| OTILIA00 a întrebat:

Adolescentii pot avea tulburare bipolara daca unul din parinti sau bunici este afectat? Care sunt simptomele? Am inteles ca e greu de pus diagnosticul mai ales celor care sunt la pubertate/adolescenta,pentru ca sunt si schimbarile hormonale, dar am auzit de tineri de 15 ani diagnosticati maniaco-depresivi de psihiatru
Deci, se manifesta aceasta tulburare la fel ca la adulti? Care ar fi niste "semnale de alarma"?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| seth2016 a răspuns:

>> Adolescentii pot avea tulburare bipolara daca unul din parinti sau bunici este afectat?

Da, riscul este mai mare daca un parinte este afectat si mult mai mare cand ambii parinti sunt afectati. In cazul tulburarii bipolare de tip I riscul pentru populatia generala este 1%, iar daca un parinte este afectat riscul creste la 5-10%. Si pentru tulburarea bipolara de tip II riscul e considerat mai ridicat.

De asemenea este mai ridicat riscul de a dezvolta o depresie.

Dar poti privi partea plina a paharului. Riscul de a nu face boala este de peste 90%. Din pacate consilierea genetica nu ajuta la estimarea riscului in cazul acestei tulburari.


>> Care sunt simptomele?

Cateodata debutul este brusc si clar. Poate fi depresiv, maniacal sau mixt.

De exemplu mai multe nopti fara somn, somn mai putin, vorbire fara sens, agitatie mai mare. Daca e vorba de un inceput depresiv dorinta de a participa la diferite activitati poate fi scazuta.
Pot apare idei delirante si halucinatii.

In alte cazuri debutul este lent, cu anxietate, deficit de atentie, schimbari de stare emotionala, dureri de cap si stomac, probleme la scoala. In cazurile astea trebuie observata cu atentie evolutia simptomelor. Severitatea lor poate fi foarte diferita de la om la om. Severitatea poate diferi si de la un episod la altul. Simptome mai putin severe nu inseamna ca boala nu s-a instalat.


>> Care ar fi niste "semnale de alarma"?

Este de observat daca simptomele interfereaza cu scoala, relatiile cu prietenii, familia, deciziile luate, interactiunile cu diferite persoane.
Unele persoane care dezvolta tulburarea bipolara sunt diferite in copilarie fata de alti copii.

>> e greu de pus diagnosticul

Da, nu este simplu de pus pentru ca simptomele pot fi foarte diferite, la fel si severitatea lor.


>> se manifesta aceasta tulburare la fel ca la adulti

Nu. De multe ori simptomele maniacale, hipomaniacale nu persista asa mult ca la adulti. Episoadele se pot succede foarte rapid.

1 răspuns:
| AndreeaCr a răspuns:

Printre semnalele de alarma putem enumera comportamentul depresiv, maniacal, schimbarile bruste de comportament, pierderea interesului fata de activitatile obisnuite.