anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Userul inferno a pus o intrebare gen "De ce este corect,din perspectiva crestina,ca un copil sa sufere, din pricina printilor?".

Un alt user a zis "Dacă ar fi adevărat, NU ar fi corect. Însă, Biblia NU susţine aşa ceva. Această concepţie chiar contrazice învăţătura biblică."

Acum intrebarea mea (la care userul respectiv tot evita sa raspunda) :

1 - Vi se pare corecta actiunea zeului crestin de a ucide intai nascutii din egipt pentru faptele faraonului?

E o intrebare simpla si puteti raspunde cu un simplu DA sau NU (dupa care, daca vreti puteti sa elaborati raspunsul).

Practic va prezint un exemplu din biblie (si mai sunt multe altele) in care copiii sufera din cauza (sa zicem) "parintilor". Userul de care vorbesc eu a zis ca nu e corect DAR cand am bagat in discutie zeul crestin si am prezentat un caz in care acel zeu face o fapta pe care el nu o considera ca fiind corecta, acel user a inceput sa evite subiectul principal, a inceput sa il schimbe si sa dezbata ce a vrut el.

Am niste intrebari (la fel de simple) :

2 - De ce zeul crestin poate sa scape cu fapte imorale? De ce atunci cand el comite sau permite ceva imoral va prefaceti ca nu stiti despre ce e vorba si ignorati acele actiuni? El poate sa faca ce vrea pentru ca este o autoritate? Cica nu e corect ca un copil sa suferedin cauza parintilor dar culmea, daca este implicat acel zeu si el este cel care pedepseste copilul respectiv, plecati capul, inchideti ochii, va bagati degetele in urechi si urlati "la la la la la". De ce?

* daca nu sunteti capabil sa raspundeti direct la p1, nu va obositi sa lasati un comentariu.

** vreti o prezicere divina? Cei care o sa raspundeti veti evita, veti schimba subiectul sau veti baga diverse scuze penibile.

8 răspunsuri:
| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Intrebarea are raspuns impus

| KhludCiprian a răspuns:

Cred ca intrebarea se poate imparti in doua:
- acceptam "Teoria comenzii divine?" = o comanda e morala deoarece acel dumnezeu o zice
- nu acceptam criticile precum: Dilema lui Euthyphro: "Este moral ca dumnezeu il comanda, sau este moral chiar daca este impotriva ce comanda acel dumnezeu".

Intrebarea 1. Dumnezeu a fost imoral cu toate celalte plagi, pana la ultima: oameni nevinovati au suferit ca Faraon a fost "incapatanat". Deci a fost si in ultima plaga, raspunsul evident ar fi: "Da". Stiu ca unii o sa zica "la ultimele plagi Dumnezeu i-a impietrit inima faraonului", ce dupa mine il face si mai imoral pe acest dumnezeu dat fiind ca stia rezultatul alegerii lui Faraon.

Dar in aproape orice situatie de judecata divinta, subliniez aproape oricare, Dumnezeu este imoral.

Voi da exemple pe scurt, din memorie:
- femeile se incruciseaza cu ingerii. Dumnezeu ineaca absolut oricine, mai putin 8 oameni!
- oamenii vor sa ajunga la cer, Iahve le dezbina familiile si neamurile si ii raspandeste peste tot!
- iti recomand orice batalii in care Iosua omoara popoarele vecine. Cauta si explicatia teologica si ai sa ramai mut!
- legile lui Dumnezeu sunt "perle" de intelepciune, de obicei cand se incalca o porunca din VT solutia este: "moartea". Intre motive: ca mananci iepure care e rumegator, ca mananci greieri sau cosasi ca au doar patru picioare, daca fierbi mielul in laptele mamei, si multe legi de astea. Cauta din cele 700 legi legaliste si daca gasesti 50 ce s-ar putea aplica intr-o societate moderna!
- daca vei continua in Noul Testament, chiar cum Isus spera ca o sa se intample, e ca rautatea o sa fie efectiv starpita! Asta e o tema recurenta in Biblie. Martorii "idolatrizeaza" aceasta perspectiva. Gandeste-te ca Dumnezeu in loc sa educe, va omora teoretic in masa iar aproape toata omenirea, mai putin cativa ca in povestea lui Noe.

Si dupa aceea, cei starpiti nu vor fi doar anihilati, vor fi (dupa unii) arsi vesnic!

Oribil, uita-te la orice film de groaza si vezi daca a atins atata suferinta... eu unul nu stiu! Si asta e teoretic in visele a doua miliarde de crestini ce se bucura ca poate ei vor ajunge in rai, in timp ce toti altii vor arde!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da, actiunea zeului e corecta.Am intrat si eu in colectia mea de jucarii si le-am facut praf, dar am pastrat doar ce mi-a convenit.
De unde atata dorinta ca zeul tau sa te iubeasca? daca nu da doi bani pe tine, asta e, poate acum vrea cineva un creator bland, responsabil.Nu-i pasa, punct, care-i problema?! iti doresti mai mult de la divinitate cumva fiind ateu? Stiu ca toti vor moralitate, dar parca i-am omorat fiul trimis pe pamant.
Sa scape, asta mi-a placut mult. Exista cumva politia divinitatilor? O potera care face dreptate printre nelegiuitii omnipotenti? Poate de asta nu raspunde dumnezeu la rugaciunile ateilor, sta pe undeva inchis pentru crimele de la Sodoma si Gomora.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Bun... ai raspuns direct iar raspunsul tau a fost "DA, decizia e corecta" dupa care ai facut comparatia cu jucariile.

Problema insa e alta. Zeul descris de crestinism nu e ca cel din exemplul tau cu jucariile. Are alte atribute. Tu acum vorbesti din perspectiva unui zeu incompatibil cu crestinismul.

"Nu-i pasa, punct, care-i problema?"... nu e nici o problema doar ca un asemenea zeu nu e compatibil cu cel prezentat in crestinism. Noi pe asta dezbatem acum.

iti doresti mai mult de la divinitate cumva fiind ateu?"... presimt ca nu ai inteles subiectul pe care il dezbatem.

"dar parca i-am omorat fiul trimis pe pamant."... faza cu trimisul pe pamant intra tot la categoria cu intai nascutii. Noi suntem pedepsiti pentru ceva ce nu am facut ci pentru ceva ce au facut altii (adam si eva). Dar vad ca tie ti se pare ok.

"rugaciunile ateilor"... laughing laughing laughing... clar.

Oricum... e bine ca nu ai evitat sa raspunzi. Conform tie, daca tatal tau fura un mar, sau daca unchiul tau omoara pe cineva, este perfect normal ca si tu fiul sau nepotul sau etc, chiar daca nu ai avut nici o legatura cu furtul sau omorul sa fi bagat in inchisoare. Interesant.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Ce atributii are un zeu pentru tine din postura de ateu? vad ca aduci in discutie.Raspunde-mi printr-un exemplu compatibil cu crestinismul, asa cum il vezi tu.
Cand zic ateu, stii sigur ca nu ma refer la cel care nu crede si punct.Pentru ca "punctul" de aici(la categorie) s-a prelungit pe discutii interminabile in jurul unei carti pline de povesti.

Ah, si conform mie, da noi facem parte din aceeasi specie.Sa nu-mi spui acum ca nu suntem capabili de furt, crime si alte atrocitati.

| KhludCiprian a răspuns (pentru anonim_4396):

Gaia a zis: zeul descris nu e Dumnezeu (Iehova)
Asta zice Wikipedia despre ce zice Biblia despre El:
http://en.wikipedia.org/wiki/Attributes_of_God_in_Christianity
Totusi acel "zeu bland responsabil" esueaza azi zi de zi omorand milioane de copii si torturand copii si adulti dandu-le mancare la limita subzistentei, boli, si nu numai pe ei, dar orice animal si fiinta vie (precum plante sau fungi).

| anonim_4396 explică (pentru KhludCiprian):

Tot nu mi-a zis nimeni, de ce ar cauta cineva moralitate intr-un zeu care se contrazice si de ce tocmai acolo in divinitate?

| AragorN88 a răspuns (pentru anonim_4396):

Poate se refera si la faptul ca omul este facut dupa "chipul si asemanarea lui Dumnzeu."

Omul, si unele animale, sunt empatice si au un simt al dreptatii.
Deci aceste calitati ar trebui sa se regaseasca si in Dumnezeu, conform Bibliei.