Am fost diperat dupa tigari, fumam 2 pachete pe zi, dar de o luna si jumatate m-am lasat. Important e sa ai ambitie si sa fii constienta ca sunt nocive, pe langa asta mai si platesti. E mult 2 saptamani, iar pe urma nu o sa iti mai ceara organismul, numai un prost se mai apuca din nou. Nimic din ce este realizabil, nu este imposibil, important e sa vrei. Numai bine.
Intai le reduci, in fiecare zi mai putin cu doua, trei, cand ajungi la 4 tigari incerci sa amani cat mai mult aprinderea urmatoarei tigari si tot asa in urmatoarea zi. Ai nevoie de intelegere din partea celor apropiati, multa vointa si dorinta de a trai cat mai mult sanatos. Perioada in care te lasi de fumat sa fie o perioada aglomerata de munca, sa nu ai timp sa te gandesti la tigari, sa uiti de ele, daca obisnuiai sa bei si cafea in acea perioada inlocuieste-o cu ceai sau chiar o cana cu lapte cald. Nu inlocui tigara cu bomboane sau guma. Nu iti gasi ocupatie in a manca de cate ori iti vine sa fumezi, acest lucru il fac majoritatea persoanelor apoi incep sa se ingrase si se apuca din nou spunand ca doar asa se pot pastra mai slabute. Ia-ti un bidonas de 0, 500 l umple-l cu apa si bea din el mai mereu cand iti vine pofta de fumat. Asa m-am lasat eu de fumat, a durat 15 zile pana nu am fumat nici o tigara, apoi nu am mai simtit nevoia niciodata sa fumez. Nu mai fumez de 7 ani.
Nu am fumat niciodata, dar l-am ajutat pe fratele meu sa se lase de fumat.
Inca din primele zile de cand a decis sa se lase de acest viciu, i-am zis sa-si fixeze obiectivele : economie de bani, miros neplacut, cat si cancerul pulmonar.
Dar aceasta insa nu l-a ajutat cu nimic.
I-am zis sa faca o cura de detoxifiere, cu ajutorul ceaiurilor.
Si am inceput sa ii dau cate 2 cani cu ceai / pe zi.
Prima cana cu ceai verde, iar a doua cu ceai de flori de soc ( ajuta f. mult la detoxifierea organismului).
Timp de o saptamana a baut numai ceaiuri, iar primele semne au inceput sa apara => a inceput sa reduca nr de tigari de la un pachet la 6-7 tigari.
Dar cu tot cu ceaiuri nu a putut sa se lase si a continuat sa fumeze. Toate bune si frumoase pana cand, intr-o zi a vazut ca gingiile au inceput sa i se retraga. S-a dus la medicul dentist si a aflat ca are paradontoza. Si doctorul i-a zis ca de la fumat i se trage paradontoza. Iar de atunci nu mai fumeaza.
Eu am o vorba pentru fumatori : Nu este tarziu ca acum sa te lasi de fumat, dar o sa fie tarziu atunci cand o sa afli ca ai cancer.
Fara o pregatire mentala serioasa (ma refer la constructia motivatiei) risti sa ai esecuri si sa renunti cu timpul si la incercarea de a te lasa de fumat, pe ideea ca "vezi? nu se poate!". asa ca intai trebuie sa cauti ARGUMENTUL FORTE, si insist cu singularul, care te ajuta sa te concentrezi pe UN scop si O motivatie.ca altfel, daca le aduni multe si marunte, gen "fumatul imi toaca banii","fumatul imi distruge sanatatea","fumatul ma face sa pierd timp util pe care l-as folosi pentru..." sau alte argumente comune (ca sa nu zic "fumate"), pe astea ajungi sa le dai la o parte cu timpul si nu faci nimic. ele sunt ca o armata de liliputani, pana la urma ii stivesti pe toti cu calcaiul oricat ar fi de multi. avem un diavol in fiecare dintre noi care ne ajuta sa strivim argumentele "liliputane"! de aceea trebuie intai sa TE CUNOSTI BINE (atentie, e foarte greu, toti cad in capcana sa creada ca se cunosc fie si pe argumentul banal:"cum sa nu ma cunosc eu pe mine daca ma imbrac in fiecare dimineata si sunt cu mine toata ziua?"). zic sa te cunosti fiindca esti primul care stii ce te poate motiva forte, si dupa ce gasesti ceva SFANT in CREZUL tau in aceasta viata (atentie, poate fi si un lucru care pentru altii sa para banal dar care sa insemne pentru tine rascolirea fiintei, intarirea ei) abia atunci sa pornesti la drum si sa iei hotararea sa te lasi de fumat.pentru ca daca nu te-ai lasat pana acum inseamna ca fie hotararea a fost formala, fie argumentele subrede, fie admitand ca esti deja hotarat(a), amani momentul efectiv al trecerii acelui prag si aici e o alta capcana:daca ai facut ce am scris mai sus sa nu amani momentul renuntarii caci si asta e un diavol care poate sa creasca daca il lasi sa se nasca viu.
ca sa-ti argumentez pe cazul meu, pot sa-ti spun ca m-am lasat definitiv in 1999 la varsta de 40 de ani dupa 15 ani de fumat in care ajunsesem la un pachet si jumatate in medie pe zi (pe la chermeze bagam si dublul acestei cote, si un timp astea erau destul de dese). experienta a doua incercari esuate (una de 6 a doua de 8 luni de "rezistenta" fara tigari) m-a facut sa lucrez mai atent la teoria motivatiei de care vorbeam la inceput.am avut o copilarie frumoasa si curata chiar daca saraca, dar de aici venea de fapt si curatenia, din saracia aia uneori aparenta, alteori foarte manifesta, care te invata sa gandesti echilibrat, sa te strecori printre greutati, sa evaluezi corect pentru ca timp pentru esecuri nu era. din apelul meu la acea perioada a vietii pe care o retraiesc mental in fiecare moment cand simt greul in fata mea, si o folosesc ca pe un medicament care ma fortifica fara sa aiba contraindicatii sau efecte secundare (si cate medicamente au virtutile astea?) am reusit sa-mi gasesc suficientul motiv sa las pentru totdeauna tigara.si in perioada aia mai beam si alcool si nu-ti spun ce asociere frateasca aveau cele doua vicii in corpul meu, ca sa nu mai zic de cafea.in functie de constructia interioara a fiecaruia (temperament, caracter, educatie...) tot ce am scris aici poate sa para pentru unii o prostie, dar eu fiind inca viu pot servi de exemplu pentru cei care intelegand cum gandesc adopta aceeasi atitudine, sper eu, cu acelasi rezultat.eu v-o doresc din tot sufletul.
abel_marian@yahoo.com