| MeisterSchnitzel a întrebat:

Credeți că Platon s-a mântuit?
Există o tradiție în ortodoxie, notată și de Sfântul Anastasiu Sinaitul, conform căreia, când Hristos S-a pogorât în iad, Platon ar fi fost chiar primul să creadă în El și să se mântuiască.
Voi ce părere aveți?

8 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Legat de cei ce nu sunt din spațiul iudeo creștin apostolul Pavel spune'
'neamurile( neevreii), macar ca n-au lege, fac din fire (conștiința) lucrurile legii, prin aceasta ei, care n_au o lege își sunt singuri lege și ei dovedesc ca lucrarea legii e scrisa în inimile lor, fiindcă despre aceasta mărturisește conștiința lor și gândurile lor, care sau se învinovățesc sau se dezvinocatesc între ele... Cel netaiat împrejur din naștere--(ritual fizic aplicat fieceui băiat evreu la 8 zile) care împlinește legea, nu te va condamna el pe tine, care o încâlcit, măcar ca ai slova Legii și tăierea împrejur?
Faptul acesta se va vedea când după evanghelia mea Dumnezeu va judeca lucrurile ascunse ale oamenilir"Romani 2 :14, 15,, 27, 16
Cineva rezuma principiul de aici ca fiecare va fi judecat după cum a răspuns la măsură de revelație la care a avut acces.

| RAY a răspuns:

Nici unde, omul a murit și adio existența la fel și Socrate

| johnnny123 a răspuns:

Aham... Și sfântul ăsta Anastasiu Sinaitul de unde a aflat că "Hristos S-a pogorât în iad" și acolo s-a întâlnit cu Platon care a venit repede-repede să-și mărturisească iubirea pentru Hristos (un personaj apărut la aproape patru secole după moartea lui Platon)?

Era abonat la ziarul "Astăzi în Iad" și a apărut acolo un articol?

| mastadont a răspuns:

O altă invenție a creștinilor... Pe vremea lui platon nici măcar nu existau creștini. Ce a făcut el în locul în care a ajuns după moarte nu știe nimeni.

| EestiSodalane a răspuns:

În mod clar foarte multi pagani virtuosi au crezut în Hristos când era în Hades. Nu văd de ce Platon n-ar fi fost printre ei.

| MuatafaonurContInchisDeTot a răspuns:

Credință În Dumnezeu și mântuirea și faptelor noastre și sufletul nostru și inima noastră ne va tine legați de Dumnezeu și Dumnezeu va fi legat de noi prin lolaiate noastră față de El prin credință noastă față de El cea Adevărată și loialita sincer prin paftele noastre îl vom ține lângă noi.

| Parakeets a răspuns:

Ai citit asta?
Interesant! happy
Chiar nu m-aș fi așteptat vreodată ca vreun Guru sau Filosof din acele vremuri să fie de partea lui Iisus. Dar țin să te cred.

Ca și un argument ce aș aduce la întrebarea ta. Este că și filosofii, pentru acele vremuri, cunoșteau prea multe. Deci de aici putem trage concluzia că prin ei curgeau Harul Sfânt. Însă gurile iscoditoare, chiar de atunci și până în zilele noastre susțin că de fapt mulți filosofi din aștia printre care chiar și psihologi de fapt urmau mai mult partea tenebroasă a Universului, adică pe Satan ci nu pe Dumnezeu. Dar mna, nu vom știi niciodată 100% cine cu cine trăia și cine pe cine asculta și venera. happy
Însă cert este că prin Biblie și Ortodoxie cel puțin, este mereu amintit să nu ascultăm de farisei, de guru, de filosofi deșarți și de filosofii păgâne și satanice. Acum nimeni, sincer nu poate știi adevărul suprem, decât God.

| MeisterSchnitzel explică (pentru Parakeets):

Există un oarecare dispreț pentru filosofia necreștină în ortodoxie, desigur, dar asta nu înseamnă că nu există și o oarecare reverență față de Socrate, Platon și Aristotel (Platon mai ales, Aristotel e mai la modă în Occident).
Creștinismul, spunea o cunoștință de-a mea, are meritul de a ști să se adreseze atât omului de rând, cât și intelectualului. Mi s-a părut o remarcă fascinantă și cât se poate de veridică, mai ales considerând că Sfinții Apostoli Ioan și Pavel, de exemplu, au fost cărturari de prima mână.
Creștinismul avea nevoie, așadar, de un sistem filosofic serios pentru a supraviețui în înalta societate și pentru a putea avea pretenții intelectuale, așadar primii creștini au împrumutat la greu din filosofia lui Platon. Asta deoarece platonismul era doctrina cea mai apropiată de creștinism pe care o puteai găsi în Grecia acelor vremuri. Platon afirma existența și nemurirea sufletului, pe care-l considera superior trupului, de exemplu. Tot Platon a vorbit despre imoralitatea sinuciderii, dar și despre un demiurg, în dialogul "Timaios", ceea ce i-a făcut pe unii cercetători să creadă că Platon era cel mai probabil monist (cum au fost și neoplatoniștii). Deci Platon era destul de similar cu creștinismul pentru ca Sfinții Părinți să încerce să-l integreze în învățătura Bisericii, fără însă a împrumuta prostește de la el - Platon credea în reîncarnare, creștinii, nu.
A fost posibil acest împrumut de la Platon deoarece, cu toate că a trăit înainte de Hristos, a fost tot un om, făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, astfel încât avea o părticică din Cuvânt într-însul (Logos spermatikos). Platon este considerat un "păgân înțelept", care s-a apropiat de adevăr atât cât s-a putut la vremea aceea.

Întrebări similare