| aabaaab3278 a întrebat:

Văd foarte mulți creștini care condamnă păgânsimul. De ce? Având în vedere că aproape toate elementele din creștinism au fost furate din păgânism, care e problema lor cu religiile antice?

http://www.historia.ro/......ogia-p-g-n

17 răspunsuri:
| Mădă0611 a răspuns:

Un foarte mic procent din crestini a deschis biblia, deschis doar, de citit nu mai vorbesc, asa ca e logic ca ei habar n-au ce scrie in acea carte si ce nu, adica ce din ce fac si spun e crestinesc, si ce nu, oricum, la ce le foloseste? stiu "tatl nostru", poruncile, in mare doar, merg la biserica, e suficient, problema e ca ei sunt credinciosi si buni, iar lumea tot un loc primejdios e, explicatia nu poate fi alta decat ca dumnezeu e suparat pe necrestini, pe pagani, vrei o lume buna? inlatura sursa supararii creatorului. N-ai vazut pe la tv ca iarna nu ninge si vara nu ploua ca-s tot mai multi pacatosi? Daca ninge prea mult sau ploua prea mult, tot ca-s prea multi pacatosi e baiul.

| aabaaab3278 explică (pentru Mădă0611):

Așa este. Catolicii și ortodocșii nu se diferențiază cu mult de păgâni, la practici. Bine, nu că restul ar fi prea departe.
Dar unde-s marii creștini acum să răspundă?

| drutzix a răspuns (pentru Mădă0611):

Nu imi pot da seama cum pot fi asa ignoranti. Vreau sa spun ca daca as crede ca biblia a fost scrisa de zeul suprem al universului as citi-o de multe ori.

| Mădă0611 a răspuns (pentru drutzix):

Unii nici nu stiu ca exista acea carte, altii cred ca doar popa poate avea una, altora le citeste popa la biserica.

| sublime89 a răspuns:

Tine doar de eliminarea concurentei. Orice religie care s-a vrut suprema intr-un anumit teritoriu, a trebuit sa aiba grija sa nu permita existenta altor religii. Crestinismul a imprumutat idei de la vechile religii pagane europene tocmai ca sa poata aduna cat mai multi adepti, si dupa aceea sa distruga acele vechi credinte.

| Dismally a răspuns:

Pentru ca unii crestini aplica urmatoarea morala: Uraste-ti dusmanii si pe cei care nu sunt ca tine; vezi doar paiul din ochiul celuilalt...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ia uite ce spunea sultanul lui DAN capitan de plai; Ia spune tu GHIAUR{pagan, Necredincios}Cu inima haina, Ce simte firul ierbii, cand coasa-i e vecina? Deci dupa cum vezi, ei pentru noi sant pagani asa cum noi pentru ei santem GHIAURI. daca esti online si stii da-mi continuarea versurilor sa stiu cu cine stau de vorba.

| aabaaab3278 explică (pentru anonim_4396):

Sunt o grămadă de versuri în acea poezie...

| anonim_4396 a răspuns (pentru aabaaab3278):

Raspunsul lui Dan la intrebarea Sultanului, dar nu mai e nevoie, fiindca m-am lamurit.Ea pleaca fruntea-n-pace, raspunse capitanul.Caci are sa renasca, mai frageda la anul.La care iarba si la care coasa se refera de fapt?

| aabaaab3278 explică (pentru anonim_4396):

Nu știu la ce se referă. Cert e că Sultanul nu era păgân, ci musulman.

| anonim_4396 a răspuns (pentru aabaaab3278):

Pentru noi crestinii,musulmanii sant Pagani,Capcauni,in literatura populara,iar cand il intreaba pe Dan,ce simte firul ierbii,de fapt il intreba; ce simti ghiaue,cand moartea iti e aproape? Plec fruntea in pace, si mor impacat, fiindca dupa mine vor renaste, copii mei, si copii copiilor mei.

| 熊Panda熊 a răspuns:

Ca sa nu ramana tacere, chestia asta cred ca e luata din "Zeitgeist" si filmul ala e un fals :
1.Isis nu a fost fecioara. A ramas insarcinata cu un bat de aur. Daca nu ma crezi, cauta pe Wikipedia.
2. Nu Horus a inviat, ci Osiris. El nu invie cu trupul, ca si Iisus, ci ramane un spirit.
3. Iisus nu s-a nascut pe 25 decembrie. Nu se stie cand s-a nascut. Parintii Bisericii au stabilit aceasta data ca biruinta asupra paganismului, nu ca sa-l imite.
4. Nu exista absolut nici o dovada ca Horus a facut minuni sau ca a fost botezat, sau ca a avut 12 ucenici. Anup botezatorul, cel ce se zice ca l-a botezat, nu exista in mitologia egipteana.
4. Tatal pamantean al lui Krishna era pastor, nu tamplar. La fel si Krishna era pastor.
5. Krishna nu moare crucificat, ci este lovit cu o sageata in picior.
6. Imparatul din acea zona a inchis-o pe mama lui Krishna intr-o inchisoare si i-a omorat cei 6 copii (deci nu era fecioara), al saptelea a trecut intr-o alta sarcina si Krishna s-a nascut in inchisoare. Mama lui era in inchisoare. Pe cine sa mai avertizeze divinitatea sa fuga, cand ea era deja inchisa? Exista o profetie ca Krishna il va ucide pe liderul locului, atat.
7. Krishna nu facea parte din Treime. Din Treime faceau parte Vishnu, Shiva si Brahma.
8. Iisus incepe minunile cu prefacerea apei in vin, nu cu vindecarea unui lepros. Krishna era un mantuitor mai mult razboinic, avea mii de femei, Iisus era insa foarte pasnic.

9. Adeptii lui Mithra nu se botezau, ci erau cumva legati, si apoi dezlegati, si beau dintr-o cupa, dar practica asta este condamnata de crestini. Sf. Pahomie chiar vomeaza dupa ce bea din cupa paganilor, inainte de a se converti la crestinism.
10. Mithra s-a nascut dintr-o stanca, nu din fecioara.
Deci, manipulare curata. Undeva am auzit ca acesta poveste se bazeaza pe faptul ca oamenii, mai ales tinerii, nu vor cerceta dupa ce vor vedea materialul si astfel vor crede tot ce scrie acolo.

| aabaaab3278 explică (pentru 熊Panda熊):

Se aseamănă și așa, nu crezi?

| 熊Panda熊 a răspuns (pentru aabaaab3278):

Toate chestiile astea sunt inventii. Eu ti-am enumerat doar cateva, dar sunt mai multe.

Toate chestiile astea sunt inventii. Eu ti-am enumerat doar cateva, dar sunt mai multe.
*Aproape toate. 1-2 sunt si adevarate, dar nu prea au legatura cu Hristos

| aabaaab3278 explică (pentru 熊Panda熊):

De cruce, ce mai spui? Care e un semn păgân? De bradul de Crăciun ce mai spui? Tot de la păgâni a fost împrumutat. Tăierea porcului tot de la păgânii babiloneni.

Crucea era folosita des in antichitate ca instrument de tortura. Intr-adevar, celtii si alte popoare aveau acea cruce in cerc care simboliza soarele, dar asta nu are nici o legatura cu sensul crestin al Crucii. La pagani crucea simboliza soarele, sau alte lucruri, la noi Crucea e altarul de jertfa al Mantuitorului si semn al patimirii, cu totul alt sens si alta origine.
Porcul se taie la incheierea Postului Craciunului (pentru. cei care mai postesc), si fiindca Craciunul este o perioada de bucurie, nu de post sau o zi obisnuita, se consuma de toate, inclusiv carne.
Aceste traditii si-au pierdut izul pagan. Tu nu te inchini la Sfantul Ghita cand tai porcul. Foarte putina lume le mai cunoaste originea. Asta cu porcul de exemplu nu o stiam, decat asta cu bradul.
Cu bradul e la fel. Nu se inchina nimeni la Sfanta Cetina, ci doar e un obiect frumos in casele noastre.
Mai mult : au pierdut izul pagan si au capatat iz crestin : cand vezi un brad, stii ca e Craciunul, iti amintesti ca Hristos s-a nascut pentru tine, etc.
Dar obiceiurile "marunte", cum sunt cele doua de mai sus, nu ar trebui duse la extrem, de exemplu mancatul prea lacom, sau marketingul excesiv de Craciun, etc. Din pacate, mai nou asa se face.
Deci, paganii chiar credeau ca bradul e simbolul nu stiu cui, face miracule in casa, poate se si inchinau la el, etc. La noi, e un simplu obiect ornamental, atata tot.