Daca durerile in membre sau in articulatii va chinuie atat de mult incat nu puteti dormi noaptea, folositi urmatoarele retete:
- inainte de culcare faceti o baie cu fiertura din crengi de pin, care a fost preparata dimineata sau in timpul zilei. Crengile se taie in bucati de 10-15 cm lungime, se pun intr-o cratita mare, pana la jumatate. Vasul se umple cu apa fierbinte, se fierbe max. 5 min. Seara, fiertura se strecoara, se toarna in cada cu apa calda, unde se dizolva si 0,5 kg de sare. Se sta in cada 20 de min. La iesire din cada pielea nu se sterge ci se tamponeaza cu un prosop. Cel mai bine este sa lasati pielea sa se usuce de la sine. Baile se repeta de 5-6 ori, recomandandu-se cate 2 bai pe saptamana. - De un real ajutor in tratarea articulatiilor bolnave sunt baile cu napi, o data pe saptamana. 3 kg de planta (tulpina, frunze, flori) se fierb 10-15 min. in 7-8 1 de apa. Fiertura se toarna intr-o cada cu apa la temperatura de 3942 °C. Dupa baie este indicat ca bolnavul sa bea un ceai din 3-4 linguri de napi uscati sau proaspeti la un litru de apa.
- Alta reteta pentru baie: 1 kg de argila se dizolva in apa de 37-38 °C din cada de baie. Se pot face 12-15 sedinte a cate 10-15 min. fiecare.
- Argila se foloseste si pentru aplicatii externe pe articulatiile bolnave. Argila se amesteca cu urina sau cu fiertura din ace de pin. in cazuri grave, se prepara fiertura din amestec de ierburi. Cu cat sunt mai multe plante in amestec, cu atat este mai bine.
- O alta reteta, batraneasca, pe baza de argila. Daca locuiti langa o padure, puteti aduna fan din padure si, separat, fan de camp. Timp de o saptamana se amesteca argila cu ceaiul din fanul de padure iar a doua saptamana se amesteca si cu ceaiul preparat din fanul de camp. Se aplica apoi pe articulatiile bolnave. Batranii spun ca lutul se foloseste numai o data, dupa care se ingroapa intr-un loc unde nu circula lumea, cu cuvintele: "Pamantule tata, de la tine le-am luat, tie ti le-am intors. Ia si boala lui..."
- Din mosi-stramosi se foloseste si vindecarea cu comprese de lana de caine. Lana se aseaza intr-un strat de cea. 1 cm grosime intre doua straturi de tesatura sau tifon si se coase in asa fel incat lana sa nu se miste (la fel cum se cos si branturile pentru incaltaminte). Compresa poate fi folosita si ziua si noaptea.
- Un ajutor bun pentru articulatiile bolnave il constituie siropul facut din 200 g de aloe, o lamaie fara samburi si 4-5 radacini de brusture, care se dau prin masina de tocat carne. Se amesteca totul cu 400 g de miere de albine si 400 g de vin rosu sec. Amestecul se fierbe in aburi timp de 30 min., se strecoara si se consuma cate o lingura zilnic.
- Primavara se culeg frunze tinere de brusture, se clatesc de praf si se usuca. Se maruntesc si se pun intr-un borcan care se astupa cu un capac de plastic. Borcanul se tine la fereastra, la soare, pana cand frunzele se transforma intr-un terci cu miros neplacut Cand apare si mucegaiul, preparatul se poate folosi pentru comprese pe articulatiile bolnave. Durerile se linistesc dupa prima folosire. - Artroza poate fi tratata folosind urmatoarea reteta: radacini de urzica se spala bine, se taie marunt, se umple cu ele o sticla de 0,51 si se toarna peste ele tuica pana se umple sticla. Se lasa la intuneric timp de 12 zile. Se bea cate o lingura inainte de culcare. Daca boala este avansata, se pot bea cate doua linguri pe zi, una dimineata si alta seara.
- 1 kg varza fara cotor si 1 kg mere fara samburi se dau prin masina de tocat impreuna cu un pahar de frunze de patlagina. Se adauga un pahar de miere de albine si se pastreaza compozitia la frigider. Se consuma de trei ori pe zi cate o lingura, cu 30 min. inaintea meselor principale, timp de doua luni. Dupa o pauza de 10 zile Tratamentul se repeta de 2-3 ori. Pentru iarna patlagina tocata se amesteca cu mierea de albine in proportie de 1:1 si se poate pastra la frigider timp indelungat. Tratamentul este contraindicat celor cu varice.
- Pentru eliminarea durerilor in caz de inflamare a articulatiilor se prepara "laptele de bostan". 20 g de seminte de bostan se lasa pana dimineata intr-un pahar cu apa calda. Dimineata, semintele se dau prin masina de tocat si se amesteca cu apa in care au fost tinute noaptea. Se consuma acest preparat in decurs de o zi. Se repeta procedura timp de 2 saptamani. in timpul Tratamentului nu se consuma alcool, produse alimentare sarate sau iuti.
- Contra durerilor in articulatii provocate de saruri, trebuie sa mancati 3 saptamani orez in afara altor proceduri. Seara puneti 3 linguri de orez intr-un vas mic, turnati apa curata; dimineata fierbeti orezul astfel incat sa fie lichid si consumati-1 pe stomacul gol. Dupa aceasta, timp de 3 ore nu mai mancati nimic. Orezul se fierbe fara sare si grasime.
- Noduri la maini si picioare: se pune propolis sau ceara de albine. Se tine 2-3 zile sau 1 saptamana. Mai intai se pot opari nodurile in apa cu bicarbonat de sodiu. Picioarele sau mainile nu se sterg, se lasa sa se usuce de la sine, apoi desenati pe locul bolnav cu iod o retea de linii ca o plasa.
- Se poate face si infuzie din 6 castane mari, date prin razatoarea marunta, la 100 g de apa de colonie (Troinoi). Aplicati comprese timp de 2 saptamani, apoi 1 saptamana pauza si repetati pana cand nodurile vor disparea.
Cand apar dureri de spate sau de sale, cand nu va puteti nici apleca nici aseza, puteti incerca o metoda mai contemporana. 3-4 pahare de pilitura de fier se toarna intr-o manusa de muncitor nefolosita dar spalata bine. Peste pilitura se toarna o lingura de otet, care, intrand in reactie chimica cu metalul, il incalzeste. Manusa se leaga la capat si se pune pe pat unde se asterne hartie si un prosopel. Se culca pacientul cu locul bolnav peste manusa. Daca caldura este insuportabila, puneti peste manusa un prosop impaturit in 2 sau in 4, pana ce caldura devine suportabila si ramaneti culcat pana ce manusa se raceste. Se repeta procedura o data la doua zile. Metalul din manusa se schimba dupa 5-7 proceduri (pentru ca rugineste). - O metoda cunoscuta inca din antichitate, cu un efect deosebit il constituie lovire puternica si repetata a locului bolnav cu cateva crengute de urzica.
- Pentru eliminarea rapida a durerilor se fac comprese cu un amestec dintr-un pahar de sare cu un pahar de miere de albine.
- in cazuri grave, de pierdere a capacitatii de munca, se foloseste o reteta dureroasa dar cu efecte vizibile: intr-o sticla de 1/2 1 umpluta 1/3 cu gaz lampant, se adauga ardei iute, proaspat tocat prin masina, astfel incat sticla sa fie aproape plina. Se macereaza timp de 6 ore. Se aplica comprese pe timpul noptii; bolnavul va simti dureri, vor aparea senzatii neplacute, dar este necesara multa rabdare.
- O compresa care lupta cu succes contra durerilor de artrita, se prepara din 100 g suc de aloe, 200 g miere de albine si 300 g de tuica. O bucata de tesatura de culoare alba se inmoaie in amestec si se aplica pe locul bolnav. Se inveleste tesatura cu vata, celofan si se infasoara strans cu un fular sau cu un prosop.
- Flori de papadie se macereaza in tuica timp de 2 saptamani, la intuneric. Se frectioneaza cu solutia obtinuta articulatiile bolnave, timp de 5 min., pana devin fierbinti, apoi se infasoara cu un prosop inainte de culcare.
- Daca sunt afectate un numar mai mare de articulatii dar si ligamente, preparati un terci din pulbere de creta amestecata cu putin lapte batut, atat cat sa nu curga. Amestecul obtinut se aplica pe locul bolnav, se infasoara cu celofan si se lasa peste noapte. Aplicata timp de mai multe zile reteta determina ameliorarea durerilor.
- Daca durerile in articulatii sunt deosebit de puternice, dizolvati 10 pastile de Analgin in 50 de ml de tuica si frectionati locul bolnav.
- Un efect si mai bun se obtine folosind un amestec de apa de colonie Troinoi", pulberea a 10 pastile de Analgin si 50 ml de iod. Solutia obtinuta se foloseste pentru frectii si in cazuri de osteocondrita, guta, dureri in zona cervicala.
- Durerile lombare pot fi tratate cu urmatoarea reteta: radacini de urzica se spala bine, se taie marunt, se umple cu ele o sticla de 0,5 1 si se toarna peste ele tuica pana se umple sticla. Se lasa la intuneric timp de 12 zile. Se bea cate 1 lingura inainte de culcare. Daca boala este
avansata, se pot bea cate 2 linguri pe zi, una dimineata si una seara.
- Pentru bolnavii de coxartroza si osteomielita, este foarte indicat sucul de telina; cate 2 lingurite de trei ori pe zi, cu 30 min. inainte de masa. Efectul se mareste daca se adauga si suc de napi.
- O lingurita de frunze de afin maruntite se amesteca cu 1,5 pahare cu apa rece. Se fierbe amestecul 5 min. si se infuzeaza intr-un termos 34 ore. Se strecoara si se amesteca cu 5 linguri de agheazma si se beau cate 2-3 inghitituri mici la fiecare ora, toata ziua (10-12 ore), timp de 3 zile consecutive. in nici un caz nu se bea multa fiertura o data pentru ca poate provoca hemoragie. Se repeta Tratamentul dupa o pauza de o luna. in timpul Tratamentului se interzice categoric consumarea urmatoarelor alimente: carne, peste, lactate, oua.
- Radeti cateva mere, asezati totul pe un prosop impaturit in patru - dupa marimea articulatiei - si aplicati-1 pe locul bolnav. Se infasoara in asa fel incat prosopul sa nu se miste. Deasupra se aplica o tesatura de lana. Tratamentul dureaza 3 luni; ajuta chiar si pe cei imobilizati la pat.
- Se prepara un amestec din 1 lingura de miere de albine, 1 lingura de mustar proaspat si 1 lingura de ulei. La inceput se amesteca uleiul cu mustarul, se pune pe foc si se aduce la fierbere. Imediat se ia de pe foc si se adauga mierea de albine. Pe o bucata de celofan se asterne tifon pus in doua straturi, deasupra se intinde masa obtinuta si se aplica peste locul bolnav, timp de 2 ore. Compozitia obtinuta se pastreaza in frigider si poate fi folosita de cateva ori. inainte de folosire se incalzeste pe capacul unei cratitei in care fierbe apa.
- 1/2 de pahar de boabe de catina tocate, se folosesc pentru frectionarea articulatiei bolnave, dupa care se pune o compresa din terciul ramas, timp de 2-3 saptamani, inainte de culcare, chiar daca durerea trece dupa prima procedura.
- Frunzele de brusture se spala bine; se stoarce sucul lor si se amesteca cu rachiu, tuica sau apa de colonie ruseasca "Troinoi", in proportie de 1:1. Poate fi pastrat la temperatura camerei, in borcane de sticla. inainte de folosire, se agita sticla. Se frectioneaza locul bolnav inainte de culcare. Dupa frectie, se inveleste locul sau se acopera cu ceva calduros (sosete, vata, manusi, etc). Este indicat si pentru dureri reumatice. Se poate folosi si ca pe o compresa in tratarea gutei (cand apar ciocuri langa degetul mare de la picior).
- Contra spondilozei cervicale puteti prepara urmatoarea crema : 100 g de untura de porc nesarata sau vaselina se topeste pe foc mic. Se adauga 5 linguri de flori de musetel maruntite, 3-4 linguri de ceara de albine maruntita, se amesteca totul si se fierbe. Se strecoara prin tifon si se adauga 3 linguri de alcool de 75°. Preparatul se pastreaza intr-un vas bine inchis. Se maseaza cu el pieptul, umerii, coloana vertebrala de 4-5 ori pe zi. Dupa masaj e bine ca pacientul sa stea culcat pe spate punandu-i-se sub ceafa un saculet lung si ingust umplut cu grau incalzit in tigaie. Procedurile care urmeaza ajuta la tratarea spasmului muscular si vascular, imbunatatesc circulatia sanguina, relaxeaza muschii incordati, scade tensiunea nervoasa.
- Pentru imbunatatirea refluxului venos in zona cervicala se iau 2-4 g praf de menta cu 200 g de apa distilata. Se poate, de asemenea, sa se bea decoct din radacina de obligeana (trestie mirositoare), cimbrisor, menta. Nu se recomanda sa mergeti cu masina distante mari.
- La aparitia "ciocurilor" in zona cervicala (spondiloza), se ia macerat alcoolic din frunze verzi de agava, 20 de picaturi de 3 ori pe zi.
- Pentru tratarea spondilozei lombare si lumbago se da prin razatoare ridiche neagra, se intinde pe o bucata de panza unsa cu ulei. Se pune panza astfel pregatita pe spate si se acopera cu celofan, se leaga cu o batista calda si se lasa toata noaptea.
- in cazul deplasarii de vertebre, contra radiculitei ajuta urmatoarea reteta: se ruleaza un material dur pana se obtineti un sul de grosimea unui pahar (cea. 4-5 cm) si se coase. Se aseaza pe podea o plapuma moale. Se culca pe burta bolnavul, se aseaza cilindrul de mai inainte sub buric, si treptat se apasa cu toata greutatea corpului pe el. Cilindrul trebuie presat complet pana se atinge cu burta podeaua. in prima zi se sta astfel 5 min., in a doua zi 10 min., in a treia 15 min. s.a.m.d. Dupa 7 zile se face o pauza de 5 zile, apoi se repeta Tratamentul. Peste 10-15 zile trebuie puse ventuze medicinale, sau mai bine pahare simple, cate 3 pe ambele parti ale coloanei vertebrale. Aceasta procedura va va scuti de dureri, va va pune la loc organele si vertebrele. Celor care au suferit interventii chirurgicale nu le este recomandat acest Tratament.
Fals ce scrie mai jos. probleme reumatice sunt la orice varsta chiar si la copii din pacate dar pentru ca nu va deranjeaza inca spuneti ca doar batranii au asta de aceea o gramada de tineri sunt mai bolnavi decat cei batrini si cu boli grave. poti ameliora orice durere si problema facand masajele pe care le fac eu. pentru a afla mai multe citeste pe www.ceragem.ro.si vei vedea ce minunat e acest aparat si centrele din tara unde exista si unde se face masajul gratuit toata viata, sau poti sa ma intrebi pe mine daca vrei sa stii mai multe dar eu de 6luni nu mai am nici o problema de sanatate sau altceva de cand fac aceste masaje naturale pe baza de piatra jad.
Eu folosesc de mult timp ceaiuri din; urzica, coada calului, coaja de salcie, pedicuta si bai cu apa calda, fereste-te de umezeala, frig si transpiratie.Multa sanatate iti doresc, nu am inteles in totalitate raspunsul la intrebarea mea privind psd-ul.
Masajul la saloanele specializare este un remediu foarte bun! Acasa putem bea un ceai privind la tv. dar asta numai dupa ce venim de la masaj!
Eu folosesc un unguent foarte bun cu extract de gheara dracului, se gaseste la farmacie, costa in jur de 20 ron dar merita incercat. Durerile reumatice se pot trata foarte bine si facand bai sarate, eu sunt privilegiata, pot sa spun, ca la mine in oras sunt asemenea lacuri care sunt o adevarata binecuvantare pentru sanatate, iar vara profitam la maximum cand e timp frumos.
Eu voi incerca, ca fructe si mai mult peste, zick voi incerca doearce, am fost f pasiva ca mine insumii si m-a lovit boala, acum pe primul loc va fi sanatatea si nu sa fiu sexxyy imbracata, si m-am lasat si de tigarii, pff, oricum e o mare realizare dupa 15 ani de fumat
Din fericire eu nu am astfel de probleme.
Uite aici cateva sfaturi pertinente : http://www.revistavedete.ro/reumatism.html
Cu un gel denumit "Puterea ursului "de la firma Krauter, se gaseste la Plafar, daca nu, se poate face comanda pe internet, dureaza cel mult o saptamana, plata se face la sosirea coletului.
Durerile reumatice revin periodic in anotimpul rece, cei mai afectati fiind varstnicii. "In aceste cazuri, tratamentul este preventiv, de aceea ii chemam pe bolnavi toamna, inainte de racirea vremii. Reumaticii trebuie sa faca o serie de cateva sedinte de acupunctura, ca tratament de intretinere. In acest fel, iarna trece fara agravari semnificative ale bolii", precizeaza dr. Alice Popescu, medic specialist medicina de familie, cu competenta in acupunctura, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. In functie de starea generala a pacientului, sedintele de acupunctura se pot relua dupa o pauza de doua-trei saptamani. Prin expunerea la frigul si umezeala toamnei, pacientii cu reumatism simt o exacerbare a puseelor de durere. Durerile sunt localizate la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale, ale genunchilor, soldurilor si la nivelul unor articulatii de la nivelul degetelor mainilor sau piciorului. Daca durerile sunt foarte puternice, in acelasi timp cu acupunctura pot fi luate si antiinflamatoare.
Acupunctura actioneaza asupra factorilor care cauzeaza inflamatiile si contractura musculara, ajutandu-i pe reumatici sa scape de dureri. Medicul inteapa punctele care corespund zonelor dureroase (genunchi, umar, cot), dar si zonele din ureche care corespund genunchiului, umarului sau cotului. Chiar daca nu reuseste sa opreasca evolutia reumatismului, acupunctura amelioreaza durerile si nici nu are efecte secundare. Avantajul pe care acupunctura il are fata de antiinflamatoare este ca nu afecteaza deloc stomacul.
MOXIBUSTIE. Pentru tratarea durerilor reumatice este folosita si moxibustia, o metoda din cadrul acupuncturii care consta in aplicarea de caldura pe punctele de acupunctura sau pe locul dureros. "Caldura se obtine prin arderea unei plante chinezesti – Artemisia argi sau Artemisia vulgaris, o ruda a pelinului. Acele de acupunctura se aplica in locurile dureroase, avand atasata la capat o bucata de planta uscata careia i se da foc. Moxa sta la 3-5 cm distanta de piele, incalzeste locul dureros, iar prin intermediul acului trimite in profunzime caldura", ne explica dr. Alice Popescu. Daca la persoanele tinere este posibil sa nu fie nevoie de repetarea sedintelor de moxibustie, in cazul varstnicilor cu reumatism se efectueaza mai multe serii consecutive de tratament.
COLOANA. "Studiile efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii au aratat ca in afectiunile degenerative ale coloanei vertebrale, acupunctura este mai eficienta decat medicamentele antiinflamatorii. Prin acupunctura tratam spondilartroza cervicala, discartroza lombara, sciatica, lombosciatica, lombalgia, nevralgiile intercostale", arata dr. Alice Popescu. Pe langa ameliorarea durerilor de coloana acute sau cronice, tratamentul cu ajutorul acelor reechilibreaza energiile din tot organismul. Pentru ameliorarea durerilor sunt necesare mai multe sedinte de acupunctura, mai ales daca bolnavii sunt si in varsta. In general, o serie de acupunctura cuprinde zece sedinte. Dupa o asemenea serie, la persoanele in varsta se obtine o ameliorare de 70%-80% a starii de sanatate.ASLO reprezinta o abreviere pentru identificarea tipului de anticorp indus de proteina streptococului, adica reprezinta procentaj de anticorpi produsi de organism ca raspuns la contactul cu streptococul. O usoara crestere a valorii ASLO poate indica o infectie a cailor respiratorii (rinita, amigdalita, faringita). O crestere importanta poate sa insemne un reumatism articular, dar daca impreuna cu valorile crescute.
Tatamente naturale pentru reumatism:
De cand s-a racit afara, au inceput sa ma doara tare articulatiile si, in urma analizelor recomandate de medicul de familie, mi-a iesit ASLO mare. Inseamna ca e reumatism? Si daaa da, cum il pot combate in mod natural? Exista tratamente pentru reducerea durerilor articulatiilor si pentru scaderea valorii analizei ASLO? ASLO nu apar si alte examene clinice sau simptome importante, asta nu inseamna neaparat ca persoana respectiva este afectata de o boala reumatica. Oricum, este important sa consultati si medicul de famile si specialistul in reumatologie. Anotimpul rece si ploios, cresterea umiditatii aerului fac ca articulatiile noastre sa se resimta din plin: se trezesc reumatismele, artrozele, artritele; acestea reprezinta simptome inflamatorii, care pot duce la degenerari si modificari in structurile conective ale organismului. Bolile reumatice au o mare raspandire, se estimeaza la mai mult de 10% din populatia umana. Trebuie sa mentionam ca artroza, in afara ca are la baza un proces degenerativ, de uzura a propriilor articulatii, comporta in evolutia sa si o complicatie de tip inflamator. O varianta care ar putea evita folosirea analgezicelor de sinteza, inlaturand, asadar, multitu di nea efectelor colaterale si a contraindicatiilor, este aceea de a apela la fitoterapie. Natura este foarte bogata in plante care ar putea alina suferintele fizice: acidul acetilsalicilic (comuna aspirina) este o substanta produsa in mod chimic si care imita ceea ce in natura exista deja, s-a incercat sa se copieze o substanta gasita in doua plante: Salcia (Salix Alba) si Olmaria (Spiraea Olmaria), care au si dat numele comercial si chimic al moleculei. De la salcie deriva numele salicilic, iar de la Spiraea vine numele aspirinei. De precizat ca plantele nu au aceleasi efecte colaterale pe care le au produsele sintetizate chimic, deci pot fi utilizate pe perioade lungi de timp. O importanta planta cu proprietati antiinflamatorii este gheara-dracului, numita asa deoarece fructul sau are forma unei gheare (Harpagophytum procumbens). De asemenea, coacazul-negru (Ribes Nigrum) si uncaria au proprietati antiinflama toare. Foarte indicata este si gemoterapia: consumati extract de muguri de coacaz negru (dimineata 50 de picaturi), impreuna cu extract de vita-de-vie (seara 50 de picaturi) si extract din muguri de jneapan (la pranz 50 de picaturi). In afara tratamentelor cu plantele indicate mai sus se mai pot utiliza local si unguente cu Arnica montana, ginepro (Juniperus communis) sau otet de trandafiri, in scopul imbunatatirii circulatiei locale sanguine si pentru combaterea durerilor. La fel de indicate sunt si tincturile de oregano si rozmarin. Benefice impotriva reumatismului sunt aplicatiile locale (cataplasme) cu hrean ras. Se aplica in zona dureroasa de doua ori pe zi si se tin atat cat se pot suporta. De asemenea, sunt indicate aplicatiile cu frunze de nuc sau cu frunze de hrean. Ceaiul sau compresele calde/reci cu cretusca (Filipendula ulmaria) se pot utiliza atat pe cale interna (tinctura), cat si externa, pentru reumatismul articular acut. Toate aceste remedii naturale sunt benefice daca tratamentul este efectuat pe termen lung. Plantele pot fi folosite sub forma de tincturi, cataplasme, uleiuri esentiale pentru masaj, ceaiuri (decoct, infuzie), impachetari fierbinti si reci. De mare importanta sunt si exercitiile fizice care sa mobilizeze articulatiile. Foarte indicata e practicarea asanelor Yoga, a exercitiilor de respiratie (Pranayama), cu ajutorul carora organismul poate sa elimine toxinele. Nu in ultimul rand, e recomandat sa aveti o alimentatie echilibrata, cu un consum limitat de carne rosie, zahar alb si cafea.
Leacuri naturale:
Durerile reumatismale se diminueaza mult sau chiar dispar complet frectionand usor locul dureros cu o lotiune obtinuta prin macerarea timp de 9 zile in jumatate litru de spirt medicinal a doua lingurite de sare de lamaie si doua lingurite sare fina de bucatarie.
GolopențaAdrian întreabă: