| Curiosul999 a întrebat:

Va salut am o mare dilema deci daca Crăciunul în Rusia Moldova și Ukraina E sărbătorit pe rit vechi Sfântul Nicolae la fel și pastele la fel atunci cum se mai pot numi localnicii de acolo "creștini ortodocși" daca logic că în Grecia Romania Serbia pastele E sărbătorit în ziua învierii cum este posibil să sărbătorești o sărbătoare după data ei mai ales când vorbim despre o tara ortodoxă adică ortodox= dreapta credință în religia creștină cum este posibil?

4 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Credinta ta e in data Craciunului? Pai tu nu esti ortodox atunci; tu vezi ca esenta a crestinismului sarbatorirea datei ''corecte''. Asta e erezie. Pastele, zici tu, trebuie sarbatorit in ziua invierii. Adica, pe ce data? Ca Pastele cade in fiecare an la alta data, chiar si la o luna diferenta. Care e data ''corecta''? Aia care o indica Patriarhia Romana? OK. De ce atunci e alta data in fiecare an? In Grecia, Romania si Serbia se sarbatoresc datele ''corecte'', oamenii astia sunt adevaratii crestini atunci, dupa parerea ta, vreo 40 de milioane de oameni nu prea morali, in trei tari nu prea dezvoltate, iar sarbii s-au remarcat prin o serie de genocide si epurari etnice din 1990 incoace. Restul un miliard si trei sute de milioane de crestini ar trebui sa ia notite, ca noi suntem adevaratii crestini; daca tin datele recomandate de tine o sa ajunga morali si dezvoltati ca aceste trei tarisoare din Estul Europei.

| Curiosul999 explică (pentru minrest):

Am enumerat vreo câteva țări ortodoxe din lume nu pe toate oricum eu am vrut sa întreb dacă și rușii sărbătoresc pe aceiași data Paștele ortodox pentru că din câte știu Rusia e pe stil vechi și nu știu dacă ăștia pe stil vechi au la fel Paștele în aceiași zi cu a noastră asta era marea dilema

| minrest a răspuns (pentru Curiosul999):

OK. Enumera-le pe toate, toate tarile ortodoxe care tin Craciunul odata cu noi. Nu e nimic in intrebarea ta despre cand sarbatoresc rusii Craciunul. Vezi ca te incurci in declaratii. Sunt putine tari ortodoxe in lume, stai linistit, nu ai multe de enumerat.

| EestiSodalane a răspuns:

Paștele este sărbătorit de toți ortodocșii în aceeași zi. În rest da, și cei de pe calendarul vechi și nou sunt ortodocși. Calendarul este doar o creație umană, el poate fi făcut oricum și Dumnezeu respecta orice decizie de calendar ar lua-o oamenii.