Trebuie sa bei minim 3 litri de lichide pe zi (apa, ceai, nu sucuri), sa mananci cat mai putina carne si cat mai multe fructe si legume crude, sa mananci iaurt in fiecare zi (facut in casa, nu cumparat) si sa faci efort, fiindca sedentarismul este o cauza a constipatiei.
Si eu am aceeasi problema de cand m-am nascut.Incearca sa te duci la medic si sa iti faca o tomografie abdominala sau alte analize si sa se afle cauza constipatiei(intestin gros mai mare, lipsa de lichide, fibre, etc). Apoi bea multa apa ziua sau incearca sa mananci fructe si apoi sa bei apa(daca esti constipat nu ai sanse sa faci diaree, stai linistit), mananca multa legume crude. Iar ca medicamente, mie medicul mi-a recomandat Debridat si Colebil, tu mai bine intreaba un doctor daca poti sa iei.
Atentie mare ca lucrurile nu sunt deloc asa cum spune lumea! Informatia pe care o sa ti-o prezint in continuare e la nivel de profesor universitar, sunt lucruri in premiera, cercetari realizate de o echipa condusa de un laureat al premiului Nobel pentru medicina, lucruri pe care NU LE STIE NICI DRACU IN ROMANIA. Daca intra medici pe acest site, o sa-i rog ca plecand de la informatiile pe care le prezint acum sa se informeze in publicatiile de specialitate si sa-si schimbe abordarea.
Ultimele studii asupra fenomenului constipatiei releva (pe scurt) urmatoarele lucruri:
- lasand deoparte situatiile deosebite (consum de narcotice, activitate redusa a tiroidei, nivel crescut de calciu in sange), cauzele constipatiei la majoritatea populatiei SUNT INCA NECUNOSCUTE
- s-a demonstrat stiintific ca printre cauzele constipatiei NU se numara aportul redus de fibre, activitatea fizica redusa sau cantitatea redusa de lichide consumate
- tot conform ultimelor studii s-a ajuns la concluzia ca fenomenul constipatiei ar putea fi provocat de ingerarea (prin alimentatia de zi cu zi) a unui agent patogen care ajunge sa coexiste cu flora intestinala si care prin activitatea sa provoaca paralizia colonului (in diverse stagii)
- la majoritatea pacientilor simptomele sunt de amploare redusa si pot fi controlate prin tratament paliativ (aport crescut de fibra insolubila, ceaiuri laxative cu Senna etc...)
- nu se stie exact agentul patogen care ar putea provoca fenomenul de constipatie, dar din cercetari a rezultat ca tratamentul cu Vancomicina [sau combinatii Vancomicina - Rifampicina - Metronidazol] imbunatateste radical starea pacientului cu constipatie [The effect of oral vancomycin on chronic idiopathic constipation. Aliment Pharmacol Ther 1995/9:63-68 se numeste studiul] deci se banuieste ca la baza declansarii fenomenului stau neurotoxinele produse de bacterii din specia Clorstridia.
- avand in vedere cele prezentate, o linie terapeutica noua s-a dezvoltat cu scopul de a trata dismotilitatea severa a tractului digestiv inferior (adica constipatie severa ) si care se numeste HUMAN PROBIOTIC INFUSION.
Mai departe nu stau sa explic fiindca e foarte multa informati, gasiti pe Google si in publicatiile de specialitate.
@Syn:
Probabil nu este cazul la tine, simptomele tale par sa fie moderate si pot raspunde la tratament paliativ (fibre, miere etc...).
Dar daca exista medici sau studenti la medicina care citesc acest forum - ii rog sa se informeze si sa ofere pacientilor lor aceasta alternativa de tratament.
Mananca dimineata pe stomacul gol miere, iaurt smantana, sau lapte acru.combina lapte cu suc, si fructe cu apa
Eu nu ma bag pe parte medicala, spun doar ce poti sa faci sa nu te constipi:
1. Multe lichide
2. Multe fibre
3. Atentie la ora la care mananci si ce mananci
La lichide includem: alimentatie bazata ep supe ciorbe, si apa plata (nu minerala, nu suscuri indulcite). Ajuta mult lamaia si menta fiarta in lapte.
2. Fibre sau tarate, biscuti digestivi paine integrala. Fereste-te de painea rafinata, cornuri, covrigi, si mai stiu eu ce produse de patiserie, evita sandwichurile.
3. Nu combina carnea cu faina. Mananca multe legume, de exemplu fasolea verde are deosebit de multe fibre si e foarte sanatoasa. Mananca iaurt, dar neindulcit
Bafta! Stiu ca e greu, dar eu nu ma mai constip deja de 6 luni!