| LisaJulie a întrebat:

Voi ați făcut vreun parastas după 7 ani? Dacă a spus cumva vreun preot asta!

5 răspunsuri:
| Mosotti a răspuns:

Eu nu am facut nici un parastas la nici un timp la morti, mi se pare nonsens, nici la nemti nu se face asa ceva, parastase, etc, etc.

| anonimg a răspuns:

A face pomană unui mort este păcat; este credința în nemurirea sufletului. Sufletul, adică omul, nu este nemuritor. Doar Dumnezeu este nemuritor.
Dumnezeu a creat pe om din țărâna pământului și i-a suflet în nări suflare de viață. Astfel omul a devenit un suflet viu.
La moarte, cele două elemente se despart: țărâna se întoarce în pământ, iar suflarea de viață (adică viața) se întoarce înapoi la Dumnezeu. Astfel omul își încetează existența pe deplin.
Orice ni se pare vreo manifestare a celui decedat, este de fapt îngerii răi care doresc să întărească credința eronată a oamenilor. Noi trebuie să credem ce spune Biblia, pentru că doar ea este în măsură să ne vorbească despre lucrurile spirituale, despre adevăr și despre înșelătoriile diavolului și ale îngerilor lui. Noi trebuie să credem numai ceea ce stă scris în Biblie. Orice altă învățătură neconformă Bibliei este de la cel rău.
Mortul nu mai respiră; cum ar putea el să mai mănânce? Cel decedat nu mai există ca om. A rămas doar amintirea de el.

Va veni însă ziua când toți cei adormiți vor ieși din morminte: cei care au adormit în Hristos vor fi înviați pentru viața veșnică; cei care au trăit în păcat vor fi înviați pentru judecată și implicit pentru moartea veșnică, adică trecerea în neființă, în inexistență pentru totdeauna.
Cu ce caractere au intrat au murit, cu acelea vor învia. Pomeni și rugăciuni pentru cei morți n-au nicio putere pentru ei. Problema nu este că nu-i mai ajută pe cei morți aceste lucruri; ci problema este că prin aceste pomeni și alte lucruri (rugăciuni, molifte și altele) făcute pentru cei morți reprezintă păcate pe care le facem împotriva lui Dumnezeu.
Mulți spun: "Hai să le facem și pe acestea, că nu strică!" Dar lucrurile acestea strică mai mult decât ne imaginăm noi.
Satana se bucură când Îl desconsiderăm pe Dumnezeu, când nu ne încredem în El.
O închinare adusă în felul acesta morților, este de fapt o închinare adusă diavolului. Pentru că în felul acesta dăm crezare diavolului și nu lui Dumnezeu. "Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni" a spus Domnul Hristos. "Veșnica pomenire" a morților este de fapt veșnica necredință a celor care se declară credincioși. Satana se bucură de lucrul acesta, și facem și pe cei necredincioși să se bucure de neștiința noastră, când de fapt prin încrederea în Sfintele Scripturi putem să aducem pe cei necredincioși la credință.

| lpavel a răspuns:

Faci daca vrei, nimeni nu te obliga sa faci daca nu vrei! Preotul doar te indeamana ca ar fi bine si pentru sufletul mortului dar mai ales pentru el. Daca iti permiti si nu trebuie sa te imprumuti, nu vei duce lipsuri dupa aceea atunci fa, daca nu atunci stai calm in bancuta ta, mortii cu mortii iar cei vii cu cei vii!

| gaminator a răspuns:

La 7 ani este ultima pomenire anuala

| alfons2390 a răspuns:

Inca nu am murit. Astept sa ma ingrop intai.