E simplă confuzia pe care o fac între jignire şi critică. Pentru ei termenii sunt sinonimi deoarece rar sunt oameni normali. A se înţelege că mă refer strict la unii de pe site, nu la toţi creştinii în general.
Un om de rând, fie el ateu, creştin, musulman etc etc are convingerile de acest gen ca o simplă extensie a personalităţii, ca ceva periferic.
Problema e că pe TPU sunt multe cazuri aproape patologice. Convingerile de tip "spiritual" nu sunt ceva de "background", ci CENTRUL EXISTENŢEI LOR. Sunt punctul fix în jurul căruia şi-au construit sistemul de gândire, de interacţiune, viaţa! Normal că, puşi într-o situaţie de genul, fac tot feluri de salturi în interpretare şi logică. Nu-s conştinţi că le fac.
E un mecanism psihologic de autoapărare. Ce ar rămâne din ei dacă cineva le-ar răpi acel punct fix? Ar dispărea ca oamenii. Şi-ar pierde identitatea, nu ar fi ei. Iar asta e valabil pentru orice convingere de acest tip.
Genul ăsta de persoane sunt toxice şi întreţin o atmosferă de ignoranţă, frică şi nesiguranţă. Când vine vorba de convingeri religioase, cam asta e definiţa unui fanatic. E un tip de gândire periculos la nivel intelectual şi poate deveni periculos chiar la nivel fizic când implicăm alte probleme psihice mai grave, gen psihoze etc. Vezi Franţa!
Inteleg daca zice cineva "zeul tau este un gunoi". Da, in acest caz este o insulta nu o critica.
Daca insa zic "zeul tau e responsabil pentru X sau Y" sau "de ce nu poate sa faca miracolele X si Y daca tot face A si B " sau chestii ce tin de postarea anterioara, atunci nu e o insulta. E o critica si o opinie bazata pe observatii.
X - Zeul meu schimba sensul raului.
Y - Asta-i tot ce poate? Cam slab. Ziceai ca-i atotorice.
ASta nu e o insulta dar se pare ca unii nu pot intelege.
Păi nu, nu pot. Asta încerc să explic. E o problemă în primul rând de natură emoţională, nu intelectuală.
"natură emoţională, nu intelectuală". corect, doar ca ei nu sunt capabili sa inteleaga asta nici daca le explici. Sau oare nu vor sa inteleaga?
Nu vor să înţeleagă pentru că au o barieră de autoapărare pusă. Dacă admit ceva de genul îşi pierd identitate. Despre asta vorbeam. Normal că nu înţeleg. E o discuţie despr enimic pe un site.
Tipul ăsta de persoane au nevoie de consiliere psihologică care să dureze cu anii pentru rezultate. Poţi să le explici tu până mâine. Nu despre asta e vorba. Sunt "perturbaţi".
Ia-l de exemplu pe Jardelin. Ţi-a răspuns mai sus. Nu ţi se pare puţin aşa că se încadrează în tiparul descris de mine?
Probabil daca jignesti o mare personalitate romaneasca cum ar fi Eminescu sau Grigorescu nu o sa starnesti atata repulsie precum daca ai jigni pe Fecioara Maria sau BOR.E ceva de care oamenii s-au atasat,a devenit parte din ei, e ceva cu care ei se identifica. Teoretic, religiile ar trebui sa fie ca niste drumuri : mergi pe ele spre o anumita tinta. Doar ca in realitate nu e asa. De obicei oamenii privesc religia ca pe un copil. Il cresti, ii dai sa manance si inconstient devine o posesie. Cum a spus cineva vorbe urate despre el, il iei la bataie. E copilul tau, nu?
DA, este o jignire! Tu, ateu, nu ai de ce il numești pe Dumnezeul meu zeu si sa comentezi zeflemitor despre el. Nu ti-am făcut nimic, iar Dumnezeu din Ceruri (despre care tu spui ca nu exista, si deci dacă nu exista nu are cum sa-ti facă ceva) de asemenea nu ti-a făcut nimic. Si atunci tu de ce sa-L înjuri si sa-L insulți zilnic? A-L batjocori pe Dumnezeu este un păcat urit si grav, iar pentru mine este mai mult decit de a ma injura pe mine personal de mama!
Stiu, cuvintele mele par puțin aspre! Dar stai liniștit, dacă in Coran scrie ca cine hulește pe Alah trebuie omorât, in Biblie scrie ca trebuie sa-ti ierți si sa-ti iubești dușmanii si sa răspunzi la rău cu bine. Asa ca, tu ai liber la insulte fără număr iar eu te voi tolera, ierta si iubi! Insa, dintr-un minim de respect pentru familie, prieteni, strămoși care cred si au crezut in Dumnezeu, ar trebui sa te abții sa il hulește pe Dumnezeu.
Bai, tu stii ce e aia insulta? Esti capabil sa intelegi acel concept?
"de ce il numești pe Dumnezeul meu zeu"... PENTRU CA E UN ZEU.
Uau. O_O
Nu mai pot cu tine. Tu esti chiar prea de tot.
Cand iti expui public partile intime, asteapta-te sa fii criticat, jignit, amendat sau inchis chiar. Religia ar trebui sa fie ceva personal, intim, dar nuuuu, batman batman.
Ia uite cum stau lucrurile intr-o tara civilizata: "Libertatea religioasă a fost recunoscută din 1862, iar ateismul ca opțiune de gândire a fost adăugat explicit în textele legale în 1951. Societatea suedeză este una foarte laică, religia fiind privită ca un lucru privat, nu public. Nu se studiază cursuri de doctrină religioasă în școli, dar se predau cursuri de etică și morală, unde se discută atât valori laice cât și valori religioase, cât și istoria religiilor."
"nu ai de ce il numești pe Dumnezeul meu "
Deci Dumnezeu este ceva " al tau "? De unde ideea asta de a avea pe Dumnezeu? Cam care ar fi logica? Daca mergi de la Bucuresti la Timisoara trebuie neaparat sa deti drumul? El nu poate exista pur si simplu? Nu ti se pare o forma de egoism?
Nu este o forma de egoism! Nu esti obișnuit sa auzi formulări gen "Dumnezeul meu", nu-i asa? Obișnuiește-te, că nu e jignire la adresa nimănui. Este același lucru ca si atunci cind spui "țara mea", "neamul meu", "credința mea", etc. Este Dumnezeul meu in sensul ca este Dumnezeul in care cred, nu proprietatea mea personală, după cum țara mea este țara in trăiesc, nu țara mea proprietate personală.
De altfel si in Biblie exista expresia Dumnezeul meu, deci nu este o Invenție de-a mea.
"Cand iti expui public partile intime, asteapta-te sa fii criticat, jignit, amendat sau inchis chiar."
Tu gindesti cind vorbesti?! Daca eu imi duc mortii la gropă cu slujba înseamna ca îmi expun părţile intime?! Să mă astept sa fiu amendat si chiar inchis?! Dar astia de mai jos ce fac? Aştia trebuie înţeleşi, toleraţi, apăraţi, că e libertate, nu-i aşa?
https://www.facebook.com/....../photo.php
Stii ceva? Ma piş pe modelul suedez! Uneori am impresia ca ţara mea, asa cum este ea, săraca si plină de nemernici, este mai civilizată decît Suedia! Vrei să-ti dau si link-ul ala tot din Suedia cu copii care au fost obligaţi să participe la parada gay?
:)) penibil.
Ai dat cu bata in balta, ca de obicei, dar na, viate e greu, nu toti poate. Homosexualii sunt mereu atacati, riposteaza asa, ii ataci. Musulmanii sunt atacati, verbal, ceilalti sunt si fizic, vorbim de Europa, riposteaza, hooopa, "de ce ai avut treaba cu ei? ti-ai cautat-o", un fel de doo feluri. http://i.imgur.com/HKLxf0L.jpg
Gaia,scuze ca te intreb, dar vorba X-ului de unde ai luat-o ca mi se pare cunoscuta.Ai un link?
HappyCandy întreabă: