Liberul arbitru din punct de vedere religios n-are cum să existe pentru că Dumnezeu este considerat și atotștiutor, lucru care se contrazici cu liberul arbitru. Dacă Dumnezeu este atotștiutor îți știe deja soarta de când te-ai născut deci tu nu mai ai cum să o schimbi, jocurile sunt deja făcute.
Oamenii trebuie înțeleși ca niște ființe divinice.// ca niște foarte f.f....foarte micuți dumnezei.
Chiar daca am admite ca particulele elementare se comporta aleatoriu (lucru care nu e dovedit), chiar si atunci neurotransmitatorii sunt de 200 de ori prea mari pentru a conta efectele cuantice. Asa ca omul este o masinarie biologica a carei functionare este determinista. Acum, asta nu exclude liberul arbitru, din perspectiva compatibilismului, care spune ca determinismul e compatibil cu liberul arbitru.
Sal, suntem o masinarie biologica evoluta de 7 milioane de ani care ea alegerii liberi neimpuse de nimic, nimic nu ne influenteaza viata decat gandirea noastra
Daca organismul cere mancare tu i dai daca nu, nu te obliga sa faci ceva inconstient tot timpul suntem constienti de cea ce facem
Acum inteleg. Sunt de fapt 2 categorii.
Categoria Rationala si categoria "Biologica" mai pe scurt.
categoria biologica este cea de mult timp, evoluata de milioane de ani" de exemplu mancare, iti trebuie mancare pentru a te hidrata, iar organismul cere mancare fara sa gandeasca fiindca e ceva biologic.
categoria rationala, care se petrece in gandire.
ma gandesc daca vreau sa trec strada. masini trec, nu e bine. masini nu trec deci e bine.
este un bun exemplu daca am inteles eu cumva bine?
Cati ani ai?
Isi trebuie mancare pentru energie apa isi trebuie pentru hidratare, creierul uman primeste un semnal de la stomac ca e foame si tu receptionezi acel mesaj in momentul acela intra instictul de vanatoare in rol de ce nu te documentezi cei teoria evolutiei? ratiunea este un proces cand esti constient, cand treci strada tu decizi nu altcineva dar cand te intreb 1 plus 1 nu stai sa te gandesti creierul cauta cu o viteza incredibila in memorie si isi da rezultatul creierul se baseaza pe memorie de aia e bine sa invatam cat mai multe isi recomand sa inveti o limba straina sa scrii cu mana stanga
Este o singura categorie ti-am zis totul depinde de tine unele modele au murit de foame crezi ca erau rationale?
Fiecare individ are doua vieti: una individuala si una colectiva. Asupra vietii individuale ai toate drepturile, insa in viata colectiva esti doar o mica piesa de puzzle care totusi poate lipsi. Cred ca tu te rezumi doar la viata individuala si daca tu crezi in vreun Dumnezeu sa stii ca El ti-a lasat COMPLET "liberul-arbitru", daca nu crezi, sa stii ca esti o masinarie biologica bazata exclusiv pe functia.
Pe functia "random"
Tu vrei sa spui, ca eu daca vreau sa iau paharul cu apa de pe masa e alegerea mea constienta si rationala, sau este o alegere a creierului? Adica mai pe inteles, ei sau el iau deciziile? nu prea mam documentat despre asta.
Cati ani ai? Cand tu iei paharul de pe masa il iei cu un motiv:
sa bei din el- nu il bei pentru ca vrei ci pentru ca ai nevoie.
vrei sa pui o intrebare pe TPU despre liberul albitru:ai doua posibilitati date de creierul tau(posibilitatile sunt nelimitate, dar pentru a explica spun ca avem doar doua posibilitati) : "sa o pun sau sa nu o pun?" Raspunsul il dai TU ca persoana mai mult de cat o persoana "biologica".
Pai tu esti creierul. Ochii, urechile etc sunt doar niste extensii ale lui. Cel care face treaba cea mai grea este creierul. P. S. Tu iei deciziile.
Daca iei paharul de pe masa o faci cu motivul ca iti TREBUIE apa pentru a supravietui datorita instinctului de conservare. Aici nu ai "liberul arbitru".
Dar daca vrei sa pui o intrebare ai un infinit de posibilitati, dar pentru a expilca voi lua( nu trebuie sa iau, deoarece am liberul arbitru) doar doua posibilitati: "voi pune intrebarea sau nu o voi pune?" TU SINGUR alegi varianta.
Cu liberul arbitru i-am spus baiatului anomin ca ma dezgusta, el a avut doua posibilitati: sa cedeze sau sa continuie schimbul de replici? Datorita liberului arbitru, a ales cea de a doua varianta tot cu liberul arbitru. Acum intervine notiunea invocata de tine in intrebare: IQ. Tu alegi raspunsul ca la un test grila; variantele de raspuns sunt generate de CREIER, CREIERUL in functie de IQ poate genera variante mai "bune" concomitent cu cresterea IQ-ului. Acum intervine marea problema: ce IQ are acest baiat anonim?
Crestinule, daca dumnezeu e omnipotent (atotputernic), poate sa faca un lucru pe care nu poate sa il distruga? (ex. un alt dumnezeu)
Ce gandire limitata ai! Comunistule! Securistule! Dumnezeu este mult peste gandirea logica!
Daca dai un raspuns intamplator la urmatoarea intrebare, cate sanse de a nimeri raspunsul sunt? a.)25% b.)50% c.)70% d.) 25%
Doar pentru ca A este inclus in B asta nu inseamna ca si B este inclus in A
Iti pot spune ca ai pierdut "confruntarea". Ma uit pe intrebari de-ale tale: tot aceeasi chestie cu Dumnezeul omnipotent(atotputernic). Sa presupunem ca s-ar demonstra ca nu exista Dumnezeu: majoritatea oamenilor atunci s-ar gandi ca nu exista viata dupa moarte si: ori se vor sinucide ori vor fura, distruge, devasta etc. Deci chiar daca nu exista Dumnezeu, tot religia tine totul sub control datorita nuantelor moraliste.
Crezi ca toata lumea e ca tine? Ar devasta, distruge si apoi s-ar sinucide? Ei bine nu vreau sa te dezamagesc, religia a fost fondata cu scopul de a face o lume mai buna. Ei bine gata, e timpul sa punem stop. Avem legi, avem drepturile omului, ce mai avem nevoie si de religie? Nu avem ce face cu timpul nostru?
Toti ne nastem cu un liber arbitru, toti aveam acest arbitru...adica libertatea omului de a alege intre posibilitatile care i de ofera. Raul si eroarea devin astfel rezultatele alegerilor gresite ale omului.
"Ce-mi place scuza asta penibila."
Ce-mi plac oamenii astia penibili.) Incercati prin rahuturile voastre ilogice sa demonstrati ca nu exista ceva omnipotent. Contestati existenta lui Dumnezeu ca si cum acesta ar fi o fiinta malefica. Stiu ca nu o sa conving niciun ateu sa se pocaiasca, dar stiti si voi ca nu veti distruge niciun crestin cu gandirea voastra, a oamenilor cu adevarat inteligenti. Iarasi intervine o problema: ce IQ ai? Si daca e varianta a doua, adica 50%, atunci cate sanse de a o nimeri sunt acum? 25% deoarece trebuie sa alegi dintre A, B, C, si D si singurul raspuns este B. Dar acum stim ca raspunsul corect este 25%, ceea ce duce, din pricina faptului ca si A si D sunt adevarate la raspunsul B si logica se va repeta la infinit. Stiam cu cine am de-a face, insa am vrut sa constientizati si voi ca daca religia ne baga in intuneric, stiinta va proceda tot la fel. Voi nu ganditi, voi doar ascultati de cei ce "gandesc". Cu ce credeti ca sunteti mai presus de un crestin? Cu nimic. Atunci de ce contestati varianta creationista? Sa zicem ca toata Biblia a fost o minciuna. OK! Dar cum contestezi faptele actuale? Lumina de la Ierusalim de Pasti? Existenta Sfintilor? Cei ce facusera pact cu diavolul dupa moarte s-au transformat in scrum? Slujbele de deposedare? Sfantul Maslu care i-a scapat pe atati oameni chiar si de cancer? Cunoasteti-l pe diavol si atunci il veti cunoaste si pe Dumnezeu!
>Primele doua chestii erau pentru baiatul anonim.
> Numarul ateilor DECLARATI este in crestere, deoarece intram din ce in ce mai mult in democratie.
>Eu nu cred ca esti cu mult de-asupra mediei de inteligenta. Daca ai fi fost, ai fi stiut sa raspunzi la intrebarea legata de probabilitati.
>Esti cercetator ce ai demonstrat inexistenta lui Dumnezeu? NU! De aceea voi nu ganditi. Voi doar ascultati ce spun cercetatorii.
>"cu mai multa ratiune" Einstein a fost crestin. Ce spui despre ratiunea lui?
>"Pentru ca e o poveste pentru copii" sigur nu pentru copii tai
>"povestile pescaresti servite de popii lui" Atati oameni au vazut cu ochii lor minunile. Totusi as vrea sa stiu concret ce IQ ai?
OK. Spune ce vrei. Sa stii ca are o foarte mare legatura cu subiectul: ratiunea voastra e doar aparenta. Tot ce vreau sa spun este ca altii gandesc pentru voi! Subiect inchis.
Dumnezeul creştin este definit ca fiinţă personală care cunoaşte totul. Conform creştinilor, fiinţele personale au voinţă liberă.
Pentru a avea voinţă liberă trebuie să ai mai multe opţiuni, oricare dintre ele putând fi evitată. Aceasta înseamnă că înainte de a lua o decizie trebuie să existe o stare de incertitudine, într-o perioadă de potenţial: nu poţi cunoaşte viitorul. Chiar dacă crezi că îţi poţi prezice decizia, dacă pretinzi că ai voinţă liberă trebuie să admiţi posibilitatea (dacă nu dorinţa) de a te răzgândi înainte ca decizia să fie finală.
O fiinţă care cunoaşte totul nu poate avea vreo "stare de incertitudine". Ea îşi cunoaşte toate deciziile înainte de a le lua. Asta înseamnă că ea nu are posibilitatea de a-şi evita deciziile şi deci îi lipseşte voinţa liberă. Din moment ce o fiinţă care nu are voinţă liberă nu este o fiinţă personală, o fiinţă personală care cunoaşte totul nu poate exista.
Aşadar, Dumnezeul creştin nu există.
Unii neagă că oamenii ar avea voinţă liberă, dar toţi creştinii susţin că Dumnezeu însuşi, "în trei persoane", este un agent personal liber, deci argumentul rămâne valabil.
Alţii vor înainta obiecţia că Dumnezeu, atotputernic fiind, se poate răzgândi. Dar dacă o face, atunci el nu va fi cunoscut viitorul de la bun început. Dacă el chiar cunoaşte viitorul, atunci viitorul este fixat şi nici măcar Dumnezeu nu-l poate schimba. Daca el totuşi se răzgândeşte, atunci cunoaşterea lui va fi fost limitată. Nu le poţi avea pe amândouă: nicio fiinţă nu poate fi omniscientă şi omnipotentă în acelaşi timp.
O obiecţie mai subtilă este că Dumnezeu "ştie" ceea ce urmează să facă pentru că el acţionează întotdeauna în concordanţă cu natura lui, ceea ce nu-i reduce libertatea. Dumnezeu ar putea susţine, de exemplu, că el nu va spune o minciună mâine - deoarece el spune întotdeauna adevărul. Dumnezeu ar putea să aleagă împotriva naturii lui, dar nu o face niciodată.
Dar ce înseamnă "natura lui Dumnezeu"? A avea o natură înseamnă a avea limite. "Natura" care-i limitează pe oameni este mediul nostru fizic şi genetica noastră; dar "natura" unei fiinţe supranaturale trebuie să fie altceva. Este impropriu să spui că "natura" unei fiinţe fără limite este în aceeaşi relaţie cu problema voinţei libere ca şi natura umană.
Pentru voinţă liberă este nevoie să ai mai mult de o opţiune, o dorinţă de a alege, libertatea de a alege (lipsa obstacolelor), puterea de a îndeplini alegerea (forţa şi aptitudinea) şi posibilitatea de a evita opţiunea. "Forţa şi aptitudinea" pun o limită pentru ceea ce orice persoană este "liberă" să facă. Niciun om nu are voinţa liberă de a fugi o milă într-un minut, fără ajutor mecanic. Suntem liberi să încercăm, dar vom eşua. Toate alegerile noastre şi, de asemenea, toate dorinţele noastre sunt limitate de natura noastră; şi totuşi putem încă să pretindem că avem voinţă liberă (aceia dintre noi care o fac) pentru că nu ne cunoaştem alegerile viitoare.
Dacă Dumnezeu acţionează întotdeauna conform naturii lui (orice ar însemna asta), atunci el tot trebuie să aibă mai mult de o opţiune viabilă care să nu-i contrazică natura dacă e să pretindă că are voinţă liberă. Altfel, el este un sclav al naturii lui, ca un robot, şi nu un agent personal liber.
Ce ar însemna cuvântul "opţiune" pentru o fiinţă care a creat toate opţiunile?
Unii spun că "voinţa liberă" pentru Dumnezeu nu înseamnă ceea ce înseamnă pentru oameni. Dar cum ar trebui să înţelegem asta? Pe care dintre condiţiile voinţei libere le-ar elimina un creştin pentru a fabrica un statut de "agent liber" pentru Dumnezeu? Opţiunile multiple? Dorinţa? Libertatea? Puterea? Posibilitatea de a evita?
Poate că dorinţa ar putea fi aruncată. Dorinţa implică o lipsă, iar unei fiinţe perfecte nu ar trebui să îi lipsească nimic. Dar ar fi o "persoană" foarte stranie, una fără nevoi sau dorinţe. Dorinţa este ceea ce produce necesitatea unei alegeri de la bun început. De asemenea, ea contribuie la a evalua dacă decizia a fost rezonabilă. Fără dorinţă, alegerile sunt volens-nolens şi nu decizii adevărate. Şi, oricum, zeul biblic şi-a exprimat multe dorinţe.
Nicio obiecţie nu îl salvează pe Dumnezeul creştin: el nu există. Poate că s-ar putea imagina o divinitate mai modestă: una care nu este în acelaşi timp personală şi atotştiutoare, în acelaşi timp atotştiutoare şi atotputernică, în acelaşi timp perfectă şi liberă. Dar până când un zeu va fi definit în mod coerent şi apoi dovedit ca existent cu ajutorul probelor şi raţionamentului corect, este de bun-simţ să nu gândim că o astfel de fiinţă ar exista.
(sursă: atei.ro)
Ma dezgusti
Http://crestinortodox.ro, nu ai ce cauta aici "dezgustatule"
Priveste ateule exemplul practic ce imi sustine opinia!
Anticipare: repetitiile le-am facut pentru a-mi accentua ideea.
Masinaria asta biologica care suntem respesta de legile naturii, deci intr-un fel avem si nu avem liber arbitru. intr-o gandire absoluta nu avem liber arbitru.
anonim_4396 întreabă:
RAY întreabă: