Https://youtu.be/aFi1H8LCS1U
Este extraordinara muzica cu suflu divin.
Sfânta Treime este invenție mai modernă, de când religia se răspândește printre greci. Așadar, mai citește despre interpretarea Bibliei.
Nu sunt interzise în ortodoxie, pur şi simplu nu se permite cu instrumente muzicale la Sfânta Liturghie. În rest se permite. Eu sunt de acord cu asta oarecum, m-am obişnuit ca la biserică să nu se cânte la instrumente.
Hmmm... Da, nu îmi amintesc să fi întâlnit această sintagmă în Scriptură, însă m-am referit la Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt - lucru pe care mai mult ca sigur îl cunoașteți.
În rest, la ce slujbe în ortodoxie se cântă cu instrumente?
Organizația religioasa Oastea Domnului folosește instrumente muzicale la închinare; Oastea provine din Biserica Ortodoxă Română.
Cred ca problema nu e la instrumente, ci la modul cum sunt folosite acestea în Biserica.
Eu sunt chitarist și stiu ca o coardă buna face o mie de corzi rele.
Si da, am cântat la biserica, și chiar la început de tot am deranjat cu putin urechea auditorului, dar dupa am început să-mi îmblanzesc chitara și pe mine.
Pana la urma, orice instrument e bun și de apreciat sunetul, fiindcă este creat de Dumnezeu.
Noi suntem răi, și tot noi facem zgomot.
Am uitat sa mentionez faptul că în Biserica întâlnești și oameni de vârstă a treia, si nu e corect sa faci zgomot aiurea.
La slujbe nu, dar dacă, de exemplu, e Crăciunul şi copiii/un grup de persoane colindă în biserică, se permite cu instrumente.
Ei bine crestini nou-testamentari initial erau tot evrei, deci probabil partea liturgica nu era diferita de modul in care evrei isi practicau religia.
E foarte posibil ca si in NT instrumentele sa fii fost folosite, doar ca in NT nu avem nicio descrie asupra faptul cum decurgea o procesiune religioase. E foarte posibil ca lipsa folosiri instrumentelor sa fii fost o incercare de a diferentia crestinism de celelalte religii, in special de iudaism, fara doar si poate practica liturghiei fara instrumente dateaza de la sfarsitul secolului 2 si inceputul secolului 3.
"Oastea Domnului este o mișcare spirituală din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, înființată în anul 1923 la inițiativa Preotului Iosif Trifa. În prezent, are statutul de asociație religioasă ortodoxă, recunoscută de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române"
https://ro.orthodoxwiki.org/Oastea_Domnului
"Am citit, de asemenea, despre jertfe vii...trupurile noastre"
Jertfele acelea le intalnim in Vechiul Testament, se refereau la cei care se inchinau zeilor pagani precum Moloh si isi ardeau fii si fiicele pe rug sau alt tip de sacrificiu, lucru pe care Dumnezeu l-a si interzis, dar ei continuau sa-l practice.
Sa nu uitam ca jertfele aduse lui Dumnezeu implicau animale si nu oameni! Asta daca ne referim de ex. la jertfa arderii de tot.
M-ai făcut să zâmbesc... Nu la asta se referă în contextul respectiv, întrucât nici măcar nu esre vorba de zeul Moloh. Versetul adus în discuție este din Noul Testament, ceva duhovnicesc, nu firesc. Nu suntem îndemnați să ne ardem de vii în sensul propriu.
Eu cunosc mai bine Vechiul Testament si probabil tu Noul Testament si am crezut ca la asta ai facut referire
Biblia nu este precum un roman nu se citeste si nu se invata mot-a-mot, ea necesita studiu si scoala pe langa asta pentru ca sunt atatea si atatea elemente complexe, exista nume si localitati care exista sau au existat, e nevoie de o buna cunoastere atat a elementelor istoriei antice cat si a unora ce fac parte din mediul dogmatic iarasi lucruri care se invata la scoala de preoti.
Pe mine ma surprinde foarte mult in schimb de ce multi atei isi dau cu parerea despre ceva ce nu inteleg, ii vad si aici pe TPU pun citate din Biblie si apoi le rezolva ei ca mari duhovnici, nici eu nu inteleg deplin recunosc dar nu imi dau cu parerea la nivel de specialist cum o fac ei...din aceste considerente ca omul este egosit si maret cat si din altele necunoscute mie iata ca apar sectele- iarasi acei specialisti care de la un intreg (Biblia) au luat o parte pe care o talmacesc asa cum doresc eu.
Deci ca sa iti raspund la intrebarea topicului nu stiu ce e cu instrumentele de ce nu-s folosite la ortodocsi caci la acestia te-ai referit dar fara legatura biblica sau cu, Dumnezeu nu s-ar supara daca in Biserica Ortodoxa s-ar auzi sunet de orga parerea mea, chiar mi-ar face placere sa merg la biserica.
tu faci draga mea o greseala cand raportezi prin exemplu Noul testament la Vechiul, in Vechiul Testament s-au produs multe fapte pe care unii neintelegandu-le considera ca Dumnezeu este unul razbunator si rau, ateii de care spuneam in randurile de mai sus.
Faptul ca se folosesc sau nu instrumente muzicale in ceea ce cuprinde BOR cred ca e ales in SINOD, iar sectantii si ceilalti practicanti asa zisi crestini au introdus instrumente sau nu dupa bunul plac ei neapartinand de o organizatie atat de mare precum Biserica noastra, asa ca daca suntem 1000 de oameni e mai usor sa luam o decizie decat daca suntem cateva milioane.
In Biserica ortodoxa se canta din voce, la Evanghelisti de ex.cantatul din voce este acompaniat din orga, la altii poate se canta si la chitara, important este si la unii si la altii ca este slavit Dumnezeu! Cui nu-i place sa se mute la alta religie acolo unde se si danseaza
Cat despre acest verset e atata de simplu "Vieţi consacrate lui Dumnezeu" sa iubesti pe Dumnezeu mai mult decat pe tine insuti.
E metaforic ce spun acum dar este precum a vrut sa faca Avraam cu Isaac, dar iar intru in Vechiul Testament.
Asadar... e irelevant. Prea multe defintii, prea multe categorii.
Hai sa plecam de la definitia lui Dumnezeu, din punct de vedere. a ce se intelege.
Fiinta spirituala care nu duce lipsa de nimic si... deci de nimic. Adica are ureche muzicala asa ca, de ce nu?
Daca cineva face asta sa Il laude, treaba lui. Fiecare cu conceptia sa.
In ortodoxie nu folosim instrumente deoarece noi nu cantam in sensul secular al cuvantului ci ne rugam. Aceasta rugaciune poate fi pusa pe o melodie, dar tot rugaciune trebuie sa ramana, iar rugaciunea nu are nevoie de instrumente muzicale sau orice alt obiect.
Ca o observatie, aceasta practica de a canta fara instrumente a dat nastere la cantari acapella superbe.
Uite un exemplu compus de celebrul compozitor rus, Tchaikovsky:
https://youtu.be/OPlK5HwFxcw
Idk Consider ca muzica a fost creata de oameni pentru oameni. Universul e urias si sunt multe lucruri uimitoare. Daca divinitatea ar exista nu cred ca si-ar pierde timpul cu niște oameni care freaca niște corzi. Eu cânt la chitară de la 6 ani și chiar mi se pare stupid când vad persoane care își folosesc talentul artistic pentru nimic... Pentru mine muzica e un mod de a exprima niște sentimente, nu un mod de lauda o divinitate
Muzica e clar Dumnezeiasca, pacat ca este folosita asa batjocoritor cateodata.
Cat despre instrumente, au o folosire buna, lauzi pe Dumnezeu, la care jertfe te refereai, din Vechiul sau din Noul Testament?
DeProfundis99 întreabă: