O sa va raspund eu, pe scurt, pentru ca la cele mai multe deja s-a raspuns in trecut, putem baga goagal. Va rog sa imi spuneti unde este nevoie de o informatie suplimentara.
1. „Unde este dreptatea în a ne pedepsi pe noi pentru pacatul lui Adam? Tot în Biblie scrie si ca nu vor fi pedepsiti copiii pentru pacatele parintilor." – Dumnezeu nu te pedepseste pentru „pacatul lui Adam". Pedeapsa este pentru pacatul tau. Faptul ca pacatul lui Adam a determinat coruperea naturii umane este cu totul altceva. Te nasti in pacat dar ai posibilitatea de a alege sa nu ramai in razvratire.
2. „binele si raul" – Am raspuns la aceasta intrebare aici: http://martzian.wordpress.com/......si-raului. NU este vorba de a cunoaste (intr-un mod informativ) ci de a „experimenta". Intrebarea este pertinenta, in ideea in care cel care a pus-o este evident necunoscator in acest domeniu.
3.„De ce un zeu bun si iubitor ar face oamenii sa creada minciuni si apoi i-ar condamna? Mai mult, de ce a mai dat Dumnezeu oamenilor liberul arbitru, daca oricum n-avea de gând sa accepte decât unele decizii ale lor? (O varianta simplificata ar fi "Alege ce vrei, A sau B, dar daca alegi B, te omor!")Tesaloniceni, Cap.2:11-12" - Aveti un raspuns pertinent aici: http://www.apologeticspress.org/AllegedDiscrepancies.aspx?article=661
4. „Acelasi zeu care porunceste "Sa nu ucizi!", instiga la ucideri în masa." –Nu vorbim de „un zeu" ci de Dumnezeu, singurul existent, cel care detine si are autoritate peste orice in acest Univers, inclusiv peste viata oamenilor. Poporul lui Dumnezeu nu comitea o crima in acele circumstante.„Moise instiga la uciderea tuturor celor ramasi dupa lupta" – Moise nu instiga la nimic. El transmite o porunca a lui Dumnezeu, care decide ca popoarele razvratite sa fie pedepsite astfel. Inca o data, ai o parere periculos de gresita apropo de suveranitatea si drepturile lui Dumnezeu. Probabil ai impresia ca El este cetatean roman si cu pasaport, unul cu drepturi egale cu ale pamantenilor.
5. „Solomon promoveaza betia." – In primul rand, sa notam un lucru: Solomon nu este Dumnezeu. Apropo, el a facut multe lucruri gresite. Dar, aici el nu promoveaza in nici un fel BETIA. Nu gasim nici ca bautul este o porunca de la Dumnezeu, ci vorbim doar de o recunoastere a efectului temporar al alcoolului in situatii disperate. Daca vrei sa te convingi, te rog sa citesti ce promoveaza cu adevarat Solomon, apropo de alcool:
"Nu fii printre cei care beau mult vin, nici printre cei ce se ghiftuiesc cu carne, căci beţivul şi mâncăul vor sărăci, iar somnolenţa îi va îmbrăca în zdrenţe!" (Proverbe 23:20-21, NTR)
„Ale cui sunt vaiurile? Ale cui sunt oftările? Ale cui sunt certurile? Ale cui sunt plângerile? Ale cui sunt rănile fără motiv? Ai cui sunt ochii roşii? Ale celor ce întârzie la vin şi care se duc să caute vasul cu vin amestecat. Nu te uita la vin când este roşu, când spumegă în pahar şi când alunecă uşor! Căci la urmă muşcă ca un şarpe şi otrăveşte ca o viperă. Ochii tăi vor vedea lucruri ciudate şi inima ta va vorbi lucruri stricate. Vei fi ca un om culcat în mijlocul mării sau ca unul întins pe vârful unui catarg. „M-au lovit, dar nu m-au rănit! M-au bătut, dar nu simt nimic! Când mă voi trezi, pot găsi altceva de băut?" (Proverbe 23:29-35, NTR
6. „Iisus îndeamna ucenicii sa cumpere sabii." – Trebuie sa recitesti, pentru ca este scos din context si interpretat dupa ureche. E drept, Isus este greu de inteles pentru omul firesc din toate timpurile. El foloseste termenul „sabie", alaturat la punga si la traista, referindu-se la nevoi (protectie, hrana, etc) nu la arma, la o schimbare de metoda odata cu vremurile ce urmau sa vina. Cand i-a trimis prima oara, El a aranjat, folosindu-si puterea divina, ca nevoile lor sa fie implinite. Circumstantele aveau sa se schimbe. Ucenicii au inteles in punga, la fel ca si cei care citesc pe diagonala acum, interpretandu-I cuvintele in mod literal. De aceea Isus le-o taie cand vin ca prostanacii sa ii arate sabiile („Destul", le spune El) cum aratati voi acum versetele... :)
7. „Biblia denigreaza întelepciunea." – asta e cea mai tare. Mie mi se pare ca cel care spune asta denigreaza intelingenta, mai degraba. Reciteste si vorbim. Cunosc multi copii intre 7 si 10 ani care pot pricepe citind cele doua capitole ca vorbim de o comparatie intre ceva si altceva. Sunt sigur ca si tu o vei face. :)
Este gresit sa iei un verset din context. Raza de actiune a afirmatiilor biblice depaseste orice gandire omeneasca. Lasa Scriptura sa se autodefineasca; lasa Scriptura sa fie dictionarul tau.Acest lucru este adevarat ori de cate ori vei studia Cuvantul lui Dumnezeu.El este incarcat cu figuri de stil, cum ar fi un limbaj comparativ, care nu trebuie niciodata alegorizate ci mai degraba intelese prin cercetarea Scripturilor pentru a gasi explicatia a ceea ce vrea sa spuna autorul in textul considerat.Atunci cand lasi Scriptura sa interpreteze Scripturas, argumentul tau se zideste pe ceea ce spune Cuvantul lui Dumnezeu.Atunci cand permiti omului sa interpreteze Scriptura, argumentul tau se zideste pe ceea ce spune o anumita persoana si felul cum gandeste el, si atunci trece orice, in special adevarul.
Fiecare verset are o explicatie, daca citesti si contextul.Pe situl jw.org sectiunea publicatii- biblioteca online poti cauta raspunsurile.