

Eram sigur ca o sa-mi raportati raspunsurile, eram sigur ca v-am pus in dificultate si ca nu va convine. Aveti o mentalitate primitiva. Jalnic.

Deci... repet ultimul comentariu :

noi nu vorbim faptul ca zeii tai IMPREUNA formeaza ceva sau de natura celor 3 zei ci vorbim de faptul ca sunt 3 zei DIFERITI. Vorbim de faptul ca ai o religie politeista nu una monoteista.

Esti capabil sa faci diferenta? Esti capabil sa intelegi diferenta?

Fiecare cu ale lui. Eu am spus ce-am avut de spus...

| Lizzu a răspuns:

Asta este un adevarat mister chiar si pentru credinciosi.
Nu au explicatie pentru asa ceva happy

Dar asta e. Macar sa nu se mai contrazica cu cei care separa persoanele treimii.

Cea mai buna explicatie ar fi ca cei care au scris biblia au crezut in zei politeisti si au avut religie politeista de trib.
Nu vad ce e rau in asta, ca credinciosii sa admita ca cele 3 persoane ale treimii sunt 3 zei diferiti dar care se completeaza reciproc ca si puteri si atribute. Unul nu poate face ceea ce altul face si tot asa.

Nu stiu ce e asa de condamnat de catre credinciosi ca ar fi o religie politeista.
Sunt multi pe lumea asta care cred in mai multi zei deodata si n-au murit.

Dar eu ma intreb acum si vreau sa-i intreb si pe ei : cum ramane cu SFINTII? sfintii nu sunt oare corespondentii zeilor din alte religii? avem sfant pentru sanatate, pentru boli, pentru farmece, bunastare, armonie in casa si familie etc etc etc.

Care-i faza? adica admiti ca exista sfinti si-i accepti dar nu admiti alte religii politeiste? raised eyebrows straight face oh go on

| iurii75 a răspuns:

Vorbim în limbi diferite, totuși să încercăm.
Un dicționar definește "zeu" - divinitate păgână, idol. Totuși care se închinau la o mulțime de zei cu siguranță nu-i considerau păgâni. Pe de altă parte biblia nu folosește termenul nici când vorbește de divinitățile celorlalte popoare. Dacă îcepem cu care e zeu și care dumnezeu - intrăm în tărâțe.
Isus este prima creație a lui Dumnezeu (este numit "întâiul născut" și "începutul creației lui Dumnezeu"), este inferior și supus Tatălui. (Acuș vine Milan cu "născut dar nenăscut, din tată dar fără început...)

| anonim_4396 explică (pentru iurii75):

"Un dicționar definește "zeu" - divinitate păgână, idol."... GRESIT. Definitia din acel dictionarul roman este scrisa de un crestin si este gresita. Atat crestinii cat si altii se inchina unor zei.

"In religious belief, a deity (Listeni/ˈdiː.ɨti/ or Listeni/ˈdeɪ.ɨti/)[1] is a supernatural being, and who may be thought of as holy, divine, or sacred. Religious believers believe that the deities created for their religions are true, and often that they can communicate with the deities, who can respond supernaturally to their entreaties.[2][3] Some religions have one supreme deity, others have multiple deities of various ranks."

Cam asa suna o definitie mai corecta pentru cuvantul "zei".

Termenul "dumnezei" este o idiotenie folosita de crestini pentru a incerca sa crestinizeze religiile si zeii altora.

| iurii75 a răspuns (pentru anonim_4396):

rolling on the floor

| Maxim96 a răspuns:

Nici A nici B nu sunt corecte.
Tatal-este Dumnezeu
Fiul-este Dumnezeu
Duhul Sfant-este Dumnezeu
Urmând Sfintele Scripturi şi învăţătura Sfinţilor Părinţi, Biserica Ortodoxă mărturiseşte că Sfânta Treime înseamnă trei Persoane (ipostasuri), care împărtăşesc aceeaşi substanţă sau natură.
Toate cele trei Persoane sunt consubstanţiale Una cu Cealaltă, va să zică, Ele sunt de aceeaşi esenţă (gr. homoousios) şi coeterne. Nu a existat niciodată un timp [1] în care Una dintre Persoanele Treimii să nu fi existat. Dumnezeu este dincolo şi înainte de timp şi totuşi lucrează înăuntrul timpului, mişcându-Se şi vorbindu-ne în cadrul istoriei.
Sursa şi unitatea Sfintei Treimi este Tatăl, din care se naşte fără de timp Fiul şi din care purcede Sfântul Duh. Astfel, Tatăl este, în acelaşi timp, fundamentul unităţii Sfintei Treimi, cât şi al distincţiei. A încerca să înţelegi nenaşterea (Tatăl), naşterea (Fiul), sau purcederea (Duhul Sfânt) conduce la nebunie, spune Sfântul Grigorie Teologul [2], şi, astfel, Biserica se apropie de Dumnezeu în mister divin, apofatic, fiind mulţumită să-L întâlnească personal pe Dumnezeu şi să realizeze, în acelaşi timp, neputinţa minţii umane de a-L înţelege.

| Inferno a răspuns (pentru Maxim96):

"Nici A nici B nu sunt corecte.
Tatal-este Dumnezeu
Fiul-este Dumnezeu
Duhul Sfant-este Dumnezeu"
Mai multa incoerenta nu am vazut de cand ma aflu aici.
Sa traduc ce ai spus:
"Iisus este un (Domn) Zeu, da nu e un Zeu."
Logica de balta. Pai nu merge tata sa afirmi ca e si Zeu da nu e Zeu, decat daca nu joci cu toate cartile.

| anonim_4396 explică (pentru Maxim96):

"neputinţa minţii umane de a-L înţelege"... nu e nimic misterios in acel concept. Este doar un concept idiot si plin de greseli. Nici macar voi nu stiti in ce credeti. Unii o ardeti cu "sunt personaje diferite", altii o ardeti cu "sunt acelasi personaj (dar are personalitati diferite)". Doar pentru ca voi nu vreti sa acceptati faptul ca va inchinati unui zeu nu inseamna ca nu este asa. Motivul pentru care voi nu puteti sa raspundeti la aceasta "problema" este pentru ca nu vreti sa acceptati faptul ca dumnezeu este un zeu. Din moment ce el este un zeu iar isus este FIUL lui, isus are doar 2 variante : fie este un al 2-lea zeu, fie este un semizeu.

Daca este un al 2-lea zeu atunci ai o religie politeista iar daca este un semizeu, atunci isus ii este inferior zeului.

Daca cele 3 personaje sunt de fapt acelasi, atunci nu exista nici un "tata" si nici un "fiul". Ba mai mult de atat, zeul vostru da dovada de schizofrenie si este schimbator. Azi o arde cu "ucideti pe x si pe y" iar maine vine cu "hai sa fim prieteni".

| Maxim96 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu e corect, imi era unul Arie care zicea ca e o singura persoana si cand vrea e Tata, altadata e Fiu si asa mai departe.Nu e corect asta, sunt trei persoane de o fiinta.

| anonim_4396 explică (pentru Maxim96):

"cand vrea e Tata, altadata e Fiu si asa mai departe"... rolling on the floor
Stii cum se numeste asta nu?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Inutil.nu mai aveti scapare.doar scapari. mari scapari.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

În credința creștină nu există semizei. A fost șoapta șarpelui către om: Veți fi ca Dumnezeu! care încă are ecou în religiile păgâne.

Dumnezeu (Tatăl) este Dumnezeu.
Iisus (Fiul) este Dumnezeu.
Duhul Sfânt este Dumnezeu.

De exemplu la botezul lui Iisus toată Dumnezeirea a fost prezentă (vezi Matei 3:16-17):
- Iisus (A) a ieșit afară din apă.
- cerurile s-au deschis, și a văzut pe Duhul lui Dumnezeu (B) coborându-Se în chip de porumbel și venind peste El (A).
- Și din ceruri s-a auzit un glas (C) care zicea: "Acesta (A) este Fiul (A) Meu (C) preaiubit în care Îmi (C) găsesc placerea."

Înțeleg Trinitatea ca o unitate în calități, natură și scopuri... dar e vorba de 3 personalități distincte (în notația de aici: A, B, C).

Suntem prea limitați să înțelegem multe, dar eu asta înțeleg din ce am citit.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

"Dumnezeu (Tatăl) este Dumnezeu.
Iisus (Fiul) este Dumnezeu.
Duhul Sfânt este Dumnezeu."... deci tu vorbesti de 3 zei diferiti sau vorbesti de acelasi personaj?

"toată Dumnezeirea a fost prezentă"... deci sunt personaje diferite.

"dar e vorba de 3 personalități distincte"... PERSONALITATI? Ale aceluias personaj nu? Realizezi ca tocmai ti-ai distrus argumentul cu "toata dumnezeirea a fost prezenta" nu?

"Acesta (A) este Fiul (A) Meu (C) preaiubit în care Îmi (C) găsesc placerea"... deja e clar, nici tu nu stii in ce crezi.

Deci... daca isus nu este semizeu, atunci este un al 2-lea zeu. Felicitari, ai o religie politeista.

Da. Pe scurt: 3 ființe distincte...

Dacă se poate numi sau nu politeism putem negocia mult și bine. Pentru mine contează să fie biblic. happy

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Din cauza asta se cheama credinta oarba pentru ca nu ai cum sa iti imaginezi ca om o fiinta inteligenta formata din 3 persoane.
Si nu poti compara asta cu cele 2 personalitati ale omului, una care te impinge sa actionezi si cealalta pesimista care o trage in jos pe prima.
Asta este doar o intrebare inutila pentru ca ti se va raspunde ceva ilogic.
Crestinismul a fost transformat din credinta politeista in monoteista.
Au tradus numele Elohim care reprezinta zeitate in Dumnezeu.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Elohim
Din cauza asta spune "Iata omul s-a facut ca noi gustand din pomul intelepciunii" sau cum este textul adevarat.
Tot domnii dumnezei sau Domnul Dumnezeu vin in ajutorul evreilor ca sa ii extermine pe egipteni.

Au tradus numele Elohim care reprezinta zeitati*

Răspuns utilizator avertizat
| SAMM0603 a răspuns:

Da, sunt persoane diferite.
Dumnezeu este cel care a creat prima data Pamantul si pe Adam si Eva iar dupa ce ei nu au ascultat de El si au fost trimisi in Iad, Iisus (se scrie cu 2 de i :*) fiul lui Dumnezeu si al Sfintei Maici, a recreat pamantul, soarele, luna, padurile..etc in 6 zile iar in a 7 s-a odihnit.
Deci raspunsul la intrebarea ta nu este nici 1 nici 2. Zei sunt diferiti de Dumnezeu, Maica si Iisus. Zei sunt cei care se ocupa de fenomene ale naturii de pace..etc
Deci nu este nici un semizeu, nici Dumnezeu nu este un Zeu. El este un creator al nostru si al tot ce tine de binele nostru. Zei sunt diferiti.

| VannyFeiereisz a răspuns (pentru SAMM0603):

Ioan 1:1 La început era Cuvântul şi Cuvântul era cu Dumnezeu şi Cuvântul era Dumnezeu. Aşadar Cuvantul este Isus. Arată-mi un verset din Biblie în care scrie " fiul lui Dumnezeu si al Sfintei Maici, a recreat pamantul, soarele, luna, padurile " Geneza vorbeşte de Dumnezeu, nu de Fiul, nu de Tatăl, nu de Duhul Sfant. Întâi a fost creat totul şi după au păcătuit Eva si Adam, după aceea nu a venit nimeni sa refacă pământul şi celelalte lucruri.A fost o rebeliune împotriva legii lui Dumnezeu şi a autorităţii Sale. Prin respingerea uneia dintre poruncile lui Dumnezeu, Adam şi Eva i s-au aliat lui Satana, duşmanul lui Dumnezeu, şi au atras astfel separarea lor de Dumnezeu (Isaia 59:2). Satana a sperat că cei doi voi vor păcătui şi apoi vor mânca din copacul vieţii şi astfel vor deveni nişte păcătoşi nemuritori. Dar Dumnezeu i-a îndepătrat de grădină pentru a împiedica o asemenea nenorocire.
Cât despre Isus cu dublu i este la fel de eronat, foloseşti Iisus pentru că în ebraică înseamnă măgar, însă suntem în România unde Isus este Isus, iar in ebraică Isus este Yeshua. Am în faţă o Biblie ortodoxă NT şi o Biblie din Biserica penticostala iar în ambele Isus este cu un singur i.

| Dandanache a răspuns (pentru VannyFeiereisz):

"foloseşti Iisus pentru că în ebraică înseamnă măgar"

O lasi cu impresia ca Isus chiar inseamna magar in ebraica. Cand de fapt, toata povestea e o scorneala a propagandei ortodoxe, cu rolul de a tine enoriasii departe de comunitatile si invataturile protestante. Si Iisus si Isus sunt la fel de corecte, niciunul nu are conotatii zoologice.

| SAMM0603 a răspuns (pentru VannyFeiereisz):

In ce clasa esti, de curiozitate?
La ora de religie nu ti s-a spus ca se scrie cu 2 de i? Nu prea ma intereseaza pe mine ce inseamna si cum laughing Sunt foarte credincioasa si il respect pe Iisus si Dumnezeu. Stiu si eu povestea cu Adam si Evawinking
Si daca tu zici ca ISUS nu e fiul lui Dumnezeu si al Sfintei Maici, atunci cine este asa dupa tine? Mai citeste din Biblie si vei afla happy Sunt si colinde facut pe seama a ce scria in Biblie, ai auzit de La viflaim, colo-n jos?
Este vorba de cum Maica il naste pe Iisus Hristos.happy
Lamureste-ma tu, poate gresesc. Cine e ISUS?

| anonim_4396 explică (pentru SAMM0603):

Pai dar daca oamenii astia nu asculta si ei o colinda, o populara ca oamenii normali. Sa se culturalizeze uite ce tara am ajuns. satana, satana este de vina.

| VannyFeiereisz a răspuns (pentru Dandanache):

Cuvintele folosite in Biblie pentru "magar" sunt "hamor", "ayir", "athown" sau "arowd". In nici un caz "isus". Nu am vrut să spun că isus chiar înseamnă măgar, pur şi simplu asta ştiu tinerii ortodocşi, şi cred că nu doar tinerii. Domnul nostru a primit de la parinti numele ebraic Yeshua, care are intelesul de "Mantuitor". Asa cum se stie, influenta elenista (greceasca) in Israel a fost substantiala in timpurile antice. Se presupune (cu bun temei) ca atat Mantuitorul cat si ucenicii Lui vorbeau fluent limba greaca. Cand a fost pusa problema adaptarii numelui Yeshua in limba greaca, nu s-a tradus semnificatia numelui (in acest caz s-ar fi folosit soteria- adica mantuire). Mai degraba, numele a fost transliterat, pastrandu-se in acest fel o preocupare pentru partea fonetica. Astfel, Yeshua s-a transformat in grecescul Iesous. In greaca numele barbatesti se termina de obicei in "s".

Cea mai veche grafie în limba româna cu caractere latine a fost Jssus (Catehismul lui George Buitul, 1701).
Cei care folosesc numele Iisus, invoca diferite motive. De exemplu, faptul ca grafia Iisus este etimologica, reproducand ambele vocale din grecescul Iesous. In aceasta situatie, ar trebui ca numele sa fie pronuntat cu doua sunete înainte de primul "s". Mai mult, inca din Evul Mediu grecii au inceput sa citeasca litera "eta" ca un "i". Astfel, "Ie" a devenit in pronuntia curenta un "i" lung.

Am 23 de ani, am trecut de şcoală şi am spus să îmi arăţi unde în Biblie scrie că Isus a refăcut pământul şi ce ai mai zis tu acolo după ce au păcătuit cei doi, nu am zis că Isus nu e fiul lui Dumnezeu. Cât despre Biblie, am studiat-o de la vârsta de 13 ani când m-am alăturat unei Biserici, zic eu că ştiu destul de bine Cuvântul lui Dumnezeu şi fără colinde. Nu ştiu ce s-a spus la ora de religie, am respins doctrina şi preferam să fiu în Biserică la anumite programe.

| SAMM0603 a răspuns (pentru VannyFeiereisz):

După creștini, Iisus este Mesia și fiul lui Dumnezeu, care a adus mântuire umanității prin moartea și învierea sa. Anumiți cercetători, cum ar fi N. T. Wright (Episcop de Durham) și Luke Timothy Johnson, apără istoricitatea viziunii tradiționale asupra lui Iisus ca Fiul lui Dumnezeu care a murit pentru păcatele noastre.
Poftim "fata de la Biserica", cat despre refacerea de catre Iisus, asta am invatat la ora de Religie.winking

| SAMM0603 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu ai ce sa le ceri.

Numai muzica dinaia animalica asculta oamenii astia, cu tipete, grohaieli si satana.
Tu ce parere ai, este antihristul nascut?

| Dandanache a răspuns (pentru VannyFeiereisz):

Asa e. Ultimul pas in statuarea termenului a fost grafia romano-chirila, unde primele doua litere, iota si eta, aveau acelasi fonem: i. O data cu trecerea la alfabetul latin, in a doua jumatate a secolului XIX, cele doua litere au fost inlocuite cu un grafem dublu (ii), desi, fonetic, cuvantul a ramas neschimbat (si Isus si Iisus se pronunta la fel, nimeni nu il accentueaza pe cel de-al doilea "i").

Ce legatura are ce ai spus tu cu ce am spus eu? Ideea este ca NU S-A CREAT NICIO LUME DUPA CE AU PACATUIT ADAM SI EVA, ISUS NU A CREAT NIMIC DUPA ACEEA. Asta am incercat sa zic eu, oricine stie ca Isus este atat Mesia cat si fiul lui Dumnezeu si tot ce mai vrei tu.

| Dandanache a răspuns (pentru SAMM0603):

La ora de religie ti s-a bagat pe gat o minciuna legata de grafierea numelui Isus. Acum e treaba ta daca vrei sa duci mai departe prostia asta sau sa afli de ce teologia crestina foloseste Iisus. Si daca spui ca si de "refacerea" Pamantului dupa pacat ai invatat tot de la Religie, atunci incep sa cred ca stimabilul profesor de religie ar trebui sa fie dat afara din invatamant.

| Inferno a răspuns (pentru SAMM0603):

"Zei sunt diferiti de Dumnezeu..."
Studiaza etimologia termenilor sa vezi ce raht ai spus.
Dumnezeu vine din latinescul Domine Deus,care inseamna Domnul Zeu, ulterior a iesit Dumnezeu datorita pronuntarii termenilor intr-un singur cuvant.
Domnul Zeu, adica Dumnezeu, era modul in care primii crestini isi alintau divinitatea lor. Daca religia crestina nu venereaza un Zeu atunci inseamna ca este o religie animista, care se inchina animalelor, una dintre cele mai primitive credinte, da pana si aia au zeii lor.

"iar dupa ce ei nu au ascultat de El si au fost trimisi in Iad"... arata unde scrie asta.
"se scrie cu 2 de i "... de fapt, formele corecte in limba romana sunt : iisus hristos, isus hristos, iisus christos, isus christos, iisus cristos, isus cristos.
"a recreat pamantul, soarele, luna, padurile"... arata-mi unde scrie asta. Cred ca vorbim despre o religie diferita nu de crestinism.
" Zei sunt diferiti de Dumnezeu, Maica si Iisus"... GRESIT (mai putin la partea cu maria). Fie ca vrei sa accepti fie ca nu, tu te inchini unui ZEU.

Documenteaza-te mai mult inainte sa o arzi inteligent pe internet.

Cred ca motivul pentru care crestinii nu pot sa raspunda la "problema" ce tine de trinitate este ca nu vor sa accepte ca ei se inchina unui zeu si prefera sa bage scuza cu "noi nu putem intelege + misterios".

Nici macar ei nu sunt de acord cu trinitatea si nu au aceleasi puncte de vedere. Unii o ard cu "sunt personaje diferite" iar altii o ard cu "sunt acelasi personaj". Acum vad ca a venit unul cu "personalitati diferite".

| VannyFeiereisz a răspuns:

Nu poţi vorbi despre ei ca personaje diferite, nici măcar în Biblie nu s-a vorbit vreodata aşa, sunt doar oameni care reinventează totul, dar chiar şi-n vechile scrieri, evreii foloseau un substantiv la plural pentru a-i lega pe cei 3 însă verbul care urma era la singular, arătând că toţi sunt "acelaşi personaj".
Trinitatea nu este o dezordine cum spun "unii" ci o taină, un mister care poate fi înţeleasă doar prin voinţa Tatălui, învăţătura Fiului şi revelaţia Duhului Sfănt.Prin unicitatea lui Dumnezeu înţelegem că există doar un singur Dumnezeu în tot universul, infinit, cu existenţă propie şi etern. Acest adevăr poate fi găsit atât în Vechiul cât şi în Noul Testament.Vechiul Testament:
Izraeliţii îşi mărturiseau credinţa spunând: "Ascultă, Israele! Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn". Deuteronom 6:4
Domnul Dumnzeu şi-a dorit întodeauna ca poporul Său să nu cadă în politeismul păgânilor (care susţin existenţa mai multor divinităţi) de aceea Le-a dat prima şi fundamentală poruncă: "Să nu ai alţi Dumnezei în afară de Mine". Exodul 20:3
Şi cum nu ar fi fost suficient, Le-a mai zis: "Să ştii dar în ziua aceasta şi pune-ţi în inimă că numai Domnul este Dumnezeu, sus în cer şi jos pe pământ, şi că nu este alt Dumnezeu afară de El". Deuteronom 4:39

Noul Testament:
Găsim declaraţiile Domnului Isus despre unicitatea lui Dumnezeu: „Ascultă Israele! Domnul Dumnezeul nostru este un singur Domn" Marcu 12:29
Şi al apostolului Pavel în 1 Corinteni 8:4-6:
"nu este decât un singur Dumnezeu. Căci chiar dacă ar fi aşa numiţi dumnezei fie în cer, fie pe pământ (cum şi sunt în adevăr mulţi dumnezei şi mulţi domni), totuşi pentru noi nu este decât un singur Dumnezeu: Tatăl, de la care vin toate lucrurile şi pentru care trăim şi noi, şi un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile, şi prin El şi noi". Trinitatea nu este o simplă învăţătură sau doar un conţinut de idei ce diferă de la om la om, ci de ea depinde mântuirea noastră. Dumnezeu Tatăl a trimis pe Fiul Său pe pământ ca să ne mântuiască şi Duhul Sfânt aplică lucrarea mântuirii peste sufletele noastre.
Trinitatea este menţionată în Vechiul Testament prin folosirea numelui plural referitor divinităţii. Gen. 1:1, 26; 3:22
Dumnezeu a făcut./ Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră. Iată că omul a ajuns ca unul din Noi.
Taina lui Dumnezeu manifestat în Isus Cristos a început să lumineze (este drept ca şi "umbra" Celui ce urma să vină) din Vechiul Testament prin numele: Îngerul Domnului. Iată, Eu trimit un Înger înaintea ta, ca să te ocrotească pe drum şi să te ducă în locul pe care l-am pregătit. Fii cu ochii în patru înaintea Lui şi ascultă glasul Lui; să nu te împotriveşti Lui, pentru că nu vă va ierta păcatele, căci Numele Meu este în El. Exodul 23: 20, 21Cel mai mare atribut a lui Dumnezeu este numit de Isaia şi de apostolul Ioan în Apocalipsa:
SFÂNT - SFÂNT - SFÂNT
Este numit "Sfânt" de trei ori pentru a arăta egalitatea între persoana Tatălui, a Fiului şi a Duhului Sfânt. Duhul este a treia persoană din Sfânta Treime care este aceaşi substanţa, esenţă şi divinitate cu Tatăl şi Fiul. Când m-am referit la a treia persoană din Trinitate am făcut-o cu ştiinţă de cauză pentru că Duhul (sau Spiritul Sfânt) are personalitate. Nu este doar o forţă, vânt, foc sau electricitate.

Ca şi Fiul este: Omniprezent, Omnipotent, Omniscient şi Etern. Are voinţă, iubeşte, gândeşte, permite, interzice, vorbeşte şi chiar se poate întrista (Efeseni 4:30).
Este numit Dumnezeu literalmente în Fapte 5:3, 4

| anonim_4396 explică (pentru VannyFeiereisz):

"nici măcar în Biblie nu s-a vorbit vreodata aşa"... ba da, s-a vorbit. Cui s-a rugat isus? La cine se refera isus cand zice "doar prin mine ajungeti la tata"? Vezi? Problema cu isus si dumnezeu e ca voi ca si crestini va contraziceti intre voi.

"arătând că toţi sunt "acelaşi personaj""... atunci NU exista "fiul" si nici "tatal" si nici "sfanta fantoma". Exista doar 1 zeu si e absurd sa o arzi cu "trinitate".Asa ca o curiozitate, la cine se refera isus cand zice " doar prin mine ajungeti la tata" si la cine s-a rugat isus daca amandoi sunt de fapt acelasi personaj?

| PreaDulcePreaFin a răspuns (pentru anonim_4396):

Primii fani ai lui isus au incercat sa il ridice la rang de zeu. Da era inposibil sa ii convingi pe acei fanatici ca nu dumnezeu ci isus este zeul adevarat, asa ca pur si simplu l-au numit fiu al lui dumnezeu, si au incercat sa il confunde cu acesta. da totusi viata lui de pe pamant ne demonstreaza contrariul, el nu era nici pe departe acel dumnezeu. dumnezeu i-a spus lui moise, cine imi va vedea chipul va muri, ori nimeni nu a murit dupa ce a vazut chipul lui isus. deci unu din cei 2 era un mincinos, fie dumnezeus, fie isusus. Plus ca statutul de fiu nu are nici o logica pentru o divinitate, poate cei doi isus si dumnezeu au o idila si erau gay amandoi, sau cine stie, dar tata si fiu cu siguranta nu

| VannyFeiereisz a răspuns (pentru anonim_4396):

Dumnezeu e trinitatea, formata din Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Duhul Sfant. Dumnezeu e 3, dar Tatal Fiul si Duhul Sfant sunt separati.

Exact ce au spus unii useri mai sus si le-am raspuns. Iti repet si tie : termenul "dumnezeu" e doar un titlu oferit celor 3 personaje (asta reiese din ce spui tu acum si din ce spun altii).

Foarte pe scurt, daca toate cele 3 personaje primesc acel titlu, atunci ei sunt 3 zei diferiti deci este o religie politeista nu monoteista. Felicitari.

dumnezeu = zeu.

Termenul "dumnezei" este folosit de crestini pentru a incerca sa crestinizeze alti zei, sa crestinizeze religiile altora si dupa parerea mea este un termen incorect si insultator.

| VannyFeiereisz a răspuns (pentru anonim_4396):

Dumnezeu este o fiinta nemarginita, in opozitie cu omul, care este o fiinta marginita si intunecata de pacat, ceea ce insemna ca prin definitie, nu poate intelege perfectiunea nemarginita, fie ca e vorba de Dumnezeul Societatii Turnului de Veghe, fie Dumnezeul Bibliei. Noi cunoastem natura lui Dumnezeu doar in masura in care ne-a fost revelata si nicidecum ca urmare a fortarii mintii noastre. Martorii lui Iehova, la auzul conceptului de Trinitate au acelasi sentiment de repulsie pe care il au crestinii, fata de inchinarea la idoli. Ei cred ca Trinitatea este o triada babiloneana de zei. Nu este oare un fapt remarcabil ca intreaga natura e plina de exemple ale acestei unitatI tripartite? Universul este compus din spatiu, timp si materie si fiecare din cele trei elemente este compus la randul sau, tot din trei elemente. Apa se prezinta in trei stari: lichida, solida si gazoasa. SI mai exista o sumedenie de alte asemenea analogii - de pilda, soarele - toate ajutandu-ne sa intelegem mai bine, rolurile persoanelor din cadrul Dumnezeirii. Tatal este asa cum a fost dintotdeauna, izvorul nevazut a toate, dupa cum din punct de vedere stiintific, o stea este o sursa nevazuta de lumina si caldura. Fiul lui Dumnezeu este manifestarea, stralucirea si reflectarea slavei Tatalui Sau, dupa cum lumina este acea parte a stelei pe care o putem vedea. Duhul este Persoana nevazuta a carui prezenta si lucrare le putem simtI, detecta, dupa cum caldura soarelui nu se vede, ci se simte (vezi si Ioan 1:18; Matei 1:23; Evrei 1:3; Ioan 3:8).Fiecare analogie isi are limitarile sale, deoarece sunt concepute de fiinte marginite. Cu toate acestea, ele sunt in masura sa ne ajute sa intelegem mai bine conceptul de Trinitate in cadrul unitatii.
Care este definitia Trinitatii?
a) trei Persoane intr-o singura Persoana;
b) trei Dumnezei intr-un singur Dumnezeu;
c) trei Persoane intr-un singur Dumnezeu.
Caci noi ne inchinam unui singur Dumnezeu in trinitate, iar trinitatea in unitate. Nici NU FACEM CONFUZIE DE PERSOANE a) trei Persoane intr-o singura Persoana, nici NU DIVIZAM SUBSTANTA b) trei Dumnezei intr-un singur Dumnezeu. Caci PERSOANA Tatalui este una singura; iar a Fiului alta; a Duhului Sfant alta. Dar DIVINITATEA (natura divina) a Tatalui si a Fiului si a Duhului Sfant este una singura, glorie egala, maiestate egala? Astfel, Tatal este Dumnezeu, Fiul - Dumnezeu, iar Duhul Sfant - Dumnezeu. SI totusi NU EXISTA TREI DUMNEZEI, ci un singur Dumnezeu si numai Unul

Realizezi ca tu incepi acum sa te contrazici singura nu?

| VannyFeiereisz a răspuns:

Nu mi-am pierdut cumpatul chiar deloc. Nu am spus ca Isus nu a creat nimic niciodata, am spus ca Isus nu a creat ce ai spus tu (pamantul si toate celelalte dupa ce au pacatuit cei 2), nici o padure, nici o stea, nimic din Geneza nu a fost creat de Isus. Nu imi place circul si nu ma abonez la discutia asta, am repetat de 3 ori faptul ca nu e nicio baza biblica in care Isus sa fi creat lumea dupa pacatele primilor oameni. Mi-a facut placere sa repet si a 4a oara, poate intelegi ceea ce am incercat sa subliniez.

| vicky14u a răspuns:

Ce iti imaginezi ca ai vrut tu sa spui prin astea chiar nu inteleg? :

,, imposibilitatea TA de a INTELEGE a fost PROFETIZATA acum mai bine de 2000 (doua mii) de ani, asta e lucrul pe care nu ti l-am spus, probabil ceva "sadism crestin", nu?
1Corinteni 2, 14. "Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, cãci, pentru el, sunt o nebunie, si nici nu le poate întelege, pentru cã trebuiesc judecate duhovniceste. "
1Corinteni 1,23."dar noi propovãduim pe Hristos cel rãstignit, care pentru Iudei este o pricinã de poticnire, si pentru Neamuri o nebunie;"
1Corinteni 3,19. "Cãci întelepciunea lumii acesteia este o nebunie înaintea lui Dumnezeu. De aceea este scris: "El prinde pe cei întelepti în viclenia lor."

| frumixxxbubulina a răspuns:

In ortodoxie nu exista zei

| Camelia_Soster_1961 a răspuns:

Daca YHWH este un zeu si IISUS e fiul sau, logic ar fi un semizeu; dar avand in vedere caYHWHnu este Dumnezeul cel bun, nu este D_zeul plin de dragoste despre care vorbeste IIsus, cel omniprezent si omnipotent, al cui fiu este totus HRistosul?